mono1a

Το μέρος είναι ζεστό και παρεϊστικο, αλλά τα πιάτα προχωρημένα, όπως σπανάκι, χτένια σωτέ, καβουρδισμένο σπεκ, τραγανές νιφάδες ρυζιού με βινεγκρετ από oyster sauce και λάιμ.

Στα γραφικά δρομάκια της “κάτω” Πλάκας, κοντά στη Μητρόπολη, ένα ατμοσφαιρικό εστιατόριο εμφανίζεται μπροστά μου και με προσκαλεί να περάσω το κατώφλι του. Η λιτή διακόσμηση και η ατμοσφαιρική μουσική με χαλαρώνουν και δεν βλέπω την ώρα να πάρω στα χέρια μου το μενού και να δω αν όντως το εστιατόριο αυτό είναι δεν έχει σχέση με τα τουριστικά μαγαζιά της περιοχής.

Ευφάνταστα και με τις μεσογειακές γεύσεις να πρωταγωνιστούν, τα πιάτα του Βασίλη Βασιλείου χαρακτηρίζονται από φρεσκάδα και δημιουργικότητα. Σου κλείνουν το μάτι και σε κάνουν να θέλεις να τα δοκιμάσεις όλα. Γρήγορα, στο τραπέζι μου προσγειώνονται μία πολύχρωμη σαλάτα με φύλλα ρόκας, μανιτάρια του δάσους, φέτες από σιγομαγειρεμένο στήθος μοσχαριού και νιφάδες από πεκορίνο, όπως και μία με χτένια σοτέ και σπανάκι με σπεκ..

Μαγικό το ριζότο με συκωτάκια πουλιών, ένα ευφυές πιάτο που θυμίζει την παραδοσιακή μαγειρίτσα.

Ακολουθεί ένα  μαγικό ριζότο με συκωτάκια πουλιών, που θυμίζει την παραδοσιακή μαγειρίτσα και η μοσχοβολιά του με  «σέρνει απ’ τη μύτη». Μετά, σειρά έχουν τα γιουβαρλάκια σφυρίδας, το εξαιρετικό ταρτάρ και το κατσικίσιο τυρί σε κρούστα από αμύγδαλο και μαστίχα με σάλτσα από γλυκό του κουταλιού λεμόνι.

Το ευχαριστιέμαι τόσο που θέλω κάτι ακόμα ώστε να συνεχίσω το γαστριμαργικό μου ταξίδι. Έτσι, τού ‘δωσα να καταλάβει και με τα γλυκά: σουφλέ σοκολάτας με φυστικοβούτυρο και συννεφένια μαρέγκα που ήρθε συνοδεία λεμονάτης βανίλιας και καραμελωμένων βιολετών. Ακόμα και το περίφημο New York cheesecake του «Mono» με τραγανό μπισκότο και αφράτη κρέμα αρωματισμένη με τόνγκα (μπαχαρικό) και μαρμελάδα από κορινθιακή σταφίδα, βρήκε χώρο στο στομάχι μου.

Όλα αυτά συνοδεία θαυμάσιων κρασιών, που επιλέγεις μέσα από μια μεγάλη γκάμα ελληνικών και ξένων ετικετών. Έφυγα χορτάτος από αρώματα και γεύσεις και το «Mono» που σκεφτόμουνα ήταν πότε θα ξανάρθω.

mono2a

Τα πιάτα του σεφ Βασίλη Βασιλείου είναι μεσογειακά, αλλά με μια περίπλοκη, δουλεμένη σπιρτάδα. Δεξιά, το μπαρμπούνι φιλέτο σοτέ σε κρούστα από φιστίκι Αιγίνης, σέσκουλα με μαυρομάτικα, σάλτσα πορτοκάλι και πατζάρι σε δύο υφές.

//Mono Restaurant, Μπενιζέλου Παλαιολόγου 4Γ, Πλάκα, τηλ: 2103226711, 

 

Διαβάστε ακόμα: Οι μυστικές διευθύνσεις της Αντζελίνας Καλογεροπούλου (Two Minutes Angie). 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top