Πολλοί πιστεύουν πως μόνο τα Χριστούγεννα είναι η εποχή για σαμπάνια ή άλλα αφρώδη κρασιά. Εγώ θα σας πω πως τα αφρώδη δεν έχουν εποχή και αποτελούν φοβερά πασπαρτού για κάθε λογής πιάτο, ακόμα και για φαινομενικά ζόρικα, από άποψη pairing. Και αν δεν τα έχετε αγαπήσει ακόμα τότε ίσως δεν έχετε δοκιμάσει το κατάλληλο. Με αφορμή λοιπόν τις γιορτινές μέρες θα σας παρουσιάσω τη μεγάλη γκάμα των φυσαλίδων, από pet nat μέχρι methode traditionelle, για όλα τα γούστα και σε όλες τις τιμές. Πάμε!
Οι funky, pet nat εκδοχές
Αρχικά να πούμε εδώ πως Pet Νat σημαίνει Pétillant Naturel (φυσικά αφρώδες στα ελληνικά) και πρόκειται για κρασιά που εμφιαλώνονται στα μισά της ζύμωσης ώστε αυτή να ολοκληρωθεί στη φιάλη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκτούν έναν ήπιο αφρισμό (ηπιότερο από αυτόν της σαμπάνιας), ελαφρώς θολή όψη (αφού δε φιλτράρονται) και ενίοτε υπολειμματικά σάκχαρα. Είναι μεγάλη τάση παγκοσμίως, ιδίως στους κύκλους των naturalistas και έχουν φανατικό κοινό γιατί είναι συνήθως“φυσικά” και πολύ cool.

Τα αρώματα μαστίχας, πεπονιού, τσουρεκιού, περγαμόντου και αχλαδιού δένουν υπέροχα με τον διακριτικό αφρισμό και την ισορροπημένη οξύτητα.
⇒ Αφρός Οινοποιείο Κεχρής (8.30 €)
Αν πριν την άκρατη κρεοφαγία των γιορτών έχετε κι εσείς τη συνήθεια να πηγαίνετε για όστρακα και θαλασσινά τότε αυτό το κρασί είναι για σας. Παραμονή Χριστουγέννων λοιπόν, η δική μας τελετουργία περιλαμβάνει κυδώνια, καραβίδες αχνιστές, καλαμαράκια τηγανητά, χταπόδι ξυδάτο και ταραμοσαλάτα. Και σε όλα αυτά ταιριάζει μοναδικά μια ρετσίνα, φρουτώδης και τσαχπίνα όπως ο Αφρός του Κεχρή. Τα αρώματα μαστίχας, πεπονιού, τσουρεκιού, περγαμόντου και αχλαδιού δένουν υπέροχα με τον διακριτικό αφρισμό και την ισορροπημένη οξύτητα.

Ζουμερά κόκκινα φρούτα, ντομάτα, ροζ άνθη και γκρέιπφρουτ έρχονται πακέτο με διακριτικές τανίνες και απολαυστική οξύτητα.
⇒ Migma Pet Nat Rosé Κτήμα Χατζηβαρύτη (17.5 €)
Η πιο σοφιστικέ πλευρά των pet nat έρχεται από το πάντρεμα του Ξινόμαυρου με τη Νεγκόσκα, δια χειρός Χλόης Χατζηβαρύτη. Ζουμερά κόκκινα φρούτα, ντομάτα, ροζ άνθη και γκρέιπφρουτ έρχονται πακέτο με διακριτικές τανίνες και απολαυστική οξύτητα. Αν θέλετε να κάνει κάποιο κάλεσμα με ιταλική απόχρωση αυτό είναι το κρασί σας. Μπρουσκέτες με ντοματίνια και μοτσαρέλα, ρολάκι παστράμι με τσαλαφούτι και μαρμελάδα ντομάτα, πίτσα, ζυμαρικά με πικάντικες κόκκινες σάλτσες απλά θα απογειωθούν δίπλα του.
Οι δεξαμενάτες εκδοχές που όλοι αγαπήσαμε
Τι εννοώ με αυτό; Μα φυσικά την μέθοδο κατά την οποία το κρασί ζυμώνει σε κλειστή δεξαμενή, εγκλωβίζοντας μέσα το παραγόμενο CO2. Έτσι προκύπτει ένα αφρώδες με ζωηρές φυσαλίδες και έντονα τα χαρακτηριστικά αρώματα της εκάστοτε ποικιλίας. Συνήθως είναι φρουτώδη και ευχάριστα και αρέσουν σε όλους. Για να καταλάβετε για τι μιλάω θα σας πω πως ένα τέτοιο κρασί είναι και το Prosecco.

