Ο διεθνής αμπελώνας είναι γεμάτος από μεγάλους μονοποικιλιακούς οίνους, οι οποίοι ωριμάζουν σε κάποιο πολύτιμο κελάρι.

Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσει κανείς στο έπακρο και ατόφια, τα χαρακτηριστικά μιας συγκεκριμένης ποικιλίας σταφυλιού, είναι, φυσικά, επιλέγοντας μονοποικιλιακά κρασιά. Εκεί μπορούν να αναδειχθούν όλα τα όμορφα γνωρίσματά μιας ποικιλίας, αλλά και οι ατέλειές της που όμως την κάνουν διαφορετική και ενδεχομένως να είναι και ο λόγος που την αγαπάμε περισσότερο. Ο διεθνής αμπελώνας είναι γεμάτος από μεγάλους μονοποικιλιακούς οίνους, οι οποίοι ωριμάζουν σε κάποιο πολύτιμο κελάρι της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, αλλά και του «νέου κόσμου», δηλαδή στην Καλιφόρνια, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, χώρες που παρουσιάζουν εξαιρετική οινοπαραγωγή.

Στην Ελλάδα, όλες αυτές τις ξεχωριστές φιάλες τις βρίσκουμε συγκεντρωμένες στις κάβες Cellier. Λευκά, Ροζέ και Ερυθρά με μονοποικιλιακή σύνθεση έχουν επιλεγεί με τα αυστηρά στάνταρ των maîtres cavistes των Cellier, ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία κρασιού, χωρίς να περιοριζόμαστε γεωγραφικά. Μερικά από αυτά τα κρασιά -σε ένα λογικό εύρος τιμών- σας παρουσιάζουμε για να τα γνωρίσετε και εσείς και να τα αναζητάτε, ανάλογα με την περίπτωση για την οποία τα χρειάζεστε, σε κάθε κάβα Cellier.

To La Vignée Chardonnay, του Bouchard Pere&Fils, όπως όλα τα Chardonnay, ταιριάζει με θαλασσινά, σαλιγκάρια, σαλάτες, λαδερά και τηγανιτά.

Τα ελαφριά λευκά

Το La Vignee Chardonnay, Bouchard Pere&Fils. Εχει υποστεί παλαίωση 4-5 χρόνων και διαθέτει αρώματα από λευκόσαρκα φρούτα και λουλούδια.

Ξεκινάμε το ταξίδι μας από τα Chardonnay και τον περίφημο -κορυφαίο για την συγκεκριμένη ποικιλία- αμπελώνα της Βουργουνδίας, ο οποίος βγάζει ορισμένα από τα πιο πολύτιμα κρασιά της υφηλίου. Από εκεί προέρχεται το La Vignée Chardonnay, του Bouchard Pere&Fils. Εχει ωριμάσει για 6-7 μήνες ενώ μπορεί να παλαιώνει για 5 χρόνια από την ημερομηνία του τρύγου και διαθέτει αρώματα από λευκόσαρκα φρούτα και λουλούδια. Αυτό το ζωηρό και μεταξένιο στο στόμα κρασί, όπως όλα τα Chardonnay, ταιριάζει με θαλασσινά, σαλιγκάρια, σαλάτες, λαδερά και τηγανιτά, βρίσκεται δηλαδή πιο κοντά απ’ ότι νομίζουμε στο καλοκαιρινό, γαστρονομικό μας ρεπερτόριο.

Το Chardonnay Bramito του Antinori διαθέτει αχυροκίτρινο χρώμα και αρώματα από άνθη λευκών λουλουδιών και ελαφρές νύξεις εσπεριδοειδών.

Παραμένοντας στα Chardonnay και στον χώρο της Μεσογείου, αλλά στην Ιταλία αυτή τη φορά, και την περιοχή της Ούμπρια, δοκιμάζουμε το Chardonnay Bramito, του Antinori. Προερχόμενο από τα πλούσια σε άργιλο, ασβεστόλιθο και απολιθωμένα όστρακα εδάφη του οινοποιείου στα σύνορα με την Τοσκάνη, διαθέτει αχυροκίτρινο χρώμα και αρώματα από άνθη λευκών λουλουδιών και ελαφρές νύξεις εσπεριδοειδών. Αυτό το αλμυρούτσικο κρασί μπορεί να παλαιώνει για 5 χρόνια από τον τρύγο, συνδυάζεται όμορφα με λευκά κρέατα, ώριμα τυριά και ψητά, λιπαρά ψάρια.

Το τρίτο κατά σειρά της συγκεκριμένης ποικιλίας, το 19 crimes Chardonnay, μας έρχεται από την μακρινή Αυστραλία: Με έντονο χαρακτήρα πυρηνόκαρπων φρούτων, το γεμάτο σε σώμα αυτό κρασί έχει καπνιστές νότες δρυός, με στοιχεία μπαχαρικών και μελιού. Είναι ίσως το πιο πληθωρικό της παρέας.

Το Cote des roses Sauvignon blanc, του Bertrand, από το Λανγκντόκ-Ρουσιγιόν στα νότια της Γαλλίας, είναι ένας cuvée οίνος με έντονο χαρακτήρα.

Τα ψητά ψάρια και τα οστρακοειδή κάνουν την καλύτερη παρέα στο Cote des roses Sauvignon blanc, του Bertrand.

Αλλη μια δημοφιλέστατη ποικιλία που βγάζει λευκά κρασιά είναι φυσικά το φίνο Sauvignon Blanc. Το Cote des roses Sauvignon blanc του Bertrand, από το Λανγκντόκ-Ρουσιγιόν στα νότια της Γαλλίας, είναι ένας cuvée οίνος με έντονο χαρακτήρα, το 10% του οποίου οινοποιείται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, ενώ το υπόλοιπο σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε χαμηλή θερμοκρασία. Ο πλούτος και η φρεσκάδα των αρωμάτων του συμπληρώνονται από νότες τροπικού φρούτου γκουάβα και πάσιον φρουτ. Τα ψητά ψάρια και τα οστρακοειδή, ενδεχομένως με περουβιανές πικάντικες νότες, τού κάνουν την καλύτερη παρέα.

Το Invivo X Sauvignon Blanc της Sarah Jessica Parker έχει πλούσιο σώμα και ήπιες τανίνες, άφθονες νότες από γκρέιπφρουτ, αγιόκλημα, φρούτα του πάθους και ξύσμα εσπεριδοειδών.

Από το πάντρεμα δύο χωρών του νέου κόσμου, τις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία, προκύπτει το Invivo X Sauvignon Blanc, της γνωστής Sarah Jessica Parker. Τα σταφύλια προέρχονται από 5 αμπελοτεμάχια με διαφορετικά είδη εδαφών από το Μάρλμπορο της Νέας Ζηλανδίας, που εκτείνονται στις κοιλάδες Γουαϊράου και Αβατέρε. Πλούσιο σώμα και ήπιες τανίνες, άφθονες νότες από γκρέιπφρουτ, αγιόκλημα, φρούτα του πάθους και ξύσμα εσπεριδοειδών συναντάμε στο κρασί του «αιώνιου κοριτσιού» του Sex and the City και το συνδυάζουμε με μεσημεριανές σαλάτες με κατσικίσιο τυρί, με φρέσκα θαλασσινά και με αρωματικά πιάτα της  ταϊλανδέζικης κουζίνας.

Το Pinot Grigio του Jermann έχει μια ελαφριά τριανταφυλλί απόχρωση, ξαι γεμάτο και φρουτώδες άρωμα.

Μια από τις πιο σικ ποικιλίες είναι το Pinot Grigio και ένας από τους καλύτερους εκπροσώπους του το Pinot Grigio του Jermann. Εντονο αχυροκίτρινο χρώμα με μια ελαφριά τριανταφυλλί απόχρωση, γεμάτο και φρουτώδες άρωμα, το ωραίο αυτό λευκό από την περιοχή Κόλιο της Ιταλίας, το συνδυάζουμε με ψαρόσουπα, ψητά θαλασσινά και πιάτα με μανιτάρια όπως ένα ωραίο ριζότο.

Επίσης από την Ιταλία μας έρχεται και το Falanghina, των Feudi di San Grigorio. Από μια σχετικά άγνωστη ποικιλία, την Falanghina del Sannio. Η φρέσκια και ισορροπημένη γεύση του το κάνει ιδανικό για απεριτίφ, αλλά και κατάλληλο συνοδό για ψάρι, λαχανικά και φρέσκα κατσικίσια τυριά.

Το Reisling του ιστορικού οινοποιείου Famille Hugel είναι το Pinot Noir των λευκών, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι.

Ταξιδεύουμε προς την Αλσατία για εξαιρετικό Reisling –το Pinot Noir των λευκών, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι-, και συγκεκριμένα αυτό του ιστορικού οινοποιείου Famille Hugel –το οποίο διοικεί η 12η πλέον (!) γενιά της οικογένειας. Ξηρό και κομψό, η οινοποίηση του γίνεται αποκλειστικά με το νόμο της… βαρύτητας χωρίς οποιαδήποτε μηχανική βοήθεια. Φυσικά ταιριάζει με όλα όσα αποτελούν χαρακτηριστικά εδέσματα της αλσατικής κουζίνας, όπως είναι τα λουκάνικα, σχεδόν όλα τα τυριά και η σουκρούτ (το αλσατικό ξινολάχανο).

Το Gruner Veltliner του Schloss Gobelsburg βγάζει αρώματα από πράσινο μήλο, αχλάδι και απαλές νότες εσπεριδοειδών όπως κίτρο και πορτοκάλι.

Συνεχίζοντας το ταξίδι μας προς Ανατολάς, περνάμε στην Αυστρία και στο Gruner Veltliner του Schloss Gobelsburg. Τα αρώματα από πράσινο μήλο, αχλάδι και οι απαλές νότες εσπεριδοειδών όπως κίτρο και πορτοκάλι το κάνουν ιδανικό για πιάτα με λευκό κρέας, λιπαρά μεγάλα ψάρια στη σχάρα και ζυμαρικά με λευκές σάλτσες.

Το τελευταίο λευκό της λίστας μας, το Torrontes, Norton μας έρχεται από την Αργεντινή. Πρασινοκίτρινο με χρυσαφένιες νότες, φρουτώδες άρωμα και εν γένει ισορροπημένο, αυτό το ξηρό μονοποικιλιακό είναι ό,τι πρέπει για ελαφριά γεύματα με πράσινες σαλάτες και λευκό κρέας όπως ψητό κοτόπουλο.

Το Cabernet d’ Anjou του Langlois είναι ένα ιδανικό απεριτίφ, ενώ παράλληλα ταιριάζει με γλυκά όπως το τσίζκεϊκ και οι τάρτες φρούτων.

 Τα όμορφα ροζέ

Το Cabernet d’ Anjou είναι ημίξηρο φρουτώδες, με αρώματα κόκκινων φρούτων και μια ελαφρώς γλυκιά φρεσκάδα στο στόμα.

Ξεκινάμε με το πρώτο ροζέ κρασί από Cabernet Sauvignon – Cabernet Franc (είναι το πρώτο ροζέ από σταφύλια καμπερνέ). Το Cabernet d’ Anjou του Langlois είναι ημίξηρο φρουτώδες, με αρώματα κόκκινων φρούτων και μια ελαφρώς γλυκιά φρεσκάδα στο στόμα που ισορροπεί με την ευκρινή του οξύτητα. Όπως όλα τα ροζέ, είναι ένα ιδανικό απεριτίφ, ενώ παράλληλα ταιριάζει με γλυκά όπως το τσίζκεϊκ και οι τάρτες φρούτων.

Το Calafuria του Antinori από την περιφέρεια της Πουλία, στη Νότια Ιταλία, είναι ακόμη ένα ευχάριστο κρασί με αρώματα τριαντάφυλλου και γιασεμιού.

Το δεύτερο ροζέ προέρχεται από τους νεαρούς αμπελώνες στη Ριόχα Άλτα της Ισπανίας και το πρώτο που σε εντυπωσιάζει είναι το χρώμα του που θυμίζει τσιχλόφουσκα (!). Ευκολόπιοτο και φρέσκο, συντροφεύει τα λευκά κρέατα και αναδεικνύει τα ψητά με αρωματικά βότανα, όπως το θυμάρι, τη ρίγανη και τον δυόσμο.

Το Calafuria του Antinori από την περιφέρεια της Πουλία, στη Νότια Ιταλία είναι ακόμη ένα αγαπησιάρικο κρασί με αρώματα τριαντάφυλλου και γιασεμιού, το οποίο συνδυάζεται με ψητό ψάρι, ζυμαρικά με ντομάτα, ριζότο λαχανικών και -άψογο πάντρεμα!- ποικιλίες λεπτοκομμένων αλλαντικών.

Το Zinfandel Rosé του Beringer έχει ζωηρή οξύτητα και ισορροπημένη γλυκιά επίγευση.

Το Zinfandel Rosé του Beringer μπορούμε να το συνδυάσουμε με φρουτοσαλάτες, γιαούρτι με γλυκό κυδώνι και άλλα ελαφριά γλυκά.

Στην περίφημη Νάπα Βάλεϊ, όπου οινοποιούνται τα καλύτερα κρασιά των ΗΠΑ, συναντάμε το Zinfandel Rosé του Beringer. Η ζωηρή του οξύτητα και η ισορροπημένη γλυκιά του επίγευση μαζί με το λαμπερό, απαλό ροζ χρώμα του, το κάνουν ένα «χαρούμενο» κρασί που μπορούμε να συνδυάσουμε με φρουτοσαλάτες, γιαούρτι με γλυκό κυδώνι, και άλλα ελαφριά γλυκά.

Το Rosé Les Riceys του Morel είναι ένα πολυβραβευμένο κρασί που παράγεται στην Καμπανία της Γαλλίας.

Την κατηγορία ροζέ κλείνουν δύο 100% Pinot Noir, το Rosé Les Riceys του Morel και  το Jean Leon, του Torres. Το πρώτο είναι ένα πολυβραβευμένο κρασί που παράγεται στην Καμπανία της Γαλλίας (ναι, την πατρίδα της σαμπάνιας) μόνο τις καλές χρονιές και παλαιώνει μερικώς σε δρύινα βαρέλια για 10-12 μήνες. Πρόκειται για ένα ντελικάτο κρασί με πλούσια και σύνθετη μύτη με νότες κόκκινων μούρων και μπαχαρικών. Ό,τι πρέπει για πιάτα με ψάρια, λευκό κρέας και με μαλακά τυριά.

Το δεύτερο, μας έρχεται από την Ισπανία και το βιολογικό οινοποιείο της θρυλικής οικογένειας Τόρες. Φρεσκάδα και κομψότητα χαρακτηρίζουν αυτόν τον οίνο με αρώματα φράουλας, κερασιού και λευκού ροδάκινου. Δοκιμάστε το κρασί με σούσι, ζυμαρικά και λευκό κρέας όπως μια εκλεκτή μοσχαρίσια γάλακτος.

Το Carignan Cordillera του Torres συνδυάζεται με πιάτα όπως το στήθος πάπιας, το μοσχάρι στη σχάρα ή το ραγού με λαχανικά.

Τα «γεμάτα» κόκκινα

 

Το Carignan Cordillera του Torres είναι ένα μονοποικιλιακό Carignan, έντονα αρωματικό με ώριμα φρούτα, πικάντικα στοιχεία και μεταξένιες τανίνες.

Ξεκινώντας από τις λιγότερο γνωστές διεθνείς ποικιλίες ταξιδεύουμε στην Χιλή, στους πρόποδες των Ανδεων και το Carignan Cordillera, του Torres. Πρόκειται για ένα μονοποικιλιακό Carignan, έντονα αρωματικό με ώριμα φρούτα, πικάντικα στοιχεία και μεταξένιες τανίνες. Υπόκειται σε παλαίωση 7-9 χρόνων τουλάχιστον και συνδυάζεται με πιάτα όπως το στήθος πάπιας, το μοσχάρι στη σχάρα ή το ραγού με λαχανικά.

Το Norton Malbec Reserva της Bodega Norton ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια για 12 μήνες και το αποτέλεσμα είναι ένας οίνος βαθυκόκκινος με βιολετί ανταύγειες.

Λιγότερο γνωστή αλλά έντονα ανερχόμενη η ποικιλία Malbec εκπροσωπείται επάξια από το Norton Malbec Reserva της Bodega Norton στην Αργεντινή. Ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια για 12 μήνες και το αποτέλεσμα είναι ένας οίνος βαθυκόκκινος με βιολετί ανταύγειες, βελούδινες τανίνες και μακριά επίγευση -μπλοκμπάστερ. Εδώ, έχουμε το απόλυτο ταίρι για τα μεγάλα κόκκινα κρέατα –άλλωστε τι άλλο θα περιμέναμε από ένα κρασί εξ Αργεντινής;

Το Rioja Crianza με την υπογραφή Marqués De Caceres είναι μέτριας έντασης ερυθρό με έντονο φρουτώδη χαρακτήρα από μικρά φρούτα του δάσους.

Το Rioja Crianza, Marques De Caceres αναδεικνύει τη μεσογειακή κουζίνα.

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, και συγκεκριμένα στην φλογερή Ισπανία, παράγεται το Rioja Crianza, Marqués De Caceres από την γνωστή ισπανική ποικιλία Tempranillo. Μέτριας έντασης ερυθρό με έντονο φρουτώδη χαρακτήρα από μικρά φρούτα του δάσους, φινετσάτα ανθικά αρώματα και βανίλια από το βαρέλι, αυτό το εκλεκτό ερυθρό είναι ξηρό στο στόμα, με δροσερή οξύτητα, μαλακές και στρογγυλές τανίνες, κάτι που το κάνει το τέλειο καλοκαιρινό κόκκινο. Αλλο ένα προτέρημα: αναδεικνύει τη μεσογειακή κουζίνα. Τολμήστε το με σπιτικά σουβλάκια στο μπαλκόνι.

Το ξηρό Bin 28 της Penfolds βγάζει αρώματα ώριμων φρούτων του δάσους, νότες βιολέτας, καπνού και γλυκών μπαχαρικών.

Τέλος, έχουμε τρεις από τις πιο γνωστές ποικιλίες ερυθρών: το Syrah, το Cabernet Sauvignon και το Pinot Noir. Το πρώτο μάς έρχεται από την Νότια Αυστραλία –το Shiraz όπως το λένε οι Αυστραλοί-, και είναι το ξηρό Bin 28 της Penfolds. Οι λάτρεις της ποικιλίας θα αγαπήσουν τα αρώματα ώριμων φρούτων του δάσους και τις νότες βιολέτας, καπνού και γλυκών μπαχαρικών που το χαρακτηρίζουν. Διαθέτει γλυκές τανίνες και ισορροπημένη οξύτητα. Ένα κρασί εγγύηση.

Tο Cabernet Sauvignon 19 Crimes έχει διακριτική γλυκύτητα, πλούσια και μεστή αίσθηση στο στόμα και αρώματα βανίλιας, κόκκινων μούρων, κερασιού και σοκολάτας.

Το Faiveley Bourgogne Pinot Noir το σερβίρουμε δροσερό στους 15º-16º C, δίπλα σε αλλαντικά, ψητά πουλερικά και ψάρια με κόκκινη σάλτσα.

Για την δεύτερη ποικιλία, to Cabernet Sauvignon, επιλέξαμε τo Cabernet Sauvignon 19 Crimes, επίσης από τη Νότιο Αυστραλία. Διακριτική γλυκύτητα, πλούσια και μεστή αίσθηση στο στόμα και αρώματα βανίλιας, κόκκινων μούρων, κερασιού και σοκολάτας για ένα  κρασί που συνδυάζεται με τα κόκκινα κρέατα και το μπάρμπεκιου.

Κλείνοντας, δοκιμάζουμε το απόλυτο καλοκαιρινό ερυθρό, το Pinot Noir, φυσικά από την Γαλλία και την Βουργουνδία, τo Faiveley Bourgogne Pinot Noir: Με άφθονα κόκκινα φρούτα, κομψότητα και λεπτοδουλεμένες, στρογγυλές τανίνες, η συγκεκριμένη φιάλη δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Σερβίρουμε το κόκκινο αυτό κρασί σχετικά δροσερό στους 15º-16º C, δίπλα σε αλλαντικά, ψητά πουλερικά και ψάρια με κόκκινη σάλτσα όπως μια τσιπούρα α λα σπετσιότα.

Η νέα κάβα Cellier στη Λ. Συγγρού (Φωτογραφία: Taph Team για το Andro).

// Cellier – Διευθύνσεις.
– Κριεζώτου 1δ, Σύνταγμα, Τηλ.: 2103610040.
– Λεωφ. Κηφισίας 369, Κηφισιά, Τηλ.: 2108018756.
– Λεωφ. Συγγρού 320, Τηλ.: 2104533551.
– Λεωφ. Κηφισίας 156, Νέο Ψυχικό, Τηλ.: 2103611044.
– Λ.Συγγρού 96, Αθήνα, Τηλ.: 2114444444.

 

Διαβάστε ακόμα: Το καλοκαίρι των ροζέ. Σαν τον αφρό του κύματος, στο ηλιοβασίλεμα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top