H Kusmi έχει μεταφέρει το κεντρικό της κατάστημα στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και είναι μια από τις πιο αναγνωρισμένες εταιρείες τσαγιού διεθνώς.

Τσάι· αυτό το εκπληκτικό φυτό και αφέψημα, για το οποίο έχουν γίνει ακόμα και πόλεμοι – οι πόλεμοι του οπίου, συγκεκριμένα, που θα μπορούσαν να λέγονται και πόλεμοι του τσαγιού, αφού αυτό το μαγικό φυλλαράκι αναζητούσαν τόσο απεγνωσμένα στην Κίνα οι ευρωπαίοι εισβολείς.

Ευτυχώς στην εποχή μας το τσάι γεννά μόνο γευστικά πάθη, στην ικανοποίηση των οποίων εδώ και ενάμιση αιώνα συμβάλλει ο οίκος Kusmi, που έχει την έδρα του στο Παρίσι και καταβολές από την Αγία Πετρούπολη.

Ήταν στην παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα που ο Pavel Kousmichoff έμαθε την τέχνη της σύνθεσης του τσαγιού και δημιούργησε τον δικό του οίκο το 1867. Τα χαρμάνια του κατέκτησαν πρώτα την τσαρική αυλή και έπειτα όλη τη Ρωσία, ενώ το 1907 άνοιξε το πρώτο υποκατάστημα στο Λονδίνο.

Αριστερά: το Kusmi White Anastasia είναι άσπρα φύλλα τσαγιού με περγαμόντο, άνθη πορτοκαλιάς και λεμονιάς. Δεξιά: το Kusmi Tsarevna είναι μείγμα μαύρου τσαγιού με άρωμα πορτοκαλιού, βανίλιας και μπαχαρικών.

Η Kusmi φημίζεται για τα διαλεχτά φύλλα τσαγιού της από τις καλύτερες προελεύσεις του κόσμου.

Το 1917 ο οίκος Kousmichoff ήταν μια ανθούσα επιχείρηση· με το ξέσπασμα της Οκτωβριαvής Επανάστασης, η οικογένεια μετοικίζει στο Παρίσι, όπου στο αριστοκρατικό 17ο Διαμέρισμα ιδρύεται η Kusmi-Thé. Στους Γάλλους, είναι γνωστό, αρέσει το καλό τσάι, αλλά και οι συντμήσεις!

Εκατό και έξι χρόνια αργότερα, η Kusmi έχει μεταφέρει το κεντρικό της κατάστημα στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και είναι μια από τις πιο αναγνωρισμένες εταιρείες τσαγιού διεθνώς, συνδυάζοντας παράδοση και καινοτομία. Διαλεχτά φύλλα τσαγιού από τις καλύτερες προελεύσεις του κόσμου φτάνουν στο λιμάνι της Άβρης (Le Havre) και από κει στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Νορμανδία. Αφού περάσουν τον ποιοτικό έλεγχο αναμειγνύονται σύμφωνα με τις πατροπαράδοτες ή τις νέες «συνταγές».

Τα χαρμάνια κατόπιν συσκευάζονται στα χαρακτηριστικά μεταλλικά κουτάκια με τα ζωηρά χρώματα, που είναι πάντοτε διαφορετικά για κάθε χαρμάνι. Οι φίλοι της μάρκας τα συλλέγουν και συχνά τα ξαναχρησιμοποιούν, καθώς εκτός από όμορφα είναι και πολύ πρακτικά, αφού στέκονται εύκολα το ένα πάνω στο άλλο φτιάχνοντας κυλινδρικά πυργάκια.

Αριστερά: το τσάι Kusmi Anastasia, μείγμα μαύρου τσαγιού Κίνας και Κεϋλάνης αρωματισμένο με περγαμόντο, λεμόνι και άνθη πορτοκαλιού. Δεξιά: το τσάι Kusmi Imperial Label, ένας αυτοκρατορικός συνδυασμός από πράσινο τσάι Sencha, μπαχαρικά, γλυκόριζα και φλούδα πορτοκαλιού.

Να διευκρινίσουμε, βέβαια, αν τυχόν ανήκετε σε αυτούς που θεωρούν το τσάι κατάλληλο μόνο για αρρώστους, ότι δεν συζητάμε για πρωινό τσάι τύπου english breakfast του Άσαμ και της Κεϋλάνης, που χαρακτηρίζεται από την υπερβολική ένταση και τη γευστική αδρότητα, τόσο που να χρειάζεται γάλα ή λεμόνι για να το πιεις, και όντως είναι κατάλληλο για ανάρρωση ή για να σου ανοίξει διάπλατα τα μάτια ένα μουντό πρωινό. Η υψηλή τεϊποιία της Kusmi αντίθετα χαρακτηρίζεται από λεπτά και ευχάριστα αρώματα που τονώνουν τον οργανισμό και τη διάθεση με σαφώς πιο εκλεπτυσμένο τρόπο.