Τιμιότατο αφρώδες που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους.
⇒ La Farra Prosecco Treviso (8.70 €)
Είτε ψάχνετε κάτι για απεριτίφ ή την ιδανική βάση για aperol spritz τότε αυτό το τιμιότατο αφρώδες θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους. Διακριτικά αρώματα πράσινου μήλου, αχλαδιού και ροδάκινου και ισορροπημένη οξύτητα, το καθιστούν ιδανικό τόσο σόλο, σαν απεριτίφ, αλλά και πλάι σε κρύα ελαφριά μεζεδάκια ή πιατέλες αλλαντικών.

Αυτό το ροζέ αφρώδες από Ξινόμαυρο, από το Αμύνταιο, με τα υπολειμματικά σάκχαρα, τη δροσιστική οξύτητα και αρώματα μαρμελάδας φράουλας, τριαντάφυλλου και τομάτας θα σας ενθουσιάσει.
⇒ Αμύνταιο αφρώδης rosé demi sec (9.30 €)
Για όσους αγαπούν τα ημίξηρα αφρώδη! Αυτό το ροζέ αφρώδες από Ξινόμαυρο, από το Αμύνταιο, με τα υπολειμματικά σάκχαρα, τη δροσιστική οξύτητα και αρώματα μαρμελάδας φράουλας, τριαντάφυλλου και τομάτας θα σας ενθουσιάσει. Ισορροπημένο και με εξαιρετική σχέση ποιότητας τιμής, μπορεί να συνοδεύσει από πικάντικα αλλαντικά όπως spianata calabrese, chorizo, nduja (πάνω σε φρυγανισμένες πίτες με λίγη μοτσαρέλα ή κασέρι) μέχρι γλυκά με φράουλες όπως pavlova.
Οι μεγάλες κυρίες
Το χωριό της Καμπανίας στη Γαλλία είναι η πηγή των ακριβότερων μπουρμπουλήθρων στον κόσμο, τις Σαμπάνιες. Λευκές ή ροζέ, vintage η όχι, brut ή demi sec, η γοητεία τους είναι διαχρονική και απαράμιλλη. Σκεφτείτε πως σχεδόν όλα τα αφρώδη στον κόσμο θέλουν να τους μοιάσουν. Τι τις κάνει τόσο ιδιαίτερες; Εκτός από το μοναδικό μικροκλίμα και έδαφος, σημαντικό ρόλο παίζει η μέθοδος οινοποίησης ή αλλιώς Méthode traditionnelle (παραδοσιακή μέθοδος).
Κατά την παραδοσιακή μέθοδο το κρασί, αφού ολοκληρώσει την πρώτη ζύμωση, μπαίνει στη φιάλη μαζί με λίγα σάκχαρα, θρεπτικά συστατικά και ζύμες για να λάβει χώρα η δεύτερη ζύμωση. Αυτή η δεύτερη ζύμωση δίνει τον επίμονο και έξτρα απολαυστικό αφρισμό στη Σαμπάνια. Μετά το τέλος της ζύμωσης οι ζύμες “πεθαίνουν” και καθιζάνουν στη φιάλη. Η παραμονή του κρασιού για αρκετούς μήνες (τουλάχιστον 12) με τις ζύμες χαρίζει στη Σαμπάνια τα μπισκοτένια, φουντουκένια και μελένια αρώματα της (αυτολυτικά λέγονται αν θέλετε να ψαρώσετε κανέναν στην παρέα). Οι ποικιλίες που αποτελούν το Άγιο Δισκοπότηρο της Σαμπάνιας είναι το Pinot Noir, το Chardonnay και το Pinot Meunier.

Mια ιδιαίτερα ξεχωριστή σαμπάνια.
⇒ Palmer & Co Brut Reserve (45.50 €)
Δεν ανήκει στα μεγάλα σπίτια και αυτό μπορεί να το δει κανείς στην τιμή της. Σε μια τυφλή δοκιμή όμως θα ξεπερνούσε σε βαθμολογία πολλά από αυτά. Τοσταρισμένα αρώματα, ξηροί καρποί και εσπεριδοειδή την καθιστούν υπέροχο συνοδευτικό για καναπεδάκια με καπνιστό σολομό και τυρί κρέμα με σχινόπρασο και λεμόνι.

