Ο ιδιοκτήτης του καφεκοπτείου/καφεποτείου «Το Δέντρο του Καφέ», Φάνης Ευστρατίου, αφού επί 17 χρόνια πέρασε από όλα τα στάδια της παραγωγής του καφέ (άλεσμα, καβούρδισμα, μίξη χαρμανιών), άνοιξε, εδώ και οκτώ μήνες περίπου, ένα από πιο ιδιαίτερα και «ψαγμένα» μαγαζιά της περιοχής, όπου αλέθει χαρμάνια από την Κένυα, την Κόστα Ρίκα, την Κολομβία, Παπούα Νέα Γουινέα, Γουατεμάλα, Τανζανία και άλλες χώρες με παράδοση στην ποιότητα του πιο δημοφιλούς ροφήματος στον κόσμο. Οι ποικιλίες εναλλάσσονται συχνά πυκνά, ώστε, όπως λέει ο ίδιος, «ο πελάτης να έχει πάντοτε την πρόκληση μιας νέας γεύσης».
Φυσικά, στο «Δέντρο» (ανοιχτό από τις 8 το πρωί) μπορείς και να πιεις τον καφέ σου, σε έναν πολύ φιλικό χώρο. Εγώ, προχθές, δοκίμασα ένα χαρμάνι από την Αιθιοπία, με έντονο άρωμα σε τόνους ξηρών καρπών και μπαχαρικών, και γεύση πυκνή και βελούδινη: Πολύ καλός εσπρέσο και μάλιστα (διαρκές ζητούμενο πλέον στην Ελλάδα της κρίσης) με ελκυστική σχέση ποιότητας/τιμής: 1,5 ευρώ (και 1 ευρώ για take away). Σερβίρουν, φυσικά, και ελληνικό, φίλτρου κ.α., με ανάλογες τιμές.
Μπορείς, εννοείται, να πάρεις για το σπίτι το χαρμάνι που προτιμάς, αλλά και, αν θες, να αγοράσεις κάποιο από τα αξεσουάρ που θα δεις στα ράφια του: από μηχανές παρασκευής καφέ έως κούπες και φλιτζάνια. Εγώ, ψωνίζω επίσης από εδώ μέλι, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού –όλα από ένα γυναικείο συνεταιρισμό της Ικαρίας, από όπου είναι ο τόπος καταγωγής του Φάνη Ευστρατίου.
Όσο για μένα, εδώ γύρω είναι η γειτονιά μου. Με πανέμορφα νεοκλασικά, δεντροφυτεμένα σοκάκια, μπαλκόνια στολισμένα με λουλούδια… Όταν το άρωμα του φρεσκοκομμένου καφέ προστίθεται σε αυτό της παλιάς Αθήνας, πώς να μην ψάχνω ευκαιρία να μπω στο νούμερο 89 της Χαριλάου Τρικούπη;
//Χαριλάου Τρικούπη 89, Αθήνα, 215 5503754