H «γωνιά» των Lidl με τα αλλαντικά κρύβει πολλές και αγαπησιάρικες εκπλήξεις.

Ο δύσκολος χειμώνας που ξεκίνησε μας προσγειώνει στην ουσία των πραγμάτων: Η ζωή είναι πολύτιμη, υπάρχουν κι άλλα πράγματα έξω από τη δουλειά, μας λείπουν αυτοί για τους οποίους νοιαζόμαστε πραγματικά, δεν χρειάζεται να ξοδέψεις μια περιουσία για να περάσεις καλά, και τόσα ακόμα…

Η έξοδος μας έχει γίνει μια επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ και η διασκέδαση ένα τραπέζι με τα πολύ κοντινά μας πρόσωπα και με γεύσεις αυθεντικές. Να γιατί είναι πολύ σωστό το timing των Lidl που γέμισαν τα ράφια τους λίγες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα με ελληνικά καλούδια, με τοπικά γκουρμέ προϊόντα που δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τα διεθνή ντελικατέσεν.

Ειδικά η «γωνιά» με τα αλλαντικά κρύβει πολλές και αγαπησιάρικες εκπλήξεις, από τον βουβαλίσιο καβουρμά της Κερκίνης, ως το περίφημο σουτζούκι του γνωστού μας Μιράν από την παραδοσιακή οδό Ευρυπίδου, ανάμεσα στα μπαχαράδικα.

Το τραπέζι είναι έτοιμο. Για λίγους, αλλά αγαπημένους ανθρώπους μας.

Γουλιές και μπουκιές αισιοδοξίας

Γεμίζοντας το καλάθι σας με τα τοπικά ελληνικά προϊόντα του κοντινού σας Lidl, θα πετύχετε χωρίς άγχος ένα γενναιόδωρο γαστρονομικό ταξίδι απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας. Οι προσιτές τιμές και η ποικιλία τους θα σας εμπνεύσουν σίγουρα για να στήσετε και δεύτερη γιορτή για να καλύψετε… γεωγραφικά όσα δεν προλάβατε με την πρώτη.

Τώρα που τα γιορτινά φώτα ανάβουν δειλά, γεμίζουμε κι εμείς σιγά σιγά με αισιοδοξία. Ειδικά φέτος, έχουμε ανάγκη από την ευωχία της απλότητας, που θα μας φέρει κοντά και θα μας θυμίσει ότι κάποιες αξίες, όπως η γεύση, η αγάπη, η χαρά, η αισιοδοξία που λέγαμε, δεν σβήνουν ποτέ. Κι αν πάνε να τρεμοσβήσουν, είναι στο χέρι μας να τις κάνουμε να λάμψουν.

Tο περίφημο σουτζούκι του γνωστού μας Μιράν είναι μια πρώτης τάξεως επιλογή.

Θέλουμε να αρχίσουμε να αποχαιρετάμε το 2020 δίνοντάς του δυνατή γεύση, όπως το αποτύπωμα που άφησε στις ζωές μας.

Τα αλλαντικά πρωταγωνιστούν στο ελληνικό τραπέζι, τέτοιες μέρες. Αποτελούν αφετηρία ενός τσιμπουσιού με αξιώσεις, εμπλουτίζουν ένα φίνο δείπνο ή στέκονται αυτόνομα, μαζί με τυριά και ντιπ, ως βάση ενός παρεΐστικου απεριτίφ, γεμάτου χρώματα και μυρωδιές.

Το παστράμι Αγράφων θα δώσει άλλο τόνο στο τραπέζι σας.

Πλούσιες γεύσεις, καλό κρασί και μια φροντισμένη -χωρίς φιοριτούρες όμως- παρουσίαση αποτελούν εχέγγυο για μια ελληνικότατη γευσιγνωστική βραδιά που θα γράψει χαμόγελα στα πρόσωπα των αγαπημένων μας. Θέλουμε να αρχίσουμε να αποχαιρετάμε το 2020 δίνοντάς του δυνατή γεύση, όπως το αποτύπωμα που άφησε στις ζωές μας.