Ένα καλό τσάι, σαν αυτά της Kusmi, μπορεί να συνοδέψει ακόμα και γεύματα με πολύ έντονη γεύση, και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να εξισορροπήσει μια λιπαρή ή οξεία τροφή.

Τα τσάγια της Kusmi, φυσικά, προτείνονται και για γευστικούς συνδυασμούς, τόσο με το γλυκό όσο και με το κυρίως φαγητό. Ένα καλό τσάι μπορεί να συνοδέψει ακόμα και γεύματα με πολύ έντονη γεύση, και σε πολλές περιπτώσεις το τσάι μπορεί να εξισορροπήσει μια λιπαρή ή οξεία τροφή με πιο επιτυχημένο τρόπο από ό,τι το κρασί ή ένα απόσταγμα. Εάν σας έχουν προσκαλέσει για πρωινό με τσάι και χαβιάρι, σίγουρα κάνετε καλές παρέες.

Το τσάι έρχεται σε διάφορες μορφές, που δεν αποτελούν διαφορετικές ποικιλίες, αλλά διαφορετικούς τρόπους κατεργασίας. Ο πιο βασικός και διαδεδομένος στην Ευρώπη είναι ασφαλώς το μαύρο τσάι, που είναι και το πιο δυνατό και αυτό που παραδοσιακά έπιναν στη Ρωσία, ιδίως σε χαρμάνια αρωματισμένα με εσπεριδοειδή, αυτά που στην Αγγλία είναι γνωστά ως Earl Grey. Αυτήν την παράδοση εκφράζει το τσάι Kusmi Anastasia, μείγμα μαύρου τσαγιού Κίνας και Κεϋλάνης αρωματισμένο με περγαμόντο, λεμόνι και άνθη πορτοκαλιού. Και μια υποψία παλιάς Ρωσίας. Είναι ένα από τα πιο κλασικά Kusmi.

Το μαύρο τσάι προέρχεται από φύλλα που έχουν ξεραθεί και ζυμωθεί, είναι το πιο έντονο αλλά και αυτό που διατηρεί περισσότερο χρόνο το άρωμά του, και εύλογα εξυπηρετούσε σε εποχές που δεν υπήρχαν μέσα συντήρησης και τα ταξίδια διαρκούσαν πολύ καιρό. Το λευκό και το πράσινο τσάι αντίθετα δεν έχουν υποστεί ζύμωση. Το λευκό είναι ιδιαίτερα δυσεύρετο, καθώς το πολύ νεαρό άνθος πρέπει να συλλεχθεί και να αποξηρανθεί σε συγκεκριμένη περίοδο στην έναρξη της ανθοφορίας την άνοιξη. Το πράσινο τσάι δεν αποξηραίνεται, το άρωμά του είναι πολύ πιο λεπτό αλλά διατηρείται λιγότερο.

Τα τσάγια της Kusmi προτείνονται και για γευστικούς συνδυασμούς, τόσο με το γλυκό όσο και με το κυρίως φαγητό.

Δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς λοιπόν ότι το Kusmi White Anastasia είναι η επανερμηνεία της παραδοσιακής συνταγής, μόνο που τώρα το περγαμόντο, τα άνθη της πορτοκαλιάς και της λεμονιάς δίνουν το φρουτώδες άρωμά τους στα άσπρα φύλλα τσαγιού, σε συνδυασμό με εκλεκτό πράσινο τσάι. Είναι ένα καινοτόμο μείγμα για αυτούς που απολαμβάνουν τις πιο λεπτές και περίπλοκες συνταγές αρωματικού τσαγιού, που αναζητούν νέες και εκλεκτότερες γεύσεις χωρίς να απαρνούνται την παράδοση.

Όλα τα τσάγια και τα ροφήματα της Kusmi είναι εξολοκλήρου ή σε μεγάλο βαθμό προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας.

Για τους φίλους της γλυκόριζας – η αγαπημένη γεύση των Δανών, παρεμπιπτόντως – υπάρχει το Kusmi Imperial Label, ένας αυτοκρατορικός συνδυασμός από πράσινο τσάι Sencha (45%), μπαχαρικά (τζίντζερ, κάρδαμο, γλυκάνισο, κανέλα) (27%), γλυκόριζα (20%), φλούδα πορτοκαλιού (2%), αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού, φυσικά αρώματα βανίλιας και κανέλας, και ιπποφαές, που είναι μια  πλούσια πηγή ελαίων και βιταμινών. Ένα αρωματικό confort drink καθημερινής ευεξίας, ό,τι πρέπει για τις κρύες μέρες που έρχονται. Ιδανικό αν έχετε υπόταση. Αν έχετε υπέρταση, καταναλώστε με μέτρο.

