Λαχταριστό καρβέλι στο Kora Bakery.

Σ’ αυτό τον καινούργιο φούρνο στο Κολωνάκι, τα ψωμιά είναι από προζύμι, ωριμάζουν αργά και έχουν τραγανή κόρα. Η ζύμη από κρουασάν φτιάχνετε με γαλλικό βούτυρο και έχει γλυκιά και αλμυρή εκδοχή. Άνοιξε λίγο πριν τα Χριστούγεννα και έκανε αμέσως αισθητή την παρουσία του. Οι ουρές έξω από το νέο φούρνο με τα λευκά πλακάκια και το κίτρινο χρώμα στους τοίχους στην οδό Αναγνωστοπούλου άρχισαν να σχηματίζονται.

Η φήμη του Kora Bakery εξαπλωνόταν από στόμα σε στόμα και όλοι οι foodies της πόλης άρχισαν να μιλούν για αυτόν και τα ψωμιά του. Έφτασαν και στα δικά μου αυτιά αυτές οι φήμες και για να τις επιβεβαιώσω, ανηφόρισα μέχρι το Κολωνάκι. Στάθηκα στην ουρά και περίμενα υπομονετικά να έρθει η σειρά μου ενώ χάζευα την βιτρίνα με τα καρβέλια, τις αφράτες focacce και τις βιενουαζερί (γλυκές και αλμυρές) που ήταν παραταγμένα στη σειρά. Φαίνονταν τόσο λαχταριστά που η πρώτη σκέψη μου ήταν να τα ζητήσω όλα.

Στο Kora Bakery, οι δημιουργίες ξεφεύγουν από αυτά που βρίσκει κανείς σε ένα τυπικό αρτοποιείο.

Το Kοra Bakery είναι δημιούργημα δύο νεαρών κοριτσιών: της Ιάνθης Μιχαλάκη και η Μαρίας Αλαφούζου που τις ένωσε η κοινή αγάπη τους για το καλό ψωμί. Η Ιάνθη είναι αρτοποιός και pastry chef. Δούλευε στην Κοπεγχάγη σε ένα υψηλών απαιτήσεων εστιατόριο. Γύρισε όμως στην Αθήνα και ξεκίνησε να φτιάχνει τις δημιουργίες σε ένα μικρό καφέ στο Κουκάκι.

Θα βρείτε τρία διαφορετικά καρβέλια: σταρένιο, σικάλεως και βρώμης.

Η Μαρία ζούσε στο Λονδίνο όπου δούλευε ως δημοσιογράφος. Όμως, άφησε τα κείμενα και έγινε μέτοχος και manager σε έναν από τους πιο γνωστούς φούρνους του Λονδίνου, στο Little Bread Pedlar. Κάποια γεγονότα θα την φέρουν και εκείνη στην Αθήνα. Μια κοινή τους γνωστή, τις έφερε σε επαφή. Ταίριαξαν και είπαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και το πάθους τους. Έτσι προέκυψε το Kora. Η Covid-19, όμως έβαλε λίγο φρένο στα σχέδια τους και έτσι αντί να ξεκινήσουν να φουρνίζουν τα καλούδια τους μέσα στο 2020 περίμεναν μέχρι τον περασμένο Δεκέμβρη.

Ζεστά και μοσχομυριστά. Μόλις έχουν βγει από τον φούρνο τα καρβέλια.

Στο Kora δεν μπαίνετε όπως σε ένα συνηθισμένο φούρνο. Όλα αυτά που φτιάχνουν αναπαύονται στις άσπρες ραφιέρες που στολίζουν την τζαμαρία του. Ανάμεσα από τα ψωμιά και τις βιενουαζερί λοιπόν, μπορείτε να δείτε τι γίνεται στο ανοιχτό εργαστήριο και από το παράθυρο που βρίσκεται το ταμείο, να ρουφήξετε όλα τα αρώματα που βγαίνουν από αυτό.

