Ενα πεντάλεπτο απόλαυσης που το δικαιούμαστε όλοι.

Μια από τις αγαπημένες μου παιδικές ερωτήσεις ήταν «Εσύ πόσα παγωτά έφαγες;». Το μέτρημα για μένα ξεκινούσε από τις αρχές Μαΐου, όταν πρωτογέμιζαν με νέες γεύσεις τα ψυγεία στα περίπτερα. Βλέπετε εκείνη την εποχή δεν είχαμε όλο το χρόνο αυτά τα ξελογιαστικά, δροσερά γλυκίσματα που μας έκαναν να λερωθούμε χωρίς τύψεις.

Τα παγωτά «της μιας χαψιάς» είναι πρακτικά και παιχνιδιάρικα. Απόλαυση τσακ μπαμ!

Η δροσερή και γευστική «απάντησή» μας στις καυτές ημέρες του καλοκαιριού.

Οι καιροί άλλαξαν και πλέον τρώμε παγωτό όλο το χρόνο. Από τη δική μου κατάψυξη δεν λείπουν καμία εποχή, και βέβαια όσο καλοκαιριάζει πολλαπλασιάζονται. Πάντα είναι… standby στο πρώτο παγωμένο συρτάρι ένα μικρό χωνάκι ή ξυλάκι που θα μου χαρίσει ένα πεντάλεπτο (ίσως και λιγότερο) απόλαυσης.

Γι’ αυτό μου αρέσει να διαλέγω συσκευασίες που περιέχουν πολλά μικρά παγωτά και όχι τα μεγάλα «οικογενειακά» που συνήθως έχουν μια γεύση και πρέπει να περιμένεις κανένα τέταρτο να ξεπαγώσουν λίγο για να τα σερβίρεις. Αντίθετα, αυτά τα μικρά παγωτά «της μιας χαψιάς», όπως τα αποκαλώ, τα βρίσκω πρακτικά και παιχνιδιάρικα.

Τα παγωτά Gelatelli παίζουν με ωραίους και γευστικούς συνδυασμούς.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για να τα απολαύσεις είναι να ανοίξεις την κατάψυξη και να τα ξετυλίξεις. Όπως κάναμε παιδιά, από το περίπτερο, αλλά σε εκλεκτότερη εκδοχή. Ούτε μπολάκια, ούτε κουταλάκια, ούτε τίποτα. Απόλαυση στο τσακ μπαμ!

Στην πρώτη δαγκωνιά καταλαβαίνεις πως η διακριτική παρουσία του αλατιού δίνει στο παγωτό την τσαχπινιά που του χρειάζεται.

Ξετυλίγεις την απόλαυση.

Θα μοιραστώ μαζί σας κάποια παγωτά που ανακάλυψα πρόσφατα στα ψυγεία των Lidl και έχουν κάτι παραπάνω από ενδιαφέρον. Μιλάω για τη σειρά Gelatelli, που παίζει με ωραίους και γευστικούς συνδυασμούς, όπως για παράδειγμα τα χωνάκια με την αλατισμένη καραμέλα βουτύρου. Τα παγωτά Gelatelli είναι μια προσιτή πολυτέλεια που σας προτείνω διότι ο συνδυασμός ποιότητας, τιμής και μεγέθους είναι κυριολεκτικά άπαιχτος.

Η απαλή υφή του παγωτού έρχεται σε αντίθεση με τα τραγανά στοιχεία του topping.

Συνδυάστε το παγωτό σας με brownies, αλλά και με μαύρη μπύρα.

Πυραυλάκι καραμέλα: η τσαχπινιά του αλατιού κάνει τη διαφορά 

Στην κορυφή τους έχουν γλάσο από κακάο και μικρά κομματάκια από καραμελωμένη ζάχαρη και αλάτι. Στην πρώτη δαγκωνιά η απαλή υφή του παγωτού έρχεται σε αντίθεση με τα τραγανά στοιχεία του topping, ενώ η διακριτική παρουσία του αλατιού του δίνει την τσαχπινιά που του χρειάζεται.

To πυραυλάκι καραμέλα ταιριάζει με μια μαύρη μπύρα δίπλα με αρώματα σοκολάτας και καφέ.

Το χωνάκι είναι «τόσο – όσο» τραγανό και φρέσκο, σαν λεπτή, εύθρυπτη βάφλα. Και έχει βουτυρένια νοστιμιά, δεν είναι δηλαδή αέρας κοπανιστός, όπως άλλα χωνάκια του συρμού.

Με μαύρη μπίρα, αλλά και με καφέ. Οι συνδυασμοί δεν χωρούν σύνορα.

Το εν λόγω παγωτό το συνδύασα με brownies για να το ταιριάξω με κάτι ακόμα πιο βαθιά σοκολατένιο, αλλά του έβαλα και μια παγωμένη μαύρη μπύρα δίπλα με διακριτικά αρώματα σοκολάτας και καφέ.

Με μαύρη μπίρα; Εννοείται πως ναι.

Ναι, ακούγεται λίγο «παράξενος» ο συνδυασμός παγωτού και μπίρας, έστω μαύρης. Όμως ταιριάζουν πολύ γιατί η ελαφριά, φουντουκένια πικράδα της μπίρας δένει πολύ ωραία με τα γενναιόδωρα, γλυκά χαρακτηριστικά του παγωτού.


 

Με επικάλυψη από καραμελωμένα μακαντέμια. Θαυμαστή έκπληξη.

Ξυλάκι: ο ερεθιστικός ήχος που κάνει όταν σπάει η σοκολάτα

Τα μικρά ξυλάκια με την κρέμα καραμέλας, την επικάλυψη λαχταριστής σοκολάτας γάλακτος και τα παγιδευμένα κομματάκια από καραμελωμένα μακαντέμια (ζημιά!) ήταν επίσης μια έκπληξη.

