ΚαλλιστώΠώς το ζητάμε, για να δείξουμε ότι έχουμε άνεση με το θέμα;
Καλλιστώ 2012 από την Ηλεία, και συγκεκριμένα από την περιοχή του Κατάκολου, από το Κτήμα Μερκούρη. Αν έχετε όρεξη για καμιά οινική εκδρομή, σας το συστήνουμε ανεπιφύλακτα: το Κτήμα Μερκούρη είναι από τα πιο όμορφα στην Ελλάδα.

Θα stallάρει η πιστωτική με το που θα δούμε την τιμή του;
Σε μια κάβα που ακολουθεί σωστή τιμολογιακή πολιτική, μάλλον θα δώσετε ένα δεκάρικο και θα πάρετε πίσω ρέστα που θα περιέχουν και δίχρωμο κέρμα. Μπορεί να είμαστε κοντά στο ψυχολογικό όριο των €10, σκεφτείτε όμως πως αν αυτό το κρασί προερχόταν από την άλλη μεριά της Αδριατικής (που θα μπορούσε), η τιμή του θα ήταν τουλάχιστον επί τρία.

Πες και τι ποικιλία είναι, για να κάνουμε και λίγο μπουρκουμέ.
Όχι ποικιλία, ποικιλίες παρακαλώ. Το Καλλιστώ είναι ένα σπάνιο χαρμάνι ποικιλιών: από τη μια το Ασύρτικο, που ξεκίνησε την καριέρα του από την Σαντορίνη αλλά όπου το φυτεύουμε στην Ελλάδα μάς εκπλήσσει όλο και πιο πολύ, κι από την άλλη η Ρομπόλα, που έχει γίνει σταρ στα αμπελοτόπια της Κεφαλλονιάς. Αιγαίο και Ιόνιο συναντιούνται στην Πελοπόννησο.

Τι του βρήκες, για να έχουμε καλό ρώτημα;
Το Καλλιστώ είναι ένα πολύ εγκεφαλικό κρασί, με πολυπλοκότητα και χαρακτήρα για πολλά εγκεφαλικά. Το Ασύρτικο δηλώνεται με τον όγκο, την οξύτητα και τον ορυκτό χαρακτήρα, ενώ η Ρομπόλα χαρίζει λεμανάτα αρώματα φρούτων, κομψότητα και παιχνιδιάρικη διάθεση. Είναι να αναρωτιέσαι πως κάποιος δεν το σκέφτηκε πριν από πολλά-πολλά χρόνια…

Αν ρωτήσουμε κι έναν ανταγωνιστή, θα μας πει τα ίδια;
Ρωτήσαμε τον Πέτρο Μαρκαντωνάτο, κορυφαίο παραγωγό Ρομπόλας στην Κεφαλλονιά και τον άνθρωπο πίσω από τα κρασιά Gentilini, και μας απάντησε: «Το Καλλιστώ είναι ένα υπέροχο κρασί –κι όσο πιο πολλά υπέροχα κρασιά βγαίνουν ανά την Ελλάδα με Ρομπόλα, τόσο πιο εύκολα θα πουλάω τις δικές μου Ρομπόλες».

Πόσο να πιω, για να μην έχει να μου λέει ο γιατρός;
Το κρασί αυτό έχει 13 % αλκοόλ, που σημαίνει πως μια φιάλη έχει περίπου 100ml καθαρής αλκοόλης. Αν λάβουμε υπόψη μας αυτά που λένε οι γιατροί, ότι δηλαδή οι άνδρες πρέπει να πίνουμε το πολύ 40 ml καθαρής αλκοόλης και οι γυναίκες 10 ml λιγότερα, θα χρειαστείτε δυο φιάλες για να περάσετε από την Δευτέρα ως την Παρασκευή σας –and then repeat το ΣΚ…

 

O Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW είναι ο μοναδικός Έλληνας ανάμεσα στους 301 Masters of  Wine ανά τον πλανήτη και ένας από τους 10 Directors του Institute of Masters of Wine, που εδρεύει στο Λονδίνο.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top