Το καλό κρασί είναι καλός «αγωγός» διασκέδασης και χαράς.

Αποχαιρετάμε το ζόρικο 2020 με μερικά δειλά, μικρά καλέσματα σε στενό κύκλο και με τη σιγουριά που εμπνέουν οι στιβαρές γεύσεις δοκιμασμένων ελληνικών προϊόντων. Προσκεκλημένοι μας οι μετρημένοι στα δάκτυλα άνθρωποι με τους οποίους θέλουμε να μοιραζόμαστε ό, τι πιο εκλεκτό, αλλά όχι απαραίτητα “στημένο”.

Συνδυάστε τα αυθεντικά αλλαντικά και τυριά από όλη την Ελλάδα και με αντίστοιχα κρασιά με ταυτότητα: από σαντορινιό Ασύρτικο μέχρι Ξινόμαυρο εξ Αμυνταίου.

Ο βουβαλίσιος καβουρμάς της Κερκίνης μαζί με ένα ποτήρι ξινόμαυρο. Γκαραντί επιλογή.

Ένα τραπέζι χαλαρής αφθονίας ξεκινά από μια επίσκεψη στο κοντινό μας Lidl. Η ποικιλία στα προϊόντα εμπνέει για την δημιουργία ενός πλούσιου μωσαϊκού υφών, γεύσεων και αισθήσεων. Στον χειμερινό μπουφέ, όλα έχουν την θέση τους: από τα πικάντικα λουκάνικα μέχρι τα φίνα, λεπτοκομμένα αλλαντικά. Και μαζί αυθεντικά τυριά από όλη την Ελλάδα και κρασιά με ταυτότητα, από σαντορινιό Ασύρτικο μέχρι Ξινόμαυρο εξ Αμυνταίου.

Αραδιάστε. Απολαύστε. Repeat.

Η καλοπέραση αρχίζει

Σε έναν γαστρονομικό αυτοσχεδιασμό με πρωταγωνιστές το απάκι, το μοσχαρίσιο λουκάνικο, το σύγκλινο Μάνης, το καπνιστό ψαρονέφρι, το πιπεράτο λουκάνικο Λευκάδας και τον αρωματικό καβουρμά, το τέμπο της απόλαυσης δίνουν τα τυριά και τα κρασιά δρώντας ως καταλύτες. Μια μεστή μπουκιά από μια εύρυθμη διλογία τυριού-αλλαντικού γεμίζει το στόμα και “σβήνει” με ελληνικό κρασί, για να “ανάψει” πάλι χάρη σε κάποιον διαφορετικό συνδυασμό.

Πώς μπορείτε να πείτε όχι στο καπνιστό ψαρονέφρι;

Με τη λογική του mix&match, τσιμπώντας και τσουγκρίζοντας, δημιουργούμε εν προόδω ένα καλοκουρδισμένο απεριτίφ.

Ο πελοποννησιακός ημίξηρος ροζέ οίνος Eden Drop κάνει ανατρεπτικό παιχνίδι με την αλμυροπικάντικη, μεσσηνιακή σφέλα ή το πεντανόστιμο (φουλ στο umami) Σαν Μιχάλη από την Σύρο. Οι λάτρεις του λευκού κρασιού θα συνδυάσουν κλασικά τις βουτυράτες φέτες (Πίνδος, Καλάβρυτα, Τρίπολη) με τραγανά παξιμάδια και πικάντικες αλοιφές με βάση την πιπεριά και την ντομάτα.

Ο πελοποννησιακός ημίξηρος ροζέ οίνος Eden Drop έχει απίστευτα οικονομική τιμή.

