To γλυκό σταφύλι που ονομάζουμε Μοσχάτο το βρίσκεις σε αφθονία στη Σάμο.

Ο τρύγος μόλις είχε τελειώσει. Όμως στα αμπέλια είχαν μείνει ακόμα μερικά διάσπαρτα τσαμπιά. «Είναι για προσωπική κατανάλωση» μου είπαν και εγώ δεν έχασα την ευκαιρία να «κλέψω» ένα και να γευτώ αυτό το γλυκό σταφύλι που ονομάζουν Μοσχάτο. Αυτό καλλιεργούν χρόνια τώρα, εδώ, στην Σάμο. Αυτό χρησιμοποιούν για να φτιάξουν το ΜΕΤΑΧΑ που κρύβει όλο τον πλούτο του νησιού μέσα του.

Το ιδανικό κλίμα και υπέδαφος γεννούν σταφύλια με εξαιρετικά αρώματα και σάκχαρα που το κατατάσσουν ανάμεσα στα πιο αρωματικά κρασιά στον κόσμο.

Το «Μοσχάτο της Σάμου» ή «μικρόρωγο» (το αποκαλούν έτσι γιατί οι ρόγες είναι πολύ μικρές) καλλιεργείται με τον παραδοσιακό τρόπο σε πεζούλες και τρυγιέται πάντα με το χέρι. Οι περισσότεροι αμπελώνες βρίσκονται στις καταπράσινες πλαγιές του όρους Άμπελος κι ευδοκιμεί χάρη στις εξαιρετικές συνθήκες που προσφέρει το νησί. Το ιδανικό κλίμα και υπέδαφος γεννούν σταφύλια με εξαιρετικά αρώματα και σάκχαρα που το κατατάσσουν ανάμεσα στα πιο αρωματικά κρασιά στον κόσμο. Αυτά τα σταφύλια, λοιπόν, έχουν επιλέξει πολλές δεκαετίες τώρα να χρησιμοποιούν για την παραγωγή του ΜΕΤΑΧΑ.

Μετά την οινοποίηση έρχεται η ώρα να τοποθετηθούν τα κρασιά σε δρύινα βαρέλια στο ειδικό κελάρι.

Έχοντας αυτό στο μυαλό μου, πάντα πίστευα ότι ο Οίκος ΜΕΤΑΧΑ διέθετε τα δικά του αμπέλια στο νησί. Όμως, η πραγματικότητα δεν ήταν αυτή. Για πολλά χρόνια συνεργαζόταν με τον Συνεταιρισμό Σάμου από όπου και προμηθευόταν το γλυκό κρασί που αποτελεί την βάση του αποστάγματος. Το κρασί έφευγε από το νησί και μεταφερόταν απευθείας στην Κηφισιά, στις εγκαταστάσεις του Οίκου ΜΕΤΑΧΑ όπου ωρίμαζε και παντρευόταν με τα υπόλοιπα εκλεκτά παλαιωμένα οινικά αποστάγματα και με ένα αρωματικό ελιξίριο από βότανα, για να δημιουργηθεί το κεχριμπαρένιο ποτό. Το 2017 ο Οίκος ΜΕΤΑΧΑ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Απέκτησε τον πρώτο δικό του αμπελώνα στη Σάμο στις πλαγιές του όρους Άμπελος,  και δημιουργήσει ένα δεύτερο «σπίτι» που το ονόμασαν LIKNON.

Το ισορροπημένο οικοσύστημα του αμπελώνα στο LIKNON έχει ως αποτέλεσμα μια μικρότερη συγκομιδή, αλλά με σταφύλια υψηλότερης ποιότητας.

