Φωλιασμένο σε ένα μαγευτικό φυσικό σκηνικό, το ξενοδοχείο Grand Forest είναι τόσο ηπειρώτικο όσο και διεθνές.

Στην κορυφή του βουνού, φωλιασμένο σε ένα μαγευτικό φυσικό σκηνικό, το ξενοδοχείο Grand Forest διατηρεί την αύρα του Μετσόβου, αλλά καταφέρνει να έχει και διεθνή αέρα που του έχει αποφέρει ουκ ολίγα βραβεία. Κατ΄επανάληψη έχει βραβευτεί ως κορυφαίο Landmark Hotel της Ευρώπης.

Στο μπαρ του lobby για εξαιρετικό espresso, καυτό τσάι του βουνού, ντόπια αποστάγματα όπως η Χρυσή Βίδρα, αλλά και χοτ ντογκ με καπνιστό τυρί Μετσοβόνε.

Το ξενοδοχείο αριθμεί οκτώ κτίρια, 62 σουίτες, ατμοσφαιρικά σαλόνια αλπικής εξοχής και ένα «γυάλινο» spa. Στο πολυεπίπεδο σχήμα του, στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής αποκτούν νέα διάσταση μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση που υπογράφει ο Βαγγέλης Στυλιανίδης. Γκρίζα κεραμίδια, πέτρινες προσόψεις, ογκώδη δοκάρια και η ζεστή εσωτερική διακόσμηση  προσδίδουν στο ξενοδοχείο την ατμόσφαιρα ενός ηπειρώτικου σαλέ.

Το «γυάλινο» spa και ζεστή εσωτερική διακόσμηση οριοθετούν την ταυτότητα του Grand Forest.

Το Grand Forest είναι ένα ξενοδοχείο – προορισμός, ταξιδεύεις εκεί δηλαδή για να επισκεφτείς το συγκεκριμένο ενδιαίτημα. Και άλλα ξενοδοχεία το έχουν πετύχει αυτό, ειδικά απομονωμένα resorts όπου μπαίνεις και δεν ξαναβγαίνεις όσο διαρκεί η διαμονή σου. Λίγα ωστόσο είναι τα destination hotels που στέκουν ως αυτόνομες επιλογές σε προορισμούς έτσι κι αλλιώς εξαιρετικούς. Όπως το Ποσειδώνιο στις Σπέτσες ή το Grand Forrest στο βουνό απέναντι από το πανέμορφο Μέτσοβο.

Αριστερά: Ο Κίμων Φραγκάκης μετά το κυνήγι τρούφας με την ομάδα του Grand Forest. Δεξιά: Δοκιμάστε γιαούρτι με μέλι και φρεσκοτριμμένη τρούφα. Απίστευτης απλότητας και φινέτσας γλύκισμα. (Φωτό: Andro.gr).

Για να είμαστε ειλικρινείς: παλιότερα, στο φαγητό, το Grand Forest δεν κατέγραφε τις εξαιρετικές επιδόσεις του αδελφού εστιατορίου – ξενώνα “Γαλαξίας” μέσα στο χωριό, που ανήκει στην ίδια οικογένεια. Όμως από φέτος, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Πλέον, υπάρχουν επιπλέον γευστικοί λόγοι για να επιλέξει κανείς το Grand Forest. Ο πιο ηχηρός είναι το νέο μενού του εστιατορίου “Metsovo 1350M” που υπογράφει ως σύμβουλος ο Γκίκας Ξενάκης, σεφ του αθηναϊκού Aleria, και βραβευμένος μεταξύ άλλων ως Cuisinier 2020 από τον σοβαρό οδηγό εστιατορίων Gault & Millau. Δεν είναι όμως αυτός ο μόνος λόγος.

Βαθιά υπόκλιση στις μετσοβίτισσες γιαγιάδες οι οποίες παραδίδουν μαθήματα υψηλής… πιτοτεχνίας στο Grand Forest.

Digestif ή καφές; Εξαιρετικό παλαιωμένο τσίπουρο από την Ήπειρο, και espresso στο lobby του Grand Forest. (Φωτό: Andro.gr).

Ας ξεκινήσουμε από το μπαρ στο lobby. Πρώτον, έχει εξαιρετικό espresso. Πυκνό, διαπεραστικό, δυνατό, και σερβιρισμένο σωστά. Και τσάι του βουνού, και εκλεκτά αποστάγματα όπως η ηπειρώτικη Χρυσή Βίδρα, το παλαιωμένο τσίπουρο δηλαδή του Γκλίναβου. Ό,τι πρέπει για ρέμβη μπροστά στις χρυσοκόκκινες φλόγες στο τζάκι, με τα γαλαζωπά χιονισμένα βουνά στον ορίζοντα.

Εκτός από τα ποτά και τα ροφήματα, το lobby bar έχει αναβαθμίσει και το φαγητό του. Τα συνήθως διεκπεραιωτικά σνακ όπως το μπέργκερ ή το χοτ ντογκ, αποκτούν εδώ κρεάτινη ουσία και γευστικό βάθος με την προσθήκη τοπικών νοστιμιών όπως το καπνιστό τυρί μετσοβόνε.

Αριστερά: Η χειροποίητη πίτα από τις γιαγιάδες του χωριού, λίγο πριν μπει στους φούρνους του Grand Forest. Δεξιά: Τσάι του βουνού, σου ζεσταίνει την καρδιά. (Φωτό: Andro.gr).

Συνεχείς βελτιώσεις γίνονται και στο πρωινό. Από την πρώτη χρονιά της λειτουργίας του ξενοδοχείου το πρωινό ήταν πλούσιο και είχε τοπικά προϊόντα, όμως κι αυτό εξελίσσεται, ενσωματώνοντας τοπικές γεύσεις όπως η “ταπεινή” αλευρόπιτα που κουβαλάνε όλο το άρωμα και τη μνήμη της ηπειρώτικης “cuccina povera”.

