Το ακροκώλιον Στρεμμένου είναι μια λιχουδιά που δεν έχει καμία ανάγκη ενίσχυσής της από άλλους γευστικούς αντιπερισπασμούς.

Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ

«Ακροκώλιον» ονομάζεται στη γλώσσα των ενδόξων ημών προγόνων το παστό χοιρομέρι, το γνωστό σε όλους μας… προσούτο. Η αρχαία τεχνική πέρασε στους Ρωμαίους, από κει στη σύγχρονη Ιταλία του Βορρά κι έτσι το περίφημο προσούτο της Πάρμας έγινε γνωστό στα πέρατα του κόσμου. Το πώς από την Πάρμα της Emilia-Romagna και το προσούτο βρισκόμαστε στον Προυσό της Ευρυτανίας και το ακροκώλιον, γνωστό ως προσούτο Ευρυτανίας, είναι ιστορία συναρπαστική που ακούει στο όνομα Χρήστος Στρεμμένος. Πρόκειται για έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων και σημαντικού εκτοπίσματος. Χημικός μηχανικός, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Bologna, κατόπιν πρέσβης της Ελλάδας στη Ρώμη και εδώ και κοντά 30 χρόνια ιδιοκτήτης και ψυχή της σύγχρονης μονάδας παραγωγής των αξιόλογων αλλαντικών που φέρει το όνομά του.

Το «Ακροκώλιον» της Ευρυτανίας είναι μια επιτυχία του Χρήστου Στρεμμένου, χημικού μηχανικού, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Bologna, αλλά και πρέσβη της Ελλάδας στη Ρώμη.

Η επιλογή του μέρους κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Το υψόμετρο και οι κλιματικές συνθήκες, καθώς και η χλωρίδα και πανίδα του Προυσού με το υπέροχο ελατοδάσος, ήταν το ιδανικό μέρος για την εκτροφή των χοίρων και τη φυσική ωρίμανση του κρέατος, σε πλήρη αντιστοιχία με τα χαρακτηριστικά της Πάρμας. Δικαίως το ακροκώλιον είναι η ναυαρχίδα του αλλαντοποιείου και το καμάρι του Χ. Στρεμμένου, και όλων ημών των καταναλωτών, αφού απολαμβάνουμε ένα 100% ελληνικό προϊόν άριστης και σταθερής στο χρόνο ποιότητας. Η σταθερότητα της ποιότητας είναι το μυστικό για την εντυπωσιακή πορεία και την ανάδειξη οποιουδήποτε προϊόντος και αυτό είναι που εγγυάται το αλλαντοποιείο Στρεμμένου.

Στο απεριτίφ παίζει με το κρασί, όχι όμως όποιο κι όποιο. Θα επιλέξει ένα λευκό με έντονη οξύτητα και δυνατό χαρακτήρα, όπως το ασύρτικο.

Όταν αγοράζουμε λοιπόν λίγες ή περισσότερες αραχνοΰφαντα κομμένες φέτες του υπέροχου αυτού αλλαντικού, γνωρίζουμε ότι η εξαιρετική του γεύση και υφή οφείλονται στη λεπτομερέστατη και χρονοβόρα (πάνω από ένα έτος) διαδικασία της φυσικής ωρίμανσης του κρέατος σε ιδανικές, αυστηρά τηρούμενες, συνθήκες. Αυτό που πρέπει εμείς από τη μεριά μας να προσέξουμε είναι το σχολαστικό σκέπασμα του λεπτοκομμένου αλλαντικού, γιατί η επαφή του με τον αέρα το ξεραίνει στο πι και φι. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε αγοράζουμε λίγες φέτες κάθε φορά, όσες θα καταναλώσουμε σε μικρό χρονικό διάστημα.

Είναι μια λιχουδιά που δεν έχει καμία ανάγκη ενίσχυσής της από άλλους γευστικούς αντιπερισπασμούς. Στέκεται περήφανα μόνη της, σαν αυτόνομη, αυτόφωτη, δυναμική γυναίκα του 21ου αιώνα. Επειδή όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι μονόχνωτη, αντιθέτως είναι η ψυχή της παρέας, έχει τον απόλυτο έλεγχο της επιλογής των φίλων της.

Στο απεριτίφ του happy hour παίζει με το κρασί, όχι όμως όποιο κι όποιο. Θα επιλέξει ένα λευκό με έντονη οξύτητα και δυνατό χαρακτήρα, όπως το ασύρτικο, ένα ξηρό ροζέ από ξινόμαυρο, ένα ήπιο κόκκινο από τη Νεμέα, αλλά κι ένα ξηρό ισπανικό sherry ή ένα λευκό port. Στο πλατό, θα ταιριάξει απόλυτα με την εξαιρετική γραβιέρα Σύρου ή το ναξιώτικο αρσενικό. Έχει αγάπη μεγάλη για τα φρούτα, φρέσκα και αποξηραμένα: πεπόνι, σύκα, φρούτα του δάσους, ροδάκινα, σταφύλια. Χαμός!

Στο τραπέζι, νοστιμίζει σαλάτες, αγαπάει σφόδρα την πιπεράτη ρόκα και όλες τις φρέσκες πρασινάδες. Στο μεσημεριανό κλέβει την παράσταση σε όποιο σάντουιτς κι αν μπει, στο δε βραδινό τοστάκι σπάει το κατεστημένο και το μεταμορφώνει σε πρώτης τάξεως έδεσμα. Ψητό γίνεται τραγανό σαν chips, το βουτάς στο μελάτο αβγό και τρελαίνεσαι. Στο ριζότο και τις σπαγγετάδες δίνει κικ, στην πίτσα και την ομελέτα χαρακτήρα. Έχει ιδιαίτερη αδυναμία στον φρέσκο αρακά. Νοστιμίζει το δύσκολο στήθος κοτόπουλου, αφού το τυλίγει ή το γεμίζει. Τολμάει, όμως, και να παίξει με το ψάρι και τα θαλασσινά, φτιάχνοντας απίθανα πιάτα.

