Ενα άκρως καλοκαιρινό πιάτο με το κατάλληλο κρασί δίπλα του.

Όταν σκέφτομαι την Αθηναϊκή Ριβιέρα αυτόματα το μυαλό μου πάει στο Island. Η θέα του που κόβει την ανάσα, το φεγγάρι που βουτάει στη θάλασσα και μια αίσθηση πως είσαι σε κάποιο κοσμοπολίτικο νησί και όχι δίπλα στην Αθήνα, είναι αυτά που κάνουν το Island έναν εξόχως καλοκαιρινό προορισμό.

Ναι ξέρω τι σκέφτεστε τώρα, πως το Island είναι συνυφασμένο με ατελείωτα parties, μουσικές, χορό και νεανικά ξενύχτια. Ναι, είναι όλα αυτά αλλά επιπλέον έχει και ένα υπέροχο εστιατόριο που παντρεύει τη Μεσόγειο με την Ασία, σε ένα γαλλικό background. Ο μαέστρος αυτού του «γάμου» είναι ο διακεκριμένος σεφ Νίκος Σκλήρας και μπορώ να σας πω με βεβαιότητα πως στα θαλασσινά και τα «ωμά» σκίζει.

Το ceviche είναι μια συνταγή από το Περού που όμως βλέπουμε πως έχει τρελή απήχηση στο ελληνικό κοινό.

O σεφ Νίκος Σκλήρας βρίσκεται πίσω από το μενού του Ιsland.

Μεταξύ μας τώρα, σε αυτό το σκηνικό η όρεξη για ελαφριά ψαρένια πιάτα και δροσερά λευκά κρασιά ανοίγει αυτόματα. Κάπως έτσι λοιπόν κατέληξα και εγώ στο εξωτικό ceviche θαλασσινών με micro greens, αν και ταλαντεύτηκα λίγο ανάμεσα στη σαλάτα με το καβούρι και το carpaccio ψαριού ημέρας.

H μαγευτική θέα του Island.

Το leche de tigre (γάλα της τίγρης) είναι αυτό που στην ουσία «ψήνει» τη σάρκα των θαλασσινών με την οξύτητά του.

Το ceviche είναι μια συνταγή από το Περού που όμως βλέπουμε πως έχει τρελή απήχηση στο ελληνικό κοινό και έτσι με διάφορες παραλλαγές το συναντάμε σε πολλά ψαγμένα εστιατόρια. Το βασικό συστατικό είναι το ψάρι όπως λαβράκι, σολομός, μαγιάτικο ή τα θαλασσινά όπως γαρίδα, καβούρι ή χτένια.

Το μαγικό ζουμί leche de tigre με βάση τα εσπεριδοειδή και τα τροπικά φρούτα αλλά και ginger, chili και κόλιανδρο αγκαλιάζει το ceviche.

Στο Island έχουν έναν συνδυασμό θαλασσινών (καβούρι, γαρίδα, καραβίδα κτλ) που φυσικά διαφοροποιείται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα μιας και η φρεσκάδα της πρώτης ύλης παίζει καθοριστικό ρόλο. Μετά έχουμε το μαγικό ζουμί με βάση τα εσπεριδοειδή και τα τροπικά φρούτα αλλά και ginger, chili και κόλιανδρο.

Το Sauvignon δίνει τροπικό φρούτο και φυτικότητα σ’ αυτό το κρασί ενώ το Ασύρτικο χαρίζει δομή και λεμονάτη οξύτητα.

Στο ceviche η χρυσή τομή βρίσκεται στην ισορροπία ώστε η σάρκα των θαλασσινών να παραμένει κρουστή αλλά να αποκτήσει και βαθιά νοστιμιά.

To μαγικό αυτό ζουμί ακούει στο όνομα leche de tigre (γάλα της τίγρης) και είναι αυτό που στην ουσία «ψήνει» τη σάρκα των θαλασσινών με την οξύτητά του. Όσο περισσότερο μαρινάρονται τα θαλασσινά σε αυτό το ζουμί τόσο περισσότερο μαλακώνουν. Η χρυσή τομή βρίσκεται στην ισορροπία ώστε η σάρκα τους να παραμένει κρουστή αλλά να αποκτήσει και βαθιά νοστιμιά και ο Νίκος Σκλήρας το ξέρει καλά αυτό.

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα επιλογή είναι το carpaccio ψαριού ημέρας.

Το ceviche θαλασσινών του Ιsland έχει έντονο εξωτικό χαρακτήρα από το lime και πικάντικη, πιπεράτη διάσταση. Τα micro greens απλά συμπληρώνουν τη φρεσκάδα του πιάτου και δίνουν μια φυτική πινελιά. Σας έχω πει ήδη για εξωτικό, λεμονάτο, πιπεράτο και φυτικό στοιχείο όποτε το κρασί έχει ήδη κάνει την εμφάνιση του μέσα από το πιάτο και δεν είναι άλλο από το Τέχνη Αλυπίας λευκό του Κτήματος Τέχνη Οίνου.

Η οξύτητα του κρασιού ταιριάζει απόλυτα με το ceviche.

Το πληθωρικό φρούτο του «Τέχνη Αλυπίας» μπορεί να τα βγάλει πέρα με το πικάντικο στοιχείο του πιάτου.

Το κλασικό πλέον βορειοελλαδίτικο χαρμάνι από Sauvignon Blanc και Ασύρτικο έχει όσα χρειάζεται για να απογειώσει αυτό το πιάτο. Το Sauvignon δίνει τροπικό φρούτο και φυτικότητα ενώ το Ασύρτικο χαρίζει δομή και λεμονάτη οξύτητα. Το σημαντικότερο είναι πως η οξύτητα του κρασιού έρχεται σε τέλεια ισορροπία με αυτή του πιάτου και πως το πληθωρικό φρούτο του μπορεί να τα βγάλει πέρα με το πικάντικο στοιχείο του πιάτου.

Το κλασικό πλέον βορειοελλαδίτικο χαρμάνι από Sauvignon Blanc και Ασύρτικο έχει όσα χρειάζεται για να απογειώσει αυτό το πιάτο.

Την επόμενη φορά που θα πεθυμήσετε νησί, μην πάτε μακριά, πεταχτείτε μέχρι το Island για  ceviche θαλασσινών με micro greens παρέα με ένα ποτήρι Τέχνη Αλυπίας λευκό.

 

//Island, 27ο χλμ. Αθηνών – Σουνίου,  Βάρκιζα, Αθηναϊκή Ριβιέρα, 21 0965 3563

 

Διαβάστε ακόμα: Τα ΤΟΡ πιάτα του καλοκαριού: στου Παπαϊωάννου, για ψάρια και θαλασσινά.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top