los_kolaz1

Εδώ και λίγο καιρό το Los Loros έχει γεμίσει το κέντρο της Αθήνας με αρώματα και γεύσεις από την Κολομβία και τη Βενεζουέλα. (Φωτογραφίες από το λογαριασμό του Los Loros στο Instagram)

Θυμάμαι την πρώτη φορά που δοκίμασα μια arepa. Αυτήn την παραδοσιακή κολομβιανή πίτα από καλαμπόκι που γεμίζεται με ό,τι μπορείς να φανταστείς. Πάνε δέκα χρόνια από τότε. Ήταν στο σπίτι του Angel, ενός φίλου Κολομβιανού, στη Μαδρίτη. Είχε έρθει η μητέρα του να τον επισκεφτεί και μας φώναξε για να δοκιμάσουμε την κουζίνα της χώρας του φτιαγμένη από μαμαδίστικα χέρια. Με την πρώτη δαγκωνιά ερωτευθήκαμε. Αυτή η τραγανή της υφή, η γεύση από καλαμπόκι και το ιδιαίτερο άρωμα της arepa χαράχτηκαν στη μνήμη μου. Φυσικά και ζήτησα τη συνταγή, αλλά όσες φορές και αν προσπάθησα δεν τα κατάφερα. Από τότε την αναζητούσα, αλλά μάταια. Δύσκολα την έβρισκα ακόμα και στην Μαδρίτη, σε μια πόλη που αγκαλιάζει όλες τις κουζίνες της Λατινικής Αμερικής. Μέχρι που πέρυσι, τρώγοντας brunch στο Nixon, o chef Marko Rossi μου αναζωπύρωσε τον έρωτα. «Θέλεις να σου φτιάξω μια arepa;» με ρώτησε και εγώ έμεινα να τον κοιτάω σαν χαζός. «Ετοιμάζω ένα καινούργιο χώρο, στο κέντρο, όπου θα τις σερβίρω» μου ανακοίνωσε και δεν έβλεπα την ώρα και τη στιγμή να έρθει η ώρα που θα γίνει πραγματικότητα.

Από τότε πέρασε περίπου ένα χρόνος. Το Nixon μπορεί να έκλεισε, όμως ο Marko έκανε πραγματικότητα αυτό που μου έλεγε. Το Los Loros! Οι παπαγάλοι, έτσι μεταφράζεται στα ελληνικά, βρήκαν το στέκι τους στην Ξενοφώντος, κοντά στο Σύνταγμα και εδώ και μια βδομάδα γέμισαν την ήδη ethinc γειτονία με αρώματα και γεύσεις από την Κολομβία και την Βενεζουέλα.

Πρώτο χτύπημα: Pabellón! Kιτρινοχρυσαφένια arepa γεμιστή με ξεψαχνισμένο μοσχάρι, τυρί τσένταρ, μαύρα φασόλια, plantain (τηγανητή μπαμπάνα) και sofrito. Γλυκός συνδυασμός με πολύ όμορφα μαγειρεμένο το μοσχάρι.
los_loros1

Αrepa με τόνο, mayo, αβγό, καλαμπόκι, αγγούρι και lime.

Αν και δεν μετρούσε πολλές μέρες το μαγαζί ανοιχτό, δεν μπορούσα να αντισταθώ στην ιδέα να δοκιμάσω ξανά μια νόστιμη, χρυσαφένια, ελαφρώς αρπαγμένη arepa. Έτσι, χωρίς δεύτερη σκέψη, βρέθηκα ένα μεσημέρι Τετάρτης να κοιτάω τη βιτρίνα του. Πίσω από τη στολισμένη και γεμάτη empanadas βιτρίνα βρισκόταν ο Marko με τον βοηθό του Μανώλη. Τους έβλεπα να εξηγούν τι είναι το καθένα στους πελάτες που ήταν γεμάτοι απορία για τις καινούργιες λέξεις που άκουγαν. Στο βάθος η Μάρω Παρασκευούδη, φίλη και συνάδελφος. Συνιδιοκτήτρια. «Εγώ είμαι επί του ταμείου και των καφέδων» θα μου πει. «Θέλεις να σου φτιάξω έναν μέχρι να παραγγείλεις;» με ρωτάει και ανταποκρίνομαι θετικά. Έχουν καφέ Samba –εγγύηση ο κύριος Καλαφατάς. Στον ένα μήλο το blend και στον άλλον έναν μονοποικιλιακό από την Κολομβία φυσικά. Η Μάρω, αν και πρωτάρα, αποδείχτηκε καλή barista. Όμως εγώ, εδώ δεν είχα έρθει για τον καφέ, αλλά για τις arepas!

Για αρχή δοκίμασα μία empanada, εκείνη με τον κιμά. Φυσικά δεν είχε καμία σχέση με αυτή που είχα συνηθίσει να τρώω στην Ισπανία, ψητή και γεμιστή με τόνο ή κοτόπουλο. Εδώ την τηγανίζουν, όπως κάνουν και στην Κολομβία, αλλά και στην Βενεζουέλα. Μου έδωσαν και μια φέτα λάιμ για να στάξω από πάνω κάθε φορά που πήγαινα να δαγκώσω. Τραγανή και χωρίς ίχνος λάδι να μένει στη χαρτοπετσέτα. Βλεφάριζα και την verde με το σπανάκι, την κινόα, το πράσο, το δυόσμο, το κύμινο και το λάιμ, αλλά είπα να μην ενδώσω. Περίμενα πώς και πώς για την επανασύνδεση μου με την arepa.

los_loros3

Arepa με κοτοσαλάτα, γουασακάκα, μαγιονέζα και μπόλικο λάιμ.

Πρώτο χτύπημα: Pabellón! Kιτρινοχρυσαφένια arepa γεμιστή με ξεψαχνισμένο μοσχάρι, τυρί τσένταρ, μαύρα φασόλια, plantain (τηγανητή μπαμπάνα) και sofrito. Γλυκός συνδυασμός με πολύ όμορφα μαγειρεμένο το μοσχάρι. Δεύτερο χτύπημα: Atún. Σε αυτήν τη βερσιόν, η arepa γεμίζεται με τονοσαλάτα, αβγό, καλαμπόκι, μαγιονέζα και αγγούρι. Πιο δροσερή. Τρίτο και δυνατό χτύπημα! Chicharrón! Εδώ παίζουμε πιο σκληρά. Τραγανή πανσέτα, αβοκάντο, κρεμμύδι, φρέσκος κόλιανδρος και secret mayo ελαφρώς καυτερή. Μπουκιά και ταξίδι! Ένα ταξίδι που ήθελε πάντα να προσφέρει ο Marko και εγώ χάρηκα που μπόρεσα να το απολαύσω.

Φυσικά υπάρχουν και άλλα πιάτα, αλλά είπα να τα δοκιμάσω την επόμενη φορά. Βλέπεις το Los Loros θα γίνει το στέκι μου κάθε φορά που θα βρίσκομαι στο κέντρο. Ξέρεις για κάτι στα γρήγορα και μια βόλτα μέχρι το Καράκας και την Μπογκοτά, έστω κι αν είναι νοερά.

//Ξενοφώντος 14 & Νίκης, τηλ. 2103243232
Los Loros

 

Διαβάστε ακόμα: Δοκιμάσαμε το ιδιοσυγκρασιακό, ανανεωμένο μενού του Nolan

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top