Τι είναι το «Inyama»;
Πρόκειται για ένα νέο concept από τη διεθνή ομάδα του Food Fund International, ενός group με εστιατόρια στα Αραβικά Εμιράτα, το Λονδίνο και τη Νότιο Αφρική. Το «Inyama» θα είναι το πρώτο άνοιγμα της εταιρείας στην Ελλάδα και το δεύτερο στην Ευρώπη μετά το Λονδίνο.
Τι θα βρούμε στο menu του;
«Παίζουμε» κατά κύριο λόγο με κρέας και ψάρι, βασιζόμενοι στις μεσογειακές γεύσεις. Παρ’ όλα αυτά θα βρεις και burger – δεν θα μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους η νέα τάση. Χρησιμοποιούμε πολλά μυκονιάτικα προϊόντα, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Τη δική σου πινελιά στο menu πού θα τη δούμε;
Έχω την επιμέλεια όλου του καταλόγου. Όμως, αυτά που με χαρακτηρίζουν θα έλεγα ότι είναι τα ορεκτικά. Αυτά που «σου κλείνουν» το μάτι, γιατί έχουν μια δόση τρέλας, ένα διαφορετικό και πρωτότυπο χαρακτήρα. Θα πρέπει επίσης να σου πω ότι στον τομέα των κρεάτων έχουμε έναν εξειδικευμένο μάγειρα, μιας και χρησιμοποιούμε διαφορετικές τεχνικές κοπής και επιλεγμένα κομμάτια κρέατος που θέλουν την ανάλογη μεταχείρηση.
Τι μηνύματα παίρνεις από τις πρώτες μέρες λειτουργίας;
Έχουμε ανοίξει εδώ και μόλις μια βδομάδα, οπότε δεν μπορώ να σου απαντήσω με βεβαιότητα. Σίγουρα αντιμετωπίζουμε δυσκολίες όπως όλες οι επιχειρήσεις, λόγω της γενικής κατάστασης της χώρας. Όμως, είμαστε αισιόδοξοι και με τη σωστή δουλειά όλα θα πάνε καλά.
Όποτε φέτος θα «ξεκαλοκαιριάσεις» στη Μύκονο;
Όχι θα πηγαινοέρχομαι. Δεν θα αφήσω μόνο του το «Etrusco» στην Κέρκυρα. Ο βοηθός μου θα μείνει πιο πολύ εδώ.

“Δεν χρειάζονται εντυπωσιασμοί στην κουζίνα. Απλά και καλά υλικά που να συνθέτουν μια όμορφη εικόνα”.
Ποια τρία πιάτα θα διάλεγες από το menu για να δώσεις το στίγμα σου;
Το καρπάτσο από ξιφία που μου θυμίζει την ιταλική μου καταγωγή από την Τοσκάνη, τη σαλάτα «του τρελού» που έρχεται αρκετά κοντά στην ιδιοσυγκρασία μου και το χταπόδι που μοσχοβολάει και είναι γεμάτο εικόνες από το ελληνικό καλοκαίρι.
Τι υποστηρίζεις περισσότερο: παράδοση ή νεωτερισμό στη γαστρονομία;
Είμαι περισσότερο της παράδοσης χωρίς όμως να θέλω να αποκλείω τα καινούργια στοιχεία. Ένα παραδοσιακό πιάτο, όμορφα στημένο, καλά μαγειρεμένο πάντα κερδίζει. Δεν χρειάζονται εντυπωσιασμοί στην κουζίνα. Απλά και καλά υλικά που να συνθέτουν μια όμορφη εικόνα. Φυσικά, είναι στο χέρι μας αυτήν την παράδοση να την πάμε ένα βήμα παραπέρα και να την εμπλουτίσουμε. Όχι όμως με ακρότητες. Θα χάσει έτσι τη σημασία της.
Διαβάστε ακόμα: Τα top 5 φαγάδικα της Σύρου.
Όποτε ψηφίζεις ελληνική κουζίνα;
Φυσικά. Η ελληνική κουζίνα έχει μεγάλο πλούτο. Είναι ένα κεφάλαιο από μόνη της στη γαστρονομία. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να βγει σιγά-σιγά προς τα έξω και να αποκτήσει τη φήμη που της αξίζει. Και νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο.
Δηλαδή αισιοδοξείς για το μέλλον;
Φυσικά. Έχουμε πολλούς και αξιόλογους νέους chefs με πολύ κέφι και όρεξη να δουλέψουν και να δημιουργήσουν, αλλά και με πολλές και καλές ιδέες επίσης. Έχω εμπιστοσύνη στο «νέο αίμα»!
Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ξεκινήσει τώρα να ασχοληθεί με τη μαγειρική;
Να μην το δει επαγγελματικά, αλλά σαν χόμπι. Δεν είναι μια καλή εποχή αυτή, λόγω των οικονομικών συνθηκών που βιώνουμε. Ο κόσμος έχει περιορίσει τις εξόδους και τα χρήματα που ξοδεύει για το φαγητό. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να γίνει και μια αναπροσαρμογή παντού.
Αναπροσαρμογή ως προς το τι;
Στις τιμές, για παράδειγμα, αλλά και στην ποιότητα των υπηρεσιών. Φαίνεται ότι ο Έλληνας μέσα από την κρίση αρχίζει να μαθαίνει να εκτιμά και να σκέφτεται το πού και πώς θα ξοδέψει τα λεφτά του για φαγητό.
Αποκτά γαστρονομική παιδεία;
Ναι, κάπως έτσι…
Βοήθησαν σε αυτό οι πολλές τηλεοπτικές εκπομπές;
Είναι ένα είδος μάθησης κι αυτό, αλλά νομίζω ότι έχει λίγο ξεφύγει από το μέτρο. Όλοι είναι με μια κατσαρόλα στο χέρι. Θα πρέπει να σταματήσει ο χαμός και να γίνει ουσιαστική προσπάθεια. Όπως και θα γίνει, γιατί είναι μόδα και όπως γνωρίζεις οι μόδες παρέρχονται.
Για το καλοκαιρινά σου σχέδια ξέρουμε, το χειμώνα τι μας περιμένει;
Επιστροφή στην Αθήνα, αλλά με νέες ιδέες. Αυτό που θέλω να πετύχω φέτος είναι να κάνω ένα εστιατόριο βραβευμένο με αστέρι Michelin πιο προσιτό στον κόσμο. Με πιάτα που θα έχουν κάτι να λένε στο ευρύ κοινό και, φυσικά, πάντα με μια δόση τρέλας.
Διαβάστε ακόμα: Tα top 5 φαγάδικα της Μυκόνου, με την υπογραφή του Μυκονιάτη συγγραφέα και ερευνητή, Δημήτρη Ρουσουνέλου.