Το Reserve, το Επιλεγμένο όπως το λένε μερικοί, είναι ένδειξη πως αυτό το κρασί έχει ωριμάσει για πάνω από ένα χρόνο σε δρύινο βαρέλι και πολύ παραπάνω στην φιάλη.

Το Reserve, το Επιλεγμένο όπως το λένε μερικοί, είναι ένδειξη πως αυτό το κρασί έχει ωριμάσει για πάνω από ένα χρόνο σε δρύινο βαρέλι και πολύ παραπάνω στην φιάλη.

Αν πω «ένα κόκκινο του Μπουτάρη» είναι Ok, να γλιτώσω και το μακρινάρι;

Η Μπουτάρης Οινοποιητική είναι μια εταιρεία με τεράστια παράδοση στη Νάουσα και το Ξινόμαυρο, οπότε έχει αρκετές εμφιαλώσεις, που όλες είναι υπέροχες μα και όλες διαφορετικές μεταξύ τους. Σας προτείνουμε να ξεκινήσετε με αυτό, που είναι το Ξινόμαυρο Reserve.

 

Δεν είμαστε για απλοχεριές τέτοιες εποχές…

Καθόλου απλοχεριές. Μια φιάλη αυτού του κρασιού θα σας δώσει ρέστα ακόμη και από δεκάευρο. Αν βάλετε και στην εξίσωση πως το κρασί αυτό βγαίνει από αυστηρά επιλεγμένους αμπελώνες, πολύ χαμηλών στρεμματικών αποδόσεων, τότε ήδη θα έβαζα το χέρι στην τσέπη για να μετρήσω πόσα κιβώτια αντέχω πριν την επόμενη μισθοδοσία.

 

Το Ξινόμαυρο είναι η ποικιλία. Και το άλλο, το Reserve;

To κρασί, ναι, είναι από το μαγευτικό Ξινόμαυρο, τη μεγάλη ντίβα του ελληνικού αμπελώνα. Το Reserve, το Επιλεγμένο όπως το λένε μερικοί, είναι ένδειξη πως αυτό το κρασί έχει ωριμάσει για πάνω από ένα χρόνο σε δρύινο βαρέλι και πολύ παραπάνω στην φιάλη. Ακόμη δεν σας βλέπω να βάζετε το χέρι στην τσέπη και ανησυχώ.

 

Τι ακριβώς γουστάρεις σε αυτό το κρασί;

Ψάχνω να βρω τι θα μπορούσε να μη μου αρέσει και συνέχεια αποτυγχάνω. Ένταση, πυκνότητα, πολύπλοκος αρωματικός χαρακτήρας, με αρώματα που φέρνουν στο μυαλό φράουλες, βαρέλια, μπαχάρια γλυκά, λιαστή ντομάτα, πάστα ελιάς. Επίσης, ακούστε το εξής: πάρτε λίγα μπουκαλάκια, αφήστε τα να παλαιώσουν για μια δεκαετία τουλάχιστον και θα με θυμηθείτε.

 

Αν  ρωτήσουμε έναν ανταγωνιστή του, θα μας πει ότι τα λες σωστά;

Ένα μάθημα ελληνικής οινικής ιστορίας: Τα αδέλφια Μπουτάρη, ο Γιάννης και ο Κωνσταντίνος, αποφάσισαν να χωρίσουν τους δρόμους τους. Ο Κωνσταντίνος με τις κόρες του κράτησε την εταιρεία Μπουτάρης Οινοποιητική, από όπου παράγεται και το παρόν κρασί. Ο Γιάννης, με τον γιό του Στέλιο, έστησαν το Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Να τι μας είπε ο Στέλιος για το Ξινόμαυρο Reserve: «Πω, πω! Ξινόμαυρο του 2007 από τον Μπουτάρη, σε απίστευτη τιμή. Πω, πω!». Ο Στέλιος σίγουρα έβαλε το χέρι στην τσέπη.

 

Ο γιατρός όμως μου έχει πει να προσέχω…

Ο οποιοσδήποτε θα σας έλεγε να προσέχετε έτσι όπως σας κόβω. Οι γιατροί μας λένε πως πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο το αλκοόλ, άντε 30 ml καθαρής αλκοόλης την ημέρα εμείς οι άντρες. Μια φιάλη Ξινόμαυρο Reserve, που έχει 13% αλκοόλ, δηλαδή περίπου 100 ml αλκοόλης, θα πρέπει να μας κρατήσει παρέα τρία μοναχικά βράδια και να περισσέψει και λίγο. Εκτός κι αν στην παρέα έχει προστεθεί και κανένα κατσικάκι στην γάστρα.

 

O Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW είναι ο μοναδικός Έλληνας ανάμεσα στους 301 Masters of Wine ανά τον πλανήτη και ένας από τους 10 Directors του Institute of Masters of Wine, που εδρεύει στο Λονδίνο.

 

Διαβάστε ακόμα: Αυτά είναι τα top 5 blend Ξινόμαυρου

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top