Μαντολάτο: Το (χιώτικο) μανταρίνι του πάει πολύ

Ειδικά αν κάνετε διακοπές στη Χίο, περάστε από το κατάστημα ‘’Citrus Άρωμα Μνήμης’’ στον Κάμπο, για να δοκιμάσετε (στον τόπο του) ένα υπέροχο μαντολάτο με αναζωογονητικό άρωμα από τα μοναδικά μανταρίνια του νησιού.

Φωτογραφία :
Μόνικα Κρητικού
 
Το μανταρίνι δεν «παίζει» μόνο στο μαντολάτο της «Citrus». Θα το βρείτε και σε γλυκό του κουταλιού, σε (βιολογική) μαρμελάδα, σε αμυγδαλωτό, σε λουκούμι, σε παξιμαδάκια…

Το μανταρίνι δεν «παίζει» μόνο στο μαντολάτο της «Citrus». Θα το βρείτε και σε γλυκό του κουταλιού, σε (βιολογική) μαρμελάδα, σε αμυγδαλωτό, σε λουκούμι, σε παξιμαδάκια…

Το μαντολάτο είναι ένα γλύκισμα που παραδοσιακά φτιάχνεται με αμύγδαλα, μέλι, ζάχαρη και χτυπημένα ασπράδια αυγών σε μαρέγκα. Πήρε το όνομά του από την ιταλική λέξη «mandorla» (αμύγδαλο) και το συναντάμε κυρίως στα νησιά του Ιονίου και στις Κυκλάδες, όπου η ιταλική επιρροή ήταν ιδιαίτερα έντονη.

Δοκίμασα πρόσφατα μια αλλιώτικη παραλλαγή του, που με ξάφνιασε ευχάριστα. Από την εξαιρετική εταιρεία «Citrus Άρωμα Μνήμης» από τη Χίο η οποία, αξιοποιώντας τα ευωδιαστά μανταρίνια του νησιού, είχε την έξυπνη ιδέα να κλείσει το άρωμά τους μέσα σε ένα αφράτο μαντολάτο με τραγανή γκοφρέτα. Φτιάχνοντας ένα υπέροχο γλυκό σνακ με αναζωογονητικό άρωμα μανταρινιού που τρώγεται όλες τις ώρες –και μας επιστρέφει, από διαφορετικά, πρωτόγνωρα σοκάκια, στα παιδικά μας χρόνια.

Η «Citrus», που μετράει έξι χρόνια ζωής και στεγάζεται σε ένα όμορφο αρχοντικό του 1742, δημιουργήθηκε με σκοπό να αναδείξει και να προβάλει την ιστορία των εσπεριδοειδών της Χίου –με έμφαση στα πορτοκάλια και τα μοναδικά μανταρίνια του Κάμπου–, «συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον των εσπεριδοειδών του Κάμπου».

Το μανταρίνι, προφανώς, δεν «παίζει» μόνο στο μαντολάτο της «Citrus». Θα το βρείτε και σε γλυκό του κουταλιού, σε (βιολογική) μαρμελάδα, σε αμυγδαλωτό, σε λουκούμι, σε παξιμαδάκια… Δίπλα σε άλλα, ενδιαφέροντα, προϊόντα, για παράδειγμα ένα Τρίχρωμο Αλάτι με Σαφράν και Πορτοκάλι, ένα Ξύδι με Λεμονόχορτο, Λεμονανθούς και Δυόσμο, μια Σάλτσα Τομάτας με Μελιτζάνα, Κάρυ και Πορτοκάλι…

Αν βρεθείτε στον Κάμπο το καλοκαίρι, περάστε οπωσδήποτε από το κατάστημα της «Citrus», όχι μόνο για να αγοράσετε –για σας ή για δώρο– τα «ψαγμένα» προϊόντα της (καθώς και προϊόντα άλλων εταιρειών, αντίστοιχης φιλοσοφίας, με τις οποίες συνεργάζεται), αλλά και για να επισκεφθείτε, στο κάτω μέρος του αρχοντικού, το «Citrus Memories»: το μουσείο της, που στεγάζει, μνήμες, ντοκουμέντα και στοιχεία της ιστορίας των εσπεριδοειδών του Κάμπου.

//Citrus Άρωμα Μνήμης, Αργέντη 9-11 Κάμπος, Χίος, τηλ. 22710 31513.

citrus-chios.gr

Γνωρίστε ακόμα τα πεντανόστιμα στριφτάρια της οικοτεχνίας «Χιώτικο Κελλάρι» στα Μαστιχοχώρια της Χίου

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο πελάτης θα «μπλέκεται» στα πόδια των μαγείρων, το μενού θα αλλάζει καθημερινά, ενώ το μαγαζί θα φτιάχνει δικά του παγωτά, τυριά και μπίρες. Το νέο εστιατόριο του γνωστού σεφ ανοίγει την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου και έχει κάτι παραπάνω από γαστρονομικό ενδιαφέρον. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το νέο εστιατόριο στην οδό Χάρητος 43 κερδίζει τις εντυπώσεις προτείνοντας έναν γευστικό κατάλογο γύρω από ένα ξεκάθαρο ελληνικό χρώμα. Γράφει ο Δημήτρης Κιουσόπουλος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο ιδιοκτήτης του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Hytra μοιράζεται μαζί μας την αγάπη του για τον καφέ και τις Taf εμπειρίες του. Υπογραμμίζει, δε, την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα μας ως προς την κουλτούρα του καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τα «Άγραφα» είναι μαγαζί που αποπνέει σεβεντίλα, στέκι για φοιτητές και διαβάτες της πλατείας, γράφει η Γεωργία Δρακάκη. Οσο για το σουβλάκι, ετοιμαστείτε για τίμιο κρέας, τομάτα του κρατάει στο δόντι και το όλον τυλιγμένο σε πίτα λαδερή τόσο-όσο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close