Mε πλούσια κρέμα και γεύση από βατόμουρα. Ένα εντελώς διαφορετικό κωκ.

Ανάμεσα στο κωκ και το εκλέρ πάντα προτιμούσα το δεύτερο. Είχε περισσότερη σοκολάτα και δεν ήταν σχεδόν ποτέ σιροπιασμένο. Βέβαια το κωκ είναι από τα γλυκά έχουν σημαδέψει την παιδική μου ηλικία. Θυμάμαι το παλιό ζαχαροπλαστείο της γειτονίας που έφτιαχνε αυτά τα καλτ στρογγυλά γλυκίσματα και τον κόσμο να κάνουν ουρές απέξω για να τα αγοράσει. Ήταν τόσο όσο σιροπιασμένα, το ψωμάκια τους πολύ αφράτο και η κρέμα μύριζε βανίλια.

Αυτά όμως παλιά, γιατί το εν λόγω γλυκό κακοποιήθηκε όσο κανένα κατά την διάρκεια των χρόνων και πλέον είναι ελάχιστα τα μέρη όπου μπορεί κανείς να βρει μια καλή εκδοχή του. Για μία τέτοια, καλή εκδοχή, θα σας μιλήσω. Λέγεται Kokakias – όνομα που κάνει καριέρα – βρίσκεται πάνω στην Πατριάρχου Ιωακείμ και λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο και κάτι.

Σοκολατένιο σε επικάλυψη Paillete Fin Noir με κρέμα bitter σοκολάτας αρωματισμένη με Tonka.

Ο Kokakias δεν είναι λοιπόν πρόσφατη ανακάλυψη, αλλά αυτό που είναι καινούργιο είναι η συνεργασία του με έναν αξιόλογο, νεαρό ζαχαροπλάστη τον Μανώλη Στήθο. Τον Μανώλη τον γνωρίζω από την θητεία του στο Funky Gourmet όπου δούλευε από το 2012 και συνδημιουργούσε όλα εκείνα τα γλυκά που έκλειναν κάθε γευστική εμπειρία στο διάστερο εστιατόριο των Αθηνών.

Αριστερά: Κρέμα από ψητό αχλάδι, compote αχλάδι αρωματισμένο με γλυκάνισο, αλμυρή καραμέλα και καβουρδισμένο αμύγδαλο. Δεξιά: Cake σοκολάτας, γέμιση με φυστικοβούτυρο και σοκολάτα γάλακτος, καραμέλα βούτυρο και αλατισμένα φυστίκια.

Αναλαμβάνοντας την επιμέλεια λοιπόν, ο Μανώλης άλλαξε από την αρχή την συνταγή για τα ψωμάκια του κωκ, την κρέμα που την έκανε πιο γευστική, το σιρόπι αλλά και το γλάσο που έγινε πιο ανάλαφρο. Δεν έμειναν μόνο σε αυτό φυσικά, αλλά προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω αυτό το γλυκό. Έτσι στην βιτρίνα του λιλιπούτειου, μαγαζιού με το απαλό ροζ στους τοίχους που σπάει με ψυχρές μικρές μαρμάρινες λεπτομέρειες, θα βρείτε εκτός από τα κλασικά κωκάκια, και άλλα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με αυτό το στρογγυλό γλύκισμα.

Εδώ θα βρείτε μεταξύ άλλων ένα κατακόκκινο Red Velvet κωκ με σαντιγί από βανίλια Μαδαγασκάρης και κόκκινα φρούτα.

Εκμέκ κωκ αρωματισμένο με λεμόνι, τραγανό κανταΐφι με ελαφριά κρέμα βανίλιας, πραλίνα από φιστίκι Αιγίνης και ζαχαρωμένα φιστίκια.

Και γίνομαι πιο σαφής: θα βρείτε μεταξύ άλλων ένα κατακόκκινο Red Velvet κωκ με σαντιγί από βανίλια Μαδαγασκάρης και κόκκινα φρούτα, ένα American Style Cheesecake κωκ που αντί για ψωμάκι στη βάση έχει μπισκότο βουτύρου, ψητή κρέμα cheesecake και χειροποίητη μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα.

Ο Μανώλης Στήθος αναλαμβάνει να μας μυήσει στη μαγεία των κωκ.

Ακόμα κωκ εκμέκ, με ψωμάκι κάτω, πραλίνα από φιστίκι Αιγίνης και φύλλο κανταΐφι στην κορυφή που το σιροπιάζετε οι ίδιοι όσο θέλετε, και κωκ Ferrero που μοιάζει με το γνωστό μας ομώνυμο σοκολάτακι. Ζημιά.

Κωκ που φοράει τα… καλά. Σαν να τρως πολύτιμες πέρλες.

Δοκιμάστε την εντυπωσιακή Apple Pie με βάση κωκ, καραμελωμένα μήλα, αλμυρή καραμέλα, βανίλια και κράμπλ αμυγδάλου με κανέλα.

Εκτός από τα ίδια το κωκ που θα σας έλεγα να τα δοκιμάσετε όλο αλλά σε δώσεις για να καταλήξετε σε αυτά που σας αρέσουν, φτιάχνουν και άλλα γλυκά. Όπως το προφιτερόλ που αντί για σου έχει μίνι κοκ με κρέμα βανίλιας, πραλίνα φουντουκιού και κρεμέ bitter σοκολάτας, την εντυπωσιακή Apple Pie με βάση κοκ, καραμελωμένα μήλα, αλμυρή καραμέλα, βανίλια και κράμπλ αμυγδάλου με κανέλα, το μπανόφι με βάση από κοκ και τη Black Forest με σοκολατένια βάση κοκ, κρεμέ bitter σοκολάτας, βύσσινα και μους λευκής σοκολάτας.

Aριστερά: Cookies βανίλιας με φουντούκι και γέμιση από πραλίνα φουντουκιού και bitter σοκολάτα. Δεξιά: Tiramisu με αφράτη κρέμα Μascarpone σε κωκ αρωματισμένο με καφέ.

Έχουν επίσης κέικ και τσουρέκια που παραπέμπουν σε κοκ γιατί είναι στρογγυλά. Σας προτείνω εκείνο με την σοκολάτα που κόβεται στη μέση και έχει γάλσο καραμέλας και από πάνω φιστικοβούτυρο, σοκολάτα και φιστίκια. Και πριν φύγετε, πάρτε ένα – που λέει ο λόγος – από τα στρογγυλά, γεμιστά μπισκότα μαζί με το εξαιρετικό blend, Habbit λέγεται, της Kudu Coffee για το δρόμο.

Τα ψυγεία του ζαχαροπλαστείου όπου αναπαύονται τα κωκ. Σου έρχεται να μπεις μέσα…

Όπως καταλαβαίνετ στην δεύτερη του φάση ο Kokakias (η πρώτη του δεν θα έλεγα ότι ήταν και τόσο πετυχημένη) με οδηγό τον Μανώλη, έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Κρύβει εκπλήξεις και είναι σαφώς πιο νόστιμη. Προτείνει, επίσης κωκ που μέσα από τις απλές και καθαρές τους γεύσεις, φεύγουν από το παραδοσιακό, μπερδεύονται με άλλα γλυκά και εκσυγχρονίζονται.

 

// Kokakias, Πατριάρχου Ιωακείμ 48-50, τηλ. 2107243000

 

Διαβάστε ακόμα: Overoll, πλέον έχουμε σοβαρά κρουασάν και στην Αθήνα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top