Αριστερά: Το «Κτήμα Μοντοφώλι» ήταν ένα όραμα του αείμνηστου Παύλου Καρακώστα. Δεξιά: ο αμπελώνας και το Ενετικό σπίτι στο διαχρονικό Κτήμα Μοντοφώλι.

Από την Κάρυστο στην κορυφή του οινικού «κόσμου». Ο επιδόρπιος οίνος «Κτήμα Μοντοφώλι», ένα όραμα του αείμνηστου Παύλου Καρακώστα της ΓΕΝΚΑ (κάβες Cellier κ.α.) που παράγεται στο ομώνυμο, παραμυθένιο κτήμα στην Κάρυστο, έλαβε Χρυσό βραβείο στα περίφημα Decanter World Wine Awards 2022, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 95 βαθμών.

Tο Decanter World Wine Awards (DWWA) είναι ίσως ο μεγαλύτερος και πιο σημαντικός διαγωνισμός κρασιού στον κόσμο, με γνήσια παγκόσμια εμβέλεια και ακτινοβολία. Κρίνεται από κορυφαίους εμπειρογνώμονες κρασιού από όλο τον κόσμο και είναι διεθνώς αξιόπιστος για την αυστηρή διαδικασία κρίσης που ακολουθεί. Στη φετινή διοργάνωση πήραν μέρος 18.244 κρασιά από τα οποία μόλις 677 (3,71%) έλαβαν Χρυσό βραβείο.

Δεν γίνεται να μην προσέξεις το βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα, όπως και τα αρώματα ώριμων φρούτων, βανίλιας και γλυκών μπαχαρικών που αναδίδει γενναιόδωρα.

Το «Κτήμα Μοντοφώλι» παράγεται σε ιδιόκτητους αμπελώνες 13 στρεμμάτων φυτεμένους το 1986 με τις Αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι και Λιάτικο. Ο τρύγος είναι επιλεκτικός και ξεκινάει μετά τα μέσα Αυγούστου. Κατόπιν, τα ώριμα σταφύλια λιάζονται για 7 με 15 μέρες στο κτήμα. Αφού ολοκληρωθεί η αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές, το κρασί παλαιώνει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για περίπου 5 χρόνια. Υπόψη ότι και οι δυνατότητες παλαίωσής του μετά την εμφιάλωση είναι πολύ μεγάλες.

Ο Περιστεριώνας, μια από τις ιστορικές κατοικίες διαθέσιμες προς ενοικίαση στο Κτήμα.

Δεν γίνεται να μην προσέξεις το βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα, όπως και τα αρώματα ώριμων φρούτων (σύκο, βερίκοκο), βανίλιας και γλυκών μπαχαρικών που γεμίζουν τη μύτη σου πριν καν το γευτείς. Η δοκιμή συμπληρώνει το αυταπόδεικτο, καθώς μας προσφέρει γεμάτο στόμα με απαλή, βελούδινη αίσθηση και άρτια ενσωματωμένο αλκοόλ. Η ευχάριστη οξύτητα δίνει σε αυτό κρασί επιπλέον ζωντάνια, ισορροπία και μακριά επίγευση.

Μπορεί κανείς να το απολαύσει σε spritz ως απεριτίφ ή παγωμένο, με το επιδόρπιο. Συνδυάζεται εξαιρετικά με μπλε τυρί, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, τάρτες φρούτων και σοκολάτας, cantucci και μαύρη σοκολάτα.

Εδώ φιλοξενήθηκε ο βασιλιάς Όθωνας το 1841, όταν παρέδωσε στις Δημοτικές Αρχές το νέο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης, το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Να σημειωθεί πως το ίδιο το Κτήμα Μοντοφώλι βρίσκεται στην Παλαιά Χώρα Καρύστου έχει έκταση 30 στρεμμάτων και υπήρξε παραγωγικό για 2.500 χρόνια (!), ενώ η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σημάδια και ενδείξεις συνεχούς δραστηριότητας από τους Κλασσικούς, Ελληνιστικούς, Ρωμαϊκούς, Βυζαντινούς και Οθωμανικούς χρόνους βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την έκταση του Κτήματος.

Σήμερα οι επισκέπτες μπορούν ξεναγηθούν στον αμπελώνα και το κελάρι και να μυηθούν στα μυστικά της οινικής τέχνης μέσα από προσεκτικά σχεδιασμένες εμπειρίες γευσιγνωσίας. Το Κτήμα Μοντοφώλι διαθέτει επίσης τέσσερις ιστορικές κατοικίες όπου φιλοξενούνται σοφιστικέ ταξιδιώτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αντλώντας ενέργεια από την ηρεμία που προσφέρει ο τόπος.

