Credit: Zagat Buzz/Flickr

H κάβα του εστιατορίου Le Cirque στη Νέα Υόρκη. Credit: Zagat Buzz/Flickr

Νομίζετε ότι η κρίση που έφερε τους μισθούς μας σε τριψήφια επίπεδα, έφερε και το αγαπημένο μας κρασί σε μονοψήφια; Όχι βέβαια, ή τουλάχιστον όχι σε αρκετούς χώρους εστίασης, που εξακολουθούν τον χαβά της υπερτιμολόγησης και τον παραλογισμό των τιμών της Athens 2004 εποχής.

Όμως ένας ψαγμένος οινόφιλος πάντα βρίσκει τη λύση ώστε να πιεί ένα εξαιρετικό κρασί σε μια λογική τιμή. Το μόνο που χρειάζεται είναι μελέτη, παρατηρητικότητα, εγκράτεια και λίγη τύχη.

1. Πριν από την επίσκεψή σας, μελετήστε τον κατάλογο μέσω διαδικτύου. Ακόμα και οι ακριβότερες λίστες πάντα θα διαθέτουν κάποιες πραγματικές ευκαιρίες· αλλά και κρασιά με κύρος και ποιότητα υψηλότερη από αυτές για τις οποίες προετοιμάζει η τιμή τους, όπως οι οικονομικότερες ετικέτες των Σαντορινιών παραγωγών.

2. Επιλέξετε κάποιο από τα οικονομικά κρασιά που να σας έχει ενθουσιάσει πρόσφατα και αποφύγετε πειραματισμούς με άγνωστα «διαμαντάκια», ειδικά αν θέλετε να κάνετε το κομμάτι σας στην παρέα.

3. Αποφύγετε τις «οινικές Εκάλες», προσπερνώντας περιοχές όπως τη Βουργουνδία ή το Μπορντό. (Ένα σπίτι στην Εκάλη πάντα θα είναι ακριβό, ακόμα και αν πρόκειται για μια παράγκα φτιαγμένη από Ελλενίτ!) Κάντε το ίδιο με υπερτιμημένες ποικιλίες, όπως το Chardonnay. Άλλωστε, μπορεί να είναι ποτέ ευκαιρία ένα κρασί που βρίσκεται σε κάθε ποτήρι της Eva Longoria ή της Sarah Jessica Parker;

4. Κάποιες ποικιλίες είναι πιο υποτιμημένες από κάποιες άλλες. Επιλέξετε κάποιο κρασί από τις πρώτες, αφού το χαμηλότερο κόστος επιτρέπει και χαμηλότερη τελική τιμή. Για παράδειγμα, ένας κορυφαίος Ροδίτης πιθανότατα θα είναι φθηνότερος από μια κορυφαία Μαλαγουζιά· και κατά τη γνώμη μου καλύτερος!

5. Αποφύγετε τα εισαγόμενα κρασιά, αφού τις περισσότερες φορές οι τιμές τους είναι ακόμα πιο φουσκωμένες από αυτές τον ελληνικών. Άλλωστε οι πιθανότητες να έχετε δει τις τιμές των τελευταίων σε μια κάβα ή σε κάποιο άλλο εστιατόριο (ώστε να κάνετε τις συγκρίσεις) είναι πολύ περισσότερες από αυτές μιας Βουργουνδίας από το αμπελοτόπι δίπλα από την εκκλησία ή ενός Semillon από την 3η χερσόνησο μετά την Αδελαΐδα…

6. Αν έτσι κι αλλιώς πίνετε λίγο, σκεφθείτε τη μισή φιάλη ανά ζεύγος. Δεν θα διατηρήσει ενεργή μόνο την πιστωτική σας κάρτα, αλλά και το δίπλωμα οδήγησης σε περίπτωση ελέγχου αλκοόλ.

7. Ζητήστε από τους οινοχόους και τους σερβιτόρους να γεμίζετε τα ποτήρια σας μόνοι σας. Πολλοί εξ αυτών δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο, ωθώντας σας να καταναλώσετε περισσότερο.

8. Εκμεταλλευτείτε βραδιές αφιερωμένους σε παραγωγούς. Συνήθως το συνολικό κόστος των κρασιών τους είναι αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με το να παραγγέλνατε αντίστοιχης ποιότητας ετικέτες από τον κατάλογο. Αν παρίσταται και ο ίδιος ο παραγωγός, γλείψτε χωρίς ενδοιασμούς, χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «ίσως το καλύτερο Cabernet της χώρας». Σίγουρα δεν θα πιείτε φθηνότερα, αλλά θα πιείτε πολύ περισσότερο.

9. Ρωτήστε τον οινοχόο για τις επιλογές της ημέρας σε ποτήρι. Φυσικά εδώ απαιτούνται εξαιρετική γνώση της αγοράς, απόλυτη ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και διπλωματία όταν τα πράγματα φαντάζουν σκούρα. Παραλλαγή εδώ της μεθόδου του «8» είναι το γλείψιμο του οινοχόου με το κλασικό αλλά πάντα αποτελεσματικό «Εξαιρετική επιλογή! Το κρασί ήταν συνέχεια του πιάτου». Θα πιείτε και φθηνότερα και περισσότερο!

10. Αποφύγετε τα aperitif στην αρχή και τα digestif στο τέλος. Μόνο ένας βαλλιστικός πύραυλος μπορεί να εκτινάξει τον λογαριασμό γρηγορότερα από ένα ποτήρι αφρώδους στο ξεκίνημα και ένα παλαιωμένο απόσταγμα στο τέλος!

11. Αν τίποτε από τα παραπάνω δεν δουλέψει, μόνη λύση είναι το νερό (εννοείται όχι ανθρακούχο!) με τη δικαιολογία ότι παίρνετε αντιβίωση. Και πού είστε, πίνουμε λίγο-λίγο, για να μην χρειαστούμε δεύτερη φιάλη. Προαιρετική η διατύπωση του σχολίου «Πολύ mineral αυτό το νερό. Βάζω στοίχημα ότι το έδαφος της πηγής περιέχει πολλά αμινοξέα»!

 

Ο Σίμος Γεωργόπουλος είναι «οινογράφος» και σύμβουλος οίνου.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top