«Πού τρώω στο Σύνταγμα όπως στο SoHo»

Στο downtown της Νέας Υόρκης τέτοια «φρέσκα» μαγαζιά υπάρχουν σε κάθε γωνία. Όπως αυτό που έχει γίνει η μεσημεριανή «καντίνα» μου, δίπλα στην Πλατεία Συντάγματος –και αξίζει τα 15 Ευρώ που θα πληρώσεις.

 
“Η επιστροφή της άνοιξης, δεν μπορεί να προκύπτει από μια φευγαλέα προσπάθεια”.

“Η επιστροφή της άνοιξης, δεν μπορεί να προκύπτει από μια φευγαλέα προσπάθεια”.

Τον τελευταίο ένα χρόνο ζω (και τρώω) σχεδόν δίπλα στο Υπουργείο Οικονομικών –παρεμπιπτόντως, τα φώτα στους τελευταίους ορόφους παραμένουν ανοιχτά μέχρι αργά τη νύχτα, οπότε κάποιοι δουλεύουν ή κάνουν πως δουλεύουν… Μια ανάσα, λοιπόν, απ’ το κεντρικότερο σημείο της Ελλάδας, και οι επιλογές για απλό, νόστιμο και low budget φαγητό, με ελληνικές ή μεσογειακές αναφορές σπανίζουν. Μπορείς να φάς καταπληκτικά bagels στην Amandine, περιποιημένο sushi στο Furin Kazan, ακόμα και τίμιο κινέζικο στο καινούργιο East Pearl, αλλά σχεδόν πουθενά δεν μπορείς να φας ένα πιάτο με λίγο βασιλικό, με μυζήθρα ή μια λιαστή ντομάτα. Σχεδόν…

Γιατί, ευτυχώς, υπάρχει το «Μακάλο». Το όνομά του είναι ένα μικρό μυστήριο. Στην πραγματικότητα μια διπλή αναφορά: το γνωστό φαγητό της Βόρειας Ελλάδας και αυτό που στις αφρικανικές διαλέκτους σημαίνει «έκπληξη-θαύμα». Αυτήν την ερμηνεία κρατάω.

DSC_9318

Ο σεφ (και ιδιοκτήτης) του Μακάλο, Παντελής Σαρακίνης.

Στο SoHo της Νέας Υόρκης τέτοια μαγαζιά υπάρχουν σε κάθε γωνία. Στην Αθήνα δεν πρέπει να είναι πάνω από δέκα. Για την περιοχή του Συντάγματος το «Μακάλο» είναι και έκπληξη και θαύμα μαζί.

Το μενού είναι γεμάτο με ωραίες ιδέες. Σαλάτα με κουσκούς, φέτα, ηλιόσπορο, πράσινο μήλο και μια δροσερή βινεγκρέτ: Το τρως ή το διαβάζεις, και αν μαγειρεύεις λίγο, λες, μα καλά, γιατί δεν το σκέφτηκα κι εγώ; Το παθαίνεις, σχεδόν, με όλες τις σαλάτες του αυτό. Απ’ τη ζεστή ρεβιθοσαλάτα με λιαστή ντομάτα, βασιλικό, καρότο, πιπεριά και παρμεζάνα μέχρι τη σαλάτα με τις φακές. Τα ζυμαρικά του είναι συμπαθητικά, το σνίτσελ του ό,τι πρέπει, ο τραχανάς του σε κάνει να σκέφτεσαι τι θα σου έφτιαχνε η γιαγιά σου αν είχε ταξιδέψει λίγο περισσότερο, το μπέργκερ του ok, θέλει λίγη δουλειά ακόμα.

DSC_9257

Ο μαυροπίνακας σου ανοίγει τη διάθεση και την όρεξη.

Στο τέλος έρχεται ο λογικότατος λογαριασμός (15 ευρώ το άτομο). Είτε για lunch είτε για βραδινό. Και αν επιστρέψεις βράδυ,  μπορείς να κλείσεις με ένα ελληνικό μοχίτο με μαστίχα, βασιλικό και λεμόνι.

//«Μακάλο», Νίκης 23, Σύνταγμα, τηλ. 697 942 0877.

Ο Βασίλης Βαρδάκας είναι δημοσιογράφος και συνιδρυτής του εκδοτικού οίκου Key Books.

Διαβάστε ακόμα: «48 Urban Garden»- το μαγαζί για το οποίο όλοι μιλούν φέτος το καλοκαίρι στην Αθήνα

DSC_9263

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Στρείδια, bloody maries, burgers, εφημερίδες, DJ, λεπτοκομμένα Ιταλικά αλλαντικά, γαλλική πατισερί που ευωδιάζει βούτυρο, θέα στο Σαρωνικό... Να συνεχίσουμε;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με σοκολάτα, σταφίδες, κανέλα ή και αλμυρά. Η παρθενική briocherie της Eλλάδας είναι γεγονός και την εγκαινιάζουμε στο Andro. Το νέο κατάστημα-μπουτίκ του Jean-Charles Metayer στο Ν. Ψυχικό σερβίρει μπριός απ΄όλο τον κόσμο συνοδεύοντάς τα με μονοποικιλιακό, βραβευμένο καφέ κατευθείαν από τη Βραζιλία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Γιουβαρλάκια, σεμεδάκια, καλτ ατμόσφαιρα και οικείες γεύσεις σε ένα νέο στέκι που δημιούργησε ο εκδότης και σχεδιαστής μόδας Theo Gennitsakis με τον... ξάδελφό του. Ένα εστιατόριο που ομνύει στο slow food και μαθαίνει στους Παριζιάνους τις σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, όπως θα τις έτρωγαν σε ένα τραπέζι από φορμάικα στις Σέρρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μοσχοβολάει βούτυρο, πικραμύγδαλο, ξύσμα εσπεριδοειδών και ανθόνερο. Και έχει για παρέα το μινιμαλιστικό φλουρί της χρονιάς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top Andro