Το Portugieser είναι ένα μοντέλο που δεν φωνασκεί, τουναντίον κρατάει χαμηλούς τόνους, απευθυνόμενο έτσι σ’ αυτούς που έχουν διδαχθεί πως ό, τι λάμπει δεν είναι χρυσός.

Ο ΧΡΟΝΟΣ

Λεπτομέρεια, απόλυτη ακρίβεια και υπομονή: αυτή είναι η ιστορία αυτού του εκλεκτού αλλαντικού, αφού η φυσική του ωρίμανση περνάει από διάφορα στάδια και ο δρόμος προς την τελειοποίηση απαιτεί χρόνιο. Έναν δρόμο που τον ξέρει όσο κανένας άλλος εδώ και 150 χρόνια η IWC. Όχι μόνο επειδή η «δουλειά» της Ελβετικής ωρολογοποιίας είναι να μετράει τον χρόνο, αλλά επειδή η λεπτομέρεια, η απόλυτη ακρίβεια και η υπομονή είναι αναπόσπαστα στοιχεία του DNA των δημιουργιών της. Και φυσικά το Portugieser Chronograph της IWC δεν αποτελεί εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα.

Το Portugieser Chronograph της IWC.

Αξίζουν λίγες κουβέντες για την ιστορία του πρώτου Portugieser που άφησε έντονα ίχνη στην ωρολογοποιία του γνωστού οίκου. Ήταν τα ταραγμένα χρόνια των αρχών της δεκαετίας του ’30, μιας εποχής που έχει ανατριχιαστικές ομοιότητες με το σήμερα. Μιας εποχής ριζοσπαστικοποίησης, έντονου εθνοκεντρισμού και εθνολαϊκισμού, όπου δημοκρατίες έγιναν στυγνές δικτατορίες και τυραννίες και οδήγησαν στον καταστροφικό Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως ήταν φυσικό, οι οικονομίες υπέφεραν. Η ουδέτερη πολιτικά μεν Ελβετία, αλλά απολύτως εξαρτημένη οικονομικά από την αγοραστική δύναμη των χωρών στις οποίες εξήγε τα προϊόντα της, έπρεπε να εφεύρει νέα προϊόντα για να καλύψει τις ανάγκες του τότε και να μπορέσει να επιβιώσει. Έτσι ο οίκος IWC σχεδίασε ένα ρολόι, άρτιο όπως πάντα, πλην όμως σε λιτή γραμμή, ακολουθώντας το στυλ της εποχής. Απέριττο, κλασικό και μοντέρνο συγχρόνως. Το δε όνομα του μοντέλου, Portugieser, αφορούσε εν ολίγοις στη συνεργασία της IWC με μία εμπορική εταιρεία από τη Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Πολλοί και διάφοροι λόγοι συνέτρεξαν, ώστε να παραχθούν και να πωληθούν λίγα μόνο αρχικά μοντέλα, καθιστώντας έτσι τα ελάχιστα εναπομείναντα originals σπάνια αντικείμενα με μεγάλη συλλεκτική αξία.

Το σημερινό μοντέλο ακολουθεί το ίδιο λιτό και κομψό μοτίβο. Απόλυτα ανδρικό, λόγω της κάσας από ανοξείδωτο ατσάλι, είναι κατάλληλο και για πιο λεπτούς καρπούς, λόγω της συγκρατημένης διαμέτρου των 40,9 mm. Το μαύρο λουράκι από δέρμα αλιγάτορα κάνει υπέροχη χρωματική αντίθεση με το σκούρο μπλε καντράν. Παρ’ όλο που δεν είναι ρολόι δύτη, προσφέρει αντίσταση στην πίεση του νερού που ισούται με 3 bars. Οι δύο χρονογράφοι καταγράφουν με ακρίβεια λεπτά και δευτερόλεπτα, καθιστώντας το απολύτως κατάλληλο για το μέτρημα του χρόνου, το ξεκίνημά του και το σταμάτημά του.

Εν κατακλείδι, το ρολόι-χρονογράφος Portugieser της IWC είναι ένα μοντέλο που δεν φωνασκεί, τουναντίον κρατάει χαμηλούς τόνους, απευθυνόμενο έτσι σ’ αυτούς που έχουν διδαχθεί πως ό, τι λάμπει δεν είναι χρυσός και πως μόνον η γνώση, η παιδεία και η συνεργασία μπορούν να πάνε την ανθρωπότητα μπροστά και να τη βγάλουν και από τη σημερινή επικίνδυνη πορεία.

Κλείνοντας, μιας και ο λόγος περι Πορτογαλίας, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι και οι συμπατριώτες του Κριστιάνο Ρονάλντο διαθέτουν το δικό τους «προσούτο»: Ονομάζεται presunto και είναι επίσης εξαιρετικό, όπως το Ισπανικό jamon καθώς οι αξιολογοι παραγωγοι χρησιμοποιούν τους ίδιους, μαύρους Ιβηρικούς χοίρους.

 


Photo: Βασίλης Κουρούπης
Styling: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης
Ρολόι: IWC Portugieser Chrono
Ακροκώλιον Ευρυτανίας Αλλαντοποιείο Στρεμμένου
Πόλο Μπλούζα: Falconeri

//Η φωτογράφιση έγινε στη στυλάτη Hellenic Suite του ξενοδοχείου Athens Was. Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.


 

Διαβάστε ακόμα: Το Big Pilot Heritage της IWC στον «αφρό» του Domaine Karanika

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top