Φρεσκοφτιαγμένος καφές, στο κατάλληλο ποτήρι, με τη σωστή δοσολογία καφέ, με καθαρό πάγο, με πυκνή κρέμα και διαπεραστικό άρωμα και γεύση.

Όλοι έχουμε ένα αγαπημένο στέκι όπου απολαμβάνουμε τον φρέντο μας, αν και συχνότερα η αμείλικτη καθημερινότητα μας ωθεί να τον παίρνουμε στο χέρι καθώς τρέχουμε στην πόλη. Χωρίς να προσέχουμε πάντα την προέλευση του και χωρίς να αφιερώνουμε την απαιτούμενη συγκέντρωση στην απόλαυσή του.

Τι γίνεται όμως αν θέλουμε να απολαύσουμε έναν δροσιστικό φρέντο στην ηρεμία του προσωπικού μας χώρου, στο σπίτι ή στο γραφείο; Φρεσκοφτιαγμένο, στο κατάλληλο ποτήρι, με τη σωστή δοσολογία καφέ, με καθαρό πάγο, με  πλούσια κρέμα και διαπεραστικό άρωμα και γεύση; Μας αξίζει να ακολουθούμε όποτε έχουμε τη δυνατότητα, το τελετουργικό εκείνο που μεγιστοποιεί την απόλαυση.

Ο καφές, η μηχανή του καφέ και το χέρι του παρασκευαστή είναι η αδιαίρετη τριάδα της επιτυχίας που πρέπει να λειτουργήσει εν συγχορδία. Αλήθεια, ποιος έχει το χρόνο, το χρήμα και τη γνώση να προμηθεύεται συστηματικά εξαιρετικό καφέ τον οποιο θα αλέθει ο ίδιος την τελευταία στιγμή; Να εγκαταστήσει στον πάγκο της κουζίνας του μια μηχανή που θα κοστίζει εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ; Και που θα γνωρίζει όλα αυτά να τα μεταχειρίζεται -και να τα συντηρεί- σαν επαγγελματίας;

Ο κρύος εσπρέσο κατ’ οίκον είναι μια εύκολη υπόθεση. Δεν χρειάζεται να κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο μαγαζί για να πάρετε τον καφέ σας takeout.

Όσοι έχετε εξοπλισμό και γνώσεις barista, μη συνεχίσετε το διάβασμα. Όλοι οι υπόλοιποι όμως που θελουμε κάθε στιγμή να απολαμβάνουμε έναν καλό καφέ χωρίς βάσανα, έχουμε αρκετά να μάθουμε από μερικές απλές συμβουλές που ακολουθούν.

Μιλάμε βεβαίως για τον κρύο εσπρέσο ή καπουτσίνο: Δεν έχετε ανάγκη συμβουλές για να φτιάξετε ζεστό καφέ με το πάτημα ενός κουμπιού, έτσι δεν είναι; Και ο κρύος εσπρέσο κατ’οίκον όμως, είναι μια εύκολη υπόθεση. Δεν χρειάζεται να κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο μαγαζί για να πάρετε τον καφέ σας takeout, ξοδεύοντας επιπλέον χρήματα και σπαταλώντας κι άλλο πλαστικό.

Ο κρύος εσπρέσο κατ’ οίκον είναι μια εύκολη υπόθεση. Δεν χρειάζεται να κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο μαγαζί για να πάρετε τον καφέ σας takeout.

Βήμα πρώτο: Διαλέγουμε ένα όμορφο ποτήρι για τον φρέντο μας. Κατά προτίμηση χαμηλό και φαρδύ, όχι πολύ ψηλό ως είθισται, αφού σκοπός μας είναι η πυκνότητα και η ποιότητα του ροφήματος και όχι η νερουλή ποσότητα. Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε τα παγάκια μας που πρέπει να είναι συμπαγή και κρυστάλλινα, όπως για ένα καλό κοκτέιλ. Όσο πιο αργά έχει δημιουργηθεί ο πάγος, τόσο πιο αργά θα λιώσει διατηρώντας τη θερμοκρασία του φρέντο μας χαμηλή, χωρίς να τον νερώσει.

Τι άλλα εξαρτήματα χρειαζόμαστε; Το καλαμάκι μας. Όντας στο σπίτι, μπορούμε να κάνουμε το κόλπο με το χόνδρο μακαρόνι αντί για πλαστικό καλαμάκι. Ή να αποκτήσουμε επαναχρησιμοποιούμενα μεταλλικά καλαμάκια όπως αυτά της φωτογραφίας, ασορτί με τα πολυτελή χρώματα του espresso L’OR. Όμως η δική μας πρόταση είναι να αποφύγουμε εντελώς το καλαμάκι και να απολαύσουμε την επαφή του εκλεκτού μας φρέντο στα χείλη.

