Στις Μεγάλες Μέρες Νεμέας 2017 τα οινοποιεία είχαν φορέσει τα καλά τους και ήταν πιο ετοιμοπόλεμα από ποτέ.

Από τις καλύτερα οργανωμένες Μεγάλες Μέρες Νεμέας και εσείς λείπατε. Λιγότεροι από πέρσι. Όχι δεν σας κατηγορώ, παράπονο είναι. Γιατί είχαμε πολύ καλά κρασιά από παλιούς γνώριμους και τα χάσατε. Τα οινοποιεία είχαν φορέσει τα καλά τους και ήταν πιο ετοιμοπόλεμα από ποτέ, με συναυλίες και εκθέσεις και κάθετες και οριζόντιες και αεροπλάνα και βαπόρια…Η αστική φινέτσα του οινοποιείου Σκούρα με τη σοπράνο στο κελάρι και όλη τη γκάμα των κρασιών του κάτω από το βλέμμα των πινάκων, η κατανυκτική βραδιά στη βεράντα του Λαυκιώτη με το Βασίλη Λέκκα, που ενώ μπορεί να είναι hit and miss, ήταν στο hit, η θέα της Παναγιάς των Βράχων φωτισμένης από το καινούργιο οινοποιείο Καραμήτσου, ο τζερτζελές στον Παλυβό και τη Ράπτη με Θηβαίο και Ζαμάνη αντίστοιχα, τα ρίβερ πάρτι του Γκόφα, οι γιορτές του Λαφαζάνη, where were you?

Δεν θα κάνω αναφορά στο Γκρέκο, παραδείγματα θα δώσω και να με συγχωρήσουν παρακαλώ όσοι παραλείψω.

Στην αναγνώριση ξεχωριστού χαρακτήρα αμπελοτοπιών της Νεμέας που έγινε στο Δημαρχείο με εισηγητή τον Γιάννη Καρακάση MW, η Νεμέα του Κωνσταντίνου Γκόφα στάθηκε άνετα δίπλα σε βαριά ονόματα, όπως Κτήμα Γαίας και Δρυόπη Reserve, και υποστήριξε μαζί τους τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των κρασιών από το Κούτσι. Απλά ενώ αυτή είναι γυναίκα έτοιμη για σένα, οι άλλες δύο είναι ακόμα πολύ συγκεντρωμένες στον εαυτό τους και θα χρειαστούν δύο-τρία χρόνια για να χαλαρώσουν, να γείρουν το κεφάλι στο πλάι και να σου χαμογελάσουν με νόημα. Βέβαια, οι έμπειροι έχουν τον τρόπο τους ακόμα και τώρα με τις φιάλες μακράς παλαίωσης.

Εδώ να προσθέσω ότι έγινε μια πρώτη προσέγγιση στον χαρακτήρα των απελοτοπιών της Νεμέας -όπως τα γνωρίζουν ήδη οι ντόπιοι- και διαπιστώθηκε ότι αφενός υπάρχει, αφετέρου ο χαρακτήρας του οινοποιού είναι επίσης παρών και επηρεάζει. Έπεται συνέχεια, σιγά μην ξεμπλέξουμε έτσι εύκολα με τα μελλοντικά Grand crus.

Φέτος έγινε μια πρώτη προσέγγιση στον χαρακτήρα των απελοτοπιών της Νεμέας και διαπιστώθηκε ότι αφενός υπάρχει, αφετέρου ο χαρακτήρας του οινοποιού είναι επίσης παρών και επηρεάζει.

Αναβαθμισμένες, επίσης, με το χαρακτηριστικό κόκκινο φρούτο οι Νεμέες Νικολάου και Μπαραφάκα (Αποκάλυψις), το 2013 του Μπαϊρακτάρη με εξαιρετική δομή, όπως και τα φρέσκα του της σειράς Μονόλιθος, αλλά και το δεξαμενής Αθανασίου με τους 14,5 βαθμούς αλκοόλ. Εδώ να πω πως όλα αυτά τα 14+ βαθμών κόκκινα είναι εξαιρετικές δουλειές, γιατί χρειάζεται μεγάλη μαεστρία, τόσο στο αμπέλι όσο στο οινοποιείο μετά, ώστε να έχεις ισορροπία σε αυτούς τους βαθμούς και ένταση. Η υψηλή φυσική οξύτητα κρύβει το αλκοόλ και εισπράττεις δομή, ένταση και φρούτο σε υπερθετικό βαθμό. Πολλά συγχαρητήρια λοιπόν στους δημιουργούς των μελλοντικών Ελληνικών Barolo.

