Χορταστικό σάντουιτς-μπέργκερ για πρωινό (αριστερά) ή τοστ μπριός με αυγοσαλάτα και αβοκάντο (δεξιά);

Βουτυράτα, χορταστικά, σχεδόν σατανικά τα σάντουιτς που δημιουργεί ο Άνταμ Κοντοβάς στο Kobra εδώ και λίγες μέρες, μας φτιάχνουν νόστιμα τις μέρες αυτές του δεύτερου lockdown.

Το Kobra, ήταν από τα μαγαζιά που άνοιξαν μετά το πρώτο lockdown και συζητήθηκε όσο κανένα άλλο. Βασίστηκε σε μια πρωτότυπη ιδέα όπου θα συνδυαζόταν το «έξυπνο», νόστιμο φαγητό, τα καλοφτιαγμένα ποτά, η ψαγμένη electro, pop, jazz μουσική σε ένα νεανικό, γεμάτο χρώματα και αντισυμβατικό περιβάλλον. Με λίγα λόγια ένας χώρος που έλειπε από την Αθήνα. Ο χώρος βρέθηκε στα Εξάρχεια, λίγο πιο πάνω από το Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο στη Ναυαρίνου και την κουζίνα ανέλαβε ο Άνταμ Κοντοβάς. Ένας από τους πιο ταλαντούχους chef της νέας γενιάς.

Μην σας νοιάζει αν λερωθείτε. Η απόλαυση μετράει.

Εκεί λοιπόν, στην κουζίνα του Kobra, ο Άνταμ βρήκε τον χώρο του και άρχισε να πειραματίζεται φτιάχνοντας πιάτα που ναι μεν ήταν οικεία, είχαν μια δόση γκουρμέ, έπαιζαν με το street food αλλά συνδύαζαν και πολλά υλικά από διάφορες κουζίνες του κόσμου. Ένα συνονθύλευμα γεύσεων που εμένα προσωπικά με έκανε να το αγαπήσω. Αξέχαστο μου έχει μείνει κείνο το λουκάνικό με miso αλλά και οι τραγανές φτερούγες κοτόπουλου με την πικάντικη σάλτσα αλλά και τα κεφτεδάκια με εκείνο το φοβερό βουτυράτο ψωμί που τα συνόδευε.

Εκείνο που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε είναι το BLT, που φτιάχνεται με λευκό προζυμένιο ψωμί, μαρούλι, καπνιστό μπέικον και μαύρο σκόρδο.

Δυστυχώς το δεύτερο lockdown έβαλε την Kobra για λίγο στον πάγο. Λέω για λίγο γιατί επέστρεψε πριν από λίγο και μπήκε και αυτή στο χορό της νέας τάσης που λέγεται delivery- take away. Με νέα μορφή και νέο concept, το Kobra Coffee & Toast, που όμως δεν έφυγε πολύ από την παλιά φιλοσοφία της. Ο Άνταμ επιστράτευσε όλη την δημιουργικότητα, φαντασία και το ταλέντο του και ετοίμασε αυτή την φορά σάντουιτς.

Με μαύρο ή λευκό ψωμάκι (αριστερά). Μπριός με τεμπούρα λαχανικών, μαγιονέζα miso και tonkatsou σάλτσα (δεξιά).

Σάντουιτς σαν αυτά του Άνταμ έχουν να πουν πολλές νόστιμες ιστορίες. Τα ψωμιά τα προμηθεύεται από δύο διαφορετικούς φούρνους: από τον Παπασπύρου από τον Σέκκα. Και είναι το μόνο που δεν φτιάχνεται στην μικρή κουζίνα του Kobra, μιας και όλα τα αλλά ετοιμάζονται εκεί στα λίγα τετραγωνικά της.

Τι να δοκιμάσετε λοιπόν; Θα σας έλεγα όλα, αλλά θα ακουστώ υπερβολικός. Εκείνο που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε είναι το BLT, που φτιάχνεται με λευκό προζυμένιο ψωμί που έχει όμως βουτυρωθεί πολύ καλά, μαρούλι, καπνιστό μπέικον και μαύρο σκόρδο. Κάθε μπουκιά του είναι και ένας αναστεναγμός. Οι δε πατάτες που το συνοδεύουν… τραγανά κολασμένες. Πρώτα κόβονται σε φαρδιές λωρίδες, τις «ποτίζουν» με βούτυρο και θυμάρι, τις ψήνουν στο φούρνο, τις βάζουν στο ψυγείο μετά και όταν έρχεται η ώρα της παραγγελίας της τηγανίζουν.

Νόστιμο είναι και το τοστ με το βουτυράτο ψωμί μπριός, αυγά πέντε λεπτών, αβοκάντο, αβγοσαλάτα, πίκλες αγγουριού και μια βινεγκρέτ εσπεριδοειδών.

Να δοκιμάσετε επίσης το λεπτό tuna sandwich με ψωμί ολικής άλεσης, σπιτικό τόνο σε κονφί, μαγιονέζα με dashi, κάππαρη, άνηθο και πίκλα κρεμμυδιού. Εξίσου νόστιμο είναι και το τοστ με το βουτυράτο ψωμί μπριός, αυγά πέντε λεπτών (για να κρατηθεί ο κρόκος υγρός) αβοκάντο, αβγοσαλάτα, πίκλες αγγουριού και μια βινεγκρέτ εσπεριδοειδών.

Μπορεί με το πρώτο δάγκωμα να λερωθείτε, αλλά ελάχιστη σημασία έχει μπροστά στην νοστιμιά του. Τέλος αν θέλετε κάτι με λαχανικά το μπριοσένιο τοστ με tempura λαχανικών (κουνουπίδι, μπρόκολο, φασολάκι, κρεμμύδι, καρότο), λάχανο ωμό και τουρσί, μαγιονέζα miso και tonkatsu γιαπωνέζικη γλυκο-πικάντικη σάλτσα), είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Όλα αυτά τα παραπάνω μπορείτε να τα παραγγείλετε μέσω wolt και e-food καθημερινά εκτός από Δευτέρα από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα.

 

//Kobra Coffee & Toast, Ναυαρίνου 11, 21 0363 8134

 

Διαβάστε ακόμα: Kokakias – Για προχωρημένα κωκ (και όχι μόνο), με νέο chef patissier.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top