Είδαμε χιόνια, παγετούς και τη θερμοκρασία να πέφτει κάτω από το μηδέν ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Ο καιρός προστάζει λοιπόν να βγάλουμε τις κατσαρόλες και να φτιάξουμε σούπες, θρεπτικές και ζεστές, σαν βάλσαμο στην ψυχή μέσα στην παγωνιά ή και τη… μοναξιά (κρύο καιρός για δύο που λέει και το ρητό, αλλά αν δεν έχετε ρίξτε το στη σούπα, ο καθένας ότι μπορεί).
Ένα πιάτο σούπα με ένα ποτήρι κρασί μπορεί να γίνει το απόλυτο comfort dinner. Το δύσκολο σε αυτή την περίπτωση είναι πως η σούπα είναι λιγάκι ζόρικη στο θέμα wine pairing κυρίως λόγω υφής και δομής (υγρό στο υγρό) αλλά και λόγω του ότι οι γεύσεις μπορεί να είναι από πολύ απλές μέχρι τρελά πολύπλοκες.
Μια προσέγγιση είναι να προσπαθήσουμε να ταιριάξουμε τις υφές: Για παράδειγμα, κρεμώδεις σούπες με σώμα, με αναλόγως λιπαρά και πλούσια κρασιά ή κόντρα ρεπερτόριο, με κοφτερές φυσαλίδες. Η άλλη λογική είναι να προσπαθήσουμε να αποδομήσουμε τα συστατικά και να δούμε ποιο κρασί κουμπώνει καλύτερα. Για πάμε!
1. Tom Kha Gai
Είναι η πιο αγαπημένη μου σούπα όλων των εποχών, κατά προτίμηση από το Rouan Thai στην Τρούμπα. Όταν είμαι άρρωστη λειτουργεί σα φάρμακο (έχω πάρει εγώ κόσμο και κοσμάκη με παρακαλετά να μου φέρουν μια μερίδα μαζί με τα Comtrex και το Otrivin και δε ντρέπομαι να το πω). Είναι βαθιά νόστιμη, φοβερά αρωματική και όσο πρέπει καυτερή που κάθε κουταλιά της μοιάζει με φάρμακο (δια πάσαν νόσο). Και όχι, δεν υπερβάλλω. Όταν δεν είμαι άρρωστη την απολαμβάνω απλά για να με ταξιδεύει (είναι μαγική αυτή η σούπα σας λέω).
Και από κρασί; Λοιπόν επί της ουσίας η Tom Kha Gai είναι μια εξωτική κοτόσουπα, με γάλα καρύδας, ginger, κόλιανδρο, chili και lime. Στην περίπτωση που είναι αρκετά πικάντικη θα σας πρότεινα να τη συνδυάσετε με ένα Vouvray με υπολειμματικά σάκχαρα. Αν το πικάντικο στοιχείο δεν είναι έντονο τότε θα ταίριαζε και ένα Sauvignon blanc από τη Νέα Ζηλανδία ή ακόμα και ένα Torrontes από την Αργεντινή.
2. Ψαρόσουπα
Όταν ρίχνει καρεκλοπόδαρα και έχει και ψοφόκρυο παίρνω από νωρίς το Μακαρέλο και του ζητάω να μου φτιάξει ψαρόσουπα. Είναι για μένα η ωραιότερη ψαρόσουπα ever γιατί βάζει και ψιλές γαριδούλες, λιώνει και λίγη πατάτα και χυλώνει τέλεια. Εγώ ζητάω και λίγο καυτερό πάντα στο πιάτο μου και μπόλικο λεμονάκι (αφρός Μάκη μου αφρός).
Η ψαρόσουπα είναι μια πολύ απαιτητική σούπα στο συνδυασμό γιατί είναι αρκετά ψαρένια και φυτική και έχει σώμα. Εγώ λατρεύω να τη συνδυάζω με Ασύρτικα χωρίς βαρέλι από τη Βόρεια Ελλάδα ή με μια Malvasia με τονισμένη οξύτητα, αρωματική και τσαχπίνα.
3. Γαλλική κρεμμυδόσουπα
Υπέροχη, φίνα αλλά ρουστίκ, η γαλλική κρεμμυδόσουπα με μεταφέρει καρφί σε κάποιο Παριζιάνικο bistro. Μπορεί να φαίνεται φτωχική και ταπεινή αλλά πιστέψτε με είναι αρκετά μπελαλίδικη και έχει τα μυστικά της. Για όλους τους παραπάνω λόγους την απολαμβάνω μόνο σε εστιατόρια ή όταν κάποιος άλλος την ετοιμάζει για μένα (If you know what I mean).
