George-Koustoumpardis-FINALS-Greece-The-Underdog-046-740x494

Ο Γιώργος Κουστουμπάρδης την ώρα του δικό του show μπροστά στους κριτές. credit: Eileen P. Kenny for Sprudge.com

Σάββατο πρωί στο Θησείο. O πεζόδρομος της Αρεοπαγίτου σχεδόν έρημος. Μόνον κάποιοι τουρίστες που τραβούν την ανηφόρα για την Ακρόπολη. Ο δικός μου προορισμός είναι άλλος. Το γοητευτικό «Underdog» στην Ηρακλειδών. Εκεί με περιμένει ο Γιώργος Κουστουρμπάρδης, ο παγκόσμιος πρωταθλητής του «Coffee in Good Spirits», του διαγωνισμού που έγινε φέτος το καλοκαίρι στο Gothenburg της Σουηδίας.

Φτάνοντας, ο Γιώργος με υποδέχεται με ένα πλατύ χαμόγελο. «Κάτσε. Φτιάχνω καφέ» μου λέει και μου δείχνει τις δυο καρέκλες στο παράθυρο που βλέπουν έξω στον πεζόδρομο. «Είναι η αγαπημένη μου γωνία» μου λέει, «πάντα εδώ κάθομαι και χαζεύω τον κόσμο που περνάει». Πλησιάζοντας με τον καφέ στο χέρι συνεχίζει «Σήμερα ο καφές που σερβίρουμε είναι από την Αιθιοπία. Θα σου βγάλει πολλά φρούτα και λίγο bitter σοκολάτα». Τον κοίταξα με κάποια απορία. Δεν ήξερα ότι ένας καφές μπορεί να σου δώσει τέτοια αρώματα. «Υπάρχουν πολλά πράγματα για τον καφέ που ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει. Ευτυχώς, όμως, τον τελευταίο καιρό γίνονται όλο και περισσότερες προσπάθειες και κάτι φαίνεται να αλλάζει στην νοοτροπία» μου λέει, συνεχίζοντας να μου αποκαλύπτει μυστικά για τον καφέ που τόσο καιρό αγνοούσα.

George-Koustoumpardis-FINALS-Greece-The-Underdog-041

Σερβίροντας με μαεστρία τον Irish coffee. credit: Eileen P. Kenny for Sprudge.com

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Το πάθος του Γιώργου με τον καφέ ξεκίνησε πριν από 7 περίπου χρόνια, όταν μετά το στρατό τα πτυχία του, δύο τον αριθμό, δεν μπορούσαν να τον βοηθήσουν να βρει μια δουλεία. Η συναναστροφή του με τον ξάδερφό του Τάσο Δεληχρήστο (γνωστό από τη θητεία του στο «Tailor Made», ιδιοκτήτη του «The Underdog», αλλά και παγκόσμιο πρωταθλητή του «Coffee in Good Spirits 2008») φάνηκαν δυνατά κίνητρα για να αρχίσει αυτό το όμορφο και γεμάτο αρώματα ταξίδι.

«Ήταν η εποχή που ο Τάσος ετοιμαζόταν για να παίξει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και εγώ τον βοηθούσα κατά κάποιον τρόπο. Δοκίμαζα όλα αυτά που έφτιαχνε και έπαιζα το ρόλο του κριτή. Δεν ήθελε και πολύ να κολλήσω». Η συνέχεια ήρθε από μόνη της. Ο Γιώργος γράφεται και παρακολουθεί σεμινάρια για barista και σιγά-σιγά μπαίνει στο χώρο. Πρώτος σταθμός το θρυλικό «Ζonar’s» στην Πανεπιστημίου. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν τη σειρά τους. Από μαθητευόμενος στα έγινε εκείνος ο εισηγητής και αυτός που «καλλιεργεί» τους νέους baristas.

