Η Εύα Μαρκάκη με ένα ποτήρι μεστό Αγιωργίτικο, στο φακό της Μόνικας Κρητικού για το Andro.

Μετά από 1 χρόνο απουσίας οι Μεγάλες Μέρες της Νεμέας επιστρέφουν και μάλιστα πολύ ανανεωμένες. Πριν λίγες μέρες ο Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας (ΣΟΝ) μας παρουσίασε το -για πολλούς- πολυπόθητο classification (κατηγοριοποίηση) της Νεμέας δείχνοντας το δρόμο για ένα λαμπρό και ελπιδοφόρο μέλλον για το λατρεμένο μας Αγιωργίτικο.

Οι διαφορετικές υποπεριοχές της Νεμέας δίνουν πολύ διαφορετικού στυλ κρασιά και εδώ και χρόνια γινόταν κουβέντα για το πως θα ξεχωρίσουν αυτά τα crus (κατά τα γαλλικά πρότυπα).  Έτσι λίγες μέρες πριν τη μεγάλη γιορτή του Αγιωργίτικου ο πρόεδρος του ΣΟΝ, Νίκος Βλάχος, ανακοινώνει, όπως είδαμε σε άρθρο του Γιάννη Καρακάση, τις 3 διαφορετικές διαφοροποιήσεις: Νεμέα ΠΟΠ, Νεμέα Classic ΠΟΠ, Νεμέα Lions ΠΟΠ.

Κατά τις Μεγάλες Μέρες της Νεμέας αναμένεται να παρουσιαστεί και το ειδικό σήμα της «μεγάλης» κατηγορίας Νεμέα Lions ΠΟΠ. Παράλληλα, όλα τα οινοποιεία της ζώνης ανοίγουν για 3 μέρες τις πόρτες τους και περιμένουν με ανυπομονησία το κοινό για να δοκιμάσουμε μαζί εξαιρετικά κρασιά, να μας ξεναγήσουν στα αμπέλια και να μοιραστούν ιστορίες γύρω από ένα ποτήρι Αγιωργίτικο.

Τα διαφορετικά στυλ του Αγιωργίτικου το καθιστούν μεγάλο χαμαιλέοντα στο τραπέζι.

Ολα τα οινοποιεία της ζώνης ανοίγουν για 3 μέρες τις πόρτες τους και περιμένουν με ανυπομονησία το κοινό για να δοκιμάσουμε μαζί εξαιρετικά κρασιά.

Πριν ξεκινήσω να σας λέω που να πάτε και τι να πιείτε, επιτρέψτε μου να σας πω δυο λόγια για το Αγιωργίτικο. Πρόκειται για μια ερυθρή ποικιλία που δίνει κρασιά που μπορεί να ποικίλουν από ζουμερά, φρέσκα, φρουτώδη τύπου Beaujolais ή πιο πλούσια, με παλαίωση σε βαρέλι, με μέτριο προς γεμάτο σώμα, μέτριες αλλά ζουμερές τανίνες και μέτρια οξύτητα.

Ανάλογα με το αμπελοτόπι που προέρχονται μπορεί να έχουν πιο στιβαρή δομή, πιο τονισμένη οξύτητα και μεγαλύτερο δυναμικό παλαίωσης. Τα χαρακτηριστικά αρώματα της ποικιλίας συνδυάζουν κόκκινα φρούτα, γλυκά μπαχάρια (που υπογραμμίζονται από το βαρέλι), σοκολάτα και ανθικά στοιχεία. Τα πιο κλασικά ταιριάσματα με φαγητό που μου έρχονται στο μυαλό είναι το κοκκινιστό μοσχαράκι, η παστιτσάδα με κόκορα και το χοιρινό με δαμάσκηνα. Το Αγιωργίτικο όμως δε σταματάει εκεί μιας και τα διαφορετικά στυλ του το καθιστούν μεγάλο χαμαιλέοντα στο τραπέζι. Πειραματιστείτε άφοβα!

Πάμε στη Νεμέα τώρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ζώνη ΠΟΠ της Ελλάδας που παρόλο που είναι σχεδόν δίπλα στην Αθήνα νιώθω πως δεν τυγχάνει της προσοχής που της αξίζει. Αποτελείται από πολλά και διαφορετικά εδάφη και μικροκλίματα λόγω του ότι συνδυάζει διαφορετικά υψόμετρα και προσανατολισμούς και τη διασχίζουν ποτάμια. Έτσι ενώ έχει γενικά ζεστό μεσογειακό κλίμα, το υψόμετρο (έως 900 μέτρα) μπορεί να αλλάξει τελείως την εξίσωση. Για να δούμε τα νέα single vineyard Αγιωργίτικα που θα έρθουν (κάποια εξαιρετικά όπως το Le Sang de La Pierre υπάρχουν ήδη και δείχνουν το δρόμο)…

Επειδή τόσο τα οινοποιεία όσο και τα κρασιά είναι πολλά και αξιόλογα θα σας παρουσιάσω το δικό μου top 5 όποτε επισκέπτομαι τη Νεμέα αλλά και τα κρασιά που ταξιδεύουν μαζί μου μέχρι την Αθήνα! Πάμε;

Από το Κτήμα Σκούρα δοκιμάστε το Νεμέα Grand Cuvee. Ενα αρκετά πληθωρικό Αγιωργίτικο.

Tο Νεμέα Grand Cuvee είναι ένα αρκετά πληθωρικό Αγιωργίτικο, που καταφέρνει και συνδυάζει με μαεστρία το πλούσιο φρούτο με το βαρέλι.

 

Κτήμα Σκούρα

Δεν ξέρω για σας αλλά για μένα είναι ένα από τα πιο όμορφα οινοποιεία που έχω επισκεφτεί. Λατρεύω το μεγάλο τραπέζι με τα κρασιά, σε ανοιγμένα βιβλία γιατί συμβολίζει (στο δικό μου το μυαλό τουλάχιστον) πως όλα τα κρασιά, όπως και τα βιβλία, όταν ανοίξουν λένε ή φτιάχνουν ιστορίες. Και παράλληλα όλο αυτό μου ταιριάζει πολύ με τον «μάγο» Γιώργο Σκούρα που με τις ιστορίες του μαγεύει πάντα το κοινό του (και μετά έρχονται τα κρασιά και κορυφώνεται η φάση).

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η νέα γενιά του οινοποιείου, η Στέλλα και ο Δημήτρης, δείχνουν πως έχουν όλα τα φόντα να απογειώσουν μελλοντικά το όραμα του πατέρα τους. Πάμε τώρα στο ζουμί. Ας μιλήσουμε για Αγιωργίτικο. Ναι σαφέστατα, το Νεμέα Grande Cuvee είναι ένα αρκετά πληθωρικό Αγιωργίτικο, που καταφέρνει και συνδυάζει με μαεστρία το πλούσιο φρούτο με το βαρέλι, αλλά εγώ έχω δώσει την καρδιά μου αλλού.

Μπορεί το Σύνορο να μην είναι Νεμέα ΠΟΠ, καθώς είναι ένα χαρμάνι από Αγιωργίτικο – Cabernet Franc – Merlot, αλλά δε γίνεται να το δοκιμάσεις έστω μια φορά και να μην το ερωτευτείς (το άτιμο το Cabernet Franc όπου μπει δίνει τις υπέροχες βιολέτες του). Άλλο ένα ιδιαίτερο χαρμάνι με Αγιωργίτικο – Μαυροφίλερο – Syrah είναι και το Peplo, το πολύπλοκο και κομψό ροζέ κρασί που αποδεκάτισα αυτό το καλοκαίρι (υπάρχουν ντοκουμέντα στο Instagram). Αν ξεχάσουμε για λίγο το βασιλιά της Νεμέας θα πρότεινα να μη φύγετε από το οινοποιείο χωρίς Τιτάνα και Viognier (Cuvee Larsinos ή Eclectique, δε θα τα χαλάσουμε εκεί).

Κλείνοντας έχω να σας παραθέσω ακόμα 2 λόγους για να επισκεφτείτε το Κτήμα Σκούρα αυτό το ΣΚ. Το οινοποιείο συνεχίζοντας να τιμά την επέτειο 200 χρόνων από την  Επανάσταση του 1821, φιλοξενεί μια εξαιρετική  έκθεση με Λιθόγραφα της Επανάστασης από την συλλογή του Πέτρου Βέργου, ιδρυτή του μακροβιότερου οίκου Δημοπρασιών της Ελλάδας «Βέργος». Επιπλέον θα δοκιμαστούν και παλιές χρονιές από Μέγα Οίνο, Dum Vinum Sperum, Fleva, Salto και Portes Merlot (και μάλιστα σε ανοιχτό χώρο για να είμαστε απόλυτα τυπικοί με τα μέτρα Covid).


 

Στην Οινοποιία Αϊβαλή προσέξτε τη Νεμέα και τη Νεμέα Μονοπάτι.

Η «απλή» του Νεμέα είναι ένα από τα πιο value for money κόκκινα και πραγματικά πολύ μεγάλο κρασί συγκριτικά με την τιμή του.

Οινοποιία Αϊβαλή

Ο Χρήστος Αϊβαλής είναι ο μαέστρος του Αγιωργίτικου, όλοι το ξέρουν αυτό. Μεγαλουργεί στη Νεμέα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και έχει καταφέρει να αναδείξει το Αγιωργίτικο όσο λίγοι καταφέρνοντας να κάνει επικές υπερκρασάρες σε όλα τα price points. Η «απλή» του Νεμέα είναι ένα από τα πιο value for money κόκκινα και πραγματικά πολύ μεγάλο κρασί συγκριτικά με την τιμή του.

Μετά έχουμε το Νεμέα Μονοπάτι (το προσωπικό μου αγαπημένο) με συμπύκνωση και χαρακτήρα που θυμίζει Amarone και φυσικά το Le Sang de la Pierre ή αλλιώς το αίμα της πέτρας που δείχνει την πιο θηλυκή και λουλουδάτη πλευρά του Αγιωργίτικου. Κλείνουμε με το βαρύ πυροβολικό της Νεμέας, το Τέσσερα «4» ένα premium single vineyard Αγιωργίτικο που έβαλε τη Νεμέα στο πάνω ράφι.

Εκτός από υπέροχα κρασιά η οικογένεια Αϊβαλή προσφέρει και εξαιρετική φιλοξενία. Δε θα ξεχάσω ποτέ, πριν 3-4 χρόνια, που φτάσαμε 11 το βράδυ και άνοιξαν όλα τα υπέροχα κρασιά τουσ για να συνοδεύσουμε έναν θεϊκό κόκορα με χυλοπίτες που είχαν φτιάξει ειδικά για την περίσταση. Μπορείτε να επισκεφτείτε το οινοποιείο κατόπιν συνεννοήσεως, είναι και περίοδος τρύγου μην το ξεχνάμε.


 

Αν ψάχνετε το κρασί της Κυριακής το Κτήμα Παπαϊωάννου έχει τη δική του Νεμέα.

Η Νεμέα Παπαϊωάννου τα σπάει και η τιμή της σε κάνει να ανοίγεις το μπουκάλι χωρίς να το σκεφτείς πολύ.

Κτήμα Παπαϊωάννου

Απαραίτητη στάση κάθε μα κάθε φορά για μια γρήγορη δοκιμή και εφοδιασμό με κρασιά και σταφίδες για το σπίτι. Οι συστάσεις περιττεύουν για το Κτήμα Παπαϊωάννου. O Θανάσης Παπαϊωάννου ήταν ο ευεργέτης της Νεμέας, ο πρώτος που εφάρμοσε βιολογική καλλιέργεια, που έβαλε το αμερικάνικο βαρέλι στο παιχνίδι. Η Νεμέα Παπαϊωάννου ήταν από τα πρώτα κρασιά που μπήκαν στη ζωή μου.

Ήταν το κρασί της Κυριακής, υπήρχε πάντα στα τραπέζια μας και ήταν ένα από τα αγαπημένα του μπαμπά μου. Τώρα όμως που μεγάλωσα και δοκίμασα πολλά,  παίρνω πάντα από το οινοποιείο αρκετές φιάλες από τη Νεμέα Παλαιά Κλήματα που τα σπάει και η τιμή της σε κάνει να ανοίγεις το μπουκάλι χωρίς να το σκεφτείς πολύ.

Φυσικά δε γίνεται να φύγω χωρίς Μικροκλίμα, που έχω καταφέρει και έχω φτιάξει μια ωραία κάθετη στο συντηρητή αλλά και χωρίς Λυρικό Petit Verdot και Λυρικό Roussanne. Τέλος οι σταφίδες που κάνουν είναι απλά τέλειες τόσο για γεμιστά όσο και για πλατό τυριών, μη φύγετε χωρίς αυτές.


 

Από το Κτήμα Παλυβού επιλέξτε τη Νεμέα Άμμος Terra Leone, το Viognier και φυσικά μερικές φιάλες La vie en rose.

Η βασίλισσα Νεμέα Άμμος Terra Leone για τα ζουμερά κρεατικά στο τζάκι.

Κτήμα Παλυβού

Από τις κλασικές και αγαπημένες επιλογές για 3 λόγους. Ο πρώτος είναι οι ιστορίες και το χιούμορ του Γιώργου Παλυβού, ο δεύτερος τα υπέροχα χαμογελαστά, κορίτσια του, Βασιλική και Ευαγγελία (girl power και στο κρασί) και ο τρίτος τα νόστιμα κρασιά του οινοποιείου. Ναι, δε θα σας πω ψέματα έχω περάσει από εκεί πολλές φορές και πάντα φεύγω γεμάτη αρώματα, γεύσεις και φυσικά… κρασιά!

Η βασίλισσα Νεμέα Άμμος Terra Leone για τα ζουμερά κρεατικά στο τζάκι, το Viognier για το σολομό και φυσικά μερικές φιάλες La vie en rose για τη burrata με φράουλες! Επίσης τα κορίτσια σε κάθε ευκαιρία (βλέπε Μεγάλες Μέρες Νεμέας) διοργανώνουν και πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, τσεκάρετε τα social και το site του οινοποιείου.


 

Το Βασίλειο του Κτήματος Γκόφα δεν είναι μόνο για… μια φιάλη.

Το Βασίλειο είναι η ναυαρχίδα του οινοποιείου και ένα premium και σούπερ ντούπερ Αγιωργίτικο.

Κτήμα Γκόφα

Το οινοποιείο του Κωνσταντίνου Γκόφα μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι, μιας και δίπλα του περνάει ποτάμι και το τοπίο είναι το λιγότερο ειδυλλιακό. Η Κυριακή και ο Κωνσταντίνος είναι κάτι παραπάνω από φιλόξενοι και πρόθυμοι να δοκιμάσουν μαζί σας όλα τα εξαιρετικά κρασιά του κτήματος. Συχνά πυκνά διοργανώνουν και επικά bbq δίπλα στο ποτάμι ή μοναδικές εκδηλώσεις.

Κάπου πήρε το μάτι μου ότι για τις φετινές Μεγάλες Μέρες της Νεμέας θα παίξει κάθετη Βασίλειο. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, το Βασίλειο είναι η ναυαρχίδα του οινοποιείου και ένα premium και σούπερ ντούπερ Αγιωργίτικο. Φυσικά φεύγοντας από το οινοποιείο πρέπει να πάρετε τουλάχιστον μια φιάλη μαζί σας. Εγώ λατρεύω και τη Νεμέα του που έχει πάντα ζουμερό φρούτο και πικάντικο χαρακτήρα αλλά και το Romeo & Juliet λευκό, που εκτός από τέλειο όνομα έχει και απίθανη γεύση  (θα μου θυμίζει πάντα ένα επικό Πάσχα με τον φίλο μου τον Τάσο, που είναι από τα αγαπημένα του λευκά κρασιά, γιατί το κλισέ τα ωραιότερα κρασιά είναι αυτά που μοιραζόμαστε με φίλους είναι πέρα για πέρα αληθινό).

Εξαιρετικά φιλόξενα και υπέροχα είναι και τα: Κτήμα Semeli, Οινοποιείο Λαφαζάνη, Γαία Οινοποιητική, Κτήμα Νέμειον. Μπορείτε να δείτε εδώ  αναλυτικά όλα τα οινοποιεία, αλλά και τις εκδηλώσεις του ΣΟΝ και να βγάλετε το πρόγραμμά σας.

Καλή βόλτα!

ΥΓ: μη γκρινιάζετε, θα κάνουμε και άρθρο για τις τοπ Νεμέες κάποια στιγμή.

 

Διαβάστε ακόμα: Τα 5+1 καλύτερα Ασύρτικα εκτός Σαντορίνης.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top