Μια εκλεκτή πεντάδα κρασιών Côtes du Rhône που αποζημιώνει.

Το να ερωτεύεσαι ένα κρασί στις μέρες μας είναι πολύ σοβαρή και συνάμα πολύ ελαφρά υπόθεση. Σοβαρή, γιατί ουδείς σήμερα γουστάρει να πίνει με κλειστά μάτια. Δεν είναι «λαϊφσταϊλίστικο». Ελαφρά, γιατί είναι μια απόλαυση (ή ένα παιχνίδι) σε πλήρη μετάλλαξη.

Τα τελετουργικά που αφορούσαν άλλοτε αποκλειστικά στους σκληροπυρηνικούς connoisseurs του κρασιού δεν μας θαμπώνουν. Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα κατέχουμε πλέον απ’ έξω κι ανακατωτά: ο πόθος ξεδιπλώνεται, ικανοποιώντας συμπλέγματα και παραβαίνοντας κανόνες που δεσμεύουν μόνον εκείνους που θέλουν να τους διαιωνίσουν.

Πίνουμε κόκκινο για απεριτίφ, λευκό με τα τυριά –θείο, εκσπερμάτιση- ακόμα και ροζέ (αναβαθμισμένο) να συνοδεύει ρουστίκ συνταγές πουλερικών. Τσουγκρίζουμε κάθε λίγο και λιγάκι ανά δύο, τέσσερις, έξι, οκτώ, κάθε ώρα και στιγμή, με την παραμικρή αφορμή, φορώντας βρομερές ελβιέλες ή με τα πόδια γυμνά στην ακροθαλασσιά. Σε σημείο, ακόμα και τα γιορτινά Σαββατόβραδα, να γράφουμε στα τούτα παλαιότερα των υποδημάτων μας τις σπινθηριστές φουσκάλες, στέλνοντας στον αγύριστο την αστυνομία του καλού γούστου.

Η πρόκληση, σε τούτη την περιφρόνηση των ειωθότων, συνίσταται στο να βρεις τον τρόπο να ικανοποιήσεις τις επιθυμίες σου σύμφωνα με τα όσα επιτάσσει η απόλαυση. Για να βουτήξεις στο νερό, χρειάζεται αυτοπεποίθηση, ώστε να μη βλαστημήσεις την ώρα και τη στιγμή…

Τα Côtes du Rhône μοιάζει να έχουν επινοηθεί ακριβώς γι’ αυτό. Είναι κρασιά που οι πάντες «γνωρίζουν», πειθαρχημένοι υπηρέτες της γαστρονομίας, αλλά που κρύβουν και πλήθος άσων στο μανίκι τους, για να εκπλήξουν, μακριά από κλισέ.

Το τελικό «s» στα Côtes du Rhône θα ήταν λάθος να το αγνοήσεις: υπογράφει το εύρος, τη φιλοδοξία και τα ελαφρά ήθη μιας περιοχής, της οποίας 160 χώρες ανά τον κόσμο εκτιμούν τις υπηρεσίες.

Τα χάρηκα στα γαστριμαργικά ταξίδια μου στην Προβηγκία, αλλά είχα πολύ πριν εθιστεί ως φοιτητής στο Στρασβούργο. Με γεύση ευέλικτη ή βαθιά, ταννικά ή ελαφρά, προγονικά ή εφηβικής ομορφιάς, περίπλοκα ή ηλιόλουστα, αποστάζουν το κλέος μιας μυθικής περιοχής και τη δυναμική εκείνων που δεν επαναπαύονται στις δάφνες τους. Προσιτά, αλλά ποτέ απλοϊκά, εκπλήσσουν με την ποικιλότητά τους.

Από τα περίχωρα της Λιόν ώς τους πρόποδες της Αβινιόν, από την Ωβέρνη και τη Vaucluse ώς το Λίγηρα και το Ρήνο, έχεις να κάνεις με μια κοινή αντίληψη που φωσφορίζει, ένα στυλ γενναιόδωρο που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά. Οι εκφράσεις τους είναι ποικίλες, ζεστές, ανοιχτές. Τα χάδια του ήλιου τα κανακεύουν.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, 21 ποικιλίες και πάνω από 5.000 παραγωγοί αποτελούν τον αστερισμό αυτής της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, αναγνωρισμένης από το 1937. Και αν το ρουμπινί είναι το δεσπόζον χρώμα, οι λευκές και ροζ πέρλες σε καλούν γλυκά να τις ανακαλύψεις, όπως σ’ ένα «maison close». Ένα τιρμπουσόν κι ένα μίνιμουμ περιέργειας αρκούν.

Το τελικό «s» στα Côtes du Rhône θα ήταν μέγα λάθος να το αγνοήσεις: υπογράφει το εύρος, τη φιλοδοξία και τα ελαφρά ήθη μιας περιοχής, της οποίας 160 χώρες ανά τον κόσμο εκτιμούν τις υπηρεσίες. Στη ζωή, δεν υπάρχουν μόνο το Syrah ή το Grenache – ασχέτως αν είναι γουλιά και συχώριο. Οφείλετε στον εαυτό σας να δοκιμάσει το Cinsault, το Carignan, τη Roussanne, την Clairette ή το πληθωρικό Viognier, εμβληματική ποικιλία της περιοχής από την Αρχαιότητα.

Η ζωή είναι όπως τα τυριά. Την απολαμβάνεις μόνο με τα καλύτερα κρασιά ράτσας. Γυναίκες…

Να και μια 5άδα απ’ τις δικές μου αγαπημένες:

«Côtes du Rhône Rouge 2003», E. Guigal
(Cellier: Κριεζώτου 1δ, Σύνταγμα, 210 3610 040. Λεωφ. Κηφισίας 369, Κηφισιά. Λεωφ. Συγγρού 320, Καλλιθέα. Λεωφ. Κηφισίας 156, Νέο Ψυχικό).

«Côtes du Rhône – Saint Esprit Rouge 2017», Delas Frères
(House of Wine: Εθν. Αντιστάσεως 40, Χαλάνδρι, www.houseofwine.gr)

«Les Abeilles Blanc 2014», Jean-Luc Colombo
(Fine Wines: Σποράδων 4, Θεσσαλονίκη τηλ. 2313 007723)

«Château Pegau 2015», Cuvée Maclura Rouge
(Αίολος: Λεωφ. Αλίμου 52, Άλιμος, τηλ. 210 9837 638 & 210 9887 341)

«Côtes du Rhône Rouge Reserve 2016», Famille Perrin
(Jeroboam: Λεωφ. Ιωνίας 171, Άλιμος, τηλ. 210 9913 316).

 

Διαβάστε ακόμα: Ένας «χαμουτζής» δοκιμάζει τα κρασιά των Βορείων.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top