Στο Le Greche στο Ψυχικό, βάζουν το μελομακάρονο σε βάζο.

Τους τελευταίους μήνες ζω στο εξωτερικό, κάτι που νοστιμεύει όσα μου λείπουν. Αποφεύγω τα υποκατάστατα, έτσι έχω μεγάλη προσμονή να πάρω το αεροπλάνο στις γιορτές, να δω τους δικούς μου, να βγω βόλτα στην Αθήνα και να δοκιμάσω ξανά τα αγαπημένα μου φαγητά. Πρόσφατα, μιλούσα με τον φίλο μου και ερασιτέχνη pastry chef, Μάριο Δαφνομήλη, και ζήλεψα πολύ τον μαραθώνιο μελομακάρονων στον οποίο έχει επιδοθεί τις τελευταίες βδομάδες.

Disclaimer: φυσικά είμαι από αυτούς που θεωρούν πως τα μελομακάρονα θα έπρεπε να κυκλοφορούν όλο τον χρόνο, και φυσικά τα προτιμώ απ’ τους κουραμπιέδες. Δε χρειάζεται να λέμε τα βασικά ξανά και ξανά. Είμαστε μελομακαρονάδες, τι να κάνουμε;

Σημασία έχει το σχήμα, το ψήσιμο, το μέγεθος, η ένταση των μπαχαρικών και κυρίως το σιρόπιασμα.

Ζήτησα από τον φίλο μου και μελομακαρονολόγο να κάνει μια διαλογή από τα σιροπιαστά μπιζουδάκια που δοκίμασε και να μου προτείνει τα καλύτερα, ώστε να μην ξοδέψω χρόνο αναζητώντας τα καλύτερα με κίνδυνο να απογοητευτώ.

Όπως μου λέει ο Μάριος: «Σημασία έχει το σχήμα, το ψήσιμο, το μέγεθος, η ένταση των μπαχαρικών και κυρίως το σιρόπιασμα. Σίγουρα κανείς δεν περιμένει έναν ολόκληρο χρόνο για να φάει ένα γλυκό παξιμάδι! Ο αριθμός του δείγματος που είχα ήταν μεγάλος, τόσο που σχεδόν ντρέπομαι να τον μοιραστώ. Όμως αυτό έχει μικρή σημασία μπροστά στην χαρά του να ξέρεις που βρίσκονται τα καλύτερα μελομακάρονα στην πόλη σου».

Το μελομακάρονο του Desiré: οριακά τραγανό για να κρατάει το σωστό σιρόπιασμα.

Στο Desiré τα μελομακάρονα έχουν ιδανικό μέγεθος για να μπορείς να φας περισσότερα από ένα.

-Αν είχες την ευκαιρία να φας μόνο ένα μελομακάρονο αυτά τα Χριστούγεννα, από που θα το έπαιρνες; 

Καταρχάς, δεν υφίσταται ως ποσότητα το «ένα μελομακάρονο». Αλλά, ξεκάθαρα για μένα, το must -και- των φετινών γιορτών είναι το Desiré. Ακόμα κι αν το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς Desiré είναι η φημισμένη τούρτα του Saint Honore, θα χρειαστεί να αναθεωρήσεις. Ίσως τα ωραιότερα μελομακάρονα της Αθήνας βρίσκονται στη Δημοκρίτου 6 στο Κολωνάκι. Ιδανικό μέγεθος για να μπορείς να φας περισσότερα από ένα και οριακά τραγανό για να κρατάει το σωστό σιρόπιασμα που έχει.

Πολύ σωστά μελωμένα μελομακάρονα στο Sweet Alchemy του Παρλιάρου και θα τα βρείτε συσκευασμένα σε ένα λιτό μεταλλικό κουτί.

Το Sweet Alchemy του Παρλιάρου στην Ηροδότου είχε σοβαρή υποψηφιότητα για την πρώτη θέση.

Και το Sweet Alchemy του Παρλιάρου στην Ηροδότου 24 (Κολωνάκι) είχε βάλει σοβαρή υποψηφιότητα για την πρώτη θέση, αλλά έχασε στις λεπτομέρειες. Είναι πολύ σωστά μελωμένα μελομακάρονα και θα τα βρεις συσκευασμένα σε ένα λιτό μεταλλικό κουτί, ιδέα που  μου έκανε πολύ θετική εντύπωση. Το σιρόπιασμα είναι ίσως και παραπάνω από το κανονικό, ειδικά στη δεύτερη στρώση, αλλά εκεί είναι το μυστικό. Στο κάτω – κάτω, αν στο τέλος δεν κολλάει το χέρι σου από το σιρόπι, πως θα είσαι καλά με τον εαυτό σου ότι έφαγες το σωστό; Έξτρα έπαινος για το χοντροκομμένο καρύδι που θα βρεις πάνω τους.

Στου Παπασπύρου για μικρές μπουκιές, γεμάτες γεύση, που σε κάνουν να θυμηθείς το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.

Τα μικρά τραγανά μελομακάρονα του Παπασπύρου, με το διακριτικό μέλωμα είναι μία καλή επιλογή αν δε θέλεις χαρτοπετσέτα.