Ο καφές δεν είναι πυρηνική επιστήμη. Ίσως εμείς οι baristas να το κάνουμε να μοιάζει, αλλά δεν είναι.
George-Koustoumpardis-FINALS-Greece-The-Underdog-046

Ο Irish coffee που χάρισε την πρωτιά στον Γιώργο με Black Bush Irish Whiskey και καφέ φίλτρου Samba (Kemgin από Yirgacheffe). credit: Eileen P. Kenny for Sprudge.com

Η συμμετοχή του σε διαγωνισμούς δεν άργησε να έρθει, όπως και οι διακρίσεις. Συμμετέχει για πρώτη φορά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα «Coffee in Good Spirits» το 2014 και καταλαμβάνει την τρίτη θέση. «Ήταν το βάπτισμα του πυρός που λένε. Μια εμπειρία που με έκανε να δοκιμάσω τον εαυτό μου και να γνωρίσω κόσμο που έχει το ίδιο πάθος με εμένα». Επιστρέφει στον ίδιο διαγωνισμό και πάλι και κατακτά την πρώτη θέση. «Μελέτησα καλά τις παρατηρήσεις των κριτών. Δούλεψα σκληρά πάνω σε αυτές. Βγήκα λοιπόν, έδωσα την παράσταση μου –γιατί περί αυτού πρόκειται- χωρίς να με ενδιαφέρει η θέση που θα πάρω και τελικά τα κατάφερα! Δεν σου λέω ότι δεν χάρηκα που κέρδισα, αλλά για μένα σημασία είχε η συμμετοχή πρώτα απ’ όλα και ύστερα η θέση» μου λέει χωρίς υπεροψία.

Διαβάστε ακόμα: The Underdog – Το πιο ψαγμένο στέκι για καφέ στην Αθήνα.

Τι είναι όμως αυτός ο διαγωνισμός, αναρωτιέμαι και με τι έχει να κάνει; Ο Γιώργος μου εξηγεί: «Έχει να κάνει με το συνδυασμό του αλκοόλ με τον καφέ. Πώς μπορείς αυτά τα δύο να τα παντρέψεις και να σερβίρεις ένα όμορφο αποτέλεσμα που όμως να έχει εμπορική χρήση. Με λίγα λόγια, αυτό που θα παρουσιάζεις να μπορεί να το γευτεί και ο απλός πελάτης. Ο καφές δεν είναι πυρηνική επιστήμη. Ίσως εμείς οι baristas να το κάνουν να μοιάζει, αλλά δεν είναι. Στο διαγωνισμό, εκτός από την παρασκευή των καφέδων, σημασία δίνουν και στην τεχνική, την ποικιλία του καφέ που διάλεξες, αλλά και στην παρουσίαση που κάνεις. Δίνεις ένα show και όσο πιο ενδιαφέρoυσα είναι η ιστορία που έχεις να πεις στους κριτές τόσο πιο εύκολα «σπας το μπαρ» και έρχεσαι πιο κοντά τους. Η δική μου ιστορία είχε να κάνει με την Ελλάδα, μιας και ο συνδυασμός μου, μπίρας και καφέ, θυμίζει πολύ τη χώρα μας».

George-Koustoumpardis-FINALS-Greece-The-Underdog-012

Εξηγώντας με λεπτομέρειες στους κριτές, τις επιλογές του τόσο σε καφέ όσο και σε αλκοόλ. Μια διαδικασία που παίζει μεγάλη σημασία στο διαγωνισμό. credit: Eileen P. Kenny for Sprudge.com

Από τα τελευταία του λόγια παίρνω πάσα και τον ρωτάω τη σχέση που έχουν οι Έλληνες με τον καφέ. «Ο καφές είναι μορφή εξόδου για τους Έλληνες. Μπορεί να φαίνεται ότι δεν έχουμε κουλτούρα στον καφέ, όπως έχει επικρατήσει για τους Ιταλούς, όμως δεν είναι έτσι. Σιγά-σιγά το σκηνικό αλλάζει. Δεν είναι πια μια απλή κούπα καφέ, αλλά κάτι παραπάνω. Υπάρχουν άνθρωποι που το ψάχνουν και «εκπαιδεύουν» και τους καταναλωτές πώς μπορούν να απολαύσουν σωστά τον καφέ τους».