Τι καλύτερο για ένα προ-εορταστικό καλωσόρισμα των δικών μας ανθρώπων από ένα ποτήρι κόκκινο, μεστό κρασί σαν το ξινόμαυρο Reserve;

Στο ξαναγέμισμα τσουγκρίζουμε. Και καθώς γευόμαστε και μυρίζουμε τα καλούδια μας, προτρέπουμε ο ένας τον άλλον να δοκιμάσει “από αυτό” και “από εκείνο”. Οι αμετανόητοι Instagrammers της συντροφιάς φωτογραφίζουν τη χαλαρή μέθεξη. Σε αυτό συντείνει και το δικό μας μεράκι να τα σερβίρουμε περιποιημένα και γιορτινά: ξύλινα πλατό για ρουστίκ κοπή επί τόπου, και όμορφα σερβίτσια και μπωλάκια υποδέχονται το φαγητό μας. Με την λογική του mix&match δημιουργούμε εν προόδω μια καλοκουρδισμένη οινοποσία.

Στο ξαναγέμισμα τσουγκρίζουμε για το καλό.

 

Χρήσιμα tips για την ενορχήστρωση

Ένα γενναιόδωρο δείπνο ή παρατεταμένο απεριτίφ μοιάζει με μουσικό κοντσέρτο: χρειάζεται κούρδισμα, αρμονία, ισορροπία, αλλά και στοιχεία έκπληξης – έκρηξης για να πετύχει. Μόνο που εδώ δεν μιλάμε για συμφωνική ορχήστρα υπό την μπαγκέτα ενός αυστηρού μαέστρου, αλλά για έναν τζαζ αυτοσχεδιασμό που δεν ξέρεις ποτέ που θα καταλήξει.

«Επενδύστε» στα ελληνικά τυριά, τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα εποχής.

Σερβίρετε τα κριτσίνια μέσα σε γυάλινα ποτήρια και τα παξιμάδια σε μεγάλες πιατέλες, γύρω από τα τυριά και τα αλλαντικά της αρεσκείας σας. Το λαδοτύρι Μυτιλήνης και το πεκορίνο Αμφιλοχίας, δύο σκληρά, ελληνικά τυριά με δυνατή γεύση, θα δέσουν ιδανικά με τον βοδινό παστουρμά και το ριγανάτο λουκάνικο Μιράν.

Δροσερό πράσινο μήλο, αρωματικό αχλάδι, αφράτα καρύδια και τραγανά αμύγδαλα θα συνοδεύσουν τα λευκά, μαλακά τυριά.

Σουτζούκι ή βοδινό λουκάνικο;

Η πικάντικη έκρηξή θα μαλακώσει με τις κατάλληλες πρασινάδες και δροσερές αλοιφές, αλλά και με ένα φρουτώδες chutney, ή κάποιο ελαφρύ γιαούρτι. Ακόμα και ένα δροσάτο, ξινό τουρσί θα “παίξει” μια χαρά στην παρέα.

Τα ελληνικά τυριά με δυνατή γεύση, θα δέσουν ιδανικά με τον βοδινό παστουρμά και το ριγανάτο λουκάνικο Μιράν.

Επενδύστε στα φρούτα εποχής και στους ξηρούς καρπούς, σα να ήταν τα μπάσα όργανα της ορχήστρας σας, αυτά που κρατούν τον ρυθμό και δίνουν χώρο στην καυτερή/αλμυρή μελωδικότητα να εκφραστεί. Δροσερό πράσινο μήλο, αρωματικό αχλάδι και γουρλίδικο ρόδι, αλλά και τροφαντά κάστανα, αφράτα καρύδια και τραγανά αμύγδαλα θα συνοδεύσουν τα λευκά, μαλακά τυριά και θα υποστηρίξουν τα κρασιά.

Δημιουργείστε ευφάνταστα πλατό.

Δημιουργήστε πλατό που θα καθοδηγούν τους καλεσμένους σε μπουκιές χαράς. “Πέταλο” βοδινού σουτζουκιού με φέτα, καπνιστό παστράμι με διαπεραστικό αρσενικό Νάξου και γλυκό, ριγανάτο ψαρονέφρι με ξινό, κατσικίσιο μονεμβασιώτικο τυρί.

Τα λευκά τυριά δεν λείπουν.

Βάλτε το απάκι, το ψαρονέφρι και το σύγκλινο στο τηγάνι για μερικά λεπτά. Αρχίστε να δέχεστε γλυκιές «επιθέσεις» αρωμάτων.

Ανοίξτε εγκαίρως τα κρασιά για να αναδώσουν τα αρώματά τους και να ανασάνουν. Φροντίστε το λευκό και το ροζέ σας να είναι αρκούντως δροσερά για να ξεδιψούν τις λαχταριστές πιπεράτες και λιπαρές μπουκιές.

Μην ξεχάσετε να παγώσετε καλά το ροζέ.

Βάλτε το απάκι, το ψαρονέφρι και το σύγκλινο στο τηγάνι για μερικά λεπτά, ίσα να τα καβουρδίσετε και γαρνίρετε με λίγο δενδρολίβανο ή άλλα φρέσκα μυρωδικά. Σε ένα πιο βαθύ πιατάκι, ανακατέψτε τα και δημιουργήστε μια τολμηρή τριλογία από τρία αγαπημένα ελληνικά αλλαντικά.

Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι θα κάνει τη διαφορά.

Για πιο comfort καταστάσεις, όπως Κυριακάτικο brunch, βάλτε και αυγά στο τηγάνι, με πάπρικα και παρθένο ελαιόλαδο. Ένα ποτήρι ροζέ κρασί είναι ό, τι πρέπει για τις πρώτες μεσημεριανές ώρες και άριστη συνοδεία ενός χορταστικού πιάτου με αυγά και λουκάνικα.

Σχεδιάστε από τώρα το Κυριακάτικο brunch.

Πίσω στο χαλαρό μας κάλεσμα, οι λεπτοκομμένες φέτες των αλλαντικών Lidl επιτρέπουν στον οικοδεσπότη να τις σερβίρει όμορφα διπλωμένες και να τις ξαπλώσει πάνω σε τρυφερά φύλλα ρόκας ή σπανακιού ή να τις “στολίσει” με μερικές πολύχρωμες, καυτερές πιπεριές.

Σουτζούκι, λιαστές ντομάτες και καυτερές πιπεριές. Αντέχετε; Θα το χαρείτε.

Οι προσιτές τιμές και η ποικιλία των Lidl θα σας εμπνεύσουν να στήσετε και δεύτερη γιορτή.

Ο παραδοσιακός βουβαλίσιος καβουρμάς έχει θέση ακόμα και ανάμεσα στα πιο φίνα πιάτα: το παραδοσιακό του kick τραβά την προσοχή και όλοι θα ζητήσουν “λίγο ακόμα”. Κάνει κι αυτός παρέα στα αβγά ή τρώγεται και ωμός σε μικρά κυβάκια και συνοδεύεται υπέροχα με ένα ξινόμαυρο κρασί. Συνδυάζεται με λαχανικά, ακουμπά πάνω σε λίγο φρυγανισμένο ψωμί και απογειώνει τα κοντά ζυμαρικά σας, στην περίπτωση που τον οραματίζεστε μαγειρεμένο. Το ξινόμαυρο Reserve θα γίνει ο καλύτερός του φίλος.

Δοκιμάστε τα θαυμαστά αλλαντικά μαζί με τα τουρσιά που θα βρείτε στα Lidl.

Επιλέξτε να σερβίρετε τα τυριά ολόκληρα ή σε χορταστικά κομμάτια. Αποφύγετε τα μικρά “παιδικά” κυβάκια με τις οδοντογλυφίδες και εντάξτε τα μάτια στο παιχνίδι της απόλαυσης: αξίζουν να αντικρίσουν ένα θέαμα χορταστικό και δελεαστικό. Η διαδικασία κατά την οποία κάθε καλεσμένος θα κόβει με το μαχαίρι την ποσότητα που θέλει είναι μες στο παιχνίδι, για να αντιλαμβάνεται ιδίοις χερσί την υφή και την σκληρότητα του κάθε τυριού ή την γαλακτώδη μαλακότητά του.

 

//Eυχαριστούμε το εστιατόριο Zampanó ( Σαρρή 18, Αθήνα, 21 3023 3244) για τη φιλοξενία

 

Διαβάστε ακόμα: Ώρα για απεριτίφ – Μεταξύ τυριού, κρασιού και καλής παρέας.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top