Το σούσι δεν πάει μόνο με sake. Μια χαρά ταιριάζει και με το κρασί (φωτογραφία: italysfinestwines.it).

Η ιαπωνική κουζίνα αποτελεί παγκόσμια τάση και τα εστιατόρια που σερβίρουν ιαπωνική κουζίνα και σαρώνουν τα Michelin είναι συχνό φαινόμενο. Από την άλλη, τo sushi κοντεύει να γίνει κάτι σαν «το εθνικό μας φαγητό» και έχει κατακτήσει μια αρκετά υψηλή θέση στις προτιμήσεις μας. Ξέρω πολύ κόσμο που τρώει sushi πιο συχνά από ότι τρώει σουβλάκια.

Δεν λέω αν αυτό είναι λάθος ή σωστό, στο κάτω κάτω όλα είναι θέμα γούστου και διάθεσης, ιδίως όταν ο στόχος είναι ένα να απολαύσει κανείς ένα ελαφρύ και σχετικά light γεύμα. Παρά τη νοστιμιά του, το sushi δεν είναι και το πιο εύκολο γεύμα για να βάλει κανείς δίπλα κρασί.

Αρκετοί προτιμούν μια παγωμένη μπύρα ή ένα παραδοσιακό sake αλλά τι θα γίνει παιδιά; Εμείς κλέφτες θα γίνουμε; Ακολουθούν οδηγίες προς ναυτιλομένους για κάποια από τα βασικά και αγαπημένα πιάτα της χώρας των κερασιών και του ανατέλλοντος ηλίου. Πάμε;

Δοκιμάστε κάποιο Gruner Veltliner, Riesling ή Vouvray με το sushi.

Δίπλα στο sushi χρειαζόμαστε ένα φρέσκο, κομψό, λευκό κρασί με τονισμένη οξύτητα (φωτογραφία: freepik.com).

 

Με sushi

Πρώτο και καλύτερο το sushi. Λοιπόν τι έχουμε εδώ; Έχουμε μια ψαρένια ή θαλασσινή πρωτεΐνη (κατά βάση ωμή, άντε καμιά φορά ελαφρώς καψαλισμένη με φλόγιστρο), ginger και φυσικά soy sauce και wasabi. Άρα πιο απλά, έχουμε μια πολύ φίνα γεύση, με έντονο το θαλασσινό στοιχείο, πολύ umami και πικάντικο χαρακτήρα (ανάλογα με το πόσο αντέχει κανείς).

Για τα παραπάνω χρειαζόμαστε ένα φρέσκο, κομψό, λευκό κρασί με τονισμένη οξύτητα. Δοκιμάστε κάποιο Gruner Veltliner, Riesling ή Vouvray. Αν το πικάντικο στοιχείο είναι έντονο ποντάρετε σε κάποιο από τα παραπάνω με λίγα υπολειμματικά σάκχαρα. Στα πιο λιπαρά ψάρια όπως μια απολαυστική κοιλιά τόνου μπορείτε να επιλέξετε ένα ροζέ Bandol ή ένα Gamay.

Στα πιο λιπαρά ψάρια όπως μια απολαυστική κοιλιά τόνου μπορείτε να επιλέξετε ένα ροζέ Bandol Domaine Ott.

Στον αντίποδα αν δοκιμάσετε sashimi με χτένια προτιμήστε ένα Viognier, που ο λιπαρός χαρακτήρας του θα ταιριάξει με τη βουτυράτη υφή από το χτένι. Τώρα, για το sushi με χέλι και αυτή την πολύπλοκη γλυκιά σαλτσούλα θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε ένα Gewurztraminer. Πάνω κάτω τα ίδια εφαρμόζονται αν επιλέξετε κάποιο sushi bowl δια χειρός Αντώνη Δρακουλαράκου (sushi lunchi).

Σε αυτό το σημείο θέλω να πω κάτι και ας πέσετε να με φάτε. Εκτός από το California roll (που μεταξύ μας ούτε αυτό υπάγεται στo sushi), δε βρίσκω κανέναν απολύτως λόγο για τη χρήση της μαγιονέζας ή του τυριού κρέμα στο sushi. Δεν ταιριάζει και καλύπτει τα πάντα. Sorry not sorry.