Πώς να κρατηθείς να φας μόνο ένα;

Ο ήχος που κάνει όταν σπάει η σοκολάτα και αποκαλύπτεται η απαλή κρέμα και η λεπτή στρώση από σιρόπι καραμέλας, σε ερεθίζει ευχάριστα. Πρέπει να κρατηθείς για να μη φας αμέσως άλλα τρία.

Τραγανό και απαλό ταυτόχρονα.

Όλο το παγωτό είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα στο τραγανό και το απαλό που δεν θα θέλετε να τελειώσει και ίσως τελικά να λυγίσετε και να περάσετε και σε δεύτερο για να συνεχίσετε να απολαμβάνετε- τουλάχιστον εγώ αυτό έκανα. Το έβαλα και ανάμεσα σε δύο αφράτα, σοκολατένια cookies και έγινε… υπερπαραγωγή. Προσοχή μόνο μη δαγκώσετε το ξυλάκι!

Ανάμεσα σε δύο αφράτα, σοκολατένια cookies το παγωτό γίνεται… υπερπαραγωγή.

Με ένα παγωμένο ποτήρι γλυκό κρασί Σάμος το παγωτό αποκτάει άλλες γευστικές διαστάσεις.

Το βελούδινο και τραγανό ξυλάκι μου, το συνόδευσα με ένα ποτήρι παγωμένο, γλυκό κρασί Σάμος που του έδωσε μια άλλη διάσταση με τα φρουτώδη και λουλουδάτα αρώματα του. Το ροδάκινο και το βερίκοκο που αφήνει στο στόμα το κρασί ήρθαν σε πλήρη αρμονία με την γλυκιά κρέμα καραμέλας.


Σοκολάτα και βανίλια: οι δύο «πυλώνες» της γεύσης.

Πυραυλάκι σοκολάτα: μια αμαρτία που θέλεις να επαναλάβεις 

Δοκίμασα επίσης τα χωνάκια με τρεις σοκολάτες. Την αρχή κάνει η σοκολάτα γάλακτος η οποία συνυπάρχει με το γλάσο κακάο και τα μικρά κομματάκια της λευκής σοκολάτας που στολίζουν όμορφα το χωνάκι. Στην συνέχεια δίνει την θέση της στην κρέμα από λευκή σοκολάτα, που διακόπτεται από κομμάτια μαύρης, ελαφρώς πικρής σοκολάτας.

Χωνάκια μικρά σαν μπουκίτσες, χωνάκια μεγαλύτερα για έξτρα απόλαυση, ξυλάκια που ισορροπούν ευχάριστα τις γεύσεις τους.

Μία μίνι συμφωνία σοκολάτας δηλαδή, που είναι βέβαιο ότι θα αρέσει σε όλους καθώς οι τρεις γεύσεις ισορροπούν άψογα.

Αυτό το χωνάκι με τις τρεις σοκολάτες είναι μια αμαρτία.

Και σε όλο αυτά προσθέστε και την τραγανή βάφλα από την οποία είναι φτιαγμένο το χωνάκι. Κοινώς, μια σοκολατένια αμαρτία, που όμως δεν σε λιγώνει. Δεν θα σας πρότεινα να το συνοδέψετε με κάποιο άλλο γλυκό αλλά να το απολαύσετε μόνο του.

Δοκιμάσετε το παγωτό σας με παγωμένο λικέρ μαστίχας. Θα αναδείξει τον σοκολατένιο του χαρακτήρα.

Χρειάζεται να διαλέξεις ένα από τα δύο; Οχι, παίρνεις και τα δύο και στη συνέχεια πίνεις και ένα ποτήρι λικέρ μαστίχα Άμετρο.

Ένα λικέρ όμως θα του πήγαινε. Θα σας έλεγα να το δοκιμάσετε με ένα σφηνάκι καλά παγωμένο λικέρ μαστίχας Άμετρο που θα αναδείξει ακόμα περισσότερο τον σοκολατένιο του χαρακτήρα.

Μπορείτε να βάλετε τα μικρά χωνάκια πάνω σε μια πορτοκαλόπιτα για ντεκόρ.

 

Χωνάκια με παγωτό βανίλια και σοκολάτα. Τα κάνεις μια χαψιά.

Μίνι χωνάκια: τα κάνεις μια χαψιά και συνεχίζεις

Τέλος, δοκίμασα και τα μικρά – όντως μια χαψιά – χωνάκια με παγωτό βανίλια και σοκολάτα, που είχαν επικάλυψη από γλάσο κακάο και λευκή σοκολάτα αντίστοιχα. Μικρές απολαυστικές μπουκιές που τρώγονται δύο – δύο για να εναλλάσσονται οι γεύσεις.

Μπορείτε να φτιάξετε και μια νόστιμη εκδοχή του affogato (καφές espresso με παγωτό) και να αφήσετε την ζέστη του espresso να λιώνει αργά το παγωτό.

Μπορείτε να τα βάλετε, για παράδειγμα, πάνω σε μια πορτοκαλόπιτα για ντεκόρ. Μπορείτε να φτιάξετε και μια νόστιμη εκδοχή του affogato (καφές espresso με παγωτό) και να αφήσετε την ζέστη του espresso να λιώνει αργά το παγωτό και να μένει να επιπλέει μόνο το τραγανό χωνάκι. Το οποίο χωνάκι καλό θα ήταν να το φάτε πρώτο, ώστε να μην μουλιάσει,  και μετά να απολαύσετε τον καφέ.

 

Διαβάστε ακόμα: Πρωινό στο κρεβάτι – φρέσκα ψωμάκια, αρώματα βουτύρου και καφέ.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top