Είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι από σας έχετε ήδη μεταμορφώσει τα σπίτια σας σε χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Μάλλον εγώ θα είμαι τελευταία και καταϊδρωμένη, όμως λίγο οι πολλές δουλειές και λίγο το πνεύμα αντιλογίας που με κυριεύει κατά καιρούς, με έχουν αποτρέψει ως σήμερα από τη χαρούμενη αυτή εργασία.
Φέτος ξεπεράστηκε κάθε όριο. Δρόμοι, βιτρίνες, κήποι και σπίτια λαμπυρίζουν από το Νοέμβριο, τα νεύρα μου! Θα μου περάσει, μην ανησυχείτε, θα με βρει κι εμένα το πνεύμα των Χριστουγέννων, έστω ελαφρώς ετεροχρονισμένα.
Αυτές τις μέρες θέλουμε ακόμη περισσότερο να παρουσιάζουμε όμορφα φαγητά στο τραπέζι μας, ασορτί με τα τριζάτα τραπεζομάντιλα και τα ωραία σερβίτσια μας. Το φαγητό που σας προτείνω σήμερα πάει ταμάμ με την εποχή. Είναι εντυπωσιακό, τρελά νόστιμο, ετοιμάζεται γρήγορα, δεν απαιτεί ιδιαίτερες μαγειρικές ικανότητες και χορταίνει πολύ κόσμο. Σας κάλυψα;
Jambon glacé
Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Αγοράζουμε ένα ολόκληρο μπούτι καπνιστό jambon. Εγώ προτιμώ το γαλλικό Fouet. Εάν δεν έχουμε πολλούς καλεσμένους, μπορούμε να αγοράσουμε μισό ή λιγότερο, πάντως όσο μεγαλύτερο, τόσο πιο ωραίο στην εμφάνιση. Το χαράζουμε διαγώνια (σε ρόμβους όπως τον μπακλαβά) από την πάνω μεριά της πέτσας και τα πλαϊνά, όχι πολύ βαθιά μέσα στη σάρκα, περίπου 1 εκ.
Φτιάχνουμε ένα μείγμα με:
• Μελάσα (τη βρίσκουμε πολύ εύκολα στα σουπερμάρκετ). Μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με πετιμέζι.
• Καυτερή μουστάρδα Dijon
• Καστανή ζάχαρη
• Χυμό πορτοκαλιού
• Ginger σε σκόνη
Με το μείγμα αλείφουμε καλά όλο το μπούτι (και από κάτω και στα πλάγια). Στις κορυφές κάθε ρόμβου καρφώνουμε από ένα γαρύφαλλο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 200ο C. Δεν χρειάζεται πολλή ώρα (περίπου 1 ώρα), γιατί το jambon είναι ήδη ψημένο, απλώς θέλουμε να καραμελώσει. Γι’ αυτό, κάθε 15’ το αλείφουμε με τη σάλτσα που γίνεται από τη μαρινάδα και τους χυμούς που αφήνει το κρέας.
Τα τελευταία 15’ πριν από το τέλος, τοποθετούμε γύρω από το κρέας φέτες ανανά (φρέσκο ή κονσέρβα) και τις αλείφουμε και αυτές για να καραμελώσουν. Σερβίρουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος σε τεράστια πιατέλα με τον ανανά γύρω-γύρω για διακόσμηση. Σημαντικό είναι να έχουμε πολύ καλό κοφτερό μαχαίρι για να κοπούν λεπτές φέτες. Μπορούμε στις τρύπες κάθε φέτας ανανά να βάλουμε και από ένα κερασάκι Maraschino, εις ενθύμιον περασμένων δεκαετιών.
Tips
• Όταν ετοιμάζετε το μείγμα, δοκιμάζετέ το σταδιακά, για να φέρετε τη γεύση εκεί που θέλετε, λιγότερο ή περισσότερο πικάντικη ή γλυκιά.
• Εάν περισσέψει, τρώγεται τέλεια για πολλές μέρες: κρύο σε σάντουϊτς και σαλάτες, ζεσταμένο με πιλάφι ή πουρέ.
Εδώ σας αφήνω για σήμερα, γιατί σαν να αισθάνομαι επιτέλους πως ήρθε η ώρα να διαλέξω τα φετινά μπιχλιμπίδια και να αφεθώ στη χαρά χωρίς δεύτερες σκέψεις. Και του χρόνου!
Διαβάστε ακόμα: Barba – Το πρώτο delivery-take away.