Οι μερίδες καφέ L’OR είναι ειδικά σχεδιασμένες για οικιακές μηχανές καφέ Nespresso®, φτιαγμένες από φρεσκοαλεσμένους κόκκους καφέ.

Επόμενο βήμα: Γεμίζουμε το ποτήρι με πάγο ώστε να υποδεχτεί ήδη κρύο, το ρόφημα μας. Τώρα έρχεται το διασκεδαστικό κομμάτι: Επιλέγουμε κάψουλες L’OR στην ένταση που επιθυμούμε. Η δική μας πρόταση είναι η μαύρη και χρυσή κάψουλα ristretto, έντασης 11, καθώς θα «αντέξει» την αραίωση με πάγο η και την προσθήκη γάλακτος. Υπάρχουν βεβαίως πολυάριθμες άλλες επιλογές για χαρμάνια L’OR, όπως π.χ. ο Colombia, έντασης 8, από χαρμάνι 100% Arabica, κ.α. για κάθε ένταση και γούστο.

Οι κάψουλες LOR είναι συμβατές με τις περισσότερες οικιακές μηχανές καφέ Nespresso®, φτιαγμένες από φρεσκοαλεσμένους κόκκους καφέ που έχουν επιλεγεί αποκλειστικά για οικιακές μηχανές καφέ Nespresso®, στο απολύτως στεγανό προστατευτικό περιβάλλον μιας κάψουλας αλουμινίου. Κάθε κάψουλα L’OR εγγυάται μια έντονη αρωματικά εμπειρία καφέ με ένα πυκνό, χρυσαφένιο καϊμάκι στην κορυφή.

Η προτεινόμενη δοσολογία είναι δύο κάψουλες espresso L’OR. Προκειμένου για μέτριο ή γλυκό φρέντο, βάζουμε προηγουμένως τη ζάχαρη στο φλυτζάνι ώστε να αρχίσει να λιώνει με το που πέσει ο καφές, βοηθώντας μας να κερδίσουμε χρόνο χωρίς να χαθεί το καϊμάκι. Ανακατεύουμε ελαφρά για να ενσωματωθεί η ζάχαρη στον καφέ και με μια γρήγορη κίνηση ρίχνουμε τον καφέ πάνω στο γεμάτο με πάγο ποτήρι μας. Ο καφές θα παγώσει μονομιάς χωρίς τα παγάκια να προλάβουν να λιώσουν. Μαγικό!

Οι κάψουλες καφέ L’OR είναι ειδικά σχεδιασμένες για μηχανές του καφέ Nespresso®.

Εφόσον έχει λιώσει η ζάχαρη δεν χρειάζεται κανένα σβούριγμα στο μηχανηματάκι με το εκνευριστικό όνομα «φραπεδιέρα». Το ίδιο ισχύει ασφαλώς και για τον σκέτο καφέ. Τα αιθέρια έλαια που σχηματίζουν το καϊμάκι θα επανεμφανιστούν στην κορυφή του φρέντο μας εάν δεν «χτυπήσουμε» τον καφέ. Εάν επιθυμούμε να πιούμε έναν κρύο latte, προσθέτουμε γάλα. Εάν θέλουμε ένα «σκουφάκι» από αφρόγαλο τότε θα πρέπει να κτυπήσουμε πολύ κρύο, , κατά προτίμηση υψηλής παστερίωσης, χαμηλό σε λιπαρά (1.5%)γάλα, σε ένα πολύ κρύο μεταλλικό δοχείο στην φραπεδιέρα, και να «στεφανώσουμε» το ρόφημα μας.

Τώρα δεν έχουμε παρά να απολαύσουμε τον L’OR espresso freddo ή cappuccino στην άνεση του σπιτιού ή του γραφείου μας. Να καθίσουμε στην αγαπημένη μας πολυθρόνα, να νιώσουμε το παγωμένο γυαλί στις άκρες των δακτύλων μας, να μυρίσουμε το διαπεραστικό άρωμα και να χαρούμε την πλούσια υφή στα χείλη, τη γενναιόδωρη γεύση να πλημμυρίζει τον ουρανίσκο και την καφεϊνάτη επίγευση να φτάνει ως τον εγκέφαλο.

Και το καλύτερο; Αυτή την προσιτή πολυτέλεια μπορούμε να την επαναλαμβάνουμε καθημερινά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε εδώ και εδώ για να ζητήσετε το δικό σας δωρεάν δείγμα με ένα κλικ στην πόρτα σας ή εδώ για να ανατρέχετε στα tips όποτε προετοιμάζετε τον αγαπημένο σας φρέντο.

 

Διαβάστε ακόμα: Αλέξανδρος Ντάτσος, ο έλληνας «ζωγράφος»-barista της Στοκχόλμης.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top