Σε αυτό το νέο σπίτι του κεχριμπαρένιου αποστάγματος είχα την τύχη να βρεθώ και να δω από κοντά τον αμπελώνα. Έναν αμπελώνα που αποτελείται από αμπέλια ηλικίας έως 80 ετών και καλλιεργείται ακολουθώντας βιολογικές μεθόδους με το όραμα να λειτουργήσει ως παράδειγμα βιώσιμων γεωργικών πρακτικών για τους αγρότες της Σάμου. Το ισορροπημένο, λοιπόν, οικοσύστημα του αμπελώνα στο LIKNON έχει ως αποτέλεσμα μια μικρότερη συγκομιδή, αλλά με σταφύλια υψηλότερης ποιότητας, με πιο πυκνά αρώματα όπως μου είπαν. Μαθαίνω ακόμα ότι αφού τρυγηθούν παραδοσιακά με το χέρι, τα σταφύλια του αμπελώνα του LIKNON οινοποιούνται ακολουθώντας μια ιδιαίτερη διαδικασία: αμέσως μετά το πάτημα των σταφυλιών προστίθεται στον χυμό τους οινόπνευμα έως 15% κατ’ όγκο.

Οι περισσότεροι αμπελώνες βρίσκονται στις καταπράσινες πλαγιές του όρους Άμπελος.

Το οινόπνευμα «ενισχύει» τον χυμό του σταφυλιού και δεν επιτρέπει την έναρξη της ζύμωσης, κρατώντας ανέπαφα όλα τα ζωηρά, πρωταρχικά αρώματα του Μοσχάτου. Αυτός ο ειδικός τύπος κρασιού ονομάζεται «vin de liqueur» ή «mistelle». Το Μοσχάτο κρασί vin de liqueur έχει έντονο αρωματικό χαρακτήρα και αποκαλύπτει νότες ξηρών καρπών, μελιού και αποξηραμένων φρούτων. Μετά την οινοποίηση έρχεται η ώρα να τοποθετηθούν τα κρασιά σε δρύινα βαρέλια στο ειδικό κελάρι που έχει κατασκευαστεί εκεί στο LIKNON και παλαιώνουν για τουλάχιστον πέντε χρόνια ώστε να εξελιχθούν αρωματικά αποκαλύπτοντας πιο πολύπλοκες και ώριμες νότες. Αυτά, λοιπόν, τα κρασιά θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας πολύτιμης συλλεκτικής έκδοσης METAXA. Πότε; «Όταν έρθει η σωστή στιγμή» μου ανέφεραν.

Στο guest house του LIKNON θα μαγειρεύουν με όλα τα καλούδια που βγαίνουν ανάμεσα στα αμπέλια και τον ελαιώνα, με φρέσκα ψάρια και κρέατα από ντόπιου ψαράδες και παραγωγούς αντίστοιχα.

Όμως, το LIKNON δεν είναι μόνο ο αμπελώνας και το κελάρι. Ακολουθώντας ένα πετρόχτιστο μονοπάτι που περνάει από τις πεζούλες με τα αμπέλια οδηγήθηκα σε ένα υπόσκαφος κτίριο όπου έχει στηθεί ένα τραπέζι μοναστηριακού τύπου και ένα μπαρ. «Εδώ θα δεχόμαστε τους καλεσμένους μας και θα τους προσφέρουμε την φιλοξενία που τους αρμόζει» μου είπαν. Εκεί, λοιπόν, στο guest house θα μαγειρεύουν με όλα τα καλούδια που βγαίνουν ανάμεσα στα αμπέλια και τον ελαιώνα του LIKNON, με φρέσκα ψάρια και κρέατα από ντόπιου ψαράδες και παραγωγούς αντίστοιχα. Εκεί, θα σερβίρουν και τα κοκτέιλ που θα ετοιμάζουν με το ΜΕΤΑΧΑ. Έτσι όπως έγινε και με μένα. Με θέα την πράσινη πλαγία του όρους Άμπελος, με το μάτι να φτάνει στη θάλασσα και να βλέπει τον ήλιο να «σβήνει» πέφτοντας σε αυτή.

 

Διαβάστε ακόμα: Αρμονίες. Ιδέες για να συνοδεύσετε ένα ΜΕΤΑΧΑ Private Reserve.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top