Οι ανάγκες μας εξελίσσονται, και μαζί η τροφή μας. Η pasta, μια από τις πιο βασικές και αγαπημένες γεύσεις, ανανεώνονται για να γίνουν πιο υγιεινά και πιο νόστιμα. Λίγο πριν κλείσει τα 100ά της γενέθλια (ιδρύθηκε το 1927), η εταιρεία που δεν πρέπει να ξεχάσει ο Ακάκιος φέρνει στην αγορά μία ακόμα καινοτομία, την pasta με φυτική πρωτεϊνη. Τη δοκιμάσαμε στο κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι, και τα βρήκαμε πολύ ωραία.
Τι είναι όμως η pasta με φυτική πρωτεϊνη MISKO Protein; Πρόκειται για υψηλής ποιότητας pasta από σκληρό σίτο, ενισχυμένα με 12,3% επιπλέον φυτική πρωτεΐνη από αρακά, αλλά και ωφέλιμο κουρκουμά (0,7%). Η κουρκουμίνη, βασικό συστατικό του κουρκουμά, έχει ευεργετικές ιδιότητες στο ανασοποιητικό σύστημα, τον μεταβολισμό, και πολύ σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Σε αυτήν οφείλεται και το χαρακτηριστικά πορτοκαλί χρώμα της pasta MISKO Protein.
Αν είστε και εσείς από εκείνους τους λεπτολόγους που διαβάζουν τους πίνακες διατροφικής δήλωσης στη συσκευασία των τροφίμων, τότε θα διαπιστώσετε ότι τα MISKO Protein έχουν σχεδόν διπλή πρωτεΐνη σε σχέση με την παραδοσιακή pasta (20g πρωτεΐνης ανα 100g), αλλά περίπου τα μισά σάκχαρα, και επιπλέον έχουν χαλκό και μαγγάνιο. Είναι μία πολλαπλά θρεπτική τροφή, χαμηλή σε λιπαρά. Επιπλέον, είναι και νόστιμα.
Για του λόγου το αληθές, κάναμε τη δοκιμή μας και φτιάξαμε μια ωραία μακαρονάδα με ένα πακέτο Σπαγγέτι MISKO Protein για τέσσερα άτομα. Στην ιστοσελίδα της ΜISKO θα βρείτε και συνταγές, αλλά επειδή είμαστε του αυτοσχεδιαστικού τύπου, προτιμήσαμε να κάνουμε κάτι μόνοι μας αφήνοντας την ίδια τη γεύση του ζυμαρικού να μας καθοδηγήσει και χτίσαμε επάνω της.
Καταρχάς, έχοντας τα μισά σάκχαρα, είναι λιγότερο γλυκά στη γεύση από ό,τι η παραδοσιακή pasta. Αυτό αμέσως σε προδιαθέτει σε πιο ελαφρά και λιγότερα λιπαρά συστατικά. Έτσι φτιάξαμε μια σάλτσα από διάφορα λαχανικά που είχαμε πρόχειρα (μπρόκολο, καρότο, κολοκυθάκια) κομμένα σε μικρά κομμάτια, που πρώτα μαγειρέψαμε λίγο στον ατμό και έπειτα τα ρίξαμε σε φρεσκοτριμμένη ντομάτα με ελάχιστο λάδι. Όπως και στην παραδοσιακή pasta, για καλύτερο αποτέλεσμα τελειώσαμε τη βράση μέσα στη σάλτσα. Σερβίραμε με τριμμένη ξηρή μυζήθρα· το λευκό τυρί της πηγαίνει εξίσου καλά με τα κίτρινα τυριά, ακόμα και καλής ποιότητας παρμεζάνα. Ήταν ένα εύκολο, αλλά νόστιμο γεύμα.
Η γεύση έδειξε ότι η πρώτη ύλη είναι καλής ποιότητας. Η γεύση του κουρκουμά «ακούγεται», αλλά όχι με τον υπερβολικό τρόπο που έχει στη φυσική του μορφή ή στο κάρυ. Και η λιγότερο γλυκιά γεύση τους συνδυάζεται καλύτερα με τις υγιεινότερες επιλογές που κάναμε σε σχέση με τις πιο βαριές σάλτσες. Για ακόμα πιο υγιεινό αποτέλεσμα, μπορεί κανείς να ψιλοκόψει λαχανικά της επιλογής του και στο τέλος απλώς να τα ανακατέψει με τα ζυμαρικά αμέσως μετά το σούρωμα με ελάχιστο από το νερό τους πίσω στην κατσαρόλα. Και σκέτα τρώγονται, με λίγο τριμμένο τυρί και λίγο λάδι.
Φυσικά, τίποτα δεν εμποδίζει να τα συνδυάσετε και με ζωική πρωτεΐνη, με ψάρι, γαρίδες ή άλλα θαλασσινά (μπορεί δηλαδή να γίνει η βάση ενός ενδιαφέροντος σαρακοστιανού γεύματος). Η δική μας δεύτερη δοκιμή έγινε με μπέικον που μάς έφεραν από μια φάρμα στο Νorthamptonshire, κρασί και μανιτάρια. Επίσης, θα κάνει πολύ καλό πρώτο πιάτο σε μικρή ποσότητα, σαν εισαγωγή για δεύτερα πιάτα με ψάρι ή κοτόπουλο.
Γενικά, πέρα από τις αντικειμενικά θετικότερες τιμές σε μια σειρά από διατροφικές παραμέτρους (είμαι υπερβολικά φίλος των παραδόσεων και της ιταλικής pasta για να πω “πλεονεκτήματα”), τα MISKO Protein έχουν από τη γεύση τους την ψυχολογική επίδραση να σε εμπνέουν προς μια πιο ελαφρά μαγειρική. Ακόμα και μετά το φαγητό θα ακολουθήσει πιο φυσικά ως γεύση ένα φρούτο ή ένα στεγνό γλυκό με μέλι και ξηρούς καρπούς, παρά κάτι κρεμώδες ή βουτυράτο.
Τα MISKO Protein είναι μια νόστιμη και θρεπτική εναλλακτική στην παραδοσιακή pasta, η οποία προσφέρει περισσότερη και καλύτερη ενέργεια και παράλληλα ενθαρρύνει τη φαντασία για νέες πιο ελαφρές συνταγές, που τις κάνεις μόνος σου ή τις βρίσκεις εδώ. Είναι χρήσιμη για όποιον θέλει να ακολουθήσει μια διατροφή με λιγότερα σάκχαρα, και για όποιον αναζητά μία επιπλέον πηγή φυτικής πρωτεΐνης.
Αλλά και οι ειλικρινείς φίλοι της παραδοσιακής pasta θα τα δοκιμάσουν για τη γεύση τους και τους “μεσογειακούς” συνδυασμούς που εμπνέει. Άλλωστε, η pasta είναι ένας καμβάς για πειράματα και γαστρονομική φαντασία.
Διαβάστε ακόμα: Άλλο αλ ντέντε κι άλλο al dente.