Για τους ορκισμένους οπαδούς του fine drinking, πιθανότατα, αυτό το κοκτέιλ είναι ο ορισμός της καγκουριάς. Άλλωστε τι σόι κοκτέιλ είναι ένα ποτό που συνδυάζει το κόκκινο κρασί και την Coca-Cola; Η αλήθεια είναι ότι θυμίζει κάτι από τους συνδυασμούς που κάναμε στα σχολικά πάρτυ. Κι όμως, το Kalimotxo -γιατί αυτή είναι η επίσημη ονομασία του- μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής στη χώρα των Βάσκων και είναι ένα από τα δημοφιλέστερα καλοκαιρινά κοκτέιλ στην Ιβηρική χερσόνησο.
Ένα λάθος, μια ιστορία
Ως επίσημη ημερομηνία «γέννησης» του Kalimotxo είναι η 12η Αυγούστου 1972. Τότε, μια παρέα φίλων γνωστή ως «Antzarrak» διοργάνωνε στην πόλη Γκέτσο ένα μικρό φεστιβάλ για να τιμήσει τον πολιούχο Σαν Νικόλα στο Παλιό Λιμάνι της Αλγκόρτα. Η παρέα είχε αγοράσει 2.000 λίτρα κόκκινο κρασί για τη γιορτή, το οποίο αποδείχθηκε κακής ποιότητας. Μην ξέροντας τι να κάνουν για να σώσουν την κατάσταση, αποφάσισαν να το συνδυάσουν με Coca-Cola και χυμό λεμονιού, για να «κρύψουν» τη γεύση του κρασιού.
Το κοκτέιλ έγινε ανάρπαστο στο φεστιβάλ, που οι «Antzarrak» αποφάσισαν να του δώσουν και όνομα. Το Kalimotxo, μάλιστα, είχε τόσο μεγάλη επιτυχία μέσα στα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα στη δεκαετία του ’80, που σύντομα έγινε το «επίσημο» ποτό στα καλοκαιρινά φεστιβάλ των Βάσκων, ενώ δεν άργησε να βγει και από τα ισπανικά σύνορα.
Η γεύση του -μεταξύ μας- δεν είναι τίποτα σπουδαίο. Φανταστείτε κάτι μεταξύ φτηνής σανγκρία και cherry coke. Αλλά, και μόνο για τη «φάση», αξίζει να το δοκιμάσετε. Απλά μη βάλετε κρασί που δεν πίνεται, γιατί δεν θα πίνεται ούτε με κόκα-κόλα.
Συστατικά
– 90 ml ξηρό κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση ισπανικό όπως Rioja)
– 90 ml Coca Cola
– Χυμός μισού λεμονιού
– Μια φέτα λεμόνι (ή πορτοκάλι, ανάλογα τα γούστα σας) για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Σε ένα κολονάτο ποτήρι με πάγο, βάζουμε το κόκκινο κρασί, την Coca-Cola και τον χυμό λεμονιού. Ανακατέβουμε, προσθέτουμε μια φέτα λεμόνι ή πορτοκάλι και είναι έτοιμο.
Διαβάστε ακόμα: Batanga, το πιο «αλήτικο» long drink