wclass1

Στη βάση των πρώτων προκριματικών του ελληνικού Worldclass, βάζοντας από τότε πλώρη για την κατάκτηση της πρωτιάς.

Το ραντεβού με τον Μανώλη ήταν στο «Theory bar» στο Χαλάνδρι, όπου εργάζεται. Έφτασα πιο νωρίς από την προκαθορισμένη ώρα. Τον βρήκα πίσω από την μπάρα να παίζει με σέικερ, σιρόπια και ποτά. Δεν θέλησα να τον διακόψω και έμεινα για λίγο να τον χαζεύω.

Γρήγορες, επιδέξιες, κοφτές, μελετημένες κινήσεις χωρίς όμως να φανερώνουν άγχος. Σηκώνει το κεφάλι και με βλέπει: «Δοκιμάζω συνταγές για τον τελικό» μου λέει χαμογελώντας. «Βολέψου και έρχομαι». Κάθομαι απέναντι από το μπαρ, στο μεγάλο ξύλινο τραπέζι του εσωτερικού χώρου και συνεχίζω να παρακολουθώ. Ξαφνικά, πετά την ποδιά του και έρχεται προς το μέρος μου. «Συγγνώμη που σε έκανα να περιμένεις. Ο τελικός βλέπεις μας κάνει να τρέχουμε λίγο. Τι να σου προσφέρουμε;» μου λέει και κάθεται μαζί μου.

Ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος είναι ο μεγάλος νικητής του ελληνικού World Class και, στο τέλος του μήνα, θα ταξιδέψει μέχρι το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής όπου θα διεξαχθεί ο Παγκόσμιος Τελικός το Σεπτέμβριο. «Άγχος δεν έχω. Ωστόσο, ξέρω τι είναι αυτό που με περιμένει. Πήρα μια γεύση από το πρόσφατο boot camp της Μαδρίτης. Δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνω μέρος σε ένα διαγωνισμό, όμως σε τόσο υψηλού επιπέδου ήταν η πρώτη».

WorldClass2015_541

Με το πολυπόθητο βραβείο ανά χείρας και το εισιτήριο για τη Νότια Αφρική και τον τελικό του παγκόσμιου Worldclass.

«Ήθελα πολύ να λάβω μέρος στο World Class γιατί δεν είναι απλώς ένα διαγωνισμός. Σε ωθεί στα όρια σου, σε κάνει να βρίσκεσαι σε εγρήγορση και σε φέρνει σε επαφή με τους καλύτερους του χώρου. Και γι’ αυτό είναι τόσο απαιτητικός. Προσφέρει πολλά, αλλά ζητάει και πολλά. Δεν πίστευα ότι θα κερδίσω. Πήγα εκεί για να παρουσιάσω τα ποτά του Μανώλη. Απλώς καλοδουλεμένα ποτά, σαν κι αυτά που σερβίρω εδώ» μου εκμυστηρεύεται.

Στον Μανώλη δεν αρέσουν οι μεγάλες κουβέντες. Ούτε φυσικά οι κομπασμοί. Ο τίτλος που κέρδισε μπορεί να του χάρισε παραπάνω δημοσιότητα, όμως παραμένει και με τα δυο πόδια προσγειωμένος. «Δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από εκείνη τη νύχτα. Ναι, φυσικά, με έκανε πιο γνωστό και δεν μπορώ να σου πω ότι δεν μου αρέσει αυτό. Όμως, ο πελάτης που θα έρθει στο μαγαζί δεν ξέρει τι έχω κερδίσει και τι όχι. Έχει έρθει να πιει ένα ποτό και να φύγει ευχαριστημένος. Αυτό συνεχίζω να κάνω. Γιατί αυτή είναι η δουλειά μου και την αγαπώ. Καλό είναι και το «φαίνεσθαι», αλλά να μη χάσουμε και την ταυτότητά μας».

Από τα ελληνικά ποτά, ξεχωρίζω τη μαστίχα που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, μόνο εδώ, αλλά και το κίτρο Νάξου που θα είναι και ένα από τα υλικά που θα “παίξω” στον τελικό.
WorldClass2015_468

Ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος στην τελευταία φάση του ελληνικού τελικού και με τους κριτές να τον παρακολουθούν προσηλωμένοι.

