Στα υπόγεια του οινοποιείου στεγάζονται 1.000 δρύινα βαρέλια. Αξίζει να επισκεφτείτε το Κτήμα, να τα μυρίσετε και να τα αγγίξετε στη σιγαλιά του κελαριού.

Nα ήταν το 1986 η χρονιά ορόσημο για τον Γιώργο Σκούρα ή πολύ πιο πριν, όταν νέος, όταν αποφάσισε να σπουδάσει γεωργία στη Dijon της Βουργουνδίας; Η άμεση επαφή του με την γη, οι τεχνικές γνώσεις που έλαβε, η σχέση πάθους που απέκτησε με το αμπέλι, προφανώς, ήταν αυτά που τον οδήγησαν καρμικά στο χώρο του κρασιού.

Το οινοποιείο του Κτήματος Σκούρα παράγει κάθε χρόνο 800.000 φιάλες κρασιού –λευκό, ροζέ και κόκκινο– σε 18 «ετικέτες».

Πολλά πράγματα δεν έρχονται στη ζωή από τύχη, αλλά με μεθοδική εργασία, στην υπηρεσία ενός οράματος. Όντως, η απόφασή του Σκούρα το 1986, να ιδρύσει το Κτήμα Σκούρα στην Πελοπόννησο ήταν καθοριστική για την εξέλιξη του ονείρου του. Αρχικά, δημιουργήθηκε μια μικρή οινοπαραγωγική μονάδα στην Πυργέλα, ένα μικρό χωριό έξω από το Άργος. Η φυσική συνέχεια ήταν ένα μπουτίκ οινοποιείο μέσα στη ζώνη της Νεμέας, στην τοποθεσία Γυμνό.

Ο Γιώργος Σκούρας κρατώντας με υπερηφάνεια τον θαυμαστό Μέγα Οίνο.

Από το 1986 έχουν περάσει δεκαετίες εργώδους προσπάθειας για να φτάσει το Οινοποιείο Σκούρα να είναι ένα από τα σημαντικότερα της χώρας.  Κορυφαίος σταθμός το 2004 όταν έγινε η εγκατάσταση στο οινοποιείο στο Μαλανδρένι, ένα χωριό πολύ κοντά και βορειοδυτικά του Άργους, μέσα στη ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της Νεμέας, τη μεγαλύτερη ΠΟΠ ερυθρών κρασιών στην Ελλάδα. Ένα εξαιρετικό οινοποιείο που μπορούμε όλοι μας να επισκεφτούμε.

Για τους μη γνωρίζοντες (αν και είναι δύσκολο να μην έχετε δοκιμάσει κάποιο από τα κρασιά που έχουν βγει από το Κτήμα Σκούρα), το εν λόγω Κτήμα παράγει μονοποικιλιακά κρασιά και πρωτοποριακά blends, εμπνευσμένες εμφιαλώσεις, οινοποιώντας  εγχώριες και διεθνείς ποικιλίες και δημιουργώντας οίνους που φέρουν τη δική τους ιδιαίτερη σφραγίδα και τους οποίους δύσκολα μπορείς να λησμονήσεις.

Σήμερα, ο Μέγας Οίνος είναι μια από τις πιο συνεπείς παρουσίες στο χώρο του ευρωπαϊκού κρασιού, με αποδεδειγμένη -και μακρά- δυνατότητα παλαίωσης.

Η είσοδος στο κυρίως κτήριο. Μπορείτε να οργανώσετε μια οινική εκδρομή και να το επισκεφτείτε.

Το οινοποιείο του Κτήματος Σκούρα παράγει κάθε χρόνο 800.000 φιάλες κρασιού –λευκό, ροζέ και κόκκινο– σε 18 «ετικέτες». Ωστόσο, η ετικέτα – έμβλημα παραμένει ο «Μέγας Οίνος». Ένα πρωτοποριακό χαρμάνι 80% Αγιωργίτικου με 20% Cabernet Sauvignon. Σήμερα, ο Μέγας Οίνος είναι μια από τις πιο συνεπείς παρουσίες στο χώρο του ευρωπαϊκού κρασιού, με αποδεδειγμένη δυνατότητα παλαίωσης που ελάχιστα ελληνικά κρασιά μπορούν να αγγίξουν. Ειδική μνεία αξίζει ο Λαβύρινθος, ένα ιδιαίτερο κρασί, μείγμα από διαδοχικές χρονιές του Μέγα Οίνου που ωριμάζουν μαζί σε ένα εμβληματικό βαρέλι 1.000 λίτρων.

