Στο κομψό και άνετο μπαρ συναντάς τον Πάνο Κανατσούλη, συνιοδιοκτήτη και bar director του Mr Fox, και παλιότερα νικητή του World Class 2017.

Παρά τις δυσκολίες της εποχής, νέα μαγαζιά που ανεβάζουν τον πήχη ανοίγουν συνεχώς και, κάποια από αυτά, είναι προορισμένα για να γίνουν τα νέα μας στέκια. Χρειαζόμαστε ειλικρίνεια στις προθέσεις τους, αισθητική με άποψη και νοστιμιά σε όσα προσφέρουν στο μενού τους.

Το Mr Fox στην Γλυφάδα συνδυάζει αυτά και άλλα τόσα χαρακτηριστικά και ήδη μετρά γεμάτα τραπέζια και ζήτηση όχι μόνο από κατοίκους της περιοχής, αλλά από τους Αθηναίους γενικώς.

Ένα καλαίσθητο all day μαγαζί με ψηλό ταβάνι και έντονη την παρουσία της τέχνης εντός του, με πάνω από εκατό έργα τέχνης να κοσμούν την σκάλα και τον ατμοσφαιρικό ημιώροφο. Το μπλε του Λονδίνου-ναι, είναι συγκεκριμένη απόχρωση!- κυριαρχεί στον χώρο, η ταπετσαρία που εικονίζει ένα σχεδόν 3d μαγεμένο δάσος και η αρμονική συνύπαρξη υλικών όπως το βελούδο, το ξύλο, το μέταλλο και η πορσελάνη δημιουργούν ένα τουλάχιστον κινηματογραφικό σκηνικό, που όμως δεν κλέβει τις εντυπώσεις περισσότερο από όσο ο κατάλογος.

Τι λέτε για ένα cheesecake με μια ντελικάτα καπνιστή Great Paloma;

Πρώτη στάση, το κομψό και άνετο μπαρ, για μια τετ α τετ συνάντηση με τον Πάνο Κανατσούλη, συνιοδιοκτήτη και bar director του Mr Fox, και παλιότερα νικητή του World Class 2017, με προϋπηρεσία, μεταξύ άλλων, στο Zuma Dubai και στο Clumsies. Αυτός ο bartender έχει γνήσιο ταλέντο: εκτός από άριστα εκτελεσμένα κλασικά cocktail, προτείνει πρωτότυπες, μίνιμαλ εκδοχές που αναβαθμίζουν και επανασυστήνουν τις κλασικές συνταγές. Στην επικοινωνία του πίσω από το μπαρ, αποδεικνύεται διακριτικός και ευχάριστος, σαν μπάρμαν παλιάς κοπής, πλην όμως με upgraded πρώτη ύλη και επαγγελματικό εξοπλισμό που θα ζήλευαν πολλοί συνάδελφοί του ανά τον κόσμο.

Στο Mr Fox η Great Paloma είναι ντελικάτα καπνιστή και δημιουργείται από τεκίλα Don Julio Blanco, πιπέρι και fermented γκρέιπφρουτ.

Δοκίμασα το δικό του αγαπημένο, την Παλόμα, ένα cocktail που κανείς μας δεν κατάλαβε πώς ήρθε τόσο ξαφνικά στην μόδα και, πλέον, παίζει σε όλα τα ενημερωμένα μπαρ της Ελλάδας. Στο Mr Fox η Great Paloma είναι ντελικάτα καπνιστή και δημιουργείται από τεκίλα Don Julio Blanco, πιπέρι και fermented γκρέιπφρουτ.

Ξεχωρίζει το ψηλό ταβάνι και η έντονη παρουσία της τέχνης εντός του μαγαζιού, με πάνω από εκατό έργα τέχνης να κοσμούν την σκάλα και τον ατμοσφαιρικό ημιώροφο.

Κάτι άλλο που με δυσκόλεψε ήταν η επιλογή του cocktail. Προς αποφυγή παρεξήγησης, ο κατάλογος είναι απλός και κατατοπιστικός, αλλά σχεδιαστικά και εκτυπωτικά μοιάζει με εκλεπτυσμένο booklet φίνου design: κάθε δισέλιδο είναι αφιερωμένο σε ένα cocktail, ενώ τα artworks ανά κοκτέιλ με έκαναν να θέλω να τον πάρω σπίτι μου. Ο στόχος του bartending team και η φιλοδοξία του Πάνου Κανατσούλη ήταν ποτά με γευστικά προφίλ που αντανακλούν οικείους γευστικούς συνδυασμούς. Το Mediterranean Cobler, με μαστίχα, fino sherry, παρμεζάνα και φρέσκα μυρωδικά είναι ένα καλό παράδειγμα μεταξύ των δώδεκα επιλογών του καταλόγου.

Δοκιμάσαμε αρχικά flatbread με ψητά ροδάκινα, κατίκι, γουαντσάλε και δενδρολίβανο, mac ’n’ cheese με πέντε διαφορετικά τυριά και ατμιστά spicy bao.

Παραμένοντας στο μπαρ, καταφθάνουν τα πρώτα πιάτα για να τσιμπήσουμε πριν πάμε στο τραπέζι μας. Φυσικά, η βραδιά μπορεί άνετα να ξεκινήσει και να τελειώσει εδώ. Bar snacking (ή μήπως bar dining;), με όχι λίγες επιλογές για vegan και ατμοσφαιρικές μουσικές από το dj set πλησίον της μπάρας: ένα ιδιότυπο κράμα funk, soulful, new disco, motown, ακόμα και hip hop, δημιουργεί ένα αρμονικό tempo που «δεν κλωτσάει» παρά τα αντικρουόμενα στυλ. Δοκιμάσαμε αρχικά flatbread με ψητά ροδάκινα, κατίκι, γουαντσάλε και δενδρολίβανο, mac ’n’ cheese με πέντε διαφορετικά τυριά (gruyère, blue cheese, τσένταρ, μασκαρπόνε και παρμεζάνα) και ατμιστά spicy bao με κοτόπουλο πανέ, πίκλα αγγούρι, πίκλα κρεμμύδι και τσίλι. Ο κατάλογος του φαγητού είναι η επιτομή του πολυσυλλεκτικού, χωρίς καμία διάθεση περιορισμού των γεύσεων σε πιάτα που στο σύνολό τους δημιουργούν ταμπέλες.

Το «μαμαδίστικο» crumble με φρούτα συνδυασμένο με ένα Mediterranean Cobbler.

Τα επιδόρπια είναι ένας πολύ καλός λόγος από μόνα τους για να με ξαναστείλουν στο συγκεκριμένο μαγαζί, έρχονται σε μεγάλες μερίδες, προωθώντας την κουλτούρα του sharing, και είναι βαθιά και σχεδόν γνώριμα νόστιμα. Ενδεικτικό παράδειγμα το «μαμαδίστικο» fruit crumble, μια τάρτα ζεστή με φρούτα εποχής και παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης ή το δικό μου αγαπημένο cheesecake με crumble Amaretto, μους τυριού και μαρμελάδα από φρέσκιες φράουλες.

Με το πέρασμα της ώρας, η βουή αυξάνει ευχάριστα. Νομίζεις ότι βρίσκεσαι κάπου στο κέντρο της Αθήνας, άλλωστε, το Mr Fox θα μπορούσε άνετα να κοσμεί κάποιον κεντρικό δρόμο μιας οποιαδήποτε μητρόπολης, όχι μόνο του Λονδίνου, όπως φαίνεται με την πρώτη ανάγνωση. Πολύ ευχάριστη νότα στην κάπως βαριεστημένη Γλυφάδα των τελευταίων χρόνων ένα σημείο με τέτοια downtown αισθητική, που φέρνει κοντά ετερόκλητο κόσμο και μοιάζει, πράγματι, με ένα αριστοκρατικό σαλόνι άλλης εποχής που τώρα έχουμε το προνόμιο να προσεγγίσουμε με τα sneakers και τα κινητά μας μονίμως ανοιχτά στην δημιουργία Insta Stories.

Μια μικρή γιορτή έτοιμη να ξεσπάσει ανά πάσα ώρα ανασαίνει πάνω από το καλοφωτισμένο Mr Fox.

Κάποιοι καπνίζουν έξω συζητώντας ζωηρά, άλλοι είναι καθισμένοι αναπαυτικά στα τραπέζια και παρακολουθούν την κίνηση στην Λαοδίκης πίνοντας premium ουίσκι, ορισμένοι παρακολουθούν ευλαβικά την ροή των εργαζομένων μες στο μαγαζί. Ο ήχος του πάγου στα ποτήρια, οι σερβιτόροι που καταφθάνουν με χαμόγελο στα μάτια-μιας που η μάσκα κρύβει το πραγματικό-, οι φιλότεχνοι επισκέπτες του παταριού που γυρίζουν το κεφάλι όσο μπορούν για να δουν τους πίνακες που κρέμονται από το ταβάνι… Μια μικρή γιορτή έτοιμη να ξεσπάσει ανά πάσα ώρα ανασαίνει πάνω από το καλοφωτισμένο Mr Fox, το οποίο είναι το δημιούργημα μιας δημιουργικής ομάδας ετερόκλητων επαγγελματιών, από το χώρο της εστίασης, των media και των επιχειρήσεων.

Από αριστερά: οι Martin Hazell, Άγγελος Τριάντης, Άρης Δούκας, Πάνος Κανατσούλης, Λευτέρης Κεφαλάς. Στη δεξιά φωτό: το ρόδινο cockrtail Duomo Rosso.

Άραγε, πώς θα είναι εδώ μέσα το σκηνικό όταν, το επόμενο πρωί ανοίξουν οι πόρτες για να υποδεχθούν τους πεινασμένους για brunch; Σίγουρα, θα έχουμε να κάνουμε με μία άλλου είδους τελετουργία. Θα είναι ωραία η στιγμή που πάνω σε ένα τραπέζι καλών φίλων θα έχουν προσγειωθεί λαχταριστά πιάτα όπως τα ανατολίτικα αβγά Shakshuka, με κρέμα από καπνιστή πιπεριά, κομμάτια από χαλούμι και δυόσμο ή το Egg In A Dough, αβγό μέσα σε αφράτο ζυμάρι, προσούτο και λιωμένο τυρί.

Για τους περισσότερο πεινασμένους: χορταστικά flatbread με προσούτο ή Pastrami Baby με κομμάτια παστράμι, τηγανητά αβγά και λιωμένο Μonterey Jack.

Κάποιοι πιο πεινασμένοι θα κλίνουν χωρίς δεύτερη σκέψη προς το Pastrami Baby μιας και αποδίδεται στον κατάλογο ως To Share, or NOT! (μάλλον NOT!), ένα χορταστικό Dutch baby με κομμάτια παστράμι, τηγανητά αβγά και λιωμένο Μonterey Jack. Την ίδια στιγμή, στα «αναβαθμισμένα» sandwiches έξτρα πόντους παίρνει το Egg-cellent, ένα ποίημα γεύσης με scrambled eggs, καραμελωμένο μπέικον, σχοινόπρασο και λιωμένο τσένταρ,  αλλά και το Grilled Cheese με aged cheddar, Monterey Jack, παρμεζάνα και θυμάρι.

Σε ένα τέτοιο μπαρ όπως το Mr Fox, που ξεκάθαρα δίνει έμφαση στο εξεζητημένο ποτό, είναι αυτονόητο ότι το brunch έχει τα ολοδικά του cocktails (με χαμηλότερη περιεκτικότητα αλκοόλ). Το μάτι αρχικά πέφτει στο Flower Delight, ένα δροσερό spritz με elderflower, αφρώδες λευκό κρασί, αγγούρι και μέντα. Εναλλακτικά, το βαθυκόκκινο χρώμα του Duomo Rosso είναι τόσο εύγευστο όσο και δελεαστικό στο μάτι: Campari italian bitter, μαύρα φρούτα,  passion fruit και κεράσι.

Ατμοσφαιρικό και με έντονες νότες από τέχνη.

Είναι βέβαιο, πάντως, ότι το Mr Fox περιμένει ήδη τον χειμώνα, για να λάμψει ακόμα περισσότερο μες στα ωραία του βελούδα και να αναδώσει περισσότερες μυρωδιές από την κουζίνα και το μπαρ του. Δεν βλέπω την ώρα για ένα μπουκάλι κρασί με τις φίλες μου και έξω να κάνει κρύο. Θα φοράμε όλες κραγιόν και θα «λερώνουμε» τα άψογα ποτήρια μας…

 

ΙΝFO
//Mr Fox, Λαοδίκης 38, Γλυφάδα, 210 8981654, www.mrfoxbar.com

 

Διαβάστε ακόμα: Monzù – το νέο ιταλικό project με σεφ τον Γιάννη Λιόκα στην Κηφισιά.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top