«Και μη με ρωτήσεις αν υπάρχει ή ποια είναι μια καλή κούπα καφέ. Αυτό είναι εντελώς υποκειμενικό. Ο καθένας μας το αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Για παράδειγμα για μένα μια καλή κούπα καφέ είναι αυτή που θα με κάνει να ξεχαστώ και να αφεθώ σε αυτή χωρίς άλλο. Άσε που όσο πιο πολλούς δοκιμάζεις τόσο πιο πολύ αντιλαμβάνεσαι τις διαφορές και την πληθώρα στις ποικιλίες που υπάρχει».

Ο μέσος καφές που καταναλώνεται στην Ελλάδα είναι μέτριου επιπέδου. Η μαζική παραγωγή του καφέ, η ελαχιστοποίηση του κόστους, ο μεγάλος ανταγωνισμός, η έλλειψη ενημέρωσης των καταναλωτών αποτελούν μόνον κάποιες από τις αιτίες.
George-Koustoumpardis-FINALS-Greece-The-Underdog-034

Το παγωμένο spirit από καφέ φίλτρου Samba (kemgin από Yirgacheffe), σπιτικό σιρόπι μαύρης μπύρας, γιαπωνέζικό ουίσκι Hibiki 17 ετών και Grand Marnier Cordon rouge. credit: Eileen P. Kenny for Sprudge.com

«O καφές αποτελεί το δεύτερο σε διακίνηση εμπορικό προϊόν του κόσμου. Αν και είναι σε αφθονία, λίγοι είναι εκείνοι που απολαμβάνουν πραγματικά ποιοτικό φρέσκο καφέ. Ο ποιοτικός αυτός καφές είναι γνωστός ως “specialty coffee”. Ο μέσος καφές που καταναλώνεται εδώ στην Ελλάδα είναι μέτριου επιπέδου. Η μαζική παραγωγή του καφέ, η ελαχιστοποίηση του κόστους, ο μεγάλος ανταγωνισμός, η έλλειψη ενημέρωσης των καταναλωτών αποτελούν μόνον κάποιες από τις αιτίες. Ο φρέσκος καφές είναι κάτι πολύ απλό και όχι μεγάλου κόστους, το οποίο μπορείς να απολαύσεις άνετα και στο σπίτι σου».

Τι κάνει, όμως, έναν barista καλό; «Η επικοινωνία με τον πελάτη» μου απαντάει χωρίς να το σκεφτεί και πολύ. «Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο στη δουλειά μας από το να εισπράξεις ένα χαμόγελο. Αυτός είναι ο σκοπός στο κάτω-κάτω. Να φύγει ευχαριστημένος ο πελάτης και να έρθει ξανά και ξανά. Και γιατί του έδωσες ένα καλό χαρμάνι και πληροφορίες για το τι θα πιει, αλλά πρωτίστως γιατί επικοινώνησες μαζί του».

Ο Γιώργος είναι αυτό που αποκαλούμε «παιδί της διπλανής πόρτας». Χαίρεσαι να μιλάς μαζί του. Όχι μόνο για τον καφέ, αλλά και για το ποδόσφαιρο, τις γυναίκες, την πολιτική, αλλά και για το καλό φαγητό. Δεν θα ακούσεις τίποτα το κακό απ’ αυτόν. Βλέπει πάντα τη θετική πλευρά των πραγμάτων και υποστηρίζει ότι με μια κούπα καφέ όλα είναι πολύ καλύτερα. Και δεν έχει άδικο…

George-Koustoumpardis-FINALS-Greece-The-Underdog-008

Τα «μαγικά» παγάκια του Γιώργου από καφέ φίλτρου Samba (Kemgin από Yirgacheffe). credit: Eileen P. Kenny for Sprudge.com

//Τον Γιώργο Κουστουμπάρδη θα τον βρείτε -σχεδόν- καθημερινά στο «The Underdog», Ηρακλειδών 8, στο Θησείο, τηλ: 213-0365393.

 

Διαβάστε ακόμα: Ο τέλειος καφές φίλτρου – Τρεις “γκουρού” μας μαθαίνουν τα μυστικά του. 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top