Το ετήσιο γαστρονομικό ραντεβού του Daios Cove δεν είναι απλά ένα φεστιβάλ όπως τόσα που γίνονται σε εστιατόρια και ξενοδοχεία ανά την τουριστική Ελλάδα. Είναι ένα «ταξίδι» που ξεδιπλώνεται όλο το καλοκαίρι, εξού και ονομάζεται Culinary Journeys. Και είναι μια πρόκληση για την ομάδα του resort, όχι μόνο να ξεπερνά κάθε χρόνο τις επιτυχίες της προηγούμενης σεζόν, αλλά να καθιερώνεται στο παγκόσμιο γαστρονομικό σιρκουί.
Αυτά τα γαστρονομικά ταξίδια είναι ένα προσωπικό στοίχημα του CEO του Daios Cove Δημήτρη Δάιου, ο οποίος έχει επενδύσει πόρους (σπάνια οι μετακλήσεις μεγάλων σεφ είναι άμεσα προσοδοφόρες) και κυρίως προσωπικό χρόνο (με αλεπάλληλα ταξίδια δικά του και των συνεργατών του όπως του μάνατζερ του συγκροτήματος Γιώργου Μπριλάκη) ώστε να βρίσκεται το μάνατζμεντ του συγκροτήματος στην πρώτη γραμμή των fine dining εξελίξεων διεθνώς.
Μία από τις πιο ξεχωριστές -και νόστιμες- στιγμές των φετινών Culinary Journeys ήταν η παρουσία, στην κουζίνα και στη σάλα του Ocean restaurant του Daios Cove, του Jean-Philippe Blondet. Ο σημαντικός σεφ είναι Chef Patron στο βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin εστιατόριο Alain Ducasse at The Dorchester του Λονδίνου, δεν βρίσκεται δηλαδή στη σκιά του μέντορά του Alain Ducasse, αλλά πρωταγωνιστεί. Σε ένα διάλειμμα από το γεμάτο πρόγραμμα του στο resort του Αγίου Νικολάου, ο Blondet μίλησε στο Andro για την καταγωγή του από τη Γαλλική ριβιέρα, για το αγαπημένο του street food, αλλά και για την αλματώδη πρόοδο του ελληνικού κρασιού.
-Είστε παιδί του νότου. Πώς επηρέασαν το επάγγελμά σας η οικογένειά σας και τα νιάτα σας;
Από μικρός, μαγείρευα με τη μαμά μου. Έχω αναμνήσεις από τα πρωινά στην αγορά της Νίκαιας, στην Cours Saleya, όπου επιλέγαμε τα λαχανικά μας για να μαγειρέψουμε το μεσημέρι. Ακόμα και σε μικρή ηλικία μου άρεσε να αγγίζω, να μυρίζω και να επιλέγω εγώ τα λαχανικά μου. Αυτές οι ρίζες μου εξακολουθούν να επηρεάζουν τη σκέψη μου όταν δημιουργώ νέα πιάτα.
-Η Νίκαια ιδρύθηκε από Έλληνες στην αρχαιότητα. Παραμένει μια γνησίως μεσογειακή πόλη. Νιώθετε «σαν στο σπίτι σας» στην Κρήτη;
Υπάρχουν πράγματι κοινές γραμμές και κατευθυντήριες γραμμές. Όμως η Νίκαια παραμένει μοναδική στο είδος της και είναι η πόλη της καρδιάς μου.
-Ο Alain Ducasse, από τον οποίο μάθατε πολλά, δεν είναι μόνο σπουδαίος σεφ αλλά και ιδιοφυής μάνατζερ. Τι μάθατε δίπλα του σε επίπεδο διοίκησης;
Είναι οραματιστής. Είναι πάντα ένα βήμα μπροστά. Αυτό έμαθα δίπλα του εδώ και 20 χρόνια. Αυτό κρατάω πέρα και πάνω από το μάνατζμεντ.
-Η προσπάθεια να διατηρήσει ένας σεφ τρία αστέρια στον οδηγό Michelin μπορεί να του στερήσει τον αυθορμητισμό και τη χαρά των απλών πραγμάτων στην κουζίνα;
Απολύτως όχι. Τα συναισθήματα με καθοδηγούν στη συνεννόηση και με τις ομάδες μου στην κουζίνα. Κάθε σεφ, ακόμη και οι τριάστεροι σεφ, μεταφέρουν τα δικά τους μηνύματα και αφήνουν τη φαντασία τους ελεύθερη να τους ταξιδέψει.
-Τι γνώμη έχετε για το «Instagramification» της κουζίνας με όλα αυτά τα φωτογενή πιάτα: χάμπουργκερ, bao buns, tacos, χρωματιστά λάδια… Πού έχουν πάει τα απλά σιγομαγειρεμένα πιάτα του παρελθόντος;
Τα κοινωνικά δίκτυα είναι η νέα μορφή επικοινωνίας που βοηθούν και αυτά στην ανάδειξη της τεχνογνωσίας και της ταυτότητάς μας. Δεν νομίζω ότι τα κοινωνικά δίκτυα έχουν αφαιρέσει κάτι από την ιστορία των πιάτων του παρελθόντος, αντίθετα τα έχουν επικαιροποιήσει.
-Το ελληνικό κρασί έχει κάνει εξαιρετικά άλματα προς τα εμπρός τα τελευταία χρόνια. Εδώ στην Κρήτη παράγουμε και πολύ καλά κρασιά. Θα θέλατε να συνοδεύσετε τα πιάτα σας στο Dorchester και με ελληνικά κρασιά;
Το κάνουμε ήδη! Προσφέρουμε ένα κρασί -Ασύρτικο- από το Κτήμα Αργυρού της Σαντορίνης σε ένα από τα food&wine pairings μας.
-Ποιο είναι το signature πιάτο σας στο Dorchester;
Το πιάτο που ζητείται και εκτιμάται περισσότερο από τους πελάτες μας, στο μενού εδώ και αρκετούς μήνες, είναι τα άγρια χτένια με λεμονάτη σάλτσα βουτύρου και χαβιάρι Kristal.
-Γιατί αφήσατε τις φωτιές σας να για να έρθετε μόνο για 24 ώρες στο Daios Cove, στην άλλη άκρη της Ευρώπης;
Ήθελα να μοιραστώ αυτή τη στιγμή με τις κουζινικές ομάδες του Daios – με γεμίζει να συναντιόμαστε και να μαγειρεύουμε έξω από το «σπίτι».
-Μοιραστείτε μαζί μας μια απλή συνταγή που φτιάχνετε στο σπίτι, που τρώτε μπροστά στην τηλεόραση.
Γενικά αποφεύγω την τηλεόραση. Στο σπίτι μαγειρεύω απλά και υγιεινά: ριζότο, πολλά πιάτα με βάση τα λαχανικά της εποχής.
-Τι σας αρέσει στο street food;
Πραγματικά δεν είμαι λάτρης του street food. Αλλά αν μπορώ να συμπεριλάβω κάτι κλασικό, θα πω τις κρέπες!
Διαβάστε ακόμα: Τα φεστιβάλ του Daios συνεχίζονται. DJs και mixologists παίρνουν τη σκυτάλη στα μέσα Σεπτεμβρίου.