Ρετρό αέρας Κυανής Ακτής (αριστερά) και παραδοσιακή Socca (δεξιά) από ρεβυθάλευρο.

Εν μέσω πανδημίας -και λίγο πριν- ήρθαν αρκετοί Ευρωπαίοι να εγκατασταθούν στην Αθήνα. Η Αθήνα είναι κουλ. Ακούγεται κλισέ, μα αληθεύει. Οι περισσότεροι νεοαφιχθέντες είναι και νέοι ηλικιακά, και απασχολούνται σε δημιουργικά επαγγέλματα. Είναι καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, δουλεύουν στη μόδα, ανοίγουν μπαρ. Αρκετοί από αυτούς είναι Γάλλοι.

Οι Γάλλοι στην ίδια πόλη. Συγκεκριμένα: δύο Γάλλοι από την Προβηγκία, που ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν το La Cigale στο Παγκράτι (Τιμοθέου 1-3), ένα μπαρ-μεζεδοπωλείο (αλα Γαλλικά) που έχει πάρει έμπνευση από τα κλασικά μπιστρό της Νίκαιας, της Μασσαλίας και της Εξ-αν-Προβάνς, με μία μοντέρνα, γραφιστική θα λέγαμε πινελιά.

To πιάτο έχει τίτλο «η πίτσα της παιδικής μου ηλικίας».

Η τάση για τη δημιουργία μπιστρό δεν είναι νέα στην αθηναϊκή σκηνή. Άλλοτε πετυχαίνει κι άλλοτε σε αφήνει με μια αμφίβολη γεύση για το πώς μεταφέρεται η γαλλική κουλτούρα στα μέρη μας. Αυτό σε ότι αφορά στα παριζιάνικου τύπου μπιστρό. Εδώ όμως έχουμε κάτι διαφορετικό, που δεν έχει «παίξει» στην Αθήνα: Ένα στέκι με άρωμα και χαλαρότητα από την Κυανή Ακτή.

Ο Alexandre και ο Grégory, οι δύο Γάλλοι που βρίσκονται πίσω από το La Cigale, έχουν ρίζες από τον Νότο, ήρθαν στην Ελλάδα για δουλειά, ερωτεύτηκαν τη χώρα με την πρώτη ματιά: τον εμπνευσμένο τρόπο ζωής, τη μοναδική της γεωγραφία και, φυσικά, τα… τζιτζίκια. Cigale σημαίνει τζιτζίκι στα Γαλλικά και έχουν μπόλικα και στις περιοχές γύρω από τη Νίκαια ή τις Κάννες.

Αριστερά: το κοκτέιλ «Αζναβούρ» εν ονόματι του Σαρλ, και δεξιά το κοκτέιλ «Kelly» προς τιμήν της Γκρέης.

Για να στήσουν το νέο τους αθηναϊκό στέκι, αυτό που άρχισαν να ανασύρουν ήταν οι γεύσεις της παιδικής τους ηλικίας που ήταν ταυτισμένες με τις αυθεντικές συνταγές των γιαγιάδων τους και τα ξεχωριστά υλικά της Προβηγκίας που παρότι μυρίζουν καλοκαίρι (μικρές ελιές, κατσικίσια τυράκια, σύκα, ροζέ κρασιά) δεν καλογνωρίζουμε τη γαλλική τους εκδοχή στην Ελλάδα.

Το μενού του La Cigale είναι εμπνευσμένο από τις γιαγιάδες του Alexandre και του Grégory. Τί νότιοι θα ήταν αλλιώς;

Ενα πλατό με γαλλικά τυριά.

O τζίτζικας, αυτός ο ζωηρός τραγουδιστής της φύσης είναι χαρακτηριστικός κάτοικος της Προβηγκίας και οι μελωδίες του γίνονται η ηχητική υπογραφή κάθε καλοκαιριού. Ταυτόχρονα, το όνομα La Cigale παραπέμπει και στον διάσημο μύθο του Αισώπου με τον τζίτζικα και τον μέρμηγκα, συνδέοντας ακόμα περισσότερο τις δύο χώρες και αναδεικνύοντας τις εκλεκτικές μας συγγένειες.

Οι δύο δημιουργοί επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια απροσποίητη ατμόσφαιρα που θα πλαισιώσει τα πιάτα και τα κοκτέιλ τους. Προσέχεις αμέσως το γεμάτο φυτά μπαρ, σε ζσταίνουν τα χρώματα και τα υλικά με έμπνευση από τη Νότια Γαλλία. Το design του μαγαζιού είναι λιτό με ευθείς αναφορές στην Κυανή Ακτή (πού αλλού;). Όταν οι ημέρες μεγαλώσουν, ένας ιδιαίτερος εξωτερικός χώρος στο πεζοδρόμιο κάτω από τη σκιά των δέντρων θα γίνει η pièce de résistance του καταστήματος.

Μια κλασική Pissaladière. Θυμίζει τη λαδένια της Κιμώλου, αλλά με καραμελωμένα κρεμμύδια και αντζούγιες.

Εδώ θα βρει κανείς κλασικούς μεζέδες από τη Νότια Γαλλία, καθώς και κρασιά από τη Γαλλία και την Ελλάδα που μπορείς να αγοράσεις και για το σπίτι -a emporter όπως λένε και οι Γάλλοι. Βεβαίως δεν λείπουν και τα Signature Cocktails χαμηλού αλκοολικού βαθμού από κρασί, που συνδυάζουν τη γαλλική με την ελληνική έμπνευση και έχουν πάρει το όνομά τους από εμβληματικά icons του νότου της Γαλλίας, όπως η Grace Kelly, η Brigitte Bardot ή ο Marcel Pagnol. Εδώ βρίσκει κανείς και πιο δυνατά ποτά από τη Γαλλία, όπως το κλασικό Pastis (το πλησιέστερο θα λέγαμε στο δικό μας ούζο).

Ο Grégory, εκ των ιδιοκτητών της επιχείρησης.

Όσο για το μενού του La Cigale, είναι εμπνευσμένο όπως είπαμε από τις γιαγιάδες του Alexandre και του Grégory. Τί νότιοι θα ήταν αλλιώς; Όλοι οι μεζέδες αντλούν την καταγωγή τους από τη νότια Γαλλία, ενώ χρησιμοποιείται πρώτη ύλη από την Ελλάδα. Από τη socca (λιχουδιές από ρεβιθάλευρο) έως την pissaladière (σαν μικρή πίτσα – λαδένια με καραμελωμένα κρεμμύδια), την πάστα ελιάς tapenade ή τη σάλτσα tomatade, όλες οι γεύσεις της παιδικής ηλικίας των ιδιοκτητών είναι παρούσες.

Εδώ θα βρείτε κρασιά από τη Γαλλία και την Ελλάδα, με μικρές παραγωγές εστιασμένες στην ποιότητα.

Alexandre, ο έτερος ιδιοκτήτης. Και το κοκτέιλ Cezanne, εμπνευσμένο από τον ομώνυμο ζωγράφο.

Το μενού επιμελείται ο Dominique Perrot, ένας αξιόλογος σεφ με θητεία στις κουζίνες του Palais de l’Élysée (από το 1983-1986) κατά την προεδρία του François Mitterrand. Εκτός από τις συνταγές της Προβάνς που εκτελούνται με ελληνικά υλικά, το νέο στέκι προσφέρει ακόμα προσεκτικά επιλεγμένα τυριά και αλλαντικά που έρχονται κατευθείαν από τη Γαλλία.

 

 

//La Cigale,  Τιμοθέου 1-3, Παγκράτι.

 

Διαβάστε ακόμα: Pétale de Rose, το πιο σοφιστικέ ροζέ της Προβηγκίας.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top