Τα εξαιρετικά αρώματα της (φρυγανιά, ξύσμα λεμόνι, ροδάκινο, αγιόκλημα) σε συνδυασμό με ένα γενναιόδωρο dossage καθιστούν αυτή την Σαμπάνια ιδανική.
⇒ Champagne Charles Heidsieck Brut Réserve (48.70 €)
Μοναδική φινέτσα, σε εξαιρετική τιμή! Τα εξαιρετικά αρώματα της (φρυγανιά, ξύσμα λεμόνι, ροδάκινο, αγιόκλημα) σε συνδυασμό με ένα γενναιόδωρο dossage καθιστούν αυτή την Σαμπάνια ιδανική για όσους βρίσκουν τη Σαμπάνια πολύ αυστηρή για τα γούστα τους. Με τι να τη συνδυάσετε; Με φετούλες αυγοτάραχο γαρνιρισμένες με τοσταρισμένο κουκουνάρι. Έπος!

Τι θα λέγατε για μια Louis Roederer Brut Rose του 2016; Από άποψη σχέσης ποιότητας τιμής αυτό το ροζέ διαμαντάκι σκίζει!
⇒ Louis Roederer Brut Rosé Vintage 2016 (79.36 €)
Μέρες γιορτινές, φοράμε τα καλά μας, ας πιούμε και τα καλά μας. Τι θα λέγατε για μια Louis Roederer Brut Rose του 2016; Από άποψη σχέσης ποιότητας τιμής αυτό το ροζέ διαμαντάκι σκίζει! Πληθωρικά αρώματα κόκκινων φρούτων, shortbread, λευκών λουλουδιών και αμυγδάλου συνοδεύονται από τον πιο κρεμώδη αφρισμό και εντυπωσιακό τελείωμα. Της πηγαίνει γάντι ένα φιλέτο πάπιας με σάλτσα κόκκινων φρούτων ή μια πιατέλα με εξαιρετικά λεπτά κομμένο Culatello di Zibello.
Η παραδοσιακή μέθοδος εκτός Καμπανίας
Αν οι μεγάλες Κυρίες από πάνω σας φάνηκαν τσουχτερές, σαν έχω καλά νέα! Η παραδοσιακή μέθοδος εφαρμόζεται κι αλλού, στις γνωστές ποικιλίες της Καμπάνιας αλλά και σε άλλες πιο…περίεργες, με θεαματικά αποτελέσματα και πολύ μικρότερες τιμές.

Αυτό το εντυπωσιακό αφρώδες γίνεται από 50% Pinot Noir και 50% Chardonnay.
⇒ Lagarde Champenoise Extra Brut (31.00 €)
Το πάρτι ξεκινά από την Αργεντινή και συγκεκριμένα, από το υπέροχο οινοποιείο Lagarde. Αυτό το εντυπωσιακό αφρώδες γίνεται από 50% Pinot Noir και 50% Chardonnay. Έχει αρώματα μπισκότου, φουντουκιού, μοσχολέμονου, κερήθρας, ανανά και ροδάκινου, ισορροπημένη οξύτητα και κομψές φυσαλίδες. Δοκιμάστε το παρέα με μπρουσκέτες brioche, με μανιτάρια σωτέ, με σκόρδο, μαϊντανό και παρμεζάνα.

Η πρώτη αφρώδης εκδοχή της λατρεμένης και ντελικάτης Κυδωνίτσας είναι γεγονός.
⇒ Κυδωνίτσα Sparkling Methode Traditionnelle Οινοποιείο Παπαγιαννακόπουλος (23.50 €)
Η πρώτη αφρώδης εκδοχή της λατρεμένης και ντελικάτης Κυδωνίτσας είναι γεγονός! Σας είχα μιλήσει για αυτή στις Μεγάλες Μέρες της Νεμέας αλλά τότε δεν είχε κυκλοφορήσει επίσημα. Πρόκειται για ένα κρασί με πολύ λεπτεπίλεπτα αρώματα κυδωνιού, αχλαδιού, πράσινου μήλου και περγαμόντου που δένουν υπέροχα με τα ελαφρώς μπισκοτένια αρώματα από τη δεύτερη ζύμωση στη φιάλη. Δοκιμάστε την παρέα με μπαλάκια κατσικίσιου τυριού σε κρούστα άνηθου, φρυγανισμένο ψωμί και λεπτές φετούλες μήλου.
Στην υγειά μας!
Διαβάστε ακόμα: Χαμηλό ή υψηλό μπάτζετ; Λύσεις υπάρχουν για το γιορτινό τραπέζι.