Credit: Joopey/Flickr

Credit: Joopey/Flickr

Ok, παραδέχομαι ότι δεν μπορώ να έχω πάνω μου ό,τι έχει ο αστυνόμος Σαΐνης προκειμένου να λύσει κάθε αστυνομικό γρίφο, έχω όμως στο ντουλάπι μου ό,τι χρειάζεται για να λύσω κάθε οινικό γρίφο!

Στην πραγματικότητα μάλιστα, όλα τους δεν είναι καν gadgets, αλλά πολύτιμα εργαλεία ουσίας, που μου επιτρέπουν να απολαύσω κάθε κρασί της κάβας μου κατά τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο. Απαραίτητα και αναπόσπαστα αξεσουάρ, που διασφαλίζουν ότι οι Ferrari των κρασιών μου θα εξακολουθήσουν να διαθέτουν το σήμα με το αλογάκι και στο ποτήρι μου, ενώ τα Zastava μπορεί να ξεγελάσουν ακόμα και έναν γνώστη με την Opel… ίσια συμπεριφορά τους.

 

waiters corkscrew-01Το Ανοιχτήρι
Ίσως όχι το Ω αλλά σίγουρα το Α στην απόλαυση ενός κρασιού. Ίσως σε κάποια χρόνια να είναι ένα μουσειακό κομμάτι λόγω της διάδοσης των βιδωτών πωμάτων Stelvin, όμως όσο υπάρχουν φιάλες με φελλούς, θα υπάρχουν και τα απόλυτα φετίχ της σπείρας. Εσείς, βέβαια, αφήστε τα φετίχ για πιο βιτσιόζικες καταστάσεις και επιλέξτε ένα απλό και λειτουργικό ανοιχτήρι με λεπτή, στρόγγυλη και όχι πεπλατυσμένη σπείρα. Όσο κι αν το σπαστό ανοιχτήρι των οινοχόων με τις δύο σκάλες σας φοβίζει, πρέπει να προτιμηθεί έναντι οποιουδήποτε άλλου, αφού είναι το μόνο που δίνει τον απόλυτο έλεγχο στην αίσθηση, στοιχείο απαραίτητο για την εξαγωγή κάθε φελλού που έχει την ηλικία της μαμάς σας ή την ευαισθησία ενός τέλειου μακαρόν!

 

zoulovits.com--70.06.106-31Το Χωνί
Ακόμα κι αν οι χειρουργικές σας γνώσεις είναι ανάλογες του Μαγκντί Γιακούμπ, η εγχείριση εξαγωγής ενός ευαίσθητου φελλού μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές! Και τότε θα πρέπει να απομακρύνετε τα θραύσματά του (ή μερικές φορές και τον ίδιο τον φελλό ) από το κρασί σας. Με δεδομένο ότι ποτέ μα ποτέ δεν φιλτράρουμε το κρασί μέσα από οτιδήποτε, γιατί έτσι το κατακρεουργούμε γευστικά, ένα μεταλλικό χωνί με λεπτή μεταλλική σήτα θα κάνει τη δουλειά και το πολυπόθητο νέκταρ θα είναι υγιέστερο από ποτέ!

 

zoulovits.com--20.14.320-31Η Καράφα
Δεν φέρνει μόνο τη χλιδή στο τραπέζι, αλλά βοηθάει να αναδειχθούν και τα οργανοληπτικά στοιχεία του κρασιού. Απομακρύνει τις δυσάρεστες οσμές και μαλακώνει τα στυφά νεαρά κρασιά, ενώ βοηθάει τα παλαιωμένα να αποβάλουν την κλεισούρα, αλλά και το ίζημα μέσω της μετάγγισής τους σε αυτήν. Ιδανικά, χρειάζεστε δυο είδη, μια με πολύ φαρδύ κάτω μέρος και ανοιχτό στόμιο (ιδανική για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οξυγόνωση των νέων κρασιών) και μια μικρότερη, στενόλιγνη, με πώμα (για τη μετάγγιση των πιο ευαίσθητων στον αέρα παλαιωμένων). Αν τα παραπάνω φαίνονται υπερβολικά, μια μεσαίου μεγέθους με πώμα θα βολέψει κάθε «πελάτη».

