malamatina

Σύμφωνα με την επίσημη νομοθεσία, η Μαλαματίνα εντάσσεται πλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα κρασιά με «Ονομασία κατά Παράδοση». Φωτό: Πασχάλης Μαυρωδής.

Η συνταγή της είναι μία ιστορία πολλών ετών, την οποία κι εγώ πρόσφατα γνώρισα με λεπτομέρειες. Πίσω από τη χαρακτηριστική γεύση και το πιπεράτο άρωμα, κρύβεται η εξής διαδικασία: Οι καλύτερες γηγενείς ποικιλίες, με κυρίαρχη το Σαββατιανό, συνδυάζουν τα αρώματά τους με μια μικρή, αλλά ευεργετική ποσότητα ρητίνης από τα «δάκρυα» του γνωστού μας πεύκου Pinus Hallepensis.

Την ίδια στιγμή, οι αμπελοκαλλιεργητές, με την πολύτιμη πείρα τους, φροντίζουν για την ευρωστία των αμπελιών, ώστε να προσφέρουν κάθε χρόνο περίπου 30.000 τόνους σταφύλια για την παραγωγή της Ρετσίνας Μαλαματίνα.

Αξίζουν αναφοράς και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής, τις οποίες επισκέφτηκα και έφυγα εντυπωσιασμένος. Σύγχρονες, λειτουργικές και άρτια εξοπλισμένες, καταφέρνουν να κατατάσσουν το εμφιαλωτήριο σε ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.

Πρώτη στην αγορά, διανέμοντας παγκοσμίως πάνω από 50 εκατομμύρια φιάλες σε 37 χώρες κάθε χρόνο, προσδοκεί να αγαπηθεί από όλον τον κόσμο ως ένα από τα ιστορικότερα κρασιά της Ελλάδας.

 

Σήμερα, η Ρετσίνα Μαλαματίνα βρίσκεται παντού. Πρώτη στην αγορά, διανέμοντας παγκοσμίως πάνω από 50 εκατομμύρια φιάλες σε 37 χώρες κάθε χρόνο, προσδοκεί να αγαπηθεί από όλον τον κόσμο ως ένα από τα ιστορικότερα κρασιά της Ελλάδας.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την επίσημη νομοθεσία, εντάσσεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα κρασιά με «Ονομασία κατά Παράδοση», τα οποία παράγονται με παραδοσιακές μεθόδους αποκλειστικά από ελληνικά σταφύλια και μόνο στην Ελλάδα.

 

 

Διαβάστε ακόμα: Είμαι ΠΑΟΚ και θα πίνω, Tuba Libre (με ρετσίνα) στο Λονδίνο!

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top