Η εξίσωση έχει δύο συντελεστές: μια περιοχή πεντάστερη και έναν χώρο όπου μέχρι πρόσφατα κατοικοέδρευε ένα διαχρονικό στέκι. Στο Ψυχικό, με την διαχρονική ευμάρειά του (αλλά και ενίοτε με έλλειψη φαντασίας), στην περίφημη ευθεία της Δημητρίου Βασιλείου η οποία οδηγεί από την Κηφισίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Εκεί που κάποτε βρίσκαμε την ένδοξη «Ράμπα», τώρα μας υποδέχεται ένα πανέμορφο στέκι βαμμένο μωβ-βουργουνδί.
Μια άφιξη με γαλλική allure στην ατμόσφαιρα αλλά και στα πιάτα, με λογοτεχνική έμπνευση να περιβάλλει το όνομα από τη θρυλική συγγραφέα Sidonie-Gabrielle Colette και με την πρόθεση να δώσει σικάτο νεύρο στην περιοχή, με τη σφραγίδα του ομίλου S One Hospitality στον οποίο ανήκει το νέο μπαρ-εστιατόριο.
Η διώροφη αστική έπαυλη στέκεται υπερήφανη, ανάμεσα στους δύο ευάερους κήπους της, σε λευκούς τόνους με ενέσεις χρώματος που ψιθυρίζουν νότες αισθησιασμού στις οποίες κάνουν σιγόντο το ξύλο, οι ρετρό απλίκες, οι πολυέλαιοι και οι πίνακες-σκίτσα.
Και βεβαίως το φυσικό φως, έτσι όπως το αξιοποίησε, μαζί με τις παραπάνω λεπτομέρειες, η Τζένη Τσουλάκου των Norma Architecture για να μας οδηγήσει σε έναν χώρο που παραδίδει τα διαπιστευτήρια ενός ολοήμερου προορισμού ο οποίος ορίζει με χάρη την έννοια της αθηναϊκής μπρασερί.
Τη γευστική μετάφραση σε μια comfort γαλλική κουζίνα έχουν αναλάβει οι αδερφοί Δημήτρης Σταμούδης, head chef της S Hospitality, και ο Θανάσης Σταμούδης, με έμφαση -και εμβάθυνση- στα γλυκά και το αρτοποιείο, και με chef de cuisine τον Γιώργο Καλλίθρακα.
To Maison Colette -ή μήπως να πούμε η Maison εφόσον το σπίτι είναι θηλυκό στα γαλλικά;- έχει ένα δυναμικό μενού που ξεκινάει από το πρωί με την κάρτα Le Matin. Τί θα ήταν άλλωστε ένα ολοήμερο γαλλικό στέκι χωρίς βουτυρένια κρουασάν και γκατιναρισμένα croque-madame;
Το μεσημέρι δίνει τη σκυτάλη στον κατάλογο Le Midi: σκεφτείτε χορταστικές σαλάτες με ζεστό κατσικίσιο τυρί ή μια αυθεντική Niçoise, δροσερά ταρτάρ αλλά και καλοφτιαγμένα ζυμαρικά. Για να φτάσουμε στο δείπνο και το ρεπερτόριο La Nuit, που κορυφώνει την εμπειρία με ακαδημαϊκές γαλλικές δημιουργίες όπως η sole meunière και η côte de boeuf.
Την παράσταση ολοκληρώνει το φινάλε των γλυκών, με δυνατά χαρτιά την Crème Brûlée με βανίλια Μαδαγασκάρης και βατόμουρο, το λεπτεπίλεπτο Mille-Feuille ή την ιντριγκαδόρικη τάρτα με πικρή σοκολάτα, καφέ αράμπικα και αλατισμένη καραμέλα. Θα ερχόμασταν ευχαρίστως και μόνο για καφέ και γλυκό το απόγευμα μετά τα ψώνια, όσο ακόμα μπορούμε να καθίσουμε έξω στον κήπο.
H φιλόδοξη κάβα περιλαμβάνει περί τις 100 ετικέτες από κρασιά κυρίως από τη Γαλλία αλλά και από την Ελλάδα, την Ιταλία και ολίγη Ισπανία. Εάν δεν ξέρετε τί να διαλέξετε, εδώ είναι η ευκαιρία να συνοδεύσετε ένα ολόκληρο δείπνο με σαμπάνια.
Τέλος, τα καλοεκτελεσμένα κοκτέιλ εμπνέονται από τη συγγραφέα Κολέτ και φέρουν ονόματα από τα έργα της, όπως Gigi, Claudine ή La Vagabonde. Με αυτές τις σκηνές κλείνει το έργο Maison Colette του οποίου τα κεφάλαια είναι γραμμένα στα μωβ, με μεστές πιρουνιές joie de vivre!
//Maison Colette: Δημ. Βασιλείου 14, Φάρος Ψυχικού, τηλ. 210 2650200.
⇒ Private Dining: Για όσους επιθυμούν έναν ιδιωτικό χώρο για τους καλεσμένους τους, το Maison Colette προσφέρει ένα exclusive όροφο όπου η ιδιωτικότητα και η κομψότητα συνδυάζονται σοφά.
Διαβάστε ακόμα: «Rick’s», βραδιές με κόκκινα κραγιόν και κόκκινα κρασιά στους κόκκινους καναπέδες.