Ο Κωστής Μπαστιάς και η Δέσποινα Γρηγοριάδου απολαμβάνουν ιεροτελεστικά τον καφέ Taf που προσφέρουν στην Κόκκινη Σβούρα. Μαζί με τον Διονύση Μπαστιά συγκροτούν την ομάδα των ιδιοκτητών του μαγαζιού.

– Τι ώρα ξυπνάτε και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε;
Κωστής Μπαστιάς: Το 10.00 είναι η πολυτέλεια, το 08.30 είναι το σύνηθες που επιτρέπει και την μέγιστη αξιοποίηση του πρωινού για εργασίες. Ανάλογα με την φύση των υποχρεώσεων της ημέρας. Και στις δύο περιπτώσεις, ένας γρήγορος έλεγχος μηνυμάτων και κλήσεων προηγείται ακόμα και του καφέ.

Δέσποινα Γρηγοριάδου: Μου αρέσει η πρωινή ησυχία και πλέον ξυπνάω όσο νωρίτερα μπορώ, μεταξύ 7.00 και 8.00. Αφιερώνω την πρώτη ώρα της ημέρας στο να απολαύσω τον πρώτο μου καφέ ακούγοντας κάποιο audiobook ή διαβάζοντας ένα βιβλίο, και στη συνέχεια οργανώνω την ημέρα μου. Ξεκινώντας την ημέρα με ηρεμία κερδίζω ενέργεια και καλή διάθεση για να ανταπεξέλθω στην γεμάτη καθημερινότητά μου.

– Ποιος είναι ο πρώτος καφές της ημέρας και με τι πρωινό ή σνακ τον συνδυάζετε;
Κωστής: Τους περισσότερους μήνες πίνω flat white, ενώ όταν πιάσουν οι ζέστες επιλέγω παγωμένο espresso – έναν καφέ με ένταση. Συνήθως συνοδεύεται από ένα ελαφρύ πρωινό με αυγά και ψωμί.

Δέσποινα: Είμαι λάτρης του καφέ. Ο πρώτος καφές της ημέρας είναι συνήθως espresso. Το καλοκαίρι, αλλά συχνά και τον χειμώνα, ακολουθεί πάντα ένας δεύτερος, συνήθως παγωμένος espresso. Εάν έχω χρόνο θα ετοιμάσω scrambled eggs, διαφορετικά μου αρκεί ένα smoothie με φρέσκα φρούτα.

Είναι η στιγμή που εκλύονται όλα τα αρώματα του καφέ Taf.

– Ποιος είναι ο αγαπημένος σας καφές; Espresso, φίλτρου, Ελληνικός κ.ο.κ.
Κωστής: O flat white, που ουσιαστικά αποτελεί long drink χωρίς να χάνει την ένταση και την γευστική ταυτότητα του καφέ.

Δέσποινα: Αν και θεωρώ ότι με ένα σωστό ζεστό espresso μπορείς να καταλάβεις στο ακέραιο το γευστικό προφίλ ενός καφέ και να απολαύσεις τα αρώματα του, πρώτος στην προτίμηση μου είναι ένας παγωμένος espresso.

Δέσποινα: «Πέραν του καφέ, δεν με ικανοποιεί γευστικά κανένα άλλο ρόφημα».

– Έχετε κάποια κούπα φετίχ που δεν αποχωρίζεστε; Ποια είναι η ιστορία της;
Κωστής: Στα ταξίδια με την σύντροφο μου φροντίζουμε πάντα να προσθέτουμε στην συλλογή μας μια κούπα από κάποιο τοπικό espresso shop, αυτές είναι και οι αγαπημένες μας. Η παλαιότερη εξ αυτών έχει ηλικία με διψήφιο νούμερο.

Δέσποινα: Λατρεύω τις χειροποίητες και ιδιαίτερες κούπες. Δεν έχω μία αγαπημένη. Συνήθως κολλάω με κάθε καινούρια κούπα μέχρι να προστεθεί στην συλλογή μου η επόμενη.

Εσπρέσσο ή καπουτσίνο. Και οι δύο επιλογές με τον καφέ Taf δίνουν εγγυημένο αποτέλεσμα.

– Πώς πίνετε τον καφέ σας; Βάζετε ζάχαρη ή και γάλα;
Κωστής: Με όλους τους τρόπους, ανάλογα με τι καλεί η περίσταση. Από espresso stretto σκέτο, ως latte γλυκό.

Δέσποινα: Προτιμώ τον καφέ μου σκέτο για να απολαμβάνω αυτούσια την γεύση και τα αρώματα του.

– Προτιμάτε ζεστό ή κρύο καφέ και γιατί;
Κωστής: Προτιμώ τον ζεστό καφέ με γάλα συνήθως, ενώ τον κρύο καφέ πάντα χωρίς.

Δέσποινα: Αγαπώ τον κρύο καφέ. Ξεκινώ την ημέρα μου με ένα ωραίο αρωματικό espresso αλλά οι επόμενοι θα είναι συνήθως κάποιος κρύος καφές όπως κρύος espresso ή και cold brew φίλτρου.