 

Το Κερί
Όσο λεπτή κι αν είναι η σήτα του χωνιού σας, δεν μπορεί να συγκρατήσει το ίζημα που φυσιολογικά δημιουργείται σε κάθε παλαιό κρασί. Έτσι, κατά τη μετάγγισή του στην καράφα είναι απαραίτητη η χρήση ενός κεριού που, εκτός από το show off, θα μας φωτίσει τη φιάλη από το πίσω μέρος, επιτρέποντάς μας να δούμε το ίζημα να κατευθύνεται στο λαιμό κα έτσι να σταματήσουμε τη διαδικασία. Σε περίπτωση ρομαντζάδας, μεταφέρουμε το κερί στο τραπέζι μετά τη μετάγγιση. Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε να έχουμε κάτι για να το ανάψουμε!

 

40408Η Σαμπανιέρα
Παγωμένο νερό, παγάκια και μια σαμπανιέρα είναι ο πλέον «χλιδάτος» και γρήγορος τρόπος για να φέρουμε και να διατηρήσουμε ένα κρασί στην κατάλληλη θερμοκρασία. Δική σας η επιλογή του αν θα ακολουθεί στυλ Βερσαλλιών ή πιο pop κατεύθυνση, καθώς και αν θα χωρά μια ή περισσότερες φιάλες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κρυώνουμε με νερό και πάγο και όχι μόνο με πάγο.

 

231774524Το Rapid Ice
Μπαίνει και ξαναμπαίνει στην κατάψυξη, αγκαλιάζει κάθε φιάλη και κρατάει κρύο το κρασί, χωρίς τα παγάκια και τη φασαρία της σαμπανιέρας. Ανεκτίμητο εργαλείο, που μπορεί να υπολείπεται σε glamour, αλλά ρεφάρει σε χρηστικότητα, αφού μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πάγος σε διαστρέμματα, θλάσεις και λοιπές κακώσεις!

 

pc94928-rosh_standard_digital_wine_thermometerΤο Θερμόμετρο
Η σωστή θερμοκρασία είναι το παν στο σερβίρισμα. Το ανθρώπινο χέρι κάνει πάντα λάθος, όχι όμως και το θερμόμετρο κρασιού. Επιλέξτε ένα μακρύ, που να φτάνει βαθιά στο λαιμό ή στο ποτήρι, και αποφύγετε τα μοντέλα που αγκαλιάζουν εξωτερικά τη φιάλη, αφού οι ενδείξεις τους πολλές φορές είναι λανθασμένες. Άλλωστε, συγκρίνεται η αγκαλίτσα με το «μέσα»;

 

Το Drop Stop
Το επαναχρησιμοποιούμενο αυτό φύλλο αλουμινίου οδηγεί πολλά καθαριστήρια σε αφανισμό ‒αφού δεν επιτρέπει ούτε σταγόνα κρασιού να χυθεί σε ρούχα, τραπεζομάντιλα ή χαλιά‒, ενώ παράλληλα παίρνει άριστα και στην ευχρηστία. Τα περίτεχνα φασκιώματα του λαιμού με πετσετάκια μπορεί να κάνουν σχεδόν την ίδια δουλειά, πρέπει ωστόσο να αποφεύγονται, αφού θυμίζουν σχολή τουριστικών επαγγελμάτων των 70’s.

 

Τα Ποτήρια
Σιγά μην εξαντλούσαμε το σημαντικότερο εργαλείο για την ανάδειξη κάθε κρασιού σε τρεις μόνο γραμμές! Υπομονή μέχρι το επόμενο άρθρο που θα είναι εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένο στο απόλυτο οινικό φετίχ.

 

Ο Σίμος Γεωργόπουλος είναι «οινογράφος» και σύμβουλος οίνου.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top