-Ποιες είναι θα έλεγες οι κλασσικές αξίες στο μελομακάρονο; 

Σίγουρα, ο πρώτος που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο Παπασπύρου (Πανόρμου 17). Μικρές μπουκιές, αλλά γεμάτες γεύση, σε κάνουν να θυμηθείς το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων: Δεν είναι μόνο η αγάπη, η καλοσύνη… είναι κι ο καταναλωτισμός, η λαιμαργία, τα σορόπια! Όσον αφορά στην τελευταία «αρετή», τα μικρά τραγανά μελομακάρονα, με το διακριτικό μέλωμα είναι μία καλή επιλογή αν δε θέλεις χαρτοπετσέτα για τα χέρια σου μετά. Υπάρχουμε και εμείς βέβαια που θέλουμε Wettex, αλλά αυτό το λύσαμε παραπάνω.

Το μελομακάρονο του Γαλυφιανάκη έχει χυμό από βιολογικά πορτοκάλια και αρώματα μπαχαρικών.

To σιρόπιασμα στα μελομακάρονα του Γαλυφιανάκη είναι ιδανικό ώστε να καταφέρνει να κρατάει ζωντανό το άρωμα τόσων γεύσεων.

Οφείλω να κάνω μνεία και στο μελομακάρονο του Γαλυφιανάκη ( Λεωφ. Μεσογείων 398, Αγ. Παρασκευή), λόγω του έντονου αρώματος πορτοκαλιού. Έχει χυμό από βιολογικά πορτοκάλια και αρώματα μπαχαρικών, το δε σιρόπιασμα είναι ιδανικό ώστε να καταφέρνει να κρατάει ζωντανό το υπέροχο άρωμα τόσων γεύσεων, μέχρι το τελευταίο μελομακάρονο του κουτιού.

Στο Le Greche τα μελομακάρονα φέτος έχουν την τιμητική τους (Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro).

Στο Le Greche για τους λάτρεις των πιο στεγνών μελομακάρονων που όμως κρατάνε καλά το μέλωμα.

-Όσοι κινούνται στα βόρεια, που μπορούν να σπεύσουν σε μια δύσκολη ώρα; 

Στο Le Greche στο Ψυχικό (Λυκούργου 2, Νέο Ψυχικό), βάζουν το μελομακάρονο σε βάζο, όσο να πεις είναι πρωτότυπο. Τα μικρά μελομακάρονα, όπως καταλαβαίνεις, έχουν και φέτος την τιμητική τους. Είναι άλλη μια επιλογή για τους λάτρεις των πιο στεγνών μελομακάρονων που όμως κρατάνε καλά το μέλωμα λόγω του ψησίματός τους.

Σην Τρούφα στη Δροσιά θα βρείτε τρεις επιλογές, σκέτα, με επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος ή με bitter.

Τα μελομακάρονα στην Τρούφα έχουν θέση στα must eat, λόγω του αρώματος τους.

Για τους ακόμα πιο βόρειους, θα πρότεινα την Τρούφα στη Δροσιά(Λεωφ. Θησέως 4, Δροσιά). Τρεις επιλογές, σκέτα, με επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος ή με bitter, θα έλεγα ότι έχουν θέση στα must eat, λόγω του αρώματος τους. Ίσως είναι το έντονο γαρύφαλλο που βοηθάει να καταλάβεις τι τρως και να ξεφύγεις από τις γευστικά flat επιλογές που υπάρχουν.

Σωστό τραγανό εξωτερικό που συγκρατεί το καταπληκτικό σιροπιασμένο κορμό. Aυτό είναι το μελομακάρονο στον Ανδριά.

Ο Ανδριάς, εκτός από προφιτερόλ φτιάχνει και μελομακάρονα-έκπληξη.

Θα έλεγα τέλος τον Ανδριά (Λεωφ. Καποδιστρίου 92, Νέα Ιωνία). Όταν είσαι signature για το προφιτερόλ σου, δύσκολα σε σκέφτεται κάποιος για τα μελομακάρονα. Λάθος! Ήταν η -θετική- έκπληξη των φετινών γιορτών γιατί ήταν κάτι ξαφνικό. Σωστό τραγανό εξωτερικό που συγκρατεί το καταπληκτικό σιροπιασμένο κορμό. Αξίζει σίγουρα μια δοκιμή.

Στο Φύσις θα βρείτε μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη και με σιρόπι αγαύης.

Το μελομακάρονο στο Φύσις δε σε λιγώνει, σου απομακρύνει κάθε ενδοιασμό να φας όσα αντέχεις.

-Υπάρχει καμία… αθώα επιλογή; 

Φυσικά. Στο Φύσις (Λεωφ. Μεσογείων 450, Αγ. Παρασκευή) βρήκα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη και με σιρόπι αγαύης. Ετοιμάσου για ένα μελομακάρονο του οποίου η έλλειψη ζάχαρης στο σιρόπι το καθιστά τόσο ελαφρύ, που το οποίο όχι μόνο δε σε λιγώνει, αλλά σου απομακρύνει κάθε ενδοιασμό να φας όσα αντέχεις.

 

Διαβάστε ακόμα: Έφτασε η 4η γενιά του θρυλικού «Βάρσου» της Κηφισιάς!

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top