Η Κόκκινη Σβούρα εμπιστεύεται τον καφέ Taf.

– Πίνετε άλλα ροφήματα; Τσάι, αφεψήματα, ζεστή σοκολάτα;
Κωστής: Σπανίως σοκολάτα, ενώ αποφεύγω τα αφεψήματα και τα τσάγια, καθώς η έλλειψη “σώματος” στα ροφήματα αυτά δεν μου είναι ελκυστική, ειδικά στην ζεστή τους εκδοχή.

Δέσποινα: Πέραν του καφέ, δεν με ικανοποιεί γευστικά κανένα άλλο ρόφημα. Ελάχιστες φορές θα δοκιμάσω κάποιο τσάι, κι αυτό μόνο αν είναι κάτι ασυνήθιστο και ενδιαφέρον.

Κωστής: «Πίνω τον καφέ μου πάντα με παρέα, κάνει τον διαλογισμό πιο δημιουργικό».

– Πίνετε καφέ «on the go»; Στο αυτοκίνητο, στο δρόμο; Καταναλώνετε αρκετό πλαστικό ή έχετε βρει λύσεις φιλικότερες προς το περιβάλλον;
Κωστής: Μόνο όταν είμαι σε «αποστολή», δηλ. σε διαδρομή για μια σειρά… εξωτερικών εργασιών. Σε αυτές τις περιστάσεις, είναι σύνηθες να επιλέγεις καφέ στον δρόμο λόγω βολής, και άρα γίνονται εκπτώσεις σε ποιότητες κάθε τύπου που κανονικά δεν με εκφράζουν και προτιμώ να τις αποφεύγω.

Δέσποινα: Σχεδόν πάντα έχω καφέ μαζί μου! Πλέον δεν χρησιμοποιώ πλαστικό αλλά όμορφες επαναχρησιμοποιούμενες κούπες μπαμπού και αντίστοιχα καλαμάκια.

Ο Κωστής Μπαστιάς και η Δέσποινα Γρηγοριάδου. Δύο εκ των τριών ιδιοκτητών της Κόκκινης Σβούρας.

– Προτιμάτε να πίνετε καφέ μόνοι, σαν στιγμή προσωπικού διαλογισμού, ή με παρέα, σαν ευκαιρία για κουβέντα και συναναστροφή;
Κωστής: Προτιμώ πάντα με παρέα, κάνει τον διαλογισμό πιο δημιουργικό!

Δέσποινα: Προτιμώ τον πρώτο καφέ της ημέρας να τον απολαύσω μόνη μου και με ηρεμία. Βέβαια με καλή παρέα όλα είναι πιο όμορφα και ενδιαφέροντα.

– Τι προτιμάτε, να πιείτε έναν μέτριο ή και κακό καφέ ή να μην πιείτε καθόλου;
Κωστής: Να μην πιω καθόλου, πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων και σχεδόν «ιατρικής» ανάγκης για καφεΐνη.

Δέσποινα: Να μην πιω καθόλου. Εάν χρειαστεί θα κάνω ολόκληρο ταξίδι για έναν καλό και σωστό καφέ.

«Με τον καφέ, όπως και κάθε άλλο αγροτικό προϊόν γαστρονομίας, πιστεύουμε ακράδαντα στην αξία των τοπο-ποικιλιών και των διαφοροποιήσεων τους».

– Στο μαγαζί σας πόση σημασία δίνετε στον καφέ; Ποια είναι η δική σας «κουλτούρα καφέ»;
Κωστής: Η Κόκκινη Σβούρα ήταν 3rd Wave coffe shop πριν η φιλοσοφία αποκτήσει ισχυρές ρίζες στην Ελλάδα. Με τον καφέ, όπως και με κάθε άλλο αγροτικό προϊόν γαστρονομίας, πιστεύουμε ακράδαντα στην αξία των “τοπο-ποικιλιών” και των διαφοροποιήσεων τους. Και στην αξία που αυτές φέρνουν στην εξέλιξη των αισθήσεων μας.

Δέσποινα: «Εάν χρειαστεί θα κάνω ολόκληρο ταξίδι για έναν καλό και σωστό καφέ».

– Τι καφέδες σερβίρετε; Τι μηχανές καφέ προτιμάτε; Πώς εκπαιδεύετε τους baristi σας; Ποια είναι η τεχνογνωσία σας και η άποψη σας γύρω από την τέχνη του καφέ;
Κωστής: Σερβίρουμε single estate επιλογές από την γκάμα της Taf, και χρησιμοποιούμε μηχανές La Marzocco λόγω της εξαιρετικής και σταθερής τους απόδοσης. Η εκπαίδευση ξεκινάει πάντα με την είσοδο ενός νέου μέλους στην ομάδα μας, αλλά προσπαθούμε διαρκώς να είναι μια on-going διαδικασία, η οποία να στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση μας πάνω στον καφέ: αν εμείς καταλαβαίνουμε, μπορούμε να βοηθήσουμε και τους θαμώνες μας να ανοίξουν τους γευστικούς τους ορίζοντες. Ο καφές αποτελεί ευρύτατο πεδίο ανακάλυψης για όλους τους ειδικευμένους τεχνίτες που ασχολούνται μαζί του σε κάθε επίπεδο, και θεωρώ ότι το πλέον σημαντικό είναι ο τελικός στόχος να παραμένει πάντα η απόλαυση των αισθήσεων μέσα από την αναγνώριση/εξερεύνηση των χαρακτηριστικών του.

