Αν και η εμπορική ονομασία La Trappe υιοθετήθηκε μόλις το 1980, η παράδοση είναι αδιάκοπη.

Μέσα στη σιωπή γεννιέται η προσευχή. Στη σιωπή ο άνθρωπος αφουγκράζεται τον εαυτό του, τη φύση και τους συνανθρώπους του, και ίσως και κάτι πέρα από τα εγκόσμια. Σε αυτή τη σιωπή γεννιέται η μοναστηριακή μπύρα La Trappe στο Αββαείο της Παναγίας του Koningshoeven στο Berkel-Enschot της Βραβάντης, μίας από τις Κάτω Χώρες (Ολλανδία), στα σύνορα με το Βέλγιο. Koningshoeven στα ολλανδικά σημαίνει βασιλικό αγρόκτημα, και όπως όλα όσα αφορούν την παραγωγή της μπύρας La Trappe, το όνομα αντανακλά την ιστορία που τη συνοδεύει.

Οι Τραπιστές αποτελούν μοναστικό τάγμα που ξεκίνησε από το γαλλικό μοναστήρι της Τραπ τον 17ο αιώνα. Τα μέλη του είναι αφιερωμένα στην αυστηρή τήρηση του κανόνα του Αγίου Βενέδικτου, που συνοψίζεται στο σύνθημα “Ora et Labora”, δηλαδή εργασία και προσευχή. Οι συνομιλίες περιορίζονται σε όσες είναι αναγκαίες για την πραγματοποίηση αυτού του διττού στόχου.

Περίοπτη θέση στην καθημερινότητα των τραπιστών μοναχών κατέχει και η ζυθοποιία.

Οι μοναχοί και οι μοναχές του τάγματος μοιράζουν την ημέρα τους ανάμεσα στην προσευχή και στην εργασία, με την οποία πρέπει να συντηρείται το μοναστήρι. Ανάμεσα στις πολλές τέχνες που κατεργάζονται, περίοπτη θέση κατέχει η ζυθοποιία.

Η τήρηση αυτού του κανόνα δεν υπήρξε πάντοτε απρόσκοπτο εγχείρημα. Φυσικά υπήρχαν πάντοτε οι εσωτερικοί πειρασμοί, αλλά και τα εξωτερικά εμπόδια. Η ιστορία του  Αββαείου της Παναγίας του Koningshoeven αρχίζει τη δεκαετία του 1880, όταν οι μοναχοί του Αβαείου του Μον ντε Κα στη Βόρειο Γαλλία, φοβούμενοι τον αντικληρικαλισμό της Γ΄Γαλλικής Δημοκρατίας, άρχισαν να αναζητούν ενδεχόμενο καταφύγιο σε γειτονική χώρα. Μολονότι το αρχικό μοναστήρι τελικά δεν μετακινήθηκε, το αποτέλεσμα της αναζήτησης ήταν η ίδρυση της νέας μονής το 1881, αρχικά στις εγκαταστάσεις ενός παλιού βασιλικού αγροκτήματος. Το 1884 μέσα στον ίδιο χώρο ιδρύθηκε το ζυθοποιείο, που λειτουργεί ως σήμερα.

Αν και η εμπορική ονομασία La Trappe υιοθετήθηκε μόλις το 1980, η παράδοση είναι αδιάκοπη, και μπορεί να αναχθεί όχι μόνο στην ίδρυση του ζυθοποιείου το 1884, αλλά ακόμα και στο ζυθοποιείο της παλαιάς μητέρας μονής της Τραπ, που λειτουργούσε όταν οι τραπιστές εμφανίστηκαν ως ιδιαίτερο θρησκευτικό κίνημα το 1664.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια προαιώνια παράδοση, μια τεχνογνωσία και ένα δημιουργικό ήθος που μεταδίδεται στο εσωτερικό των μοναστικών κοινοτήτων ήδη από τον μεσαίωνα. Ο αρχικός σκοπός είναι η αυτοσυντήρηση του μοναστηριού και η στήριξη του σώματος για να αντεπεξέλθει στον πνευματικό του αγώνα, και από το πνεύμα αυτό κάτι κυκλοφορεί ακόμα στο τραπιστικό οινόπνευμα.

Οι μοναχοί και οι μοναχές του τάγματος μοιράζουν την ημέρα τους ανάμεσα στην προσευχή και στην εργασία.

