kitikos

Η ιστορία του Κρητικού ξεκινάει εν έτει 1955 από τον πατέρα των παιδιών που στην αρχή το είχε ανοίξει ως μπακάλικο για να εξυπηρετεί τους κυνηγούς στην περιοχή.

Κρητικός: 60 χρόνια κρεατολαγνείας

Ο «Κρητικός» στην Κάντζα είναι αγαπημένος μου προορισμός, είτε για χαλαρή, παρεΐστικη κρεατοφαγία το Σαββατοκύριακο, είτε για πιο «πριβέ» φαγοπότια με κρέας και κρασί κάποια ήσυχα βράδια μέσα στην εβδομάδα. Η οικογένεια Δογιάκη είναι μεν Κρητικοί στην καταγωγή, μένουν όμως στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα!

Πράγματι, η ιστορία του Κρητικού ξεκινάει εν έτει 1955, πάντα στο ίδιο μέρος, από τον πατέρα των παιδιών που στην αρχή το είχε ανοίξει ως μπακάλικο για να εξυπηρετεί (κυρίως) τους κυνηγούς στην περιοχή, ενώ αργότερα το μετέτρεψε σε μαγειρείο όπου έτρωγαν οι οικοδόμοι που δούλευαν σκληρά για την οικιστική ανάπτυξη των Μεσογείων.

Η ταβέρνα συνέχισε με σταθερούς ρυθμούς μέχρι την πρώτη σοβαρή της ανακαίνιση, που έγινε το 1986. Έκτοτε γίνονται συνέχεια παρεμβάσεις (άλλοτε αισθητικές και άλλοτε ουσιαστικές), ενώ υπάρχουν και κάποια πιο φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον, που, κρίσης επιτρεπούσης, θα απογειώσουν τον Κρητικό ακόμα περισσότερο!

Kritikos3-1190

Έχουν επενδύσει πολύ χρόνο και χρήμα να βρουν ακόμα και ειδικούς προμηθευτές για κάρβουνα με αυστηρές προδιαγραφές.

Η οικογένεια είναι πάντα παρούσα. Η μαμά, η κυρία Ελένη, συμβουλεύει και επιβλέπει στην κουζίνα. Ο Νίκος είναι ο μεγάλος αδελφός, αλλά και το μεγάλο αφεντικό στις σχάρες, ενώ ο Σταύρος είναι, απλά, παντού: πότε στη σάλα και πότε στην κουζίνα.

Στον Κρητικό έφαγα για πρώτη φορά «σιδηρόδρομο» (μοσχαρίσια στηθοπλευρά) και έκτοτε, όταν τον πετυχαίνω, τον τσακίζω – και το ίδιο συμβουλεύω να κάνετε κι εσείς! Τα μεζεδάκια τους (πίττες, αλοιφές, σαλάτες και τηγανητά – όλα συνταγές της Κυρίας Ελένης) είναι για να γλείφεις τα δάχτυλά σου, εκεί όμως που τρελλαίνομαι εγώ, είναι όταν μπαίνω στην κουζίνα να διαλέξω κρέας! Τα παιδιά έχουν σταθερούς και επιλεγμένους προμηθευτές (ειδικά κάποιοι εκεί πάνω στα Πομακοχώρια λες και κάνουν θαύματα) και αγοράζουν ολόκληρα ζώα που κόβουν οι ίδιοι. Μοσχάρι, βοδινό και βέβαια αρνί και κατσικάκι, όλα σωστά σιτεμένα και τέλεια ψημένα.

Για πιο απλές, οικογενειακές περιπτώσεις, η σχάρα θα βγάλει φιλετάκια, παϊδάκια και μπριζόλες – όλα πεντανόστιμα. Για πιο απαιτητικές κρεατοφαγίες, υπάρχουν νεφράκια, σπαλομπριζόλες και T-Bone steaks, από διαφορετικά ζώα και σε διάφορα στάδια σιτέματος, τα οποία κόβονται και ψήνονται κατά την επιθυμία του πελάτη, ενώ σερβίρονται είτε ολόκληρα, είτε κομένα («ταλιατοποιημένα»).

Kritikos1-1190

Έχουν σταθερούς και επιλεγμένους προμηθευτές (ειδικά κάποιοι εκεί πάνω στα Πομακοχώρια λες και κάνουν θαύματα) και αγοράζουν ολόκληρα ζώα που κόβουν οι ίδιοι.

Να σας πω και κάτι άλλο που ίσως δεν γνωρίζετε; Όταν ήρθε στην Αθήνα ο μεγάλος μακελάρης της Τοσκάνης, ο Dario Cecchini, στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, ζήτησε να πάει να φάει στον Κρητικό. Και, σύμφωνα με τον Σταύρο, αφού μίλησαν για κάμποση ώρα για τα κρέατα, ανταλλάσσοντας απόψεις και μυστικά, αφιέρωσαν πολύ περισσότερο χρόνο στο θέμα «κάρβουνο». Γιατί ο μεν Dario προβληματίζεται, όπως είπε, να βρει τα κατάλληλα κάρβουνα, που θα υπηρετήσουν σωστά τη δουλειά του, ο Νίκος και ο Σταύρος έχουν επενδύσει πολύ χρόνο και χρήμα να βρουν τους σωστούς προμηθευτές, που τους δίνουν κάρβουνα με βάση συγκεκριμένες (και πολύ αυστηρές) προδιαγραφές.

Τέλος, οφείλω να πω για τον Κρητικό ότι διαθέτει πολύ αξιόλογο κρασί – λευκό, ροζέ και κόκκινο – που εμφιαλώνεται από επιλεγμένους συνεργάτες για λογαριασμό της ταβέρνας. Ωστόσο – και αυτό είναι χρήσιμο να το γνωρίζετε – αν τους ζητήσετε από πριν να φέρετε ένα δικό σας, σπέσιαλ κρασί (ΒΥΟΒ) για να συνοδεύσετε το εκλεκτό κρέας που θα σας σερβίρουν, δεν θα σας πουν όχι.

Η συνταγή της επιτυχίας και της διαχρονικότητας και για τα δύο αυτά αγαπημένα μου στέκια; Απλή, όχι όμως τόσο εύκολο να εφαρμοστεί από τον καθένα: εμμονή στην πρώτη ύλη, προσωπική ενασχόληση από όλη την οικογένεια και φιλική σχέση με τους (περισσότερους) πελάτες.

Kritikos2-1190

Η οικογένεια είναι πάντα παρούσα. Η μαμά, η κυρία Ελένη, συμβουλεύει και επιβλέπει στην κουζίνα.

Κώστα, Γιώργο, Νίκο, Σταύρο και – βεβαίως – Κυρία Ελένη, σας εύχομαι προσωπική και επαγγελματική μακροημέρευση. Όχι μόνο επειδή σας θεωρώ δικούς μου ανθρώπους, αλλά και για καθαρά εγωιστικούς λόγους: για να τρώω λαχταριστό κρέας από τα χεράκια σας για πολλά-πολλά χρόνια ακόμα…

 

Διαβάστε ακόμα: Τα top 13 κρεοπωλεία των κορυφαίων Ελλήνων σεφ!

1 2 3

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top