Η Κόκκινη Σβούρα άνοιξε αυτές τις ημέρες όπως πολλά καφέ, έπειτα από δύο και πλέον μήνες.

– Οι πελάτες συμμερίζονται το ενδιαφέρον σας; Έχουν άποψη για τον καφέ;
Κωστής: Πάντα υπάρχουν πελάτες που θέλουν να ασχοληθούν λίγο παραπάνω. Ορισμένοι θα ασχοληθούν αρκετά παραπάνω. Δυστυχώς η πλειοψηφία ακόμα αντιμετωπίζει τον καφέ όπως και την γαστρονομία: αρκετά μονοδιάστατα και βάσει των βιωμάτων του καθενός, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη ανοιχτή διάθεση για εξερεύνηση και άνοιγμα οριζόντων. Προσωπικά, θεωρώ σωστό σημείο εκκίνησης το να ζητάει ο πελάτης επιλογή στο γευστικό προφίλ του καφέ του με βάση του γούστο του, και να διεκδικεί να το αναγνωρίζει τελικά στο ρόφημα.

Η Κόκκινη Σβούρα είναι ένας θύλακας ηρεμίας στα Βόρεια Προάστια.

– Οι ξένοι πελάτες τι σας λένε; Φτιάχνουμε καλό καφέ στην Ελλάδα;
Κωστής: Λόγω τοποθεσίας εκτός κέντρου, το διεθνές κοινό μας δεν είναι πολύ διευρυμένο. Ωστόσο οι ξένοι επισκέπτες εκτιμούν ιδιαίτερα τόσο την έμφαση στην ποιότητα του προϊόντος όσο και συνολικά την εξυπηρέτηση και την εμπειρία που συνδέεται με τον καφέ στην χώρα μας.

Δέσποινα: Δεν έχουμε πολλούς επισκέπτες από το εξωτερικό, αλλά όσοι μας έχουν επισκεφθεί ενθουσιάζονται με την ποικιλία ροφημάτων κρύου καφέ στην Ελλάδα και μόνο θετικά σχόλια έχουμε ακούσει για την εμπειρία καφέ που προσφέρουμε στη Σβούρα.

Κωστής: «Σερβίρουμε single estate επιλογές από την γκάμα της Taf, και χρησιμοποιούμε μηχανές La Marzocco λόγω της εξαιρετικής και σταθερής τους απόδοσης».

Με τον Taf στην… ούγια.

– Από τον Τούρκικο καφέ περάσαμε στον στιγμιαίο και σήμερα έχουμε γίνει εξπέρ στον εσπρέσο. Πώς νομίζετε ότι θα πίνουμε καφέ σε 30 χρόνια στην Ελλάδα;
Κωστής: Αυτό απομένει να απαντηθεί. Θεωρώ ότι υπάρχει μια φυσιολογική διόρθωση στον ρυθμό των εξελίξεων, ενώ χαίρομαι όταν παρατηρώ εφήμερες, πρόχειρες τάσεις να «σβήνουν» γρήγορα, και ο κόσμος να εστιάζει στην ουσία του καφέ. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, θεωρώ ότι η ποιοτική εξέλιξη των στιγμιαίων καφέδων και η ανάπτυξη της ευκολίας στην παραγωγή σωστού espresso είναι πράγματα που είναι λογικό να περιμένουμε να δούμε στο μέλλον.

Δέσποινα: Δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί το κεφάλαιο καφές στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στον κόσμο. Θεωρώ ότι μόνο προς το καλύτερο μπορεί να εξελιχθεί μιας και πλέον το να αποκτήσει κάποιος γνώση και τεχνογνωσία επάνω στον καφέ είναι πολύ πιο εύκολο και ο κόσμος είναι πολύ πιο πρόθυμος να δοκιμάσει και να πειραματιστεί. Ανυπομονώ λοιπόν να δω τι νέο και ξεχωριστό θα ακολουθήσει και θα κάνει την αγαπημένη μας συνήθεια ακόμη καλύτερη και πιο ενδιαφέρουσα.

 

//Κόκκινη Σβούρα, Αγίου Γεωργίου 17, Χαλάνδρι, 2110125454.

 

Διαβάστε ακόμα: Νίκος Σκρέμπος – «Αγαπημένος μου καφές είναι ο espresso, γιατί μου λέει καλημέρα».

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top