Ο παλαιότερος γνωστός ιδιοκτήτης του Κτήματος είναι ο Ομέρ Μπέης, ο όποιος αργότερα έγινε Πάσας της Εύβοιας. Το Κτήμα ήταν τότε γνωστό ως «τα περιβόλια του Πασά», με πολύ καλά εσπεριδοειδή. Οι Οθωμανοί Τούρκοι εγκατέλειψαν την Κάρυστο το 1834. Όσοι διέθεταν νόμιμους τίτλους κατοχής είχαν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν τις ιδιοκτησίες τους με πώληση.  Το κτήμα τότε πέρασε στα χέρια του Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου, ιδρυτικό μέλος της Φιλικής Εταιρία και υποπρόξενου στη Ρωσία. Το Κτήμα τότε ζει μεγαλειώδεις μέρες και το επισκέπτονται μεγάλες προσωπικότητες της εποχής.

Στην ησυχία και τη δροσιά του κελαριού μπορείς να ξαποστάσεις και να δοκιμάσεις τα κρασιά του Κτήματος.

Το 1877 ο Ιωάννης Κωνσταντινίδης, μεγαλέμπορος από την Αλεξάνδρεια της Αίγυπτου, με Καρυστινή καταγωγή, αγοράζει το Κτήμα από τον γιο του Παπαρρηγόπουλου. Είναι αυτός που έδωσε την σημερινή μορφή στο Kτήμα, που μετονομάστηκε απο «Κτήμα Παπαρρηγόπουλου» σε «Κτήμα Κωνσταντινίδη». Φύτεψε εσπεριδοειδή και εξήγαγε το Καρυστινό λεμόνι σε όλη τη Μεσόγειο.

Η ποιότητα και το μέγεθος της τοιχοποιίας του κτήματος είναι μοναδικά: οι πεζούλες είναι εξαιρετικής τεχνικής και αναπτύσσονται σε μήκος 950 μέτρων ενώ έχουν ύψος έως και 4,5 μέτρα. Tο Kτήμα υπήρξε σημείο αναφοράς όλης της Καρυστίας. Εδώ φιλοξενήθηκε ο βασιλιάς Όθωνας το 1841, όταν παρέδωσε στις Δημοτικές Αρχές το νέο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης, το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα. Κατά τη Γερμανική κατοχή, το κτήμα καταλήφθηκε και χρησίμευε  σαν παρατηρητήριο της περιοχής. Το 1950 το κτήμα εγκαταλείφθηκε και τα περίφημα κτήρια και οι πεζούλες έγιναν «ωραία ερείπια».

Στον προαύλιο χώρο του κελαριού οργανώνονται περιοδικά μουσικά φεστιβάλ, γάμοι, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Το 1986, η κα Μαργιωρή Κωνσταντινίδη μεταβίβασε το Κτήμα σε ερειπιώδη κατάσταση στην εταιρεία ΜΥΡΤΩΑ Α.Ε., ιδιοκτησία της οικογενείας Παύλου Καρακώστα που το μετονόμασε σε «Κτήμα Μοντοφώλι». Σκοπός της νέας ιδιοκτησίας ήταν η αναστήλωση των ιστορικών κτηρίων, και η καλλιέργεια αμπέλου στην εξαιρετικής ποιότητας γη. Τα αναστηλωμένα ιστορικά κτήρια, όλα διαφορετικά και ιδιαίτερης αισθητικής, διατίθενται σήμερα προς ενοικίαση.

Το 1986 φυτεύτηκε ο αμπελώνας τεσσάρων αιγαιοπελαγίτικων ποικιλίων: Ασσύρτικο και Αηδάνι από την Σαντορίνη, Αθήρι από την Ρόδο, και Λιάτικο από την Κρήτη. Στόχος του Παύλου Καρακώστα -προσωπικό του στοίχημα- ήταν η παραγωγή ενός μοναδικού επιδορπίου οίνου με τον τρόπο παραγωγής 2.500 χρόνων, το λιάσιμο των σταφυλιών. Ο αμπελώνας είναι πρότυπος και παρακολουθήθηκε από το Ινστιτούτο Αμπέλου του Υπουργείου Γεωργίας για 10 χρόνια.

Πίσω από τον καθολικό ναό του Αγίου Μάρκου βρίσκεται σήμερα το κελάρι του κτήματος. Εκεί, στη δροσιά των πετρόκτιστων τοίχων, μπορείτε να δοκιμάσετε παλιές χρονιές από το περίφημο γλυκό κρασί. Ακόμα, στον προαύλιο χώρο του ναού έξω από το κελάρι, οργανώνονται περιοδικά μουσικά φεστιβάλ, γάμοι, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Ο χώρος είναι ανοιχτός σε ξεναγήσεις κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.

 

// Montofoliwineestate.com

 

Διαβάστε ακόμα: Μαντινίτης Οίνος, καινοτομία και αποφασιστικότητα στo αρκαδικό υψίπεδο.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top