Το γιορτινό τραπέζι μας περιμένει.

Σαν Παρθένος που είμαι -στο ζώδιο, για να μην παρεξηγηθώ- είχα κολλήσει στο ψυγείο ένα μπλοκάκι όπου σημείωνα τα ψώνια του σούπερ μάρκετ. Θα μου πείτε, σιγά την πρωτοτυπία. Και όμως, υπάρχει θέμα, διότι στην δική μου περίπτωση (που μάλλον θα πρέπει να την συζητήσω με τον ψυχολόγο μου), γράφω αναλυτικά τις συνταγές που θα ετοιμάσω και χωρίζω τα ψώνια ανά κατηγορίες. Οργανωμένα πράγματα, είμαι control freak.

Προμηθευτείτε εκλεκτά αλλαντικά και τυριά. Είναι άκρως σημαντικά για την αρχή και το τέλος ενός χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Ολόφρεσκο Sauvignon Blanc 2022 «Πλάγιος Λόφος».

Φέτος, οι φίλοι αποφάσισαν ότι η τυπική Χριστουγεννιάτικη γιορτή θα γίνει σπίτι μου και ότι ο υποφαινόμενος θα κάτσει να μαγειρέψει πράγμα που δεν με ενόχλησε καθόλου, αν κάτσω να σκεφτώ την περσινή αποτυχία της γαλοπούλας στο σπίτι του φίλου Τάκη.

Το καλύτερο ξεκίνημα είναι με αλλαντικά.

Μια Παρασκευή, λοιπόν, βράδυ μετά τον αγώνα της Βραζιλίας με την Κροατία (άσχετο αλλά το φετινό Μουντιάλ είναι όλο εκπλήξεις), έβαλα μπροστά να οργανώσω τα ψώνια. Δίπλα μου είχα και το φυλλάδιο με τα εορταστικά προϊόντα Deluxe που διατίθενται αποκλειστικά από τα Lidl για να παίρνω ιδέες. Ξεκινώ με τα τυριά και τα αλλαντικά. Από τα πιο σημαντικά πράγματα.

Prosciutto από την Πάρμα, bresaola, jamón αλλά και το νόστιμο χοιρινό ζαμπόν coppa. Oι επιλογές είναι πολλές.

Για την πρώτη φάση του γεύματος επιλέξτε το Ξινομαύρο Reserve αλλά και το αφρώδες ροζέ από το Αμύνταιο.

Βλέπω prosciutto από την Πάρμα, bresaola, jamón αλλά και το νόστιμο χοιρινό ζαμπόν coppa που ωριμάζει σε κόκκινο κρασί Amarone που είχα δοκιμάσει τις προάλλες. Στη λίστα μπαίνει το μεστό, ωριμασμένο μπλε Stilton με την χαρακτηριστική μυρωδιά, το εξίσου μαλακό Cremeux de Normandie αλλά και φυσικά την κοκκώδη βασίλισσα Parmigiano Reggiano.

Ενα πλατό τυριών είναι πάντα χρήσιμο σε ένα εορταστικό τραπέζι.

Σημειώνω και τις πράσινες ελιές σε άλμη που είναι γεμιστές με μπλε τυρί. Με όλα αυτά και με μια ποικιλία από ψωμιά από τον φούρνο των Lidl έχω τα συνοδευτικά του απεριτίφ. Δεν ξεχνάω να σημειώσω και σαλάτες για τις κυρίες αλλά και για τον Γιάννη που πάντα θέλει το σαλατικό του στο τραπέζι.

Το αξιόπιστο ερυθρό Ξινομαύρο Reserve.

Μάλιστα την μία σκέφτομαι να την φτιάξω με φέτες από καπνιστό σολομό. Για αυτή την πρώτη φάση του γεύματος προσανατολίζομαι στο αξιόπιστο ερυθρό Ξινομαύρο Reserve αλλά και στο αφρώδες ροζέ από το Αμύνταιο: μπαίνουν και αυτά στη λίστα.

Σολομός και αβγά ψαριού; Μα, φυσικά.

Χήνα με ριζότο αντί για την κλασική γαλοπούλα; Γιατί όχι;

Για κυρίως σκέφτομαι να ξεφύγω από τα κλασικά, όπως η γαλοπούλα που σπανίως πετυχαίνει, και βλέπω ότι στη λίστα με τα προϊόντα Deluxe έχουν χήνα. Χωρίς δεύτερη σκέψη, την σημειώνω και αυτή. Θα την σερβίρω με μια σάλτσα μήλου (την συνταγή μου την έχει δώσει ένας φίλος σεφ) και ριζότο, γιατί ξέρω πόσο το λατρεύουν οι κολλητοί.