Τα ψωμιά του Κora φτιάχνονται από προζύμι και ωριμάζουν για τουλάχιστον 16 ώρες.

Τα ψωμιά του Κora φτιάχνονται από προζύμι και ωριμάζουν για τουλάχιστον 16 ώρες. «Επιλέξαμε να το φτιάχνουμε το ψωμί μας με αυτό τον τρόπο γιατί έτσι γίνεται πιο γευστικό, έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία, είναι πιο εύπεπτο, κρατάει περισσότερες μέρες και έχει τραγανή κόρα» μου λέει η Μαρία. Θα βρείτε λοιπόν τρία διαφορετικά σταρένιο, σικάλεως και βρώμης (το αγάπησα). Επίσης και ένα ασυνήθιστο ψωμί με κακάο. Ναι με κακάο, κομματάκια σοκολάτας και μέλι που είναι ότι πρέπει για πρωινό. Μπορεί να σας φανεί παράξενο είναι όμως αρκετά νόστιμο. Συνδυάζει την γεύση της σοκολάτας, την γλυκά του μελιού και εκείνη την υπόξινη αίσθηση του προζυμιού. Το φουρνίζουν πλέον μόνο Παρασκευή και Σάββατο. Στα καθημερινά συμπεριλαμβάνεται ακόμα και οι αφράτες focacce. Δύο στον αριθμό: μια με δεντρολίβανο και θαλασσινό αλάτι και μια ακόμα με chorizo, γραβιέρα και ντομάτα, που σας την προτείνω ανεπιφύλακτα.

H ζύμη του κρουασάν φτιάχνεται από με βούτυρο από τη Νορμανδία και ωριμάζει για 72 ώρες.

Η ζύμη του κρουασάν φτιάχνεται με βούτυρο από τη Νορμανδία και ωριμάζει για 72 ώρες.

Όσο για την ζύμη του κρουασάν που την χρησιμοποιούν για γλυκές αλλά και αλμυρές παρασκευές, φτιάχνεται με βούτυρο από τη Νορμανδία και ωριμάζει για 72 ώρες. Βέβαια αξίζει τον κόπο η αναμονή, πιστέψτε με. Το κρουασάν τους λοιπόν είναι τραγανό απέξω, ωραία κυψελωτό μέσα και μυρίζει βούτυρο, το pain au chocolat θα σας κατακτήσει, ενώ τα ορθογώνια danish, με καραμελωμένο μήλo και κρέμα πατισερί απλά θα τα λατρέψετε. Τα danish έχουν και αλμυρή εκδοχή. Ένα με απάκι Μάνης, κασέρι και μπεσαμέλ μουστάρδας και ένα ακόμα με καραμελωμένο κρεμμύδι, ψητή πατάτα και τσένταρ και θυμάρι. Φυσικά δοκίμασα και τα δύο, αλλά το πρώτο με κέρδισε περισσότερο.

Eνα ασυνήθιστο ψωμί με κακάο. Ναι με κακάο, κομματάκια σοκολάτας και μέλι που είναι ότι πρέπει για πρωινό.

Το Kora δεν έχει μεγάλη ποικιλία. Άλλωστε αυτό ήταν και το αρχικό σχέδιο των κοριτσιών: λίγα και καλά. Φυσικά θα εμπλουτίσουν το menu τους, αλλά θα το κάνουν όταν σταθεροποιήσουν την παραγωγή τους και βρουν ρυθμό. Σερβίρουν επίσης και καφέ. Συνεργάζονται με την ελληνική εταιρία Mr. Bean Coffee Company. Και αν είστε στην ουρά και περιμένετε για ώρα, μην σας φανεί παράξενο αν σας τρατάρουν καφέ φίλτρου και μπισκότα.

 

//Kora Bakery: Αναγνωστοπούλου 44, Αθήνα, τηλ. 210 3627855

 

 

Διαβάστε ακόμα, Overoll: πλέον έχουμε σοβαρά κρουασάν και στην Αθήνα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top