Στην Ιαπωνία είναι αρκετά διαδεδομένα και τα onigiri με μοσχάρι και τι μοσχάρι; Μα Kobe φυσικά ή στη χειρότερη wagyu. Και εκτός από την Ιαπωνία μπορείτε να το βρείτε και στο κέντρο της Αθήνας (στο Birdman) και αξίζει σίγουρα μια δοκιμή. Σε αυτή την περίπτωση επιλέξτε ένα Pinot Noir από το Νέο Κόσμο, ώστε το φρούτο να είναι πιο εκφραστικό και πλούσιο και το κρασί πιο εξωστρεφές και λιγότερο αυστηρό.


 

Ένα φρουτώδες Albariño θα ταιριάξει με τις γαρίδες tempura.

Με τις γαρίδες tempura ταιριάζει μια Blanc de Blancs Champagne.

Με γαρίδες tempura

Πάμε παρακάτω. Γαρίδες tempura αλλά οι σωστές οι αέρινες οι τραγανές. Τι πίνουμε; Ίσως σας ακουστεί περίεργο αλλά θα τους ταίριαζε μια Blanc de Blancs Champagne με την οξύτητα και τα μπικοτένια, αυτολυτικά αρώματά της ή -γιατί όχι- μια premium Cava, για τους ίδιους λόγους. Μην ξινίζετε τα μούτρα.

Mια Blanc de Blancs Champagne με την οξύτητα και τα μπικοτένια, αυτολυτικά αρώματά της ταιριάζει με τις γαρίδες tempura. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά είναι για ειδικές καταστάσεις.

Η Cava είναι μεγάλη δύναμη παγκοσμίως και μάλιστα στην Ισπανία είχα δοκιμάσει αρκετά κορυφαία δείγματα στο 1/3 της τιμής από τη μεγάλη κυρία της Καμπανίας. Αν πάλι δε σας πάει η μπουρμπουλήθρα τότε δοκιμάστε ένα φρουτώδες Albariño. Έχει λεμονάτη οξύτητα και αρκετό πυρηνόκαρπο φρούτο που μπορεί να ταιριάξει με τη λιπαρότητα του πιάτου αλλά και μια ορυκτότητα που πάει γάντι το θαλασσινό και τη σαλτσούλα που το συνοδεύει.

Bonus tip: Αν είστε αρκετά τυχεροί και βρείτε αυτά τα soft cell καβουράκια που τηγανίζονται ολόκληρα, εφαρμόστε τα παραπάνω και πάρτε με τηλέφωνο, θα φέρω και κρασί.


 

Eνα ροζέ Crémant de Bourgogne, με φρούτο, οξύτητα και τις απαραίτητες φυσαλίδες συνοδεύει άριστα το ramen.

Μια επιλογή είναι να βάλετε δίπλα στο ramen ένα αλσατικό Pinot Gris.

Με ramen

Μετά έρχεται το ramen (σαλάκι τρέχει). Έχουμε έναν υπερπεντανόστιμο ζωμό, noodles, κάποια πρωτεΐνη (κρέας, θαλασσινά, τόφου, μανιτάρια) και διάφορα toppings όπως αυγό, σουσάμι, κρεμμυδάκι φρέσκο, chili oil, φύκι κτλ. Είναι ένα πλούσιο πιάτο, με λιπαρότητα και τόνους umami. Το πιάτο αποζητά οξύτητα και φρούτο (ίσως και λίγη γλύκα αν σας αρέσουν τα πικάντικα).

To Pinot Gris Famille Hugel είναι ιδανικό για το Ramen.

Μια επιλογή είναι να βάλετε δίπλα ένα αλσατικό Pinot Gris με λίγα υπολειμματικά σάκχαρα ή ένα Riesling Kabinett (ακόμα καλύτερο για ένα ramen με θαλασσινά). Μια δεύτερη επιλογή (ιδίως αν μιλάμε για ένα tonkotsu ramen με χοιρινό) είναι ένα ροζέ Crémant de Bourgogne, με φρούτο, οξύτητα και τις απαραίτητες φυσαλίδες που φρεσκάρουν τον ουρανίσκο μετά από κάθε μπουκιά.