Μπορούμε να ξεφύγουμε από τα κλασικά όπως γαλοπούλα. Στη κατηγορία των προϊόντων Deluxe υπάρχει χήνα.

Θα βάλω και κάστανα στο ριζότο. Τα μάζεψα πρόσφατα σε ένα ταξίδι μου στο Πήλιο. Και φυσικά μπόλικη parmigiano και φρεκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Οι Αναχωρήτες αποτελεί blend από Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικο.

Για τη χήνα διαλέγω δύο κόκκινα κρασιά: ένα ημίξηρο, τους Αναχωρήτες που αποτελεί blend από Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικο, και το ξηρό Ριζοβολιά, από Αγιωργίτικο και Merlot.

Η Ριζοβολιά, ένα blend Αγιωργίτικου και Merlot που θα βρείτε μόνο στα Lidl.

Αστακός: ένα πέρασμα στο τηγάνι μαζί με αρωματισμένο βούτυρο, και έτοιμος ο μεζές.

Και επειδή γνωρίζω πολύ καλά τους κολλητούς, και γνωρίζω πως όλα αυτά θα τους φανούν λίγα, βάζω στην λίστα και δύο αστακούς. Θα περάσουν για λίγο από το τηγάνι μαζί με αρωματισμένο βούτυρο, και έτοιμος ο μεζές για το Sauvignon Blanc «Πλάγιος Λόφος» που αρέσει στη Γωγώ και τον Γιώργο.

Αστακός; Να μια εντυπωσιακή λύση που θα κάνει τη διαφορά.

Και για φινάλε, ήρθε η ώρα των γλυκών. Προτού όμως πάμε στο επιδόρπιο, ας γεμίσουμε το τραπέζι -να χορτάσει και το μάτι- με μελομακάρονα, κλασικά αλλά και εκείνα με την σοκολάτα, και ακόμα τους θαυμάσιους κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης με ολόκληρα αμύγδαλα.

Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες και μελομακάρονα δεν γίνεται. Μαζί με το αφρώδες ροζέ από το Αμύνταιο.

Μην ξεχάσετε τα γεμιστά με κρέμα κακάο muffins και την σοκολάτα γάλακτος J.D Gross με γέμιση νουγκά.

Παρατηρώ ότι στο φυλλάδιο υπάρχουν και κάτι muffins γεμιστά με κρέμα κακάο, όπως και την σοκολάτα γάλακτος J.D Gross με γέμιση νουγκά. Από τις τελευταίες βάζω τρεις, γιατί υποπτεύομαι ότι θα γίνει μάχη.

Μια αφράτη τούρτα. Επιβάλλεται να τη γευτούμε.

Σκέφτομαι όμως ότι τα γλυκά πρέπει να είναι πιο επίσημα οπότε προσθέτω και δύο τούρτες -από τις καλές, κυρ Στέφανε: Μια λευκή και μια σοκολατένια που από ότι θυμάμαι την είχα πάει δώρο σε ένα από τα τραπέζια που κάναμε και όλοι με ρωτούσαν από ποιο ζαχαροπλαστείο ήταν.

Σοκολάτες. Απαραίτητες για να κλείσουμε γλυκά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μαζί με τον καφέ και τα ντιζεστίφ.

Κάνω ένα τελευταίο τσεκ αν τα έχω βάλει όλα, και η λίστα είναι όντως έτοιμη. Αύριο Σάββατο πρωί πρωί, θα πάω στο καινούργιο μεγάλο Lidl που άνοιξε δίπλα σχεδόν στο σπίτι και θα κάνω τα ψώνια του εορταστικού τραπεζιού.

Φυσικά όλο και κάτι ακόμα θα αρπάξει το χέρι μου όση ώρα θα περιπλανιέμαι στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ. Άλλωστε αυτό συμβαίνει κάθε φορά που επισκέπτομαι ένα Lidl: πάντα βγαίνω εκτός λίστας, παρότι είμαι Παρθένος.

 

//Ευχαριστούμε πολύ το Warehouse assemblage για τη φιλοξενία (Πλατεία Μητροπόλεως 8, Αθήνα 105 56, τηλ.: 21 0325 3503).
Food styling: Μαρία Ζαφειράτου 

 

Διαβάστε ακόμα: «Ξ» όπως λέμε Ξινόμαυρο. Ένα νέο value for money ημίξηρο ροζέ από το Αμύνταιο.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top