Η γήινη και γλυκιά γεύση της κρεμμυδόσουπας ταιριάζει μοναδικά με ένα Amontillado Sherry που θα τονίσει το βάθος της και τα ξηροκαρπάτα αρώματα των γκρατιναρισμένων τυριών (του Emmental ή της Gruyere). Αν το sherry δεν είναι το αγαπημένο σας θα σας πάω σε έναν άλλο «πειραματισμό» και θα σας προτείνω ένα Vin Jaune από το Jura για τους ίδιους λόγους που ταιριάζει και το Sherry.
4. Ramen
Δεν ξέρω για εσές αλλά αυτή τη μαγική σουπίτσα που μέσα της κολυμπάνε λαχανικά, noodles, αυγό και κάποιο κρεατάκι την αγαπώ και με χαρά βλέπω πως κυκλοφορεί και αρκετά στην Αθήνα. Ο ζωμός της ανασταίνει και νεκρούς με το umami και τη βαθιά νοστιμιά του. Τα υπόλοιπα ψιλικοκό απλά βοηθάνε στις υφές, την πολυπλοκότητα και φυσικά στο να χορτάσεις.
Ιδανικός συνδυασμός για αυτή τη σούπα είναι ένα Αλσατικό Pinot Gris που έχει αρκετό φρούτο για να παλέψει με το umami, οξύτητα τόση όση χρειάζεται και φυσικά υπέροχη, sexy, waxy (κερένια) υφή που θα δέσει τέλεια με το πιάτο. Ο ίδιος συνδυασμός ταιριάζει και με την ασιατική σούπα Pho, αν την προτιμάτε. Αν τώρα το ramen σας είναι extra spicy με κάποια καυτερή πάστα ή λάδι chili τότε προτιμήστε καλύτερα ένα off-dry Riesling από το Mozel (ή ένα kabinett, βρε αδερφέ) που με τη γλύκα και το φρούτο του θα απαλύνει το κάψιμο.
5. Κοτόσουπα της μαμάς
Θα ξεκινήσω λέγοντας το εξής: Όταν ήμουν μικρή καθώς ήμουν αρκετά μίζερο παιδάκι (μην κοιτάτε τώρα που έχω πάρει τα πάνω μου), ήμουν αρκετά φιλάσθενη οπότε 1-2 φορές το μήνα συναχωνόμουν. Κλασικό μαμαδίστικο γιατροσόφι η κοτόσουπα, που, μαντέψτε, ήταν κάτι που απεχθανόμουν. Δεν μου άρεσαν οι σούπες (από πάντα), μου βρώμαγε κοτίλα (!) και δεν χώνευα τα τζουρτζούλια που επέπλεαν μέσα. Φεύγοντας για σπουδές στην εξωτική Λάρισα που και κρύο έχει και υγρασία, αρρώσταινα συχνά πυκνά αλλά είχα εφεύρει δικά μου γιατροσόφια, που δεν τολμάω να τα μοιραστώ γιατί θα μου πάρουν το πτυχίο.
Μια φορά όμως αρρώστησα καλά, μάτια, μύτες, πυρετοί, ένα χάλι… Και σε αυτό το χάλι το μόνο που ήθελα ήταν η κοτόσουπα της μαμάς μου. Ήταν η στιγμή που την εκτίμησα πραγματικά και από τότε συμφιλιώθηκα μαζί της (καλά, βοήθησε και ο Κοντιζάς με την κοτόσουπα του στο Nolan που ήταν και είναι από άλλο πλανήτη). Και τώρα θα μου πείτε, ναι, αλλά τι κρασί ταιριάζει με την κοτόσουπα; Λοιπόν λόγω του ότι παίζει αυγολέμονο, λαχανικούλια και λεμόνι (εκτός από κοτόπουλο) θα επέλεγα ένα ωραιότατο Sauvignon Blanc από το Sancerre ή ένα Albarino.
Bonus tip: Αν σας αρέσει και η κρεατόσουπα δε θα σας αφήσω έτσι. Λαχανικά, μοσχάρι (ίσως και μεδούλι), ζωμός δίνουν μια πλούσια σχετικά σούπα με αρκετά γήινα και εγκάρδια στοιχεία. Θα πρότεινα να τη συνδυάσετε με ένα φρουτώδες Merlot ή ένα Αγιωργίτικο. Enjoy!
Διαβάστε ακόμα: Για πείτε μας κυρία Wine Vixen, με ποια κρασιά πετυχαίνεις στο πρώτο ραντεβού;