tilemaxos

Το 2005, ο Γιώργος Τσιλιγκίρης άνοιξε και το «Τηλέμαχος Barbecue Club», για να εκσυγχρονίσει την έννοια της Ελληνικής κρεατοφαγίας.

Τηλέμαχον μοι έννεπε

Δεν είναι ταβέρνα, ούτε εστιατόριο. Είναι θεσμός. Και είναι όνομα ταυτισμένο με την όμορφη πόλη του Αττικού Βορά -την Κηφισιά- εδώ και πολύ καιρό. Για την ακρίβεια, από τον Μεσοπόλεμο. Τότε που η Κηφισιά ήταν εξοχή και το σημερινό στέκι μου ήταν μια ταπεινή χασαποταβέρνα, η οποία όμως συγκέντρωνε την «ελίτ» της εποχής, όπως ο Παύλος Μελάς και αργότερα μεγάλοι καλλιτέχνες όπως ο Τσαρούχης, ο Μόραλης και άλλοι.

Tilemachos2-1190

«Στην εποχή του πατέρα μου δεν ήξεραν τι σημαίνει medium rare, ωστόσο από τότε μας έλεγε ότι το μοσχάρι δεν πρέπει να ψήνεται πολύ».

Η ενασχόληση με το κρέας ξεκίνησε τότε από τον παππού των σημερινών ιδιοκτητών, συνεχίστηκε από τον πατέρα τους, τον περίφημο «Τηλέμαχο», και σήμερα εξελίσσεται στα χέρια των δύο γιων του, του Κώστα και του Γιώργου Τσιλιγκίρη. Όπως μου λέει, με έκδηλο θαυμασμό, ο Γιώργος, «Στην εποχή του πατέρα μου δεν ήξεραν τι σημαίνει ‘medium rare’, ωστόσο από τότε μας έλεγε ότι το μοσχάρι δεν πρέπει να ψήνεται πολύ, πρέπει πάντα να κρατάει».

Ο Τηλέμαχος, λοιπόν, βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα! Στα χέρια της νέας γενιάς της οικογένειας μεταμορφώθηκε σε μια σύγχρονη αλλά ζεστή ταβέρνα, όπου το κρέας πλαισιώθηκε από νόστιμους μεζέδες και καλό κρασί. Αργότερα, το 2005, ο Γιώργος Τσιλιγκίρης άνοιξε λίγα μέτρα πιο πάνω το «Τηλέμαχος Barbecue Club», για να εκσυγχρονίσει την έννοια της Ελληνικής κρεατοφαγίας. Και πράγματι, κατάφερε να βάλει κομμάτια και πιάτα που ήταν ταυτισμένα με την ψησταριά και τη λαδόκολλα, όπως η γαρδούμπα, το κοκορέτσι ή η σπλήνα, σε ένα όμορφο περιβάλλον, με μουσική και κρυστάλλινα ποτήρια για το κρασί.

Tilemachos1-1190

Κώστας και Γιώργος Τσιλιγκίρης, δύο αδέρφια “ιππότες” του κρέατος.

Παράλληλα, ξεκίνησε να «ψάχνεται» όσο λίγοι στο θέμα που λέγεται κρέας. Ήταν ο πρώτος που μίλησε για σίτεμα (και το εφάρμοσε), ενώ άρχισε να οργώνει την Ελλάδα για να βρίσκει και να επιλέγει τα καλύτερα κρέατα (προμηθεύεται πάντα ολόκληρα ζώα, πάντα Ελληνικά και πάντα νωπά), κάτι που δεν έχει σταματήσει να κάνει έκτοτε. Έφτιαξε «σοφιστικέ» πιάτα από κομμάτια που παλαιότερα ήταν άγνωστα ή «παρακατιανά» (π.χ. το χτένι, το διάφραγμα κλπ), ενώ εισήγαγε και πιάτα από ζώα που δεν θα περίμενε κανείς να βρει σε ένα κομψό Κηφισιώτικο εστιατόριο, όπως ο τράγος, η προβατίνα, το ζυγούρι, το βουβάλι – και είναι όλα τους λαχταριστά, σας το λέω από πρώτο χέρι!

Όλα αυτά, βέβαια, συνοψίζονται σε τέσσερις μόλις λέξεις του Γιώργου, που εκφράζουν τη φιλοσοφία του εστιατορίου, αλλά και τον λόγο που έγινε από την αρχή αγαπημένο μου στέκι: «Καψούρα με το κρέας»! Μέσα από αυτό, ωστόσο, θεωρώ ότι η οικογένεια Τσιλιγκίρη κατάφερε, εδώ και χρόνια, και συνεχίζει να εκπληρώνει μια πολύ σοβαρή αποστολή: να μυεί και να εκπαιδεύει τον κόσμο στο κρέας, και παράλληλα να δημιουργεί τάσεις, τόσο για το κοινό, όσο και για την ευρύτερη αγορά.

Tilemachos3-1190

Ο Τηλέμαχος εισήγαγε και πιάτα από κρέατα που δεν θα περίμενε κανείς να βρει σε ένα κομψό Κηφισιώτικο εστιατόριο, όπως ο τράγος, η προβατίνα, το ζυγούρι, το βουβάλι.

Τέλος, το όνομα «Τηλέμαχος» είναι ταυτισμένο (και) με το κρασί, καθώς τα δύο αδέλφια έχουν προσωπικό πάθος και άριστες γνώσεις επί του θέματος. Και τα δύο μαγαζιά, άλλωστε, διαθέτουν εκτενή κελάρια και λίστες με πλούσια γκάμα ετικετών από επιλεγμένα σημεία και ποικιλίες της Ελλάδας (έμφαση στο Ξινόμαυρο της Νάουσας, το Αγιωργίτικο της Νεμέας και την ξηρή Μαυροδάφνη από την Αχαΐα και την Κεφαλονιά), καθώς και από τον Νοτιο-Αφρικάνικο αμπελώνα.

 

Στην επόμενη σελίδα: Όταν ήρθε στην Αθήνα ο μεγάλος μακελάρης της Τοσκάνης Dario Cecchini, εδώ ζήτησε να φάει!

1 2 3

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top