Κατάλληλο για τις κρύες μέρες είναι και το Kusmi Tsarevna, χριστουγεννιάτικο μείγμα μαύρου τσαγιού με άρωμα πορτοκαλιού, βανίλιας και μπαχαρικών: το glühwein του τσαγιού το απολαμβάνει κανείς αχνιστό. Συνοδεύει τους κουραμπιέδες, τα gingerbread και ένα ποτήρι ουίσκι.

Αριστερά: από τα πιο επιτυχημένα φυτικά αφεψήματα της Kusmi είναι το BB DETOX, μείγμα πράσινου τσαγιού, maté και rooibos. Δεξιά: το τσάι Sweet Love,  μείγμα από απαλό και πικάντικο μαύρο τσάι Κίνας, γλυκόριζα, μπαχαρικά, σπόρους guarana και ροζ πιπέρι.

Εν μέρει ακολουθώντας και εν μέρει διαμορφώνοντας τις τάσεις της εποχής, η Kusmi πλέον αξιοποιεί την υπερεκατόχρονη τεχνογνωσία της στη δημιουργία ροφημάτων ευεξίας πέρα από το τσάι, που ονομάζουμε herbal tea, αν και προέρχονται από φυτά διαφορετικά από το τεϊόδενδρο – όπως π.χ. το λεγόμενο τσάι του βουνού, που δεν είναι τσάι, το τίλιο, η βερβένα, κτλ.

Από τα πιο επιτυχημένα φυτικά αφεψήματα της Kusmi είναι το BB DETOX, μείγμα πράσινου τσαγιού, maté και rooibos. Το maté είναι ρόφημα πλούσιο σε καφεΐνη από τη Νότιο Αμερική και το rooibos χωρίς καφεΐνη ή τανίνες από τη Νότιο Αφρική. Το τρία σε ένα ποτό συμπληρώνεται με τις αντιοξειδωτικές και έντονα αρωματικές ιδιότητες του γκρέιπφρουτ, και μαζί συνυπάρχουν μάραθος, μέντα, φυσικά αρώματα εξωτικών φρούτων, πικραλίδα και guarana, τονωτικό φυτό με καταγωγή από τον Αμαζόνιο πλούσιο σε καφεΐνη.

Ορισμένα τσάγια της Kusmi κυκλοφορούν και σε φακελάκια, αλλά οι γνώστες πάντα προτιμούν το τσάι σε χύμα συσκευασία.

Η εξερεύνηση συνεχίζεται με το Sweet Love, μείγμα από απαλό και πικάντικο μαύρο τσάι Κίνας, γλυκόριζα, μπαχαρικά, σπόρους guarana και ροζ πιπέρι. Επίσης περιέχει κάρδαμο για να είναι αγαπησιάρικα καρδαμωτικό.

Αριστερά: χωρίς καθόλου τσάι και συνολικά χωρίς καφεΐνη είναι το Be Cool. Δεξιά: έντονα αρωματικό και χωρίς τσάι είναι το Aquarosa, μείγμα από ιβίσκο και φρούτα: μήλα, σταφύλια, μαύρα μούρα, βατόμουρα και φράουλα.

Χωρίς καθόλου τσάι και συνολικά χωρίς καφεΐνη είναι το Be Cool, μείγμα γλυκόριζας, μέντας, φύλλων λουίζας, μήλου, μίσχου τριαντάφυλλου και σπόρων γλυκάνισου. Έντονα αρωματικό και χωρίς τσάι είναι επίσης το Aquarosa, μείγμα από ιβίσκο και φρούτα: μήλα, σταφύλια, μαύρα μούρα, βατόμουρα και φράουλα.

Όλα τα τσάγια και τα ροφήματα της Kusmi είναι εξολοκλήρου ή σε μεγάλο βαθμό προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας. Ορισμένα κυκλοφορούν και σε φακελάκια, αλλά οι γνώστες πάντα προτιμούν το τσάι σε χύμα συσκευασία, αφού τα φακελάκια είναι και πιο ακριβά και αντιοικολογικά, μια βιομηχανική ευκολία που έχει νόημα μόνο αν πρέπει να το πάρετε μαζί σας στη δουλειά ή σε ταξίδι.

Αν τυχόν δεν είστε συνηθισμένοι στο χύμα τσάι, θα χρειαστείτε απλώς ένα μικρό infuser ή εγχυτήριο που θα βάζετε στο φλιτζάνι ή ακόμα καλύτερα στο τσαγιερό. Με τις ποσότητες θα το βρείτε σύντομα. Θυμηθείτε να κλείνετε τον βραστήρα λίγο πριν φτάσει σε βρασμό, η ιδανική θερμοκρασία για την έγχυση του τσαγιού είναι μόλις αρχίσει το νερό να βγάζει τις πρώτες φυσαλίδες.

 

//Εισαγωγή, DEALS. T: 210 2321212 M: [email protected]

 

Διαβάστε ακόμα: Δοκιμάσαμε τις μπύρες Weihenstephaner. Xίλια χρόνια με την εγγύηση των Βαυαρών.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top