Η αγάπη του Μανώλη για το bartending ήρθε σιγά-σιγά στην πορεία· «ήθελε τον χρόνο του, για να ωριμάσει». Στα φοιτητικά του χρόνια ξεκινάει να δουλεύει σ’ ένα café. Όμως, η καριέρα του τελειώνει σύντομα, σε τρεις μήνες. Αποφασίζει να παρατήσει τη σχολή όπου είχε περάσει, ΤΕΙ Πειραιά Ηλεκτρονικός, και να γραφτεί σε μια σχολή μαγειρικής.

«Δούλεψα σε κουζίνες. Όμως, η μαγειρική με απογοήτευσε. Δεν ήταν αυτό που ήθελα. Εκείνη την εποχή (2009-10), μόλις είχε αρχίσει η νέα τάση στα κοκτέιλ και είπα να δοκιμάσω. Και κάπως έτσι άρχισαν όλα. Πήρα μέρος στον πρώτο διαγωνισμό, είδα ότι πήγα καλά, όποτε άρχισα να το δουλεύω κι εγώ περισσότερο. Έψαχνα, ρωτούσα, διάβαζα βιβλία, πειραματιζόμουν. Το κυνηγούσα». Και η αλήθεια είναι ότι αυτό το κυνήγι του βγήκε σε καλό.

Όταν τον ρωτάω για τα αγαπημένα του ποτά, περιμένω να μου πει κάτι το εξιδεικευμένο, το εντυπωσιακό· όμως, η απάντησή του ενισχύει πιο πολύ τη γνώμη μου ότι απέναντί μου κάθεται ένας απλός άνθρωπος που του αρέσουν τα καθαρά ποτά και γεύσεις και που δεν χάνεται στη δημιουργικότητα, αλλά την καλλιεργεί. «Αγαπώ την τεκίλα και πιο πολύ την Don Julio, γιατί έχει απλή και καθαρή γεύση. Από τα ελληνικά ποτά, ξεχωρίζω τη μαστίχα που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, μόνο εδώ, αλλά και το κίτρο Νάξου που θα είναι και ένα από τα υλικά που θα “παίξω” στον τελικό».

WorldClass2015_254

«Όμως ο πελάτης που θα έρθει στο μαγαζί δεν ξέρει τι έχω κερδίσει ή όχι. Έχει έρθει να πιει ένα ποτό. Καλό είναι και το «φαίνεσθαι», αλλά να μη χάσουμε και την ταυτότητά μας».

Όσο για τη φάση στο Κέιπ Τάουν, σκοπός του είναι να περάσει στους 6 φιναλίστ. «Πολλοί μου λένε, πήγαινε και να το ευχαριστηθείς. Όμως, δεν είναι έτσι. Είναι πολύ πιεστικές αυτές οι μέρες του τελικού και πολύ απαιτητικές. Θα πάω εκεί και θα δώσω την παράστασή μου όσο πιο καλά μπορώ. Αν μπω στους 6, για μένα θα είναι σαν να έχω κερδίσει. Μόλις τελειώσει όλο αυτό, νομίζω ότι τότε θα συνειδητοποιήσω που ήμουν».

Τον ρωτάω αν έχει κάποιο γούρι που θα του φέρει τύχη, δεν πιστεύει όμως σ’ αυτά. «Έχω ένα βραχιόλι που μου έχει δώσει η κοπέλα μου και δεν το βγάζω από πάνω μου. Δεν το θεωρώ γούρι, είναι όμως κάτι που με κάνει να νιώθω κοντά ένα πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο».

Η ώρα περνά γρήγορα με τον Μανώλη. Ο χρόνος είναι περιορισμένος μιας που πρέπει να κάνει τις ετοιμασίες του πριν αναχωρήσει αυτή την Πέμπτη για τη Ν.Αφρική. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία.

WorldClass2015_131

Η αγάπη του Μανώλη για το bartending ήρθε σιγά-σιγά στην πορεία: «ήθελε το χρόνο της για να ωριμάσει».

Διαβάστε ακόμα: World Class – Να γιατί κέρδισε o Μανώλης Λυκιαρδόπουλος.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top