Το πιάτο είναι λιπαρό και πλούσιο και δεν είναι για τους λιπόψυχους οπότε η οξύτητα και οι μπουρμπουλήθρες θα «κόψουν» τη λιπαρότητα και θα λειτουργήσουν ευεργετικά και για το κάψιμο.


 

Ένα Merlot based Bordeaux, με μέτριο σώμα και αρκετό φρούτο είναι πολύ καλή επιλογή για το yakitori.

Το Yakitori είναι κάτι σαν το γιαπωνέζικο σουβλάκι και είναι ένα από τα διασημότερα πιάτα τους (φωτογραφία: freepik.com).

Με yakitori

Yakitori κανείς; Το Yakitori είναι κάτι σαν το γιαπωνέζικο σουβλάκι και είναι ένα από τα διασημότερα πιάτα τους. Φανταστείτε πως στην Ιαπωνία υπάρχουν εστιατόρια που ειδικεύονται αποκλειστικά σε αυτό. Επί της ουσίας πρόκειται για κομμάτια κάποιας πρωτεΐνης που μαρινάρεται σε μια σάλτσα με βάση τη soy sauce και ψήνεται, ενώ αλείφεται με την ίδια σαλτσούλα, στα κάρβουνα.

Σημειώστε το Chateau Latour a Pomerol 2018 για το yakitori. Ισως όχι ένα καθημερινό κρασί, αλλά σε ξεχωριστές στιγμές αξίζει να το δοκιμάσετε.

Το αποτέλεσμα είναι γλυκό και αλμυρό, ελαφρώς καραμελωμένο απέξω και τρυφερό μέσα. Τώρα, το κρασί εξαρτάται από το κρέας που χρησιμοποιείται. Το πιο διαδεδομένο είναι το κοτόπουλο (όλα τα μέρη του, όχι απλά στήθος ή μπούτι). Ένα yakitori με κοτόπουλο θα ταίριαζε πολύ ωραία με ένα μαλακό και φρουτώδες Merlot ή ένα Merlot based Bordeaux, με μέτριο σώμα. Έχει αρκετό φρούτο και παράλληλα μαλακές τανίνες, για να σταθεί μια χαρά δίπλα στο umami και το διακριτικό βαρέλι του θα ταιριάξει με το κάπνισμα του κρέατος από τα κάρβουνα.


 

Συνδυάστε το katsu σας με μια λευκή Βουργουνδία ή ένα βαρελάτο Chardonnay.

Το katsu είναι ένα γιαπωνέζικο σνίτσελ με panko και γίνεται και με κοτόπουλο αλλά και με χοιρινό (nytimes.com).

Με katsu

Και κλείνουμε με το αγαπημένο μου katsu που επί της ουσίας είναι ένα γιαπωνέζικο σνίτσελ με panko και γίνεται και με κοτόπουλο αλλά και με χοιρινό (tonkatsu) και με άλλες πρωτεΐνες (και τόφου για τους vegetarians της καρδιάς μας). Εκτός από δικό μου αγαπημένο είναι και δικό σας, παραδεχτείτε το, ιδίως όταν μπαίνει μέσα σε λαχταριστά sandos.

To Ibericos Rioja από Familia Torres θα αναδείξει επίσης το katsu.

Και δεν μπαίνει μόνο του εκεί μέσα αλλά παρέα με τη μαγική σαλτσούλα που έχει φρούτα, τομάτα, μπαχαρικά, γλύκα αλλά και οξύτητα (κάτι σα γιαπωνέζικη bbq sauce). Αν λοιπόν παραλείψετε τη σάλτσα μπορείτε να συνδυάσετε το katsu σας με μια λευκή Βουργουνδία ή ένα βαρελάτο Chardonnay, με διακριτικό βαρέλι και οξύτητα. Αν είστε μερακλήδες και το κάνετε σωστά όμως (σαν εμένα), τότε ποντάρετε σε μια ζουμερή Rioja ή ακόμα και ένα Zinfandel.

Σαν να πείνασα, εσείς;

 

Διαβάστε ακόμα: Wine Vixen. Πόσο «φρέσκο» και πόσο παλαιωμένο απολαμβάνουμε το κάθε κρασί;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top