Το 2001, το βαρέλι γέμισε με Μέγα Οίνο του 1999. Από τότε, κάθε χρόνο, αφού ετοιμάζεται το τελικό χαρμάνι του Μέγα Οίνου που πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά, μια συγκεκριμένη ποσότητα απομακρύνεται απ’ αυτό το βαρέλι και τη θέση του παίρνει το καινούριο χαρμάνι. Το κρασί ωριμάζει στο βαρέλι μέχρι η επόμενη χρονιά του Μέγα Οίνου να αποσυρθεί από τα καινούρια βαρέλια στα οποία παλαιώνει για 18 μήνες. Μετά την εμφιάλωσή του, ο Λαβύρινθος παραμένει στο κελάρι του Κτήματος για επιπλέον 12 μήνες. Είναι μια εντυπωσιακή Ελληνική «solera» που αξίζει να δοκιμάσετε.

Οι γευσιγνωσίες με επισκέπτες οινολάτρες είναι μέρος της καθημερινότητας στο Κτήμα.

Η φιλοσοφία του Γιώργου Σκούρα είναι: διαύγεια αρωμάτων στα κρασιά, ποικιλιακή σαφήνεια και αποτύπωση του μεσοκλίματος (terroir) της περιοχής.

Αν ρωτήσει κανείς τον Γιώργο Σκούρα τι ενώνει όλες τις ετικέτες που έχει δημιουργήσει, καίτοι διαφορετικές μεταξύ τους, η απάντησή του θα ήταν η ενιαία φιλοσοφία πίσω από κάθε ποικιλία. Ήτοι: διαύγεια αρωμάτων, ποικιλιακή σαφήνεια και αποτύπωση του μεσοκλίματος (terroir) της περιοχής. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να κατανοήσει αυτές τις καθαρές γραμμές φιλοσοφίας στο ποτήρι του. Αν, όμως, ξέρει από κρασιά με προσωπικότητα, θα το ευχαριστηθεί και με το παραπάνω.

Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της φιλοσοφίας του Γιώργου Σκούρα: όταν δημιούργησε τις καινούργιες εγκαταστάσεις στο Μαλανδρένι, αυξήθηκε αμέσως η χωρητικότητα και οι τεχνολογικές υποδομές. Αυτό, όμως, δεν είχε αποτέλεσμα να γίνουν τα κρασιά του πιο «τεχνικά», πιο ομογενοποιημένα. Η τεχνολογία παραμένει ένα χρήσιμο εργαλείο, αλλά σύμφωνα με τον Γιώργο Σκούρα τα κρασιά πρέπει να γίνονται με τις απολύτως απαραίτητες (ελάχιστες) παρεμβάσεις. Αυτό είναι κάτι που διαπιστώνει και ο επισκέπτης.

Στο bistrot του Κτήματος οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να χαλαρώσουν πίνοντας ένα από τα εκλεκτά κρασιά του Κτήματος.

Το Κτήμα Σκούρα καλλιεργεί γηγενείς ποικιλίες που απαντώνται στην Αργολίδα, την Κορινθία, τη Μαντίνεια και τη Νεμέα, όπως ο Ροδίτης-Αλεπού και το Μοσχοφίλερο ή η Μαλαγουζιά, καθώς και ερυθρές ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο και πιο πρόσφατα το Μαυρόστυφο Άργους, μια παλιά και σχεδόν εξαφανισμένη ποικιλία της περιοχής. Επιπλέον καλλιεργούνται κορυφαίες διεθνείς ποικιλίες, όπως το εμβληματικό Chardonnay, το σοφιστικέ Viognier, το γενναιόδωρο Cabernet Sauvignon, το ιδιοσυγκρασιακό Cabernet Franc, το πικάντικο Syrah και το γλυκόπιοτο Merlot.

Το οινοποιείο είναι διαθέσιμο για επισκέψεις όλο τον χρόνο.

Συνολικά έχουμε να κάνουμε με κρασιά που κρύβουν μέσα τους ένταση, δυναμική και πολυπλοκότητα, πάντα όμως με κομψό και ευγενές στυλ, χωρίς παραχωρήσεις στον οινικό «λαϊκισμό».