Αντίστοιχες βέβαια είναι οι δουλειές των μεγάλων παραγωγών, Παπαϊωάννου, Τσέλεπος, Παρασκευόπουλος, Σκούρας , Παλυβός – δεν χρειάζονται συστάσεις, ούτε θα αφήσουν τίποτα να πέσει, είτε στις premium, είτε στις απλές φιάλες τους. Το Πινό Νουάρ 2016 του Παπαϊωάννου, για παράδειγμα, ήταν εκεί κοριτσάκι μοσχομυριστό, με προτεταμένες τις τρυφερές του τανίνες και το κοκκινάδι του, που δεν είχε σκουρύνει ακόμα…Ο Λαυκιώτης είχε ένα πολύ καλό Αγιώνυμο (και ένα πολύ καλό Μοσχοφίλερο). Η Στροφιλιά πάντα μέσα στο παιγνίδι, με το βουνίσιο ψάρι (Mountain Fish), o Ράπτης έχει μία πολύ καλή 13άρα έτοιμη για γάμο, (να το πάρετε το κορίτσι), τα άλλα ας τα αφήσουμε να μεγαλώσουν λίγο. Το Ασσύρτικό του επίσης ξεχωρίζει ξανά, τραγανό σαν καραμέλα…

Ο Θεμιστοκλής Νικολετόπουλος στις Μεγάλες Μέρες Νεμέας 2017.

Ο Ρεπάνης είχε μία εξαιρετική επίδειξη κάθετης του 2007, μεγάλη χρονιά όπου η Αργυρώ έπαιρνε κεφάλια. Εξαιρετική επίσης η δουλειά του Μοσχοφίλερου με μπατονάζ σε οινολάσπες, αν το προλάβετε. Ο ολοκαίνουργιος Καραμήτσος έχει καρφώσει κέντρο την off dry εκδοχή του ροζέ Αγιωργίτικου με τα 9 γρ. υπολειμματικά σάκχαρα της Αφροδίτης. Τα οινοποιεία μεγάλου τονάζ, ανεβαίνουν συνεχώς κατηγορία, καλύτερη η Νεμέα του Ζαχαριά, πολύ καλή η Σκλάβα και πολλά υποσχόμενη η ολοκαίνουργη Μαυροδάφνη, που μέχρι τώρα απλά συμμετείχε στο χαρμάνι Μαύρο στον Κύβο. Η Νεμέα του Λαφαζάνη και η πολύ καλή Μαλαγουζιά του, η Γεωμετρία, αλλά και άλλες ετικέτες του μαζί με αυτές του οινοποιείου της Μεσσηνίας.

Μεγάλη έκπληξη η μόλις 6 μηνών μικροζυθοποιία Πελοποννήσου, μέσα στη Νεμέα, με τις δύο μπύρες Κάρμα. Χημικοί και οινολόγοι με ειδικές σπουδές και όραμα, ουχί αυτόχθονες Νεμεάτες, του χρόνου ίσως μας επιφυλάσσουν μία ροζ έκπληξη. Δοκίμασα την Golden Ale και εντυπωσιάστηκα τα μάλα, οπότε το cycling4wine θα είναι εκεί από φέτος να πιάσει στασίδι. Και ειρήσθω…ετοιμαστείτε για τον 9ο Ποδηλατικό Γύρο Οινοποιείων Νεμέας στις 15 Οκτωβρίου, το μπλουζάκι μας είναι ήδη έτοιμο!

Το νέο t-shirt του 9ου Ποδηλατικού Γύρου Οινοποιείων Νεμέας, στις 15/10.

Ελπίζω η προσωρινή κλωνοποίηση να έχει ανακαλυφθεί του χρόνου, ώστε οι παράλληλοι εαυτοί μας να προλαβαίνουν τις υπόλοιπες γευστικές δοκιμές και κάθετες και μετά να βρισκόμαστε και να κάνουμε μία ωραία σούμα. Και εσείς παρακαλώ να είστε εκεί, για να μπορείτε να διηγείστε ιστορίες στα εγγόνια σας, όταν η Νεμέα θα έχει γίνει Τοσκάνη και λέτε: ήμουν κι εγώ εκεί!

 

//Ο Θεμιστοκλής Νικολετόπουλος είναι ο εμπνευστής της διοργάνωσης Cycling4Wine.

 

Διαβάστε ακόμα: Ανοιχτόχρωμα ροζέ – Μια ευκαιρία για την Ελλάδα

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top