Μιλώντας για πίτες, δεν μπορούμε να μην κάνουμε ειδική μνεία και ταυτόχρονα βαθιά υπόκλιση στις μετσοβίτισσες γιαγιάδες οι οποίες, κατόπιν συνενόησης με τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, παραδίδουν μαθήματα υψηλής… πιτοτεχνίας στο Grand Forest. Στην επίσκεψη μας, η κυρία Κούλα και η κυρία Όπω, δύο εξαιρετικής λαϊκής αρχοντιάς κυρίες, μας έφτιαξαν συγκινητικές χορτόπιτες δικαιώνοντας πλήρως τη φήμη της πατρίδας τους ως πατρίδας της καλύτερης πίτας.

Αφού βολτάρετε στις ρεματιές και ξετρυπώσετε αρωματικές τρούφες, θα απολαύσετε ριζότο με τρούφα και εκλεκτό ντόπιο βούτυρο του Ιδρύματος Τοσίτσα, καθισμένοι στον ήλιο.

Αριστερά: Decanting με κλασικό καμπερνέ από το Κατώγι Αβέρωφ. Δεξιά: Το θρυλικό βούτυρο του Ιδρύματος Τοσίτσα, μια γευστική βόμβα. (Φωτό: Andro.gr).

Στις περιφερειακές του ξενοδοχείου γαστρονομικές εμπειρίες που μπορείτε να κλείσετε και να ζήσετε, ξεχωρίζει το κηνύγι της τρούφας με την λεβέντισσα Κατερίνα Νόλλα, αυθεντική τρουφολόγο και τρουφοκυνηγό, και φυσικά τα υπέροχα, μαλλιαρά σκυλιά της. Αφού βολτάρετε στις ρεματιές και ξετρυπώσετε τις αρωματικές τρούφες, θα σας στρώσει τραπέζι στο ζεστό ξύλινο τσαρδί της για να απολαύσετε σούπα άγριων μανιταριών, ριζότο με τρούφα μαντεκαρισμένο με εκλεκτό ντόπιο βούτυρο του Ιδρύματος Τοσίτσα, ακόμα και γιαούρτι με ντόπιο μέλι και φρεσκοτριμμένη τρούφα: Αποκάλυψη.

Και τέλος, το εστιατόριο “Metsovo 1350Μ”, μπορεί να διηγηθεί με τη σειρά του τη δική του ιστορία επιτυχίας. Από την πρώτη στιγμή δημιουργήθηκε με σκοπό να παντρέψει τη σύγχρονη γαστρονομία με τα ντόπια υλικά και τις παραδοσιακές συνταγές. Σκαρφαλωμένο στα 1350 μέτρα (εξ ου και η ονομασία του) της Πίνδου, συνδυάζει τη θέα που σου κόβει την ανάσα με τη γευστική απόλαυση. Και με την συνοδεία εκλεκτών κρασιών της περιοχής. από το ενημερωμένο κελάρι του ξενοδοχείου.

Στο Metsovo 1350Μ, δοκιμάστε τα πιάτα του Γκίκα Ξενάκη όπως το ταρτάρ μοσχαριού με κρέµα φουντουκιού, καπνιστό τυρί και πίκλες από παντζάρια.

Αριστερά: Ταρτάρ μοσχαριού με κρέµα φουντουκιού, καπνιστό τυρί Μετσόβου και πίκλες από παντζάρια. Δεξιά: τραγανό αυγό με σπανάκι, χωριάτικο λουκάνικο και σάλτσα από Γραβιέρα µε τρούφα. (Φωτό: Andro.gr).

Τώρα, με την παρουσία του consultant chef Γκίκα Ξενάκη η γευστική εμπειρία στο “Metsovo 1350M” αποκτά επιπλέον βάθος. Αίφνης, βρίσκεσαι μπροστά σε πιάτα όπως το καπνιστό χέλι με το ψητό αχλάδι, την κρέμα φάβας και το χειμωνιάτικο pesto χορταρικών, την πέστροφα Αώου με πουρέ καπνιστής σελινόριζας, τα ψητά παντζάρια σε γλυκά μπαχαρικά και σάλτσα από άνηθο και μέλι καστανιάς, τα μοσχαρίσια μάγουλα που σιγοψήνονται για 12 ώρες στο ζωμό τους με δεντρολίβανο, ή το σιγομαγειρεμένο σε κόκκινο κρασί αγριογούρουνο.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις που συνυπογράφουν ο Γκίκας Ξενάκης και ο executive chef του εστιατορίου Βασίλης Γιαννούλης. “Το εστιατόριο του Grand Forest βρίσκεται σε ένα βουκολικό τοπίο. Σε έναν τόπο με μεγάλη ιστορία στην ελληνική κουζίνα. Σεβόμενοι την βαθιά παράδοσή του, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε μια κουζίνα θαλπωρής και νοστιμιάς, τόσο στην μεσημεριανή bistrot εκδοχή της όσο και στις fine dining προτάσεις μας”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γκίκας Ξενάκης.

Συμπέρασμα: Το Grand Forest ήταν ήδη ψηλά, δεσπόζει άλλωστε γεωργραφικά πάνω από το Μέτσοβο. Αποδεικνύει όμως, ότι στοχεύει κάθε χρόνο και ψηλότερα.

 

Διαβάστε ακόμα, 15 χρόνια Sani Gourmet Festival: επιστρέφει φέτος με κορυφαίους έλληνες σεφ.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top