Το τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό γνώρισμα που έχει το Κτήμα Σκούρα είναι η δυνατότητα που δίνει στον καθένα να το επισκεφθεί, να περιηγηθεί στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του και να δοκιμάσει μια σπάνια οινική εμπειρία. Το οινοποιείο είναι διαθέσιμο για επισκέψεις όλο τον χρόνο, Δευτέρα-Παρασκευή, από τις 9.00 το πρωί ως τις 17.00 το απόγευμα και τα Σάββατα 10.30-18.00, κατόπιν κράτησης. Οι κρατήσεις γίνονται στο [email protected], στο 27510 23688, ή στη φόρμα κράτησης στο site του Κτήματος.

Το «θαύμα» ωριμάζει μέσα σ’ αυτά τα δρύινα βαρέλια.

Αυτό που θα κάνει σίγουρα εντύπωση στον επισκέπτη είναι οι μοντέρνοι χώροι υποδοχής που φιλοξενούν έργα τέχνης γνωστών καλλιτεχνών. Η απρόσκοπτη θέα από τις ευρύχωρες βεράντες δημιουργεί τους απαραίτητους τονισμούς ηρεμίας και δέους, σε αρμονία με τους αμπελώνες και τα γύρω βουνά, ενώ η αίθουσα γευσιγνωσίας έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο που μετατρέπεται σε μοντέρνο και παρεΐστικο bistrot.

Τι άλλο μπορεί να δει ο επισκέπτης; Μπορεί να περιηγηθεί στους χώρους όπου αναπτύσσεται η παραγωγική διαδικασία: Από την υποδοχή των άρτι τρυγηθέντων σταφυλιών μέχρι το κελάρι παλαίωσης των κρασιών και τις αποθήκες, η κουλτούρα του κρασιού γίνεται βίωμα στον επισκέπτη. Μαζί με την γευσιγνωσία, οι οινόφιλοι θα ζήσουν μία ολοκληρωμένη εμπειρία επίσκεψης σε οινοποιείο, με οδηγούς λάτρεις του κρασιού, που κάνουν την επίσκεψη στο Κτήμα μια χαλαρή όσο και διδακτική (και απολαυστική) διαδικασία.

Μαθαίνει κανείς ενδελεχώς τις ιδιαιτερότητες του τόπου, την ιστορία και την φιλοσοφία του οινοποιείου, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται όλα τα στάδια παραγωγής κρασιού και το κελάρι των εκατοντάδων βαρελιών που διαθέτει το Κτήμα. Σ’ αυτό -ιδιαιτέρως- αξίζει κανείς να δώσει προσοχή: στο κελάρι του οινοποιείου στεγάζονται 1.000 δρύινα βαρέλια.

Δεν πρέπει, φυσικά, να ξεχνάμε το ωφέλιμο, αλλά και το τερπνό. Κάπως έτσι, στο bistrot του Κτήματος οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να χαλαρώσουν με τα λευκά κρασιά, να αφεθούν στις ροζέ δημιουργίες και να εξερευνήσουν τις πολυσύνθετες ερυθρές ετικέτες. Στο οινοποιείο λειτουργεί και πωλητήριο όπου θα βρει κανείς και παλιές σοδειές -σημαντικό για τους συλλέκτες- των κρασιών του οινοποιείου. Επιλέξτε οριζοντίως (τις διαφορετικές ετικέτες) και καθέτως (σε διαφορετικές χρονιές) και ζητείστε να σας τα στείλουν σπίτι σας.

Αυτό που επίσης θα σας κάνει εντύπωση είναι η υποδοχή που θα τύχετε από τους ανθρώπους του Κτήματος. Πέραν από τη δεδομένη ποιότητα των κρασιών του Κτήματος Σκούρα και τις θαυμαστές ετικέτες του, ο βασικός παράγοντας παραμένει ο ανθρώπινος. Τόσοι αυτοί που ασχολούνται με την παραγωγή του κρασιού, όσο κι εκείνοι που έχουν κληθεί να υποδέχονται το κοινό και να το μυούν στα μυστικά του κρασιού, έχουν το πάθος της προσφοράς. Αυτό κι αν είναι επιτυχία.

 

Για να οργανώσετε την επίσκεψη σας στο Κτήμα, κάντε κράτηση εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Πίνοντας «Peplo» στον Θερμαϊκό.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top