Το Κτήμα Σκούρα τιμάει την 200η επέτειο από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 με τον καλύτερο τρόπο.

Το έχει γράψει ο Κωστής Παλαμάς σε ένα από τα ποιήματα σύμβολα του πνεύματος της Επανάστασης του 1821: «Αυτό το λόγο θα σας πω/δεν έχω άλλον κανένα/μεθύστε με τ’ αθάνατο/κρασί του Εικοσιένα». Για εμάς τους Έλληνες, άλλωστε, ο οίνος ήταν πάντοτε ταυτισμένος με όλες τις κοινωνικές και προσωπικές μας στιγμές.

Από τη χαρά στη λύπη και από την απαντοχή στην αποθυμιά, μάθαμε να ποτίζουμε τον λογισμό και τη ψυχή μας με κρασί, ένα από τα αυθεντικά στοιχεία της κουλτούρας μας. Οι αγωνιστές του ’21 ξεδίψασαν ουκ ολίγες φορές, πριν ή μετά τη φλόγωση της μάχης, με κρασί. Ορκίζονταν σ’ αυτό, πότιζαν μ’ αυτό τις ελπίδες του αγώνα τους, αλλά και την αγωνία τους που στη συνέχεια θα είχε το χρώμα του μπαρουτιού και του αίματος.

Ένας καίριος Λαβύρινθος όπου οι 21 χρονιές (1999-2020), παλαιωμένες στις ιδανικές συνθήκες, είναι έτοιμες να τιμήσουν την Επανάσταση.

Κι εμείς, όμως, σήμερα, για άλλους λόγους φυσικά, το ίδιο κάνουμε. Το κρασί είναι ο πιο ευγενής φίλος της παρέας και του φαγητού. Μπορεί, όμως, να γίνει και ένας φορέας μνήμης. Κάπως έτσι, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Κτήμα Σκούρα δημιούργησε μία αυθεντική συλλεκτική εμπειρία.

Η κασετίνα περιλαμβάνει και ένα σπάνιο βιβλίο, με 21 Ιστορίες, από τα απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη.

Ανέθεσε στο εργαστήριο συλλεκτικών βιβλιοδεσιών και ειδικών εκδόσεων του Μπάμπη Λέγγα, το σχεδιασμό και τη κατασκευή μιας χειροποίητης, πανόδετης, υψηλής αισθητικής, αριθμημένης κασετίνας και ένα βιβλίο, με 21 Ιστορίες, από τα απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη. Εκεί βρήκε τη θέση της η φιάλη ενός μοναδικού κρασιού με όνομα,«21 χρονιές».

Το Κτήμα Σκούρα μας φέρνει κοντά με τις καταβολές μας, μας αφήνει να στοχαστούμε το παρελθόν και να οραματιστούμε το μέλλον.

Μια επετειακή εμφιάλωση εμπνευσμένη από τον Λαβύρινθο, όπου 21 διαδοχικές χρονιές «Μέγας Οίνος» αναμείχθηκαν, ξεκινώντας 21 χρόνια πριν να ετοιμάζονται για την μεγάλη αυτή γιορτή. Ένας καίριος Λαβύρινθος, σε περιορισμένο αριθμό φιαλών  όπου οι 21 χρονιές (1999-2020), παλαιωμένες στις ιδανικές συνθήκες, είναι έτοιμες να τιμήσουν, να δώσουν πνοή, να εμπνεύσουν, να απελευθερώσουν τη γεύση της υπομονής, της Επανάστασης, της Ελευθερίας.

Η απόπειρα του Κτήματος Σκούρα έχει ως βαθύτερο σκοπό την ανακάλυψη· εκείνη που μας φέρνει κοντά με τις καταβολές μας, μας αφήνει να στοχαστούμε το παρελθόν και να οραματιστούμε το μέλλον και συνθέτει την εθνική μας ταυτότητα. Το βιβλίο θα επιτρέψει στον αναγνώστη να απολαύσει τον πηγαίο «απελέκητο» λόγο του στρατηγού Μακρυγιάννη και το κρασί, βαθύ κόκκινο, πορφυρό, στο χρώμα της επανάστασης μας καλεί να ανακαλύψουμε τις 21 χρονιές από τις οποίες είναι φτιαγμένο. Ώριμο αλλά και νέο ταυτόχρονα, με δύναμη και πολυπλοκότητα μας δίνει την αίσθηση ότι θα κρατήσει για πάντα. Και το κρασί και η γιορτή.

Η επετειακή κασετίνα θα κυκλοφορήσει σε 1000 αριθμημένες συσκευασίες.

Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αριθμοί 1-50 θα κρατηθούν από το Κτήμα Σκούρα για να διατεθούν σε ιδιαίτερους σκοπούς. Πιο συγκεκριμένα, με την βοήθεια, την εμπειρία και την ευγενική χορηγία του Ελληνικού οίκου δημοπρασιών «Βέργος» θα διεξαχθεί δημοπρασία όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η επετειακή κασετίνα θα κυκλοφορήσει σε 1000 αριθμημένες συσκευασίες από τις οποίες 300 θα κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά στα μέσα Μαρτίου, 400 στην αγορά της ομογένειας τον Μάιο και οι τελευταίες 300, το μήνα Οκτώβριο του έτους 2021. Η διάθεση θα γίνει σε επιλεγμένες κάβες και e-shop της χώρας.

 

// Αποκλειστική διακίνηση Αίολος Α.Ε. (www.aioloswines.gr, 21 0983 7638, [email protected])

 

Διαβάστε ακόμα: 30 χρονιές Μέγας Οίνος – η ναυαρχίδα του Κτήματος Σκούρα με τη διεθνή αναγνώριση.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top