Οι μπύρες La Trappe του Koningshoeven ακολουθούν την βελγική/ολλανδική/βόρεια γαλλική/φλαμανδική παράδοση.

Όπως όλες πρακτικά οι τραπιστικές μπύρες, οι μπύρες La Trappe του Koningshoeven ακολουθούν την βελγική/ολλανδική/βόρεια γαλλική/φλαμανδική παράδοση, ή απλώς την παλαιά μέθοδο στην οποία η ζύμωση γίνεται με μαγιά που είναι πιο ενεργή στους 18°C έως 20°C, και για αυτό χαρακτηρίζεται μπύρα υψηλής ζύμωσης ή ale (σε αντίθεση με την νεώτερη κεντροευρωπαϊκή Lager, που ζυμώνεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες). Εξυπακούεται ότι παρασκευάζονται μόνο με φυσικά συστατικά: λυκίσκος, κριθάρι, μαγιά και νερό από την πηγή του μοναστηριού, που είναι ιδιαίτερα μαλακό, πτωχό σε μέταλλα.

Οι ζυθοποίηση της La Trappe ξεχωρίζει επίσης επειδή η ζύμωση της μπύρας συνεχίζεται και μετά την εμφιάλωση. Τα μπουκάλια γεμίζουν με μπύρα, μαγιά και ζάχαρη. Έτσι η La Trappe συνεχίζει τη ζύμωση στη φιάλη και αναπτύσσει ένα μοναδικό άρωμα και μια ασύγκριτη γεύση, καθώς της δίνεται όλος ο χρόνος που χρειάζεται για να ωριμάσει, ακολουθώντας τους ρυθμούς της μοναστικής ζωής, την οποία το ζυθοποιείο αρωματίζει με την μεθυστική οσμή του λυκίσκου. Η προσευχή και η σιωπή είναι τα άυλα συστατικά που συμπληρώνουν το μείγμα.

Οι μπύρες La Trappe Trappist εξακολουθούν να ζυμώνονται εντός του μοναστηριού και κάτω από την εποπτεία των μοναχών, με τα έσοδα να χρησιμεύουν για τη συντήρηση του Αβαείου και για το φιλανθρωπικό έργο. Για αυτό και είναι ένα από τα δέκα διεθνώς μοναστηριακά ζυθοποιεία που δικαιούνται να χρησιμοποιούν το λογότυπο ‘Authentic Trappist Product’ (ATP) – Αυθεντικό Τραπιστικό Προϊόν, το οποίο αποδίδει η Διεθνής Τραπιστική Ένωση σε όσα προϊόντα παράγονται πραγματικά σε μοναστήρια με τη συμμετοχή μοναχών. Έτσι τα ξεχωρίζει από αυτά που σχετίζονται ενδεχομένως με ιστορικές μονές και αβαεία, αλλά παράγονται από τρίτους σε εξωτερικές μονάδες.

Οι μπύρες La Trappe διαβαθμίζονται κυρίως με βάση την αλκοολική τους ισχύ, ακολουθώντας ένα πρότυπο κοινό στις περισσότερες τραπιστικές ζυθοποιίες.

Συνδυάστε την La Trappe Dubbel με λιπαρές σούπες, ψητό ή τηγανιτό κρέας, αλλαντικά ή χοιρομέρι.

Από τα δέκα πιστοποιημένα ζυθοποιεία, αυτό του Koningshoeven έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία σε διαφορετικά είδη μπύρας. Οι μπύρες La Trappe διαβαθμίζονται κυρίως με βάση την αλκοολική τους ισχύ, ακολουθώντας ένα πρότυπο κοινό στις περισσότερες τραπιστικές ζυθοποιίες, ξεκινώντας από τις απλές ξανθές μπύρες των 5-6% βαθμών, που λέγονται enkel (απλή) ή blonde (ξανθιά).

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η La Trappe Blond, λαμπερή ξανθιά μπύρα με λευκό αφρό, 6,5% βαθμών, αφιλτράριστη μπίρα υψηλής ζύμωσης με επαναζύμωση στην φιάλη. Η χρήση διαφορετικών τύπων λυκίσκου της δίνει τα χαρακτηριστικά πλούσια αρώματα της και την ιδιαίτερη γεύση της. Συνοδεύει ιδανικά σαλάτες, ελαφριά πιάτα ψαριών και κοτόπουλου, αλλά και χοιρινού και μοσχαριού –  μολονότι η τραπιστική δίαιτα παραδοσιακά αποφεύγει τα τετράποδα και προτιμά τα πουλερικά. Διατίθεται σε φιάλη των 33cl.

Ανεβαίνοντας στους 7% βαθμούς αλκοόλ συναντούμε τη σκουρόχρωμη “διπλή” La Trappe Dubbel με το ρουμπινί σώμα και αφρό στο χρώμα του ελεφαντόδοντου. Χαρακτηρίζεται από αρώματα σοκολάτας, δαμάσκηνων και καραμέλας, με πλούσια γεύση βύνης, ενώ η χρήση καραμελωμένης βύνης δίνει μια ανάλαφρη καραμελένια αίσθηση. Αφιλτράριστη, υψηλής ζύμωσης με επαναζύμωση στην φιάλη, συνοδεύει πιο πλούσιες γεύσεις, όπως λιπαρές σούπες, ψητό ή τηγανιτό κρέας, αλλαντικά, χοιρομέρι. Διατίθεται σε φιάλες των 33 cl και 75 cl.

Αριστερά: η La Trappe Witte. Είναι η πρώτη και ως σήμερα μοναδική λευκή Trappist μπύρα που συνεχίζει τη ζύμωση μετά την εμφιάλωση. Δεξιά: η La Trappe Tripel είναι σκουρόξανθη μπύρα υψηλής ζύμωσης.

Η La Trappe Tripel ταιριάζει με την ασιατική και την ινδική κουζίνα.

Αναμενόμενα, ίσως, αλλά όχι χωρίς μια έκπληξη στη γεύση, ακολουθεί η La Trappe Tripel στους 8% βαθμούς. Σκουρόξανθη μπύρα υψηλής ζύμωσης με αρώματα ώριμων φρούτων, ξηρών καρπών, μελιού, που ωριμάζουν κατά την επαναζύμωση στο μπουκάλι, είναι ελαφρώς βυνώδης στη γεύση και έχει γλυκόπικρη επίγευση. Οφείλει τον τραγανιστό και πικάντικο χαρακτήρα της στη χρήση κορίανδρου και άλλων μπαχαρικών και βοτάνων, συνοδεύει ιδανικά καρυκευμένα και καυτερά πιάτα. Ασιατική και Ινδική κουζίνα, αλλά και τόνο και κρέατα στα κάρβουνα.  Διατίθεται σε φιάλες των 33 cl και 75 cl.

Καινοτομία της La Trappe είναι η παραγωγή της La Trappe Quadrupel των 10% βαθμών. Πρόκειται για έναν δυναμίτη στο χρώμα του κεχριμπαριού. Αρώματα υπερώριμων φρούτων του δάσους, καραμέλας και γλυκών μπαχαρικών, γεμάτο σώμα, γεύση ελαφρώς γλυκιά και επίγευση ευχάριστα υπόπικρη.

Μια μοναδική μπίρα, η οποία πλαγιάζει για χρόνια στα κελάρια του μοναστηριού για περαιτέρω ωρίμανση στη φιάλη. Συνοδεύει ιδανικά κρέας στιφάδο και καυτερά πιάτα, παϊδάκια στα κάρβουνα με γλυκόξινη σάλτσα καθώς και επιδόρπια με πλούσια γεύση και σοκολάτα. Διατίθεται σε φιάλες των 33 cl και 75 cl.

Ακόμα πιο δυνατή είναι η La Τrappe Quadrupel Oak Aged. Πρόκειται για την Quadrupel, η οποία όμως παλιώνει σε δρύινα βαρέλια. Είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2009 στην προσπάθεια για αναβίωση μιας παλιάς παράδοσης.

Αριστερά: η La Trappe Quadrupel είναι ένας δυναμίτης στο χρώμα του κεχριμπαριού. Δεξιά: η La Τrappe Quadrupel Oak Aged παλιώνει σε δρύινα βαρέλια.

Το αποτέλεσμα είναι μια μοναδική τραπιστική ale με ισορροπημένη γεύση και ιδιαίτερα αρώματα ξύλου, με το επίπεδο αλκοόλ να κυμαίνεται μεταξύ 10 και 11 % βαθμών. ∆ιατηρείται μεταξύ 12-18°C και συνοδεύει τα ίδια εδέσματα με την Quadrupel, αλλά σε άλλο επίπεδο: στιφάδο και πικάντικα πιάτα, ψητά παϊδάκια, γλυκόξινες γεύσεις, πλούσια επιδόρπια, σοκολάτα. Διατίθεται σε φιάλες των 37,5 cl.

Η χρυσή La Τrappe Isid’ Or συνοδεύει ιδανικά νωπά και ξηρά αλλαντικά, γλυκά τυριά με κράνμπερυ και γλυκά κρεμμύδια.

Η χρυσή La Τrappe Isid’ Or πήρε το όνομά της από τον μοναχό Ισίδωρο, τον πρώτο ζυθοποιό του μοναστηριού. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2009 ως επετειακή ζυθοποίηση για τα 125 χρόνια του ζυθοποιείου, αλλά είχε τόση επιτυχία που διατηρήθηκε στην παραγωγή. Είναι μια αφιλτράριστη ελαφρώς γλυκιά κοκκινόξανθη amber ale 7,5% βαθμών, με αρώματα καραμελωμένων ξηρών καρπών και φρούτων, με ανθικές νότες και με μια ελαφριά υπόπικρη επίγευση. Συνοδεύει ιδανικά νωπά και ξηρά αλλαντικά, γλυκά τυριά με κράνμπερυ και γλυκά κρεμμύδια.

Η πανδαισία ολοκληρώνεται με τη λευκή La Trappe Witte. Είναι η πρώτη και ως σήμερα μοναδική λευκή Trappist μπύρα που συνεχίζει τη ζύμωση μετά την εμφιάλωση. Φρέσκια και δροσιστική με ιδιαίτερα αρωματικές ποικιλίες λυκίσκου, από τις οποίες ξεχωρίζει ο λυκίσκος saphir που της προσδίδει αρώματα εσπεριδοειδών (κίτρο και μανταρίνι).

Τυπική λευκή μπύρα, έχει 5,5% βαθμούς και παρασκευάζεται αποκλειστικά με νερό, σιτάρι και λυκίσκο χωρίς προσθήκη βοτάνων.  Η γεύση της είναι  πλούσια και εκλεπτυσμένη και την απολαμβάνετε καλύτερα δροσερή. Συνοδεύει σαλάτες, καπνιστό σολομό, ψάρια στα κάρβουνα, ψητά λαχανικά και ελαφρά κρέατα και αλλαντικά. Διατίθεται σε φιάλη των 33cl.

Αριστερά: η χρυσή La Τrappe Isid’ Or πήρε το όνομά της από τον μοναχό Ισίδωρο. Στο κέντρο: η σκουρόχρωμη “διπλή” La Trappe Dubbel με το ρουμπινί σώμα και αφρό στο χρώμα του ελεφαντόδοντου. Δεξιά: η La Trappe Blond είναι λαμπερή ξανθιά μπύρα με λευκό αφρό.

Τις μπύρες La Trappe μπορείτε να τις απολαύσετε και σκέτες, αλλά και να τις χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική για να δέσετε τη γεύση του φαγητού.

Εξυπακούεται ότι τις μπύρες La Trappe μπορείτε να τις απολαύσετε και σκέτες, αλλά και να τις χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική για να δέσετε τη γεύση του φαγητού με το ποτό και να πετύχετε το τέλειο pairing. Εξίσου καλά θα την απολαύσετε με παρέα αλλά και μόνοι, απολαμβάνοντας την ησυχία μέσα στην οποία γεννήθηκε. Για τους μοναχούς, η μπύρα ήταν ένα θρεπτικό ποτό που τους βοηθούσε να αντεπεξέλθουν στα απαιτητικό 24ωρο τους. Στο δικό μας κοσμικό περιβάλλον, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι μετά από μια μέρα σκληρής δουλειάς, αξίζει μια καλή μπύρα.

 

Εισαγωγή, DEALS. T: 210 2321212 M: [email protected]

 

Διαβάστε ακόμα: Δοκιμάσαμε τις μπύρες Weihenstephaner. Xίλια χρόνια με την εγγύηση των Βαυαρών.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top