Το Negroni «γεννήθηκε» μεταξύ του 1917 και του 1920 στη Φλωρεντία.

Εδώ και αρκετά χρόνια το Negroni πανάξια και αδιαμφισβήτητα κατέχει τον τίτλο του πιο αγαπημένου κλασικού κοκτέιλ. Καθόλου τυχαία, αφού οι καθημερινές παραγγελίες του στα μπαρ όλου του κόσμου ξεπερνάνε τις αντίστοιχες κάθε άλλου κλασικού κοκτέιλ. Πώς όμως φθάσαμε μέχρι αυτό το σημείο; Πως ένα κοκτέιλ με τρία μόλις συστατικά που γεννήθηκε στη γειτονική Ιταλία, κατάφερε να φθάσει στην κορυφή των κλασικών κοκτέιλ;

Το Negroni «γεννήθηκε» μεταξύ του 1917 και του 1920 στη Φλωρεντία, στο λίκνο της Αναγέννησης, όπου επάνω ακριβώς στο fin de siècle αυτή βρέθηκε πρωτεύουσα του νέου, ενωμένου ιταλικού κράτους, αλλά και σημείο συνάντησης ενός τεράστιου αριθμού ξένων από όλη την Ευρώπη.

Από τα πιο φημισμένα κοκτέιλ. Δικαίως!

Το τορινέζικο βερμούτ ανακατεύτηκε με το μιλανέζικο Campari και εγένετο Milano-Torino και αργότερα, με την προσθήκη τζιν… Negroni.

Στον νέο κοινωνικό ιστό που δημιουργήθηκε στη Φλωρεντία, στην αριστοκρατία που περιδιάβαινε σε σαλόνια, αυλές και στους μεγάλους πεζοδρόμους με τις στοές, το αλκοόλ κατείχε σημαίνοντα ρόλο. Και η πόλη συνετέλεσε όχι μόνο στην ενοποίηση των Ιταλών κάτω από μία σημαία και έναν μονάρχη, αλλά και στην συγχώνευση των αλκοολικών τους παραδόσεων. Έτσι, το τορινέζικο βερμούτ ανακατεύτηκε με το μιλανέζικο Campari και εγένετο Milano-Torino και αργότερα, με την προσθήκη τζιν… Negroni!

Το Campari είναι απαραίτητο συστατικό.

Ως δημιουργός του, έχει συνομολογηθεί πως είναι ο Κόμης Camillo Negroni, όταν σε μια διάσημη στιγμή της ιστορίας ζήτησε από τον μπάρμαν Fosco Scarselli του Café Casoni να προσθέσει τζιν στο μείγμα βερμούτ-Campari. Ένας αριστοκράτης παρενέβη στη στιγμή δημιουργίας του κλασικού Americano, για να προσφέρει στην ανθρωπότητα τη θεάρεστη αλκοολική έκφραση του Negroni, ενός ποτού που μέχρι σήμερα παραμένει αναλλοίωτο.

Το Campari είναι ο… Πατέρας του Νegroni, χαρίζοντάς του σπιρτάδα, υπόσταση, αλλά και την ιδιοσυγκρασιακή του απόχρωση.

Αριστοκρατική λοιπόν καταγωγή, διά του Κόμητα Camillo Negroni και την παρέμβασή του, αλλά και τρία τόσο κοινά για την εποχή συστατικά, που χρησιμοποιήθηκαν σε σταθερές, ίσες αναλογίες, εύκολες για να τις θυμάται ο καθένας. Μια Αγία Τριάδα, στην οποία βεβαίως το Campari αποτελεί τον Πατέρα, χαρίζοντας σπιρτάδα, υπόσταση, αλλά και την ιδιοσυγκρασιακή του απόχρωση, απαιτώντας από τους μετέπειτα παρασκευαστές-μπάρμαν τη σταθερή παρουσία του στο ιερό αναμειγνυολόγημα.

Οι τελευταίες πινελιές…

Το Negroni όμως έχει καταφέρει να ενταχθεί και στην «απόκρυφη» εκείνη λίστα με τα πλέον ανδρικά κοκτέιλ, αυτά που λάμπουν διά της απλότητάς τους, εκείνα που παραμένουν αναλλοίωτα από τάσεις και μόδες, που διατηρούν σταθερά τα δομικά τους χαρακτηριστικά και φυσικά τη γεύση τους. Και, επειδή ακριβώς θεωρείται ένα απόλυτα ανδρικό κοκτέιλ, η εικόνα μιας κυρίας με ένα Negroni ανά χείρας αποτελεί εικόνα αρκούντως θελκτική και ανεπιτήδευτα σέξι.

Τι θα λέγαμε για ένα Negroni με prosecco στη θέση του τζιν; Negroni κατά λάθος ή Negroni Sbagliato.

Οι παραλλαγές που δοκιμάζουμε

Δοκιμάζουμε τον πρόγονό του, το προαναφερθέν Milano – Torino, αναμειγνύοντας Campari με γλυκό βερμούτ σε ίσες ποσότητες και με πάγο ή αν θέλουμε να «ανθίσει» ελαφρώς, να «ανοίξουν» δηλαδή τα αρώματά του και να αποκτήσει σπιρτάδα από τις φυσαλίδες του διοξειδίου του άνθρακα, τότε προσθέτουμε λίγη σόδα για να φτιάξουμε Americano!

Το Negroni έχει καταφέρει να ενταχθεί και στην «απόκρυφη» εκείνη λίστα με τα πλέον ανδρικά κοκτέιλ, αυτά που λάμπουν διά της απλότητάς τους.

Για τους φαν του των δράκων και του Game of Thrones, μια ακόμη παραλλαγή από τη δεκαετία του ’70. Στο βίντεο του TikTok που την επανέφερε στη μόδα η Emma D’Arcy συζητά on camera με την Olivia Cooke, σαν σε σκηνή βγαλμένη από το House of the Dragon, όπου η πριγκίπισσα του περιώνυμου, αλλά ταραχώδους οίκου των Ταργκάριεν συζητά με τη βασίλισσα Alicent Hightower. Ποιο είναι το αγαπημένο σου κοκτέιλ, ρωτά η μία την άλλη: ‘’A Negroni… Sbagliato… with Prosecco in it’’. Τι λέγαμε πιο πάνω για το πόσο σέξι μπορεί να γίνει μια κυρία που πίνει Negroni; Εδώ λοιπόν έχουμε ένα Negroni με prosecco στη θέση του τζιν! Negroni κατά λάθος ή Negroni Sbagliato!

Ως δημιουργός του Negroni, έχει συνομολογηθεί πως είναι ο Κόμης Camillo Negroni.

Μια αγαπημένη παραλλαγή είναι σίγουρα το Cold-brew Negroni. Ασύγκριτα πολύπλοκο και διεγερτικό.

Μια από τις πιο αγαπημένες μου όμως παραλλαγές σίγουρα είναι το Cold-brew Negroni. Ασύγκριτα πολύπλοκο και διεγερτικό, συνδυάζει αλκοόλ και καφέ σε ένα ποτό! Απλώς εκχυλίστε, αρωματίστε το Campari με αλεσμένους κόκκους ελαφρά ψημένου καφέ από την αγαπημένη σας χώρα και συνεχίστε με την κλασική συνταγή. Θα σας εκπλήξει, θα σας ξυπνήσει, θα σας ξεσηκώσει!

 

Διαβάστε ακόμα: Τα 5+1 πιο ταιριαστά βερμούτ για… βασιλικό Negroni.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top