Υπάρχουν τόποι που επιβιώνουν και προχωράνε μέσα από τον μύθο τους, κι ένας από αυτούς είναι η Μύκονος. Το νησί, όσα κυβικά κριτικών και ύμνων κι αν συσσωρεύσει, μοιάζει κάθε φορά να προχωρά. Κάποιοι λένε ότι «φταίει» η ενέργεια της Δήλου, κάποιοι άλλοι ότι είναι το ανοιχτόμυαλο πνεύμα των Μυκονιατών που σκοράρει στο Champion League της καινοτομίας, του σέρβις, της φαντασίας και, ναι, ενίοτε και της υπερβολής.
Όμως όλο το μείγμα δημιουργεί ένα ζωηρό περιεχόμενο, έτσι που κάθε σεζόν, όσοι ασχολούμαστε με τα του νησιού, να «ανατέμνουμε» τις νέες αφίξεις, να αναλύουμε τις ανανεώσεις και να καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Μύκονος θα μας γεμίζει με reels, ποσταρίσματα και λέξεις. Με αυτές τις τελευταίες, προχωράμε σε δύο επισημάνσεις.
Πρώτον τη ρεβάνς της Χώρας που φαίνεται ότι βρίσκει τους ποιοτικούς της βηματισμούς, κάτι που οδηγεί στη δεύτερη επισήμανση, η οποία αφορά στο γευστικό galore του νησιού, με μεταγραφές σεφ, διεθνείς αφίξεις και σημαντικές εστιατορικές παρουσίες. Αποτέλεσμα; Μια γαστρονομία που πετάει ελεύθερα σε διαδρομές εντοπιότητας, αλλά και σε πτήσεις κοσμοπολιτισμού που, για παράδειγμα, κάνουν stop over άλλοτε στην ψαροφαγία, άλλοτε στην κρεατοφαγία. Πιο συγκεκριμένα, σε δύο «προορισμούς» που βρίσκονται εντός και πέριξ της Χώρας και έχουν έναν κοινό άξονα, την S One Hospitality, η οποία καταθέτει τα tailor made διαπιστευτήριά της στην εστίαση και τη φιλοξενία οκτανίων.
1ος προορισμός: σουρεάλ κρεατοφαγία στο Drakoulis Garden
Γιατί εξαντρίκ; Μα πολύ απλά, επειδή ο ίδιος ο Στράτος Δρακούλης, ο εμπνευστής του Drakoulis Dry & Raw, είναι ένας sui generis καρνιβοριστής που συνέβαλε στην εμπέδωση των καλλιτεχνημένων κοπών μέσα από τα κρεοπωλεία-εστιατόριά του, σε έναν αεικίνητο διάλογο μεταξύ πρώτης ύλης και έντεχνου μενού.
Στη Μύκονο ο Στράτος Δρακούλης είχε προηγούμενη παρουσία, αλλά τώρα αποβιβάζεται με το Drakoulis Garden στην καρδιά της Χώρας, στην πλατεία της Αγίας Κυριακής, κοντά δηλαδή στο ιστορικό κατάστημα του Μηνά, σε έναν εξίσου περιώνυμο χώρο, εκεί που κάποτε βρισκόταν το μεγάλο τοπόσημο της διασκέδασης, το Pierro’s.
Καθώς ο χώρος εδώ επιβάλλει αέρινες διακοσμητικές προσεγγίσεις, τα αγαπημένα σκούρα χρώματα των καταστημάτων της Αθήνας λαμβάνουν θέση φόντου, για παράδειγμα τα dark blue μαξιλάρια που δένουν «εικαστικά» με το ξύλο στα τραπέζια ή τις καρέκλες. Το Drakoulis Garden απαρτίζεται από δύο ενότητες που συνδιαλέγονται μεταξύ τους, δηλαδή το πιο «αστικό» -όσο αυτό μπορεί να συμβαίνει σε ένα κυκλαδίτικο νησί- bar-restaurant και το νησιωτικό κήπο με βουκαμβίλιες και μπαρόκ πολυελαίους.
Τώρα πάμε –κυριολεκτικώς!- στο ψητό: το Drakoulis Garden αλαφραίνει τις γαστρονομικές του προθέσεις και με αυτή τη ματιά ο σεφ Αλέξανδρος Σοφιανός προσαρμόζει τα μόνιμα χαρακτηριστικά του brand επί το Μεσογειακότερον. Εννοείται ότι βασιλεύει το κόκκινο κρέας και ειδικά οι πολυτελείς κοπές από εξαίρετες ράτσες από την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Αμερική, αλλά και το ελληνοτραφές Greek Breeding Wagyu.
Πρόκειται για πρώτες ύλες που μεταπλάθονται με ευγένεια, αλάνθαστο ψήσιμο και ευρηματικούς συνδυασμούς, με αρωματική ισορροπία και πληθωρικότητα όπου χρειάζεται. Κάτι που συμβαίνει για παράδειγμα με το καρπάτσιο, είτε Charolais είτε Black Angus, με μια δυναμική ένθεση από κρέμα αγριοράπανου, ροζ γκρέιπφρουτ, λάδι τρούφας και σχοινόπρασου.
Ενδιαφέρουσες είναι και οι ελληνικές ματιές του Drakoulis Garden, όπως τα αφράτα μοσχαρίσια κεφτεδάκια με κόκκινο τσίλι και γιαούρτι ή η Greekness μετάφραση του cheeseburger με μετσοβόνε που περιλαμβάνεται στη Μίνι Τριλογία Burgers. Αν τώρα προσθέσουμε τα κοκτέιλ, που συναντούν αβίαστα το concept του μενού, όπως το “Meat the Rita” ή το Dry and “Rum” αλλά και την πανοραμική λίστα κρασιών με ετικέτες από τα πιο ενδιαφέροντα οινικά τοπία του κόσμου και τη μουσική, που δημιουργεί ευφορία στον ουρανίσκο και στις διαθέσεις, τότε το Drakoulis Garden φαίνεται να δείχνει έναν ενδιαφέροντα δρόμο. Εκείνον όπου το πάρτυ και η γεύση γίνονται ένα.
// Πληροφορίες και κρατήσεις: www.drakoulis.gr
2ος προορισμός: σαμουραϊκές καλλιτεχνίες στο Kiku Μykonos
Μεταξύ Kiku και Μυκόνου υπάρχει μια καρμική σχέση: στο νησί ήταν που ξεκίνησε τη νέα του πορεία το ιστορικό ιαπωνικό εστιατόριο που άνοιξε στο Κολωνάκι ο Λεωνίδας Γουλανδρής το 1993. Πράγματι, ο συνιδιοκτήτης του Kiku –ο άλλος σήμερα είναι η S One Hospitality- ο Γιώργος Ανδρίτσος, το 2011 επέλεξε την πρεμιέρα, όχι στην Αθήνα αλλά στη Μύκονο και συγκεκριμένα στο Cavo Tagoo, ώστε να επεκτείνει χρονικά τη δυναμική του brand.
Σήμερα το Kiku βρίσκεται σε ένα άλλο ξενοδοχείο, στο Numi Mykonos, πάνω στον επαρχιακό δρόμο της Χώρας και διεκδικεί, μέσα από την ιστορία και την εμπειρία του, μια περίοπτη θέση στο ανταγωνιστικό και απαιτητικό γαστρονομικό τοπίο του νησιού. Η γειτονική του θέση με το γνωστό διατηρητέο Μύλο του Μπόνη, κάνει απευθείας σύνδεση με το μυκονιάτικο τοπίο, ενώ ευνοείται από τη θέα που δημιουργεί μια περιχαρή οφθαλμαπάτη, ότι μπορείς δηλαδή να αγγίξεις τον Γιαλό.
Από εκεί και πέρα, το setting, σε διακόσμηση της interior designer Σίσσυς Φειδά, πατάει σε λιτά μονοπάτια εστιάζοντας στο στοιχείο του βράχου, τις ξύλινες σαν παραβάν ενθέσεις και βέβαια το υγρό στοιχείο της πισίνας που αποτελεί το επίκεντρο ως απόπειρα επίτευξης ζεν διάθεσης. Κάτι στο οποίο συντείνει και η σταθερή αξία του Serghei Osipov, του σεφ των Kiku, με θητεία στο Novikov του Λονδίνου.
Το καινούριο στοιχείο που προστέθηκε το 2024 είναι η ενότητα Waguy Beef Section, η οποία διευρύνει επί το κρεατοφαγικότερο τη φιλοσοφία του Kiku, όπου τα τραγανά τάκος Wagyu είναι μια έκθεση ισορροπίας ανάμεσα στο καλοψημένο κρέας και την πικάντικη αιχμηρότητα της πιπεριάς chipotle. H λογική πάντως που κυριαρχεί στο Kiku Mykonos είναι εκείνη του μοιράσματος, οπότε το nigiri, στο οποίο ο Serghei Osipov είναι μύστης, με χειρουργικές κοπές και αέρινη γευστική αποτύπωση, είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Κάτι ανάλογο ισχύει και για τις επιλογές sashimi και rolls, ένας αρμονικός δρόμος στις κλασικές περιπλανήσεις του σούσι, εκτελεσμένες με ακρίβεια και αυτοπεποίθηση. Και φαντασία, αν επιλέξει κανείς τα κρύα ζυμαρικά με αχινό, χαβιάρι και τρούφα που αποτελούν ένα μιξάρισμα μεταξύ θάλασσας και γης!
Το Kiku Mykonos πάντως, πέρα από το dinner menu, περιλαμβάνει το breakfast menu και το poolside menu, με πιο διεθνοποιημένες επιλογές που χωράνε και την pinsa, με συνοδεία ενός κοκτέιλ που ανέκαθεν αποτελούσε δυνατό χαρτί του Kiku σύμπαντος, που στον πυρήνα του εγγράφεται μια εμπειρία καλοκαιρινή πλην νησιωτική, με τη Μύκονο και την Ιαπωνία σε πρώτο πλάνο!
// Πληροφορίες και κρατήσεις: www.kikurestaurants.com
Διαβάστε ακόμα, «Rick’s»: βραδιές με κόκκινα κραγιόν και κόκκινα κρασιά στους κόκκινους καναπέδες.