Ο μέχρι πρότινος chef de cave της θρυλικής σαμπάνιας Dom Pérignon Richard Geoffroy, και το δημιούργημά του IWA 5.

Το σάκε είναι για τους Ιάπωνες ό,τι είναι για τους Σκωτσέζους το ουίσκι (παρότι πολύ ελαφρύτερο). Είναι κάτι παραπάνω από ποτό, καθώς είναι μέρος της παράδοσής τους, κάτι που έρχεται από το παρελθόν για να ενταχθεί οργανικά στη σημερινή ευζωία τους.

Για τους μη γνωρίζοντες, το σάκε ένα αλκοολούχο ποτό που φτιάχνεται από ρύζι, το οποίο με τη μετατροπή του αμύλου του σε σάκχαρα, υπόκειται σε αλκοολική ζύμωση. Στην Ιαπωνία συχνά αναφέρεται και ως Nihonshu, για να το διαφοροποιήσουν από το Sake που κυριολεκτικά, σημαίνει αλκοόλ.

Το IWA 5 παράγεται στην Toyama της Ιαπωνίας με νέες και παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής sake.

Μπορεί η «ιαπωνικότητά» του να είναι αυταπόδεικτη, εντούτοις τις τελευταίες δεκαετίες, η premium κατηγορία του Sake κερδίζει όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα, ενώ οι φθηνότερες κατηγορίες σταδιακά αρχίζουν να χάνουν μερίδιο αγοράς από άλλους τύπους αλκοολούχων ποτών και κυρίως από το κρασί.

Τα premium Sake διαφοροποιούνται τόσο από την ποιότητα των συστατικών που χρησιμοποιούνται, όσο και από την διαδικασία της παραγωγής τους. Και, φυσικά, στο «παιχνίδι» μπαίνουν πλέον κι άλλοι, πλην των Ιαπώνων. Θυμάστε τί είχε γίνει με τις premium βότκες;

Η περίπτωση του Richard Geoffroy είναι χαρακτηριστική. Ο μέχρι πρότινος chef de cave της θρυλικής σαμπάνιας Dom Pérignon (επί 28 συναπτά έτη), φέρνει μια πρωτοποριακή προσέγγιση στην παραγωγή sake. Πρόκειται για το IWA (ίβα), το οποίο ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη χιλιετή ιστορία του sake.

Ισχυρά συνδεδεμένο με την λογική της σαμπάνιας, το IWA 5 παράγεται στην Toyama της Ιαπωνίας με νέες και παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής sake. Με την ιδιαίτερη του τεχνική Assemblage (δανεισμένη από το «χαρμάνι» της σαμπάνιας που συχνότατα παντρεύει Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier σε σοφές αναλογίες), ο Richard Geoffroy φέρνει μια πρωτοποριακή προσέγγιση στην παραγωγή του ιαπωνικού ποτού.

Τα βασικά στοιχεία του Assemblage, είναι: Πρώτον, οι τρεις διαφορετικές ποικιλίες ρυζιού (Yamadanishiki,Omachi, Gohyakumangoku) και η προέλευσή τους. Δεύτερον, τα πέντε διαφορετικά στελέχη ζυμών (koji). Τρίτον, η μέθοδος πολλαπλασιασμού της μαγιάς (moto) και τέταρτον ο τρόπος με τον οποίον γίνεται η ζύμωση.

Ένα τέτοιο εγχείρημα δεν μπορεί να επιτευχθεί με ένα single brew, όπως παραδοσιακά παράγεται το sake και καταφεύγει στην τεχνική του Assemblage εκ Καμπανίας.

Ο τελικός αλκοολικός βαθμός του ποτού ανέρχεται στο 15%.

Η παραγωγή του IWA 5 είναι συνώνυμη με την επίτευξη μιας θαυμαστής ισορροπίας. Ένα τέτοιο εγχείρημα δεν μπορεί να βασιστεί σε ένα single brew, όπως παραδοσιακά παράγεται το sake και έτσι ο Richard Geoffroy έδωσε την απάντηση με το Assemblage. Σαν να λέμε εφάρμοσε στο σάκε την τεχνική του blending καμπανίτη που γνωρίζει πολύ καλά.

Το IWA 5 προσθέτει ακόμα ένα νέο επίπεδο στη μακροχρόνια διαδικασία απολέπισης του κόκκου ρυζιού (Seimaibuai/polishing rate). Εν προκειμένω, η απολέπιση φτάνει στο 35% του καρπού. Ο τελικός αλκοολικός βαθμός του ποτού ανέρχεται στο 15%. Παραμένοντας πιστό στα μοναδικά χαρακτηριστικά του IWA5, το IWA5 Assemblage 2, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καθαρότητα και την ένταση των αρωμάτων. Η γεύση του είναι λεπταίσθητη και διαυγής.

Κάθε νέα κυκλοφορία του IWA θα είναι μοναδική, άρα διαφορετική από την προηγούμενη, αλλά πάντοτε με τα πρότυπα του IWA. Επιπλέον, θα φέρει αύξοντα αριθμό Assemblage. Τώρα βρισκόμαστε στο Assemblage 2. (Αντίστοιχα, η κάθε κυκλοφορία μιας premium σαμπάνιας όπως η Dom Perignon, δεν είναι ποτέ ακριβώς ίδια με την προηγούμενη).

Το μπουκάλι φιλοτέχνησε ο σχεδιαστής Marc Newson (του Apple Watch μεταξύ άλλων).

Εκτός του Richard Geoffroy το IWA φέρει την υπογραφή κι άλλων ιδιοφυών ανθρώπων: Συγκεκριμένα, ο σχεδιαστής Marc Newson (του Apple Watch μεταξύ άλλων) φιλοτέχνησε το IWA σε γυαλί. Δημιούργησε το σχήμα του μπουκαλιού μεταμορφώνοντας παραδοσιακά αγγεία sake και επέλεξε να το τελειώσει με μια ασυνήθιστα σκοτεινή, βελούδινη γυαλάδα: «όταν χύνεται το υγρό, είναι σαν φως που αναδύεται από βαθιές σκιές», ήταν η υποσχόμενη δήλωσή του.

 

//Κεντρική διάθεση: Trinity Wines.

 

 

Διαβάστε ακόμα: L’Orbe Vodka x Caviar. Bότκα